Acum citești
Puterea de a inspira. 6 cărți din colecția „Mantre pentru copii”

Puterea de a inspira. 6 cărți din colecția „Mantre pentru copii”

mantre pentru copii

În hinduism și în budism, mantra este o rostire sacră (silabă, cuvânt sau verset) care se presupune că, prin repetare cu voce tare sau în gând, înlesnește trecerea spre starea de mediație și trezește conștiința spirituală a practicantului, deschizându-i poarta înțelepciunii sacre. Ca și în cazul corespondentului creștin al mantrei (rugăciunea inimii în ortodoxie sau versetele finale din Ave Maria în catolicism), există deci o legătură directă între mantra și iluminare spirituală.

În cumsecadele nostru profan de zi cu zi, însă, „mantra” (cuvânt care provine dintr-o rădăcină sanscrită având sensul de „a gândi”) a ajuns să se refere la o propoziție des repetată care exprimă un principiu sau o regulă considerate adevărate și care poate funcționa ca un slogan. Înrudirea de gradul întâi cu mottourile și (poate de gradul doi) cu citatele motivaționale atât de răspândite pe internet este evidentă.

Dar ce ne face să apelăm, astăzi, în lumea obișnuită, cu așa frecvență la mantra, mottouri sau citate motivaționale? Ce găsim atrăgător la ele? De ce avem, pare-se, atâta nevoie de ele?

În primul rând, trebuie spus că creierul nostru funcționează potrivit unei „bucle” de feedback: primind idei, produce idei. De aceea o mantra sau un motto în primul rând inspiră – ne inspiră să creăm sau să facem ceva. Iar alte răspunsuri de până acum ne arată că ele

✅ ne ajută să rămânem concentrați asupra unui obiectiv

✅ ne întrețin ambiția și hotărârea de a ne atinge obiectivul

✅ ne motivează să depășim plictiseala, oboseala, descurajarea

✅ ne impulsionează să depășim blocajele sau obstacolele

✅ ne pot face mai productivi

✅ ne dau sentimentul că putem să facem ce ne-am propus

✅ ne fac să ne exersăm mintea reflectând asupra înțelepciunii și sensului lor

✅ au o funcție clară de auto-încurajare

✅ ne confirmă ceea ce știm, consolidându-ne încrederea în sine

✅ ne pot imprima o anumită etică

În orice caz, dat fiind faptul că repetitivitatea e inerentă mantrei, aceasta pare să aibă de-a face și cu formarea unei obișnuințe și, de aici, cu modelarea identității noastre pe termen lung. O mantra se poate traduce într-un orizont, o perspectivă, o direcție de dezvoltare. În acest sens, e formatoare.

Articol recomandat
Ilustratie de Gabi Toma

De aceea cărțile din seria „mantre pentru copii” sunt o opțiune educațională benefică. Ele le oferă celor mici o colecție de fraze memorabile încurajatoare, la care copiii pot apela în diverse situații, pentru a-și dezvolta sau activa diverse capacități și calități. Iată care ar fi acestea:

Eu pot le oferă copiilor soluții și încredere pentru depășirea ori rezolvarea unor situații dificile din punct de vedere emoțional (tristețe, iritare, supărare, etc.)

Eu sunt mândru de mine îi ajută pe copiii care se simt frustrați că nu pot face ceva ori intimidați de o sarcină sau de o provocare să capete încredere în ei înșiși, să se autoaprecieze.

Eu o să încerc lucruri noi le insuflă copiilor bunăvoința și curajul de a-și depăși încăpățânările sau indispoziția, pentru a deveni mai deschiși și mai receptivi.

Eu o să fiu bine le arată copiilor cum să gândească pozitiv atunci când sunt prost dispuși, enervați sau îngrijorați, cum să se auto-încurajeze pentru a depășisituațiile dificile.  

Eu mă descurc în orice situație combate anxietatea copiilor, sugerându-le ce să facă atunci când se simt nerăbdători, neliniștiți sau chiar speriați.

Eu contez se adresează copiilor cu stimă de sine scăzută, învățându-i cum să primească și dăruiască dragoste, atenție și prietenie, pentru a-și consolida imaginea de sine.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus