Acum citești
Ești dispus/ă să îți examinezi prejudecățile? Deschide o carte care îți poate schimba optica

Ești dispus/ă să îți examinezi prejudecățile? Deschide o carte care îți poate schimba optica

lansare de carte

Sâmbătă, 8 aprilie 2023, ora 15:30, are loc la Kyralina, singura librărie franceză din România, lansarea volumului „Lumile romilor”, de Olivier Peyroux, cu ilustrații pline de viață realizate de Marie Mignot. Evenimentul este co-organizat de Curtea Veche Publishing și Institutul Francez, iar ziua aleasă nu este deloc întâmplătoare.

Deși trăiesc în Europa încă din Evul Mediu, romii au putut organiza primul lor Congres Internațional de-abia în 1971 (7-12 aprilie, la Chelsfield, lângă Londra), iar evenimentul a inspirat, în 1990, instituirea zilei de 8 Aprilie ca Zi Internațională a Romilor. O zi menită să celebreze cultura romani și să sporească gradul de conștientizare privind problemele cu care se confruntă romii.

Anume, roadele toxice ale unor secole întregi de respingere, discriminare și, în România, inclusiv sclavie. Prejudecăți. Clișee. Fobie. Căci „țiganii”*, nu-i așa?, fură; cerșesc, nu muncesc; se bat cu săbii în mahalale; fac scandal pe străzi; ne pătează bunul renume în străinătate; și, oroarea ororilor, cântă și ascultă manele!…

* acesta este un termen incorect folosit în materialul de față cu unicul scop de a reda genul de limbaj ofensator folosit în România în discursul anti-rom

Stereotipurile nu sunt decât măsura ignoranței noastre. Dacă ni le servim iar și iar, întreținând atmosfera socială ostilă în care, vai, încă înțelegem să ne relaționăm cu conaționalii noștri romi, e pentru că nici nu știm cine sunt ei cu adevărat. Nu știm ce istorie au în spate, nu știm ce valori au produs, nu știm (sau, atinși de-o senilitate nocivă, nu mai știm) că violoncelistul Dimitrie Dinicu făcea muzică de cameră cu George Enescu în salonul Reginei Elisabeta, că lăutarul Cristache Ciolac îl încânta cu vioara sa la petreceri pe tânărul Principe Carol.

Cultura romă are toate datele și toate meritele pentru a ne câștiga inimile, admirația și respectul. Trebuie doar să avem bunăvoința de a ne lăsa informați: de a lăsa poveștile trecutului lor să ne emoționeze, de a permite problemelor lor să ne co-preocupe, de a ne da voie să recepționăm deschis vivacitatea lor proverbială.

Ne ajută enorm, în toate acestea, volumul „Lumile romilor” al sociologului francez Olivier Peyroux. Este o carte pentru copii, dar și pentru părinți, care în 56 de pagini ne oferă un bagaj de cunoștințe istorice și socio-culturale de o valoare realmente binefăcătoare: aflăm unde au trăit și trăiesc romii, în lume; care sunt începuturile vieții lor în Europa și în România; ce au avut de pătimit din cauza naționalismului și a Holocaustului; cum i-au afectat sărăcia, discriminarea, rasismul și infracțiunile motivate de ură comise asupra lor; ce importanță au pentru ei familia, clanul, meseria, meșteșugurile, vestimentația, credința, muzica, sărbătoarea.

Olivier Peyroux

Cărți precum „Lumile romilor” și recente eforturi educaționale similare își arată deja utilitatea în rândul copiilor, înlesnind schimbări și anunțând noi și mai prielnice realități: în ultimul studiu realizat de asociația Salvați Copiii despre bullying în școli, se arată că toleranța față de romi a crescut în rândul elevilor din România de la 48,7% în 2013 la 61,8% în 2023. Suntem și noi, părinții, la înălțime? Ținem pasul cu aplecarea spre incluziune, corectitudine și echitate a copiilor noștri?

Dacă nu ești încă tocmai sigur/ă că răspunsul e un „da” plin și luminos, vino la lansarea cărții lui Peyroux! Vei putea pune întrebări, discuta chiar și în contradictoriu, și vei primi probabil lămuriri. Iar dacă ești sigur/ă, vino oricum! Pentru că te vei bucura să fii printre oameni care simt și gândesc ca tine.

„Lumile romilor” este o carte pentru copii care poate aduce următoarele beneficii sociale:

Articol recomandat
carte stiintifica

familiarizarea publicului majoritar cu minoritatea romă

combaterea discriminării romilor prin cunoștințe interesante și atrăgător prezentate

îmbogățirea viziunii civico-intelectuale a cititorilor

sporirea competenței interculturale și a abilităților de bună relaționare socială interetnică

modelarea graduală a unei societăți mai armonioase în România

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus