Acum citești
Pentru copiii de azi, povești de azi: „rețeta” de succes a lui Alex Donovici

Pentru copiii de azi, povești de azi: „rețeta” de succes a lui Alex Donovici

carti pentru copii

Ce fel de poveste i se potrivește copilului tău, știi? Sigur, depinde de gen și de vârstă. Dar și de firea lui/ei. De personalitate. Copiii visători sau filosofi poate că apreciază cel mai mult basmele clasice ale fraților Grimm sau ale lui Andersen. Copiii năzdrăvani poate că preferă de o mie de ori istorioare precum a lui Pinocchio sau a lui Pippi Șosețica. Dar copiii dezghețați, curioși, activi și… iubitori de animăluțe? Ei bine, pentru ei avem o ofertă autohtonă întru totul specială, în colecția noastră LitKids: cele (deocamdată) patru povești din seria Învățătorii de grijă, a autorului pentru copii din Top 3 românesc Alex Donovici – cel mai priceput în a crea povești contemporane despre subiecte de actualitate pentru copiii de azi, promovând valori umane relevante în orizontul lumii de mâine, pline de acțiune și, în plus, cu sănătos umor. A se adăuga acestor calități ilustrațiile elocvente realizate cu mână sigură de Leonid Gamarț, și avem imaginea unor cărți pentru copii perfect echilibrate și îmbietoare sub toate aspectele. 

Cum de-i Alex scriitor

Alex Donovici a început să scrie povești pentru copii după vârsta de 40 de ani, urmând exemplul soției sale, Cristina. Și-a croit drum spre succes repede și cu vitejie, în special prin seria de povești cu Țup (personaj inspirat de tânăra Lorelai Moșneguțu, câștigătoare a concursului „Românii au talent”), astăzi traduse în 11 limbi străine și publicate în 20 de țări de pe patru continente. Dar succesul lui Alex se prea poate să se datoreze în fond extraordinarei atenții pe care o acordă publicului său cititor. Alex e „autorul grassroots” prin excelență: petrece cu regularitate timp pe Zoom pentru a sta de vorbă cu copiii care îl citesc, căutând să afle ce îi interesează, ce îi preocupă, iar în faza de documentare pentru scrierea unei noi cărți se consultă cu urmăritorii lui pe Facebook, sondând ce și-ar dori ei de la personaje, de la intrigă.

Totuși, mărturisește Alex, muza lui supremă și principalul punct de referință rămâne fetița lui, Alexandra. Pentru ea a început să scrie, ea este Cititorul nr. 1. „Poveștile noastre sunt de fapt sfaturile pe care i le dăm ca părinți. Doar că le îmbrăcăm în aventuri și personaje. […] Suntem atenți la ce o preocupă, la ce provocări pot apărea în viață ori la școală, la ce iubesc și admiră ea și colegii ei, la temerile lor.” Așa încât Alex se consideră mai mult tată decât scriitor: un tată povestitor, ca mulți alții, care însă a ales să își aștearnă poveștile pe hârtie.

Publicul lui e norocos. Căci Alex, dacă ar fi urmat tradiția de familie, s-ar fi putut face, asemenea tatălui și bunicului său, militar de carieră. Dar, pentru că de copil îi plăcea enorm să citească, după terminarea Liceului de Matematică-Fizică „Traian” din Deva, a virat spre domeniul cuvintelor, absolvind secția de Jurnalistică-Engleză a Facultății de Litere, Filosofie și Istorie (Universitatea de Vest, Timișoara), și lucrează de mai bine de 20 de ani în redacția de știri a celui mai urmărit post de televiziune din România, Pro TV. Spune că profesiunea îl ajută să rămână ancorat în realitățile lumii de azi și să le abordeze în cărțile sale pentru copii.

Suflete cu o misiune: „Învățătorii de grijă”

Studii de nădejde au dovedit că, atunci când ne moare un animal de companie, jelim ca după o persoană. Nu e, deci, de mirare, că un copil rămas brusc fără animăluțul lui se simte distrus. Ei bine, seria aceasta de povești vine cu o veste grozavă: animalele noastre de companie nu mor. Ele se întorc în Universul Învățătorilor de Grijă, al cărui șef e Tata Mare, o entitate întru totul luminoasă care însă suferă de sughiț pe fond emoțional, și rămân acolo sub formă de mormoloci luminoși până când, într-o bună zi, la ședința de la 5 dimineața li se încredințează o nouă misiune. Informați în ce constă aceasta și cine va fi copilul beneficiar, mormolocii se ordonează apoi în formație pe rampa de lansare și, zvrrrrr, sunt propulsați pe Pământ, unde vor ajunge reîncarnați ca pisoi, cățeluși, iepurași, peștișori, canari și câte și mai câte. Apoi… action!

Salvatorii

Falnicul tigru Sultan dându-și duhul, aterizează în Universul Învățătorilor de Grijă, unde bunul Tata Mare îi încredințează degrabă o nouă reîncarnare, o nouă viață și o nouă misiune: o va salva pe fetița Maria, pe familia ei și pe concitadinii săi. De la ce? Fiind Europa anului 1350, de la… ciumă. Nimic alta. Picat pe o ploaie groaznică lângă cocioaba Mariei, Sultan își dă stupefiat seama că e acum un biet pisoi răpciugos. În plus, negru ca tăciunele. Un fizic extrem de dezavantajos în plin Ev Mediu. De fapt, de-a dreptul periculos. Căci pisicile negre, era lumea convinsă, sunt creaturi vrăjitorești de-ale diavolului. Dacă Maria îl primește cu brațele deschise din prima, iar familia ei, cu circumspecție dar până la urmă cu drag, din a doua, orășenii îl vor mort. Și îi dau o singură șansă: să dovedească că nu el atrage ciuma asupră-le. În doar două săptămâni. Va reuși, nu va reuși?…

Subiect: pandemia, epidemiile, igiena personală

Valori promovate: deschiderea, familia, învățarea, curajul, raționalitatea, dragostea

Fragment

• „– Mamă, mamă, vreau să mă spăl!

Mama ridică ochii surprinsă. Ba chiar speriată.

– Ce să faci?

– Să mă spăl!

– Păi, te‑ai spălat acum câteva luni! Nu ai de ce să te speli. Te vei îmbolnăvi dacă te speli mai des!

Dragi cititori, acum e posibil să fiți din nou șocați. Credeți că mama Mariei e trilu-lilu. Nu, nu‑i așa, mama e perfect normală. Doar că pe atunci, acum sute și sute de ani, oamenii erau convinși că spălatul face rău, nu bine. Ba chiar erau siguri că dacă pielea este curată, prin ea pot intra în corp toate bolile pământului. Așa că se spălau o dată pe an ori poate de două ori, la marile sărbători. Erau plini de păduchi, purici și infecții, nu‑și spălau nici dinții, care li se stricau, le provocau mari dureri și le cădeau repede. Și, nu în ultimul rând, miroseau absolut îngrozitor. Da, așa era pe atunci, tocmai de aceea cererea Mariei o șocă pe mama. Deci nu mai fiți și voi șocați, pentru că e mama suficient de șocată pentru toți.”

Rocky

Junior are 11 ani și absolut tot ce își dorește, căci e băiat de oligarh. Piciu’ are 12 ani, fuge de la orfelinat și devine copil al străzii. Doi băieți diferiți din două lumi foarte diferite. Le va împleti destinele, cum-necum, vajnicul teckel Rocky, nimeni altul decât sufletul reîncarnat al pisoiului negru Bebe, ex-tigrul Sultan. Misiunea lor comună: să salveze oamenii din bombardamentele lansate de țara vecină, mai mare și mai puternică. Pentru asta, Piciu’ va trebui să conducă de la mizerie la prosperitate comunitatea copiilor străzii din subteranele orașului, iar Junior va trebui să se dezbare de blazare și să găsească în inima sa izvorul de dragoste și dăruire pentru cei din jur. Iar Rocky? Vânat, tranzacționat, îndrăgit, răpit, abandonat, adoptat, apreciat, îngropat sub dărâmături, își va putea el îndeplini 100% misiunea?   

Subiect: războiul, pacea

Valori promovate: prietenia, modestia, inițiativa, altruismul, loialitatea, corectitudinea

Fragment

• „Mulți aveau să plece spre aceeași țară care în curând urma să fie devastată de război. […] Știau că nu toți vor putea să îi salveze pe cei în casa cărora urmau să ajungă. […] Războiul înseamnă suferință, dor, familii destrămate, moarte. Nu există blestem mai mare decât războaiele pe care, deși pare incredibil, pământenii le tot încep. Mormolocii luminoși erau însă pregătiți să facă tot ce le stătea în putință pentru a salva cât mai mulți oameni. Tata Mare apăru la marginea rampei. În fața lui își recitară toți deodată Jurământul de credință: «Jur să îi ajut pe oameni. Jur să îi iubesc necondiționat. Jur să îi apăr și să îi bucur. Jur să rabd alături de ei, dacă le e greu Și să mă bucur cu ei atunci când le e bine. Jur să împart cu ei foamea ori belșugul Și să dau întotdeauna mai mult decât primesc. Jur să fiu alături de ei până când MISIUNEA mea s-a încheiat.» Apoi se lansară rând pe rând, în noapte, spre Pământ.”

Sânziana, fata soarelui

Teckelul Rocky rămâne teckelul Rocky, însă după o scurtă comă în timpul căreia dă o raită prin Universul Învățătorilor de Grijă, primește o nouă misiune. Fără să se despartă de Junior și Piciu’, o va ajuta pe sora lor adoptivă, Sânziana, să poată prelua un rol crucial pentru conservarea omenirii așa cum o știm (adică cu bune și cu rele): rolul de Drăgaică. Aceea care poate ține sub control forțele potențial distrugătoare din Pădurea Negur, aceea care poate împiedica transformarea bunelor Sânziene în atotpârjolitoarele Iele. Sătule de derapajele omului și de răul tratament aplicat Naturii de către acesta, forțele Pădurii trebuie însă înduplecate să o sprijine pe junioara Drăgaică. Va izbuti ea, alături de Rocky et co, să le îmbuneze pe Brehne, pe Vâlva Băii și pe Știma Apelor? Va căpăta în final de la ele puterea de a le ține-n frâu pe teribilele Iele?

Articol recomandat
recomandari club de lectura

Subiect: natura, conservarea și protejarea mediului înconjurător, folclorul românesc

Valori promovate: devotamentul, curajul, încrederea, tenacitatea, compasiunea

Fragment

• „Ceva mai târziu, se aflau toți în jurul mesei, cu plăcinta cu vișine înainte, și sporovăiau veseli despre o lume incredibilă în care trăiesc făpturi magice. Creaturi până mai ieri uitate, despre existența cărora mai știu doar puțini oameni. Acum însă ați aflat și voi. Și, datorită vouă, poveștile lor se pot întoarce în Lumea Oamenilor. Și să mai știți așa: Nu trebuie să fii Solomonar ori Sânziană, Prinț al Brehnelor, Vâlvă a Băilor ori Știmă a Apelor ca să faci minuni. Nu e nevoie să știi vrăji ori descântece tainice pentru a transforma lucrurile sau oamenii. Pentru că fiecare dintre voi poartă deja în sine multe puteri! Ele sunt generozitatea, grija, empatia, respectul, responsabilitatea, compasiunea, încrederea în sine, curajul, perseverența, onestitatea și altruismul. Într‑un cuvânt, bunătatea.”

Adam, copilul viitorului

Într-un viitor relativ îndepărtat, omenirea se află sub controlul inteligenței artificiale (IA). Chiar dacă oamenii au recurs inițial la ea pentru a-și face viața mai ușoară, comoditatea s-a dovedit în timp foarte costisitoare, căci acum ei au ajuns total dependenți de IA. Purtați permanent într-un fotoliu mișcător, nici pe dinți nu se mai spală singuri. Iar corpurile li s-au deformat de sedentarism, ajungând, vorba lui Tata Mare, niște „mămăligi călare pe drone”. Cine să-i mai salveze? Desigur, Rocky! Reîncarnat acum ca cimpanzeu. Și făcând echipă cu Adam, fiul celui mai puternic președinte de pe Terra. Adam e primul căruia i se administrează o pastilă potențial salvatoare ce îi redă forma corporală din epoca pre-IA. Doar că efectul ține numai 10 zile. Atât are la dispoziție Rocky pentru a-l antrena pe Adam, în Pădurea Cimpanzeilor din Congo, nu doar să trăiască independent, ci și să contracareze tendințele totalitare ale IA. Grea misie!…

Subiect: tehnologia, inteligența artificială, survival skills

Valori promovate: voința, dăruirea, perspicacitatea, simțul răspunderii, simțul practic

Fragment

• „Inteligența Artificială, sau Iaia – după cum intrase în limbajul colectiv, botezată de primul bebeluș care‑i gângurise numele în acest fel –, această minte programată mai întâi de ingineri, dar apoi generată și îmbunătățită de computere, ajunsese să facă tot mai multe în lumea oamenilor. Adeseori, chiar să gândească în locul lor. Iar ei, oamenii, făceau tot mai puține. Pentru că așa, li se părea lor, viața le era tot mai ușoară. Mai puțin stresantă, cu mai puțină muncă. Da, Inteligența Artificială ajunsese să controleze aparatura, utilajele, traficul, internetul, televiziunile și radiourile. Să îndeplinească majoritatea sarcinilor de pe Pământ: să facă curat, să spele vase și rufe prin roboți controlați cu ajutorul serverelor, să ude florile, să producă jucării inteligente și să meșterească drone de toate felurile, care să transporte tot și pe toți. Să scrie, să angajeze ori să concedieze oameni, să facă sarmale și cozonaci, ba chiar să opereze bolnavi, să piloteze toate avioanele, să stingă incendiile declanșate atunci când tot ea, mintea computerizată, le provoca dintr‑o eroare. Inteligența Artificială se ocupa de tot.”

Volumele I-IV din seria „Învățătorii de grijă”, de Alex Donovici, pot fi achiziționate cu o reducere de 10% de AICI.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus