Acum citești
Vrei să-ți dezvolți abilitățile și tehnicile de comunicare eficientă? | Află despre cele mai interesante titluri de dezvoltare personală

Vrei să-ți dezvolți abilitățile și tehnicile de comunicare eficientă? | Află despre cele mai interesante titluri de dezvoltare personală

cover-abilitati-tehnici-de-comunicare-eficienta

Comunicarea eficientă este esențială atât în viața personală, cât și în cea profesională. Prin puterea ei, putem reuși să ne facem înțeleși într-un mod corect și agreabil, fără a neglija în vreun fel persoana cu care comunicăm.  

Cum o  comunicare eficientă construiește, în fond, relații interumane, te invităm să citești în continuare care sunt abilitățile de care ai nevoie, ce tehnici de bază poți pune imediat în aplicare, dar și cele mai interesante cărți de dezvoltare personală care te pot ajuta în susținerea unei mai bune comunicări cu oamenii din jurul tău.

  • Abilitățile pentru o comunicare eficientă
  • Principalele tehnici de comunicare eficientă
  • 6 titluri de dezvoltare personală și comunicare eficientă 

Abilitățile pentru o comunicare eficientă

La prima vedere, comunicarea pare ceva simplu. Într-un fel sau altul, cu toții reușim să comunicăm cumva. Oare însă o facem eficient? Cel mai probabil ți s-a întâmplat și ție să nu comunici prea bine. O astfel de experiență în vorbire poate duce la destabilizarea relațiilor umane, respectiv crearea unei stări de neînțelegere sau chiar o situație conflictuală serioasă. 

10 sfaturi pentru o comunicare eficientă

O comunicare eficientă presupune dezvoltarea mai multor abilități personale, precum:

  1. Spiritul de observare a stării psihice și emoționale pe care o are interlocutorul, respectiv abilitatea de a fi empatic. 
  2. Înțelegerea contextului în care porți o discuție și adaptarea la diferențele sociale, culturale etc. 
  3. Respectul își are un loc binemeritat într-o sesiune de comunicare. Altfel spus, un bun comunicator va accepta cu ușurință părerile celui cu care vorbește și va veni cu argumente care să nu jignească. 
  4. Inteligența emoțională trebuie să fie suficient de bine stăpânită. În acest mod, vei avea abilitatea de a pune întrebări într-un mod și moment potrivit. 
  5. Organizarea gândurilor înainte de a vorbi este esențială. La fel ca în cazul limbajului în scris, și în limbajul oral trebuie să există idei de vorbire bine ordonate.
  6. Creativitatea este o abilitate din ce în ce mai apreciată. Gândirea creativă în comunicare îți oferă posibilitatea de a aborda, interpreta și genera idei. Totodată, gândirea out of the box este o latură fundamentală a gândirii creative.  
  7. Să înveți de la cei din jurul tău este o calitate umană care îți va fi de real folos. Ai în vedere să ai referințe bune în ceea ce privește comunicarea, de la oameni cu calități de orator. 
  8. Există și o responsabilitate în vorbire, nu doar în fapte. Asumă-ți ceea ce spui, inclusiv greșelile. Învață din ele.
  9. Auto-eficacitatea la un nivel ridicat te va ajuta să-ți îndeplinești obiectivele. În comunicare vei avea putea avea convingerea că poți fi o persoană competentă în comunicare. 
  10. Capacitatea de a comunica diferă de la o persoană la alta. Fii autodidact și perfecționează-te prin constanță și exercițiu. 

Pentru a vedea modalitățile prin care poți transmite eficient mesajul tău, citește și articolul despre tipuri de comunicare

Principalele tehnici de comunicare eficientă

Uite principalele tehnici pe care să le aplici, cu scurte exemple de comunicare eficientă. 

Comunică într-un moment potrivit

Este simplu, nu ar trebui să comunici într-un moment nepotrivit. De exemplu, atunci când ai stări de oboseală, nervozitate sau irascibilitate, șansele ca discuția să se transforme într-un eșec sunt destul de mari. 

Desigur, sunt discuții care pot porni indiferent de starea ta emoțională. Ar fi recomandat să eviți comunicarea atunci când nu ești bine din punct de vedere emoțional. Îi poți spune asta persoanei cu care trebuie să discuți și să o rogi să amânați discuția pentru altă dată. 

Prin urmare, o practică sigură pentru a comunica eficient este după ce te mai liniștești, adică să comunici „la rece”. Poți lua în calcul un alt moment sau o chiar o altă zi pentru a discuta lucruri importante, fie că vorbim de relația de cuplu sau de un dialog cu angajatorul tău.  

Întâi ascultă și, mai apoi, vorbește

Ascultarea activă este primordială în comunicarea eficientă și face referire la mai multe aspecte. În primul rând, ascultă tot ce spune interlocutorul tău și menține contactul vizual cu acesta. Totodată, observă-i schimbările de postură sau energie. În al doilea rând, nu-l întrerupe și ai răbdare să termine ce are de vorbit. 

Cu siguranță ai făcut și tu greșeala de nu asculta ce spune interlocutorul tău pentru că te pregăteai, de fapt, să dai o replică. Se poate întâmpla în momentele de criză, atunci când ești sub presiune, respectiv porți un dialog mai aprins cu cineva. De asemenea, mai se poate întâmpla atunci când nu acorzi importanța cuvenită interlocutorului tău, respectiv cunoști subiectul atât de bine încât nu mai ai răbdare să mai asculți.

Indiferent de situații, ascultarea este, în primul rând, o dovadă de respect. 

Transmite un mesaj clar și ușor de înțeles

De foarte multe ori ai tendința să te complici în acțiunea de a comunica. Asta înseamnă că faci abuz de informații irelevante. În plus de asta, ceea ce vrei să spui se poate fragmenta atât de mult încât comunicarea va deveni una deficitară. Pe scurt, se pierde mesajul esențial. Nimeni nu are de câștigat din asta, prin urmare comunică întotdeauna clar și la obiect. 

Comunică asertiv

Comunicarea asertivă este o tehnică benefică pentru interlocutor. Abilitatea ta de a face asta te va ajuta în reușita de a comunica eficient. Asertivitatea este o cale prin care să-ți exprimi emoțiile și convingerile într-un mod autentic și deschis, fără a ataca și afecta drepturile celorlalți. 

În orice discuție este normal să existe puncte de vedere și păreri diferite. Maniera în care îți exprimi aceste lucruri este însă importantă De asemenea, și modul în care privești ceea ce spune interlocutorul tău contează. Una peste alta, se poate genera un dialog conflictual. Încearcă, așadar, să fii o persoană empatică și să comunici constructiv. Decizia de a accepta diferențe de gândire va fi un pas înainte. 

Limbajul trupului este concludent

Oare chiar comunică trupul uman atât de multe lucruri încât să-i acordăm importanța necesară? Da! Sunt studii care spun că între 55% și 93% din ceea ce vrem să comunicăm este reprezentat de limbajul nonverbal.

Postura, tonul vocii, mimica și gesturile sunt aspecte esențiale care te pot ajuta sau, din contră, te pot da de gol în comunicare. De aceea, limbajul trupului, care transmite mesaje nonverbale, trebuie și el avut în vedere. 

Stăpânirea emoțiilor de comunicare

Emoțiile de comunicare sunt absolut normale, mai ales în situații de public speaking, de exemplu. De asemenea, la un interviu pot exista multe emoții sau chiar într-o convorbire cu o persoană total necunoscută. Prin urmare, vorbim de situații de comunicare inconfortabile care pot duce inclusiv la blocaje în comunicare. 

Stăpânirea emoțiilor negative nu este un lucru simplu, dar îndată ce accepți că ele există va fi mai ușor. În plus, lasă emoțiile pozitive să te încurajeze să comunici mai eficient. Reține faptul că perfecțiunea nu există nici în comunicare.

Articol recomandat
carte despre coaching

Validarea mesajului

La încheierea fiecărei discuții, întreabă-ți interlocutorul dacă a înțeles informația esențială pe care ai dorit să o transmiți, respectiv dacă are neclarități. Este o bună practică pentru a te asigura că ai comunicat eficient.

6 titluri de dezvoltare personală și comunicare eficientă

Cărțile de dezvoltare personală reprezintă o metodă excelentă de a afla și învăța lucruri noi despre potențialul tău uman. Plecând de la premisa că poți deveni o persoană mai bună, respectiv un mai bun comunicator, acestea sunt resurse prețioase pe care să le citești. Vei descoperi suficiente idei și exemple care îți vor schimba modul de a gândi și acționa. În actuala societate, să trăiești în echilibru și să comunici eficient devin practici esențiale. 

Secretele succesului – Dale Carnegie

Secretele succesului este cea mai vândută carte de dezvoltare personală, prin urmare trebuie să o parcurgi dacă vrei să descoperi informații relevante. Dale Carnegie, autorul american consacrat în literatura motivațională, te va ghida, cu sfaturi pertinente, să devii un interlocutor agreabil și să-ți îmbunătățești relațiile cu oamenii. În plus de asta, vei găsi răspunsuri la întrebarea ce înseamnă să ai succes. 

Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare – Roz Townsend

Ideile și mesaje tale trebuie să fie eficiente și interesante pentru cei care te ascultă. Dezvolta-ti abilitatile de comunicare, scrisă de un orator cu experiență în vorbirea în public, este un titlu de carte ce te va ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile în prezentări și nu numai. Așadar, dacă te interesează să-ți cucerești auditoriul într-o manieră prietenoasă și eficientă, atunci s-ar putea să găsești foarte multe informații utile. 

Supertehnici de comunicare – Alan C. Fox

Relațiile cu oamenii pot face diferența în avea sau nu succes în activitățile tale. Pentru a stabili conexiuni de lungă durată, trebuie să te remarci, în primul rând, cu abilități de a vorbi cu aceștia. În Supertehnici de comunicare, carte scrisă de Alan C. Fox, vei putea dobândi o perspectivă completă despre cum să faci asta. 

Atitudinea este totul – Jeff Keller 

Un adevărat manual al succesului, Atitudinea este totul cuprinde 12 lecții folositoare pentru a dobândi autocontrolul și a-ți arăta cum să-ți depășești temerile în diverse momente ale vieții. Așadar, vei putea da peste sfaturi simple, prin care să reușești să faci tot ce ți-ai propus. Totul cu o atitudine potrivită. Pasiunea pentru valorificarea potențialul uman l-a determinat pe autorul Jeff Keller să se dedice domeniului motivațional. 

Inteligența emoțională – Daniel Goleman

Goleman are o reputație mondială în ceea ce privește psihologia și comportamentul uman. Inteligenta emotionala este o carte complexă, de aprofundat în cele mai mici detalii. Emoțiile și sentimentele ne copleșesc și ne afectează starea de spirit, inclusiv modul în care vorbim. Având în vedere că inteligența emoțională este ea însuși o tehnică în comunicare, poți descoperi cum poți controla emoțiile și sentimentele în favoarea ta. 

Cele 5 limbaje ale scuzelor – Gary Chapman, Jennifer Thomas

Cartea a fost percepută ca un ghid pentru toți cei care își doresc să-și îmbunătățească relațiile cu partenerul de viață, familia sau prietenii. Dacă te întrebi și vrei să cunoști ce atitudine trebuie să abordezi atunci când greșești, ce faci și cum comunici în astfel de situații, Cele 5 limbaje ale scuzelor este o lectură de avut în vedere. De la doi autori specializați în familie și cupluri, vei putea afla informații interesante, printre care și ce să nu spunem atunci când ne cerem scuze. 

Cauți și alte titluri interesante? Descoperă toate cărțile de dezvoltare personală din oferta noastră. 

În concluzie, ce și cum comunici contează foarte mult. Totuși, nu trebui să-ți induci frica de a vorbi. Abilitățile tale de comunicare se pot dezvolta și îmbunătăți, dacă asta îți dorești cu adevărat să obții de la tine!

Sursa foto: Pexels

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus