Acum citești
Viața noastră și cele TREI MINUTE de filozofie

Viața noastră și cele TREI MINUTE de filozofie

Ca să găsești răspunsurile potrivite, trebuie să pui întrebările potrivite. Poate părea un truism, însă este realitatea care poate deschide multe drumuri și multe schimbări în viața ta.

Care te poate învăța să afli cine ești, cine vrei să fii, dar și ce simți că îți lipsește, fie că vorbim atât despre viața personală, cât și despre cea profesională. Cartea Trei minute de filozofie, scrisă de Fabrice Midal și publicată la Editura Curtea Veche Publishing, te poate ajuta să faci asta.

Orice minut de filozofie este bun dacă aduce un plus în viața ta. Dacă îți lămurește chiar și o singură dilemă. Dacă îți răspunde la o singură întrebare. Filozofia are darul de a ne împinge, nu atât să găsim răspunsuri, cât să formulăm întrebările potrivite. Ceea ce este un mare, mare câștig!

De câte ori nu am auzit în jurul nostru experți care ne recomandă ce să facem ca să ne îmbunătățim viața, calitatea timpului petrecut împreună sau alegerile personale? Or, căutarea filozofică este exact opusul acestei tendințe acaparatoare; ea ne îndeamnă să găsim sursele umanității din noi prin recursul la reflecție și curaj.

Fabrice Midal, un esprit libre prin excelență, ne propune în Trei minute de filozofie să renunțăm la ideile preconcepute și să analizăm, pas cu pas, patruzeci de citate din textele unor gânditori care au schimbat normele societății și au propus diferite definiții ale libertății.

De la Socrate și Aristotel până la James Baldwin, Matisse sau Toni Morrison, cartea lui Fabrice Midal este un periplu istoric și cultural, pe cât de captivant, pe atât de folositor, încurajându-ne astfel să gândim și să simțim totul un pic diferit.

Pentru că uneori cel mai bun ajutor, cea mai frumoasă experiență și cel mai bun sfat pot veni de unde nu te aștepți, te invităm să descoperi, pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing, cărțile lui Fabrice Midal. Vei găsi, cu siguranță, acel ceva pe care îl cauți sau pe care nu știi încă cum să-l definești și să-l descoperi.

Scapă-ți pielea! Devino narcisist – de Fabrice Midal

Narcis nu mai este tânărul vinovat de a se fi îndrăgostit de el însuși, ci devine model pentru ființa care învață să se întâlnească, să se respecte și să aibă încredere în sine. Surprinzătoarea interpretare a mitului propusă de Fabrice Midal așază vechea poveste în perspectivă contemporană și ni se potrivește de minune. Pentru că deși o iluzie tenace și general împărtășită pare să afirme contrariul, numai fiind narcisiști, adică împăcați cu noi înșine, putem să dezvoltăm legături autentice cu ceilalți.

Șic, șarmant și iconoclast, proful de meditație à la française revine cu un nou eseu luminos și provocator. Midal se plimbă relaxat printre poeți și filozofi antici, gânditori iluminiști și psihanaliști ai secolului al XX-lea, zdruncinând cu inspirație gândirea dominantă. Filozofia lui de buzunar se dovedește neașteptat de profundă și nu uită să condimenteze cunoașterea cu savoare, așa că poate fi citită pe nerăsuflate în metrou sau într-o binemeritată pauză pentru felia de tort. Căci, apropo: între tort, cireașă și narcisism există o strânsă legătură…

Cum să ți se rupă à la française – de Fabrice Midal

Fabrice Midal ne dă curaj să creăm un spațiu de respirație în lumea haotică în care trăim. Filozof atipic, el topește analize sociale și anecdote personale într-o carte simplă despre cum să ne dăm voie să fim noi înșine.

Articol recomandat
carte terapeutica

Ni se tot spune cum să mâncăm, cum să ne antrenăm ca să fim în formă, cum să luăm inițiativa, cum să vorbim și mai ales cum să nu vorbim, cum să fim în același timp calmi și dinamici, calzi și serioși… Ba ni se spune chiar și cum trebuie să medităm, ceea ce blochează darul extraordinar pe care îl poate oferi această practică a prezenței. Nu cumva marea problemă a zilelor noastre este că majoritatea lucrurilor menite să ne calmeze sfârșesc prin a deveni imperative care pun asupra noastră o presiune și mai mare?

Într-o lume occidentală marcată de o violență fără precedent, în care sub semnul unei competiții permanente, totul se transformă într-un instrument pentru reușită, Fabrice Midal propune o regândire profundă a practicii meditației, care nu ar trebui să însemne altceva decât simpla bucurie de a fi, acum și aici.

CINE ESTE FABRICE MIDAL

Fabrice Midal (n. 1967) este filozof, istoric de artă, eseist și editor, specialist în tipurile de violență specifice vieții cotidiene (burnout, manipulare, dependențele de digital) și una dintre cele mai importante figuri ale practicii meditației din Franța.

În această calitate, a fondat în 2006 École occidentale de méditation (Școala occidentală de meditație) – nu pentru a transmite o practică menită să ne calmeze, să ne golească mintea sau să ne facă să ne izolăm într-o bulă străină de realitate, ci pentru a ne ajuta să facem față acestor violențe într-un mod cât se poate de concret. Din această perspectivă, se declară adept al budismului laic.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus