Acum citești
Brian Tracy ne dezvăluie formula succesului

Brian Tracy ne dezvăluie formula succesului

Cinci litere și o metodă sigură care îți pot schimba existența. Începe cu ce nu-ți place a lui Brian Tracy, o carte cheie, publicată la Curtea Veche Publishing, îți arată că ține de tine să spui STOP și să-ți schimbi întreaga existență.

Te-ai gândit vreodată că cinci litere îți pot schimba viața? Te-ai gândit că poate ține și de noi să ne facem munca mai productivă și drumul spre succes pavat cu mai puține greutăți? Știu, când ai atât de multe lucruri de făcut, toate acestea par simple povești. Sună bine în teorie, însă când vine vorba de practică, lucrurile se complică. Important este să încerci.

Metoda lui Tracy, cheia succesului

Te provoc să facem un mic exercițiu. Ajungi la birou și, ca de obicei, te așteaptă multe lucruri de rezolvat. Îți amintești așa, en passant, că șeful te-a rugat pe tine și doar pe tine să dai telefonul acela, spunându-ți clar: „Nu uita de el, altfel riscăm să pierdem toată afacerea!” Gândul îți zboară apoi la hârtiile de pe birou pe care ar trebui să dai o semnătură. Dar, stai, parcă ai de trimis și un email cu niște propuneri de proiecte. Într-un final, te hotărăști că ar fi mai bine să începi cu ceva mai ușurel… Și anume, să faci o documentare care, parcă, nu ar fi prea urgentă. Ei bine, este o alegere greșită care ar putea să te coste scump.

Citind cartea lui Brian Tracy, Începe cu ce nu-ți place nu are cum să nu te inspire metoda ABCDE pe care Tracy o explică simplu și la obiect. Autorul te învață cum să-ți prioritizezi sarcinile și să-ți eficientizezi timpul. Și, evident, să ai succes în carieră.

În cartea Începe cu ce nu-ți place este adus în discuție și factorul timp. Un excelent subiect de dezbatere – atât în școli, dar și în diverse companii – despre cum să faci din timpul tău un aliat și nu un dușman. Mai exact, cum să duci la bun sfârșit sarcinile unui job care te solicită, având totuși și timpul tău. Este valabil și în cazul tinerilor: au nevoie de timp pentru ei, dar și pentru studiu. Este necesară o formulă elegantă, dar practică de a îmbina utilul cu plăcutul. Dacă până acum te cam înspăimânta haosul din mintea ta, dar și cel de pe biroul tău – nu te neliniști, se pare că este apanajul geniilor – a venit momentul să privești lucrurile din altă perspectivă. Vrei să știi cum funcționează celebra metodă despre care Tracy spune că ți-ar schimba total viața?


Pasul 1: Începe prin a face o listă cu tot ceea ce ai de făcut. Dar nu uita, este extrem de important să gândești în scris!

Pasul 2: Adaugă apoi literele A, B, C, D sau E înaintea fiecărui articol de pe listă, înainte de a începe să te ocupi de prima sarcină

Pasul 3: Nu lăsa niciodată un articol A pe mai târziu, pentru că, în cadrul celebrei metode, litera A este acel ceva ce nu suportă amânare – de exemplu, șeful te-a însărcinat să dai un telefon de care depinde afacerea.

De fapt, articolele acestea reprezintă „broaștele” din viața ta. Acea sarcină pe care Tracy ne sfătuiește că ar fi bine să o notăm cu A-1 este broasca ta cea mai mare și mai urâtă. Rezolv-o și ziua ta va fi una de succes!

Urmează articolul B, definit ca acea sarcină pe care ar fi bine s-o duci la bun sfârșit. Însă ea nu este la fel de urgentă, iar consecințele amânării nu au sub nicio formă urmări drastice. Astfel de articole reprezintă „mormolocii” carierei tale.

Formula magică: niciun B fără A

Regula de care trebuie să ții cont este aceea că n-ar trebui niciodată să te ocupi de o sarcină B atâta vreme cât există încă o sarcină A de îndeplinit. Pe scurt, Tracy spune să nu lași mormolocul să-ți distragă atenția, atâta vreme cât o broască imensă așteaptă să fie mâncată.

Articol recomandat
carti de top

Apoi, încet-încet, lucrurile se simplifică. Sarcinile rămase, respectiv literele CDE, sunt trecute la acea categorie de lucruri care se pot face lejer în timp, fără să existe repercusiuni în cazul unei eventuale întârzieri.

Concluzia? Odată aplicată metoda ABCDE, vei fi mult mai organizat și pregătit să finalizezi mai repede lucrurile mai importante. Dacă ți-am stârnit interesul, cartea Începe cu ce nu-ți place! poate fi un bun început pentru o altfel de viață. Această formulă a organizării ar putea da restart la tot ceea ce ai făcut/ trăit până acum.

Ideea metodei devenită celebră are – dincolo de felul original și haios în care este prezentată de Brian Tracy, apelând la metafore cu mormoloci și broaște – un mesaj cât se poate de clar și de eficient. Nu amâna niciodată acel lucru care îți poate face ziua – uneori chiar și viața – mai bune, așa cum suntem tentați să facem. Organizarea muncii – structurarea unui plan, prioritizarea sarcinilor, respectiv a celor cinci litere – înseamnă de fapt îmbunătățirea calității vieții și deschiderea drumului către ascensiunea noastră profesională.

Începe cu ce nu-ți place este o carte care te inspiră și te face să înțelegi, oricât de neplăcut ar suna, că ignorarea unor astfel de metode de organizare a timpului și a efortului poate naște monștri care mai apoi ne pot domina, ne pot obseda și ne pot dezechilibra întreaga existență.

Așadar, revenind la provocarea de la începutul materialului, după metoda ABCDE, era imperios necesar să începi munca, respectând cererea șefului tău, adică să dai acel telefon care putea salva afacerea și care poate asigura succesul, atât al tău în fața șefului, cât și al firmei la care lucrezi. Dacă nu știai toate acesta, tu ce ai fi ales?

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus