Acum citești
Scriitori români celebri care merită citiți de la editura Curtea Veche

Scriitori români celebri care merită citiți de la editura Curtea Veche

Literatura română cuprinde mulți scriitori celebri, cărora le poți descoperi filele de carte, în timpul prețios dedicat lecturii. De altfel, literatura noastră este una de calitate, în care umorul și ironia sunt printre ingredientele principale.

Celebritate înseamnă mai mult decât rezonanța unui nume pe coperta unei cărți. Mai pot fi avute în vedere și alte aspecte, precum o carte de succes apreciată de criticii literari sau „devorată” de o anumită categorie de public, urmăritorii din social media, fiindcă suntem în era internetului, aparițiile remarcabile în mass-media sau modul în care autorul se diferențiază în arta scrierii.

Plecând de la toate aceste premise, îți propunem să descoperi autori români contemporani pe care merită să-i citești.

  • Mari scriitori români contemporani care merită citiți
  • Top 10 scriitori români celebri de la editura Curtea Veche

Mari scriitori români contemporani care merită citiți

La fel cum se întâmplă cu literatura străină, citind cărțile scrise de autorii români contemporani, vei putea să-ți valorifici cunoștințele și să-ți îmbunătățești cultura generală. În plus, ai libertatea de a descoperi titluri de care poate nu ai auzit până acum, însă care te pot surprinde într-un mod agreabil. 

În opoziție cu literatura clasică, reprezentată, printre alții, de Mihai Eminescu și Ion Creangă, literatura română contemporană este una atractivă, din simplul motiv că tratează subiecte și tematici actuale. Așadar, ea devine de interes pentru o mare varietate de cititori, inclusiv pentru tineri.

Există o categorie de mari scriitori români contemporani foarte ușor de recunoscut, așa cum este Mircea Cărtărescu – frecvent nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură. Mai sunt, însă, și autori celebri pentru nișa lor de public, de la politică la gastronomie și autobiografii, pe care îi regăsești la editura Curtea Veche.

Top 10 scriitori români celebri de la editura Curtea Veche

Îți prezentăm top 10 scriitori români ce și-au publicat cărțile la editura Curtea Veche. Aceștia tratează diferite situații ale vieții sau societății în care trăim. Sunt titluri excelente pentru destindere și bună dispoziție, cunoaștere sau aprofundare a cunoștințelor.

Te invităm să-i descoperi și să alegi acele titluri atractive pentru preocupările tale în materie de lectură și, totodată, cultură generală.

Adrian Cioroianu 

Fost Ministru de Externe al României, Adrian Cioroianu cunoaște multe dintre secretele diplomației în afaceri. Născut la Craiova, aceasta a fost, încă din copilărie, un devorator de povești. Pe lângă asta, a fost un colecționar de ambalaje de gumă de mestecat.

Adrian Cioroianu este un împătimit al istoriei, având un masterat și un doctorat, ambele efectuate în Canada. Pe lângă multe prezențe publice pe la diverse televiziuni, unele chiar în calitate de moderator, a scris volume și eseuri pe această tematică, dar și manuale școlare.

Volumul Cateva adevaruri simple despre istoria romanilor este unul de căpătâi pentru cei care vor să cunoască trecutul și, implicit, prezentul. Vei găsi răspunsuri la multe dintre întrebările esențiale ale istoriei noastre, precum „Suntem, oare, condamnaţi să fim la coada Europei?”, dar și indicii savuroase la contexte precum „Cât de playboy a fost Regele Carol al II-lea?”. Fără îndoială, cartea reprezintă una dintre cele mai frumoase abordări de povești istorice.

Pentru cei mai mici dintre cititori, Adrian Cioroianu a lansat o colecție de cărți regale pentru copii.

Emil Hurezeanu 

Tot în sfera istoriei și, deopotrivă, a politicii, îl regăsim și pe Emil Hurezeanu. Cunoscut pentru aparițiile TV, actualmente, este ambasador al României în Austria. De origine din Sibiu, vorbește română și germană la fel de bine. Pasiunea pentru jurnalismul politic și istoric a început odată cu ocuparea postului de redactor la Radio Europa Liberă, din 1983 până în 1994. În acest fel, scrisul și lectura au devenit pentru el adevărate deprinderi ale vieții.

Pe trecerea timpului este un jurnal politic românesc, ce include fapte săvârșite în perioada anilor 1996-2015. Dincolo de subtilități, portretizări și analize, este o carte care îți va lăsa libertatea de a gândi și a concluziona singur evenimentele întâmplate, având toate ingredientele necesare pentru a reuși asta. Hurezeanu are o capabilitate de sinteză uimitoare. Evenimentele regăsite în carte sunt puse cap la cap, pentru a înțelege istoria ca un tot unitar, nu ca pe un simplu fragment, rupt dintr-un context, din care nu vei afla aspectele esențiale. De aici și confuziile sau abordările eronate ale acestei științe fundamentale în identitatea noastră.

A.S.R. Principele Radu 

A.S.R. Principele Radu, împreună cu soția sa Majestatea Sa Margareta – fiica fostului rege al României Mihai I, reprezintă Familia Regală a României, atât în țară, cât și în străinătate. Evenimentele istorice trăite, dar și vasta sa educație și formare în mai multe domenii, precum artă teatrală și cinematografia sau științele militare, l-au determinat să publice volume valoroase cu tematică regală. Născut la Iași în 1960, el a fost învestit cu titlul de Principe al României și Alteță Regală, în anul 2005.

Printre titlurile pe care le regăsești la Curtea Veche se numără Crăciunul Regal, Mașinile Regelui sau Povestea Castelului Peles – o adevărată capodoperă arhitecturală a țării noastre și un simbol al regalității. Cea din urmă este o carte ilustrată într-un mod fascinant și conține multe dezvăluiri inedite. Odată citită, vei putea admira Castelul Peleș de la Sinaia din cu totul alte perspective ale cunoașterii.

Marian Godină

Devenit celebru pentru felul său de a fi și de a povesti, omul-polițist Marian Godină, acum în pauză de paternitate, reușește să creeze cititorului buna dispoziție, prin puterea umorului. Marian Godină s-a născut la Brașov și a terminat Școala de Agenți de Poliție din Câmpina. În prezent, face parte din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale (S.A.S.). Conform declarațiilor sale, mama acestuia încă nu e nici acum obișnuită cu meseria pe care o practică. 

Flash-uri din sens opus este cartea care l-a lansat și în care vei regăsi povești din trafic ale polițistului Godină, momente din viața de zi cu zi ale omului Godină, dar și starea sistemului polițienesc din România. Toate detaliile sunt povestite cu multă ironie și umor. Unele aspecte sunt subtil scrise, dar suficient de convingătoare pentru a trage concluzii.

Cea mai recentă carte a sa, intitulată „Drum fără prioritate”, poate fi și ea comandată la editura Curtea Veche. 

Adrian Sângeorzan

Născut la Bistrița-Năsăud și plecat în America începând cu anii ‘90, Adrian Sângeorzan are în ADN-ul său arta de a scrie. O face natural și cu pasiune, la fel cum își exercită și profesia de medic ginecolog, acum în New York. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al International Library of Poets din SUA. 

Cartea Intre femei a fost primită cu entuziasm de criticii români de literatură. Autorul prezintă din experiențele sale de nașteri, cu abordări interesante, ce te vor face să privești clinic și literar universul femeii. Poate fi considerată un jurnal personal, cu rânduri scrise rapid între operații și intervenții, însă este mai mult decât atât. Adrian Sângeorzan știe să privească lumea și evenimentele trăite din unghiuri multiple, iar talentul de scriitor este evident. Nu puțini au afirmat faptul că această carte se citește cu sufletul la gură.

Alex Ștefănescu 

Critic și scriitor român contemporan, Alex Ștefănescu a debutat cu poezie, apoi cu articole și numeroase volume de critică literară, proză, teatru și publicistică. De asemenea, are o experiență vastă în gazetărie, dovadă fiind anii petrecuți la revista România Literară. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, încă din anul 1977.

Fără îndoială, „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000” este cartea cu cel mai mare ecou al autorului născut la Lugoj.

Articol recomandat
carte de dezvoltare personala

Timp retrait este o lectură cu multe amintiri, evocări și portrete din cultura românească. O călătorie în timp, în peisajele căreia s-ar putea să te regăsești și tu, câtuși de puțin. Carismaticul Alex Ștefănescu, asemenea unui personaj principal, te va ajuta să-ți descoperi crâmpei din timpul trăit cândva.

Geanina Staicu-Avram

Geanina Staicu-Avram sau Jamila, așa cum este ea cunoscută în România, este creatoarea popularului blog culinar „Jamila Cuisine”. De la a scrie pe internet la a redacta cărți culinare a fost un pas foarte așteptat. Jamila este celebră pentru rețetele ei de gătit și consideră că „mâncarea este o parte importantă a vieții noastre”.

La editura Curtea Veche, te poți delecta cu volumele Jamila Cuisine – Cele mai iubite retete. Conform afirmațiilor autoarei, în ele vei regăsi idei de rețete ce pot fi gătite de oricine, fără a exista un rețetar strict sau creațiile unor bucătari celebri.

Emil Dinga

Specialist în economie, profesor universitar, cercetător științific la Academia Română – Emil Dinga avea toate atuurile de a scrie cărți de economie de succes, însă pasiunea lui pentru aforisme, proză scurtă și poezii lirice este mai mult decât evidentă, în publicațiile sale.

Volumele sale de Aforisme sunt apreciate pentru consistența cu care sunt scrise, fiind un gen literar dificil de abordat. Odată citite și analizate, aforismele se pot dovedi obiectul unor adevărate teorii. Rămâne o întrebare dificilă: să apreciem sau să judecăm un aforism?

Mirela Retegan

Mirela Retegan este considerată „Antrenorul Părinților”. Din această privință, ea este una dintre cele mai puternice voci din România. Poate ai auzit de frumoasa gașcă Zurli, un brand de familie în spatele căruia se află însăși Mirela Retegan.

Cărțile ei s-ar putea să te impresioneze, chiar dacă nu ești (încă) părinte. În Astazi este despre astazi, Mirela Retegan scrie viu și deschis, ușor de înțeles și fără artificii de scriere. Confesiunile ei despre viață, iubire, credință, copii, fericire, prieteni și alte aspecte cotidiene pot fi valabile și pentru tine.

Răzvan Petrescu

Răzvan Petrescu a făcut Școala de Arte Plastice și a absolvit Facultatea de Medicină Generală Carol Davila din București. A practicat medicina o perioadă, apoi s-a îndreptat spre munca de redacție la mai multe edituri românești, inclusiv Curtea Veche. În cele din urmă, Răzvan Petrescu a decis să se retragă și să se dedice exclusiv literaturii.

În Ursuletul lui Freud, ai șansa de a râde copios sau, cel puțin, de a nu te plictisi de rândurile scrise în acest roman-fluviu despre cărți, cititori și alte detalii picante. Cu o inteligență aparte, autorul ține un ritm în care vei vrea să știi mereu ce urmează să descoperi în următoarea pagină a cărții.

Am ajuns la final cu recomandările noastre de autori români celebri, ale căror cărți le găsești publicate la editura Curtea Veche. Lectură plăcută!

Sursa foto: Pexels, Editura Curtea Veche

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus