Cum ar fi să fii tu eroul din poveste? Pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, Asociația Curtea Veche și Curtea Veche Publishing lansează programul #CopilariaLaNarativ, prin care oricine dorește poate trimite cutii cu cele mai frumoase povești catre copiii care nu au cărți acasă.

3 luni, 6 luni, 12 luni? Pentru cât timp vrei să ajuți un copil să citească? Cutiile Narativ conțin povești esențiale pentru copii, deopotrivă clasice și contemporane, și sunt disponibile pe curteaveche.ro în trei variante: pachete cu câte 3, 6 sau 12 cărți (reprezentând echivalentul unei donații de câte 65, 120 sau 250 lei): https://bit.ly/copilaria-la-narativ. Orice cutie achiziționată pe site ajunge, prin Asociația Curtea Veche, la un copil din medii defavorizate pentru care lectura e singura șansă la un trai mai bun.

România deja se afla pe ultimul loc la lectură în Uniunea Europeană, însă pandemia a dus la adâncirea decalajelor educaționale din societate. În România, cel puțin 1 din 4 copii nu are acces la cărți, iar în mediul rural nu există librării. Se estimează că în contextul crizei COVID-19 rata de analfabetism funcțional în rândul copiilor va depăși 55%. Peste câțiva ani efectele vor fi și mai evidente pe plan economic și social – dacă nu intervenim acum.

Oricine donează o Cutie Narativ e invitat să dea poVeștile bune mai departe și în social media, cu hashtag-ul oficial #CopilariaLaNarativ. Cei mici vor avea acces la povești precum „Mituri ale Greciei antice”, „Alice în Țara Minunilor”, „Sherlock Holmes”, „Regele Lear”, fiecare cutie fiind adaptată vârstei și nivelului de înțelegere al copilului destinatar.

Analfabetismul funcțional, impact pe termen lung

Banca Mondială estimează că, în urma pandemiei, rata analfabetismului funcțional în România riscă să crească cu 10%, în contextul în care el se afla deja la o cifră-record de 42-45% pentru copii și adolescenți.

Acest lucru se reflectă direct în nivelul economic general al țării: conform specialiștilor de la Business Leaders Summit, dacă acum câțiva ani am fi generat schimbarea și toți elevii României ar fi atins măcar nivelul 1 la testul PISA privind analfabetismul funcțional, atunci PIB-ul României ar fi crescut cu 300% în 15 ani. Rata analfabetismului funțional, însă, a crescut în ultimii ani. Mai mult decât atât, ca rezultat direct al înțelegerii limitate a informațiilor primite, în 2021 românii au fost printre cei mai predispuși europeni la fenomenul fake-news.1

De ce sunt atât de importante primele cărți pentru un copil?

Copiii învață cum funcționează lumea din cărți cu povești. Prin primele lecturi, ei înțeleg relațiile de cauzalitate2 – lucru atât de important mai târziu în viață. În același timp, poveștile pe care le citește un copil pot juca un rol semnificativ în formarea modului său de gândire.
Perioada critică pentru dezvoltarea limbajului are loc tot în copilărie. Lipsa expunerii la cărți în această perioadă determină „ratarea startului”: aptitudini de comunicare scăzute mai târziu în viață, precum și un nivel general de trai mult mai scăzut.

Copiii din mediile defavorizate – cercul vicios al lipsei cărților

Peste jumătate dintre adolescenţi locuiesc în mediul rural, unde nu există librării sau biblioteci dotate corespunzător. Doar 2% dintre ei ajung la facultate.3 La nivel global, studiile arată că un copil dintr-o familie săracă are vocabularul preșcolar cu 50% mai scăzut decât un copil dintr-o familie cu venituri medii.4

„Nu alegem unde ne naștem, nu alegem dacă venim pe lume într-o familie cu posibilități sau nu, și nici dacă avem acces la educație. Ceea ce poate privim în treacăt ca pe un accident la nivel individual este de fapt o catastrofă la nivel național – închipuiți-vă că după atâția ani încă vorbim de peste jumătate dintre copiii țării care nu au fost vreodată într-o librărie și care nu înțeleg ce citesc, încă vorbim de cel puțin un sfert dintre ei care nu au cărți acasă. E suficient să ne imaginăm cum va arăta viitorul nostru, al tuturor, într-o lume a unor decalaje de genul acesta. Cartea nu trebuie să fie ceva optional.” (Iren Arsene Mate, președinta Asociației Curtea Veche)

Asociația Curtea Veche

Din 2014, la Asociația Curtea Veche ne-am asumat o misiune pe cât de simplă, pe atât de importantă – să promovăm lectura în rândul copiilor. Am donat 105.354 de cărți către tot atâția copii din 298 de localități și 37 de județe. Am pus pe picioare cel mai mare festival de lectură pentru copii – NARATIV, la care au participat peste 10.000 de elevi. Am înființat peste 200 de cluburi de lectură și am strâns în jurul nostru sute de voluntari.

asociatiacurteaveche.ro


1Media Literacy Index 2021. Double Trouble: Resilience to Fake News at the Time of Covid-19 Infodemic
2Shavlik M, Bauer JR and Booth AE. 2020. “Children’s Preference for Causal Information in Storybooks
3World Vision Romania, Bunăstarea copilului din mediul rural, 2020.
4Betty Hart and Todd R. Risley. Meaningful Differences in the Everyday Experiences of Young American Children. Paul H. 5Brookes Publishing