Acum citești
Dalai Lama: ,,Forța binelui adună laolaltă oameni care cred în puterea compasiunii” Patru cărți despre cum să trăiești frumos

Dalai Lama: ,,Forța binelui adună laolaltă oameni care cred în puterea compasiunii” Patru cărți despre cum să trăiești frumos

Forța binelui versus forța răului. Purerea compasiunii. Solidaritate. Singurătate. Luptă. Tehnologizare. Credință. Sunt câteva cuvinte în jurul cărora se conturează, de multe ori trist, dar realist, realitatea lumii de astăzi. Încotro se îndreaptă omenirea și cum învățăm să trăim frumos, pentru noi și pentru copiii noștri?

,,Forța binelui adună laolaltă oameni care cred în puterea compasiunii, fie că sunt creștini ori musulmani, fie că sunt budiști ori au alte credințe. În slujba binelui acționează și oameni care nu au o anumită religie, dar cred în puterea rațiunii și în dovezile științifice care arată cum și de ce societatea materialistă și globalizată de azi trebuie să-și schimbe modul de viață. Rolul omului pe Pământ nu e acela de a consuma toate resursele planetei și de a distruge ceea ce n-a consumat. Ci de a lăsa copiilor săi o lume mai bună decât a primit”

Dalai Lama.

De peste o jumătate de secol, Dalai Lama – unul dintre cei mai influenți lideri spirituali și politici ai lumii – îndrumă umanitatea pe calea compasiunii, învățându-ne ce înseamnă să trăiești frumos. Și pentru că lumea noastră de astăzi – aflată la polii unei tehnologizări rapide, dar și la întrăinarea de noi înșine și de cei din jur – are nevoie de sfaturi, de valori, dar și de experiențe de viață, m-am gândit să prezint patru cărți ale părintelui Tibetan care vă pot ajuta să zapați printre mărirea și decăderea vieții.

Scriitura lui, care vine din sufletu-i plin de învățăminte, are har și bunătate. Are în ea profunzimea acestei lumi surprinsă în toată măreția și decăderea ei. Pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing veți găsi întreaga paletă de cărți ale părintelui Tibetan Dalai Lama. Un gând, un sfat, o experiență venită la momentul potrivit poate schimba o lume. O familie. O iubire. O chemare la revoluția din noi.

,,Cartea compasiunii O CHEMARE LA REVOLUȚIE” – de Dalai Lama , Sofia Stril-Rever

O carte -manifest al compasiunii și un testament diplomatic și spiritual pe care Dalai Lama îl lasă generațiilor viitorului, scris de liderul tibetan împreună cu biografa sa, Sofia Stril-Rever.
Scrisă cu biografa sa, Sofia Stril-Rever, cartea lui Dalai Lama este un manifest al compasiunii și un testament diplomatic și spiritual pe care liderul tibetan îl lasă generațiilor viitorului. Cei născuți la începutul mileniului al treilea ajung acum la maturitate într-o lume asupra căreia planează amenințări grave: colapsul resurselor naturale, încălzirea globală, ascensiunea curentelor naționaliste și terorismul.

Toate aceste realități adâncesc prăpastia dintre cei care câștigă și cei care pierd de pe urma globalizării, iar o punte nu poate fi construită decât pornind de la responsabilitate universală și compasiune.

Potrivit lui Dalai Lama, în prezentul nostru egoist și nepăsător, această atitudine înseamnă o adevărată revoluție. Tenzin Gyatso, cel de al XIV-lea Dalai Lama, este liderul spiritual al poporului tibetan. În 1950, la un an de la invadarea Tibetului de către China, a fost chemat să își asume puterea politică, iar în 1959, după invazia trupelor chineze în Lhasa, a fost forțat să plece în exil. De atunci trăiește în Dharamsala, în nordul Indiei, acolo unde se află sediul puterii administrative tibetane. În 1989 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace.

Cartea deșteptării, de Dalai Lama

Pornind de la Cele Patru Adevăruri Nobile, piatra de temelie a budismului, Dalai Lama ne arată care sunt pașii necesari pentru a trăi cu adevărat în momentul prezent și pentru a îmbrățișa viața cu bucurie.

Oamenii au căutat mereu plăcerea. Acum, în epoca tehnologiei, distracția e la doar câteva clicuri distanță. Dar, paradoxal, se pare că suntem din ce în ce mai nefericiți. Motivul? – Așa cum ne învață budismul, căutarea satisfacțiilor este ea însăși o formă a suferinței, pe care o considerăm, iluzoriu, ca fiind opusul plăcerii. Există însă o cale de eliberare de suferință. Sanctitatea Sa Dalai Lama ne vorbește tocmai despre această cale. Îndemnurile laureatului Premiului Nobel pentru Pace la compasiune și toleranță sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai înțelepte mesaje contemporane.

,,Nu este suficient să mergi la biserică duminica, să-ți împreunezi mâinile pentru a te ruga preț de câteva minute, dacă, în restul timpului, comportamentul tău rămâne neschimbat. Indiferent dacă ești sau nu prezent din punct de vedere fizic într-o biserică sau o catedrală, cred că trebuie să-i faci loc învățăturii în inima ta. Acest lucru este foarte important. Doar atunci când vei căpăta experiența acestui adevăr, el va avea o valoare reală. Altfel, rămâne doar un strop de cunoaștere în mintea ta, iar când te vei confrunta cu probleme în viață, nu-ți va fi de niciun folos”

Dalai Lama.

Dalai Lama: Despre fericire, viață și multe altele. CONVERSAŢII CU RAJIV MEHROTRA – de Rajiv Mehrotra , Dalai Lama

Cu o candoare dezarmantă și o profundă empatie pentru căutările învățăcelului său, unul dintre cei mai liberi oameni ai timpurilor noastre apăsătoare împărtășește din înțelepciunea sa fără vârstă tuturor celor dornici să își croiască drumul în viață în spiritul armoniei și al liniștirii.

Realizate pe parcursul a douăzeci de ani, interviurile care alcătuiesc volumul Dalai Lama: Despre fericire, viaţă şi multe altele. Mai exact, conversaţiile cu Rajiv Mehrotra creează un profil extrem de interesant al acestui mare lider religios, al problemelor cu care se confruntă întreaga lume de azi, cât şi al abordării budiste a existenţei.

Dalai Lama îi oferă cititorului răspunsuri de multe ori inedite la întrebări despre rolul religiei în lumea modernă, starea de iluminare perfectă, suferinţă, calea spiritualităţii, karma, reîncarnare, nirvana, conştiinţă, puterea meditaţiei şi a vizualizării, arta tibetană a antrenării minţii şi ştiinţa minţii.

„Dalai Lama ascultă şi vorbeşte cu oricine. Mulţi aşteaptă răbdători ore, săptămâni sau chiar ani pentru câteva momente petrecute împreună cu el. Abordează fiecare conversaţie cu răbdare, concentrare şi cu un mare respect pentru persoana din faţa sa. Fie că este vorba de nou-veniţii din Tibet, care îşi riscă de multe ori viaţa pentru a ajunge la Dharamsala doar pentru a-l privi un pic, sau de oameni obişnuiţi pe care îi întâlneşte în călătoriile sale prin toată lumea, fie că sunt politicieni versaţi sau jurnalişti cu experienţă, tineri călugări sau stagiari agitaţi, oameni de ştiinţă sau filozofi, atei sau oameni profund religioşi, un cerşetor de pe stradă sau un mare om de afaceri — pentru Dalai Lama toţi sunt oameni ce îşi doresc fericirea şi vor să evite suferinţa“, mărturisește Rajiv Mehrotra.

„Să facem în aşa fel încât secolul XXI să fie unul al toleranţei şi al dialogului.”

Dalai Lama

Forța binelui! – VIZIUNEA LUI DALAI LAMA PENTRU LUMEA DE AZI, de Daniel Goleman , Dalai Lama

Este o bucurie să asculculți discursurile lui Dalai Lama. Argumentele științei susțin îndemnurile religiei – semn al unei gândiri logice și umaniste. Vom găsi în paginile acestei cărți veți găsi câteva dintre poveștile reale ale unor oameni care au pus în practică ideile susținute de el, ca rezultat îmbunătățind viața altora și, în plus, dobândind pentru ei înșiși o sănătate fizică și mentală mai bună. Căci, așa cum ne spune Dalai Lama, ”să iubești e chiar mai important decât să fii iubit”.

Daniel Goleman prezintă aici ceea ce am putea numi ”știința compasiunii” și demonstrează cum aceasta are puterea:• Să anihileze corupția, acordurile politice secrete și prejudecățile.

• Să vindece ecosistemele care susțin viața pe planetă.

Articol recomandat
"Tot mai destept", de Elizabeth Ricker

• Să elimine inechitatea socială, prin transparență și responsabilitate.

• Să înlocuiască peste tot în lume violența cu dialogul.

• Să promoveze ideea că toți oamenii sunt egali și pot colabora pentru binele comun.

• Să determine firmele care au ca scop profitul să devină responsabile social și ecologic.

• Să introducă în școli discipline care educă empatia, stăpânirea de sine și etica.

Cartea de față – apărută chiar la aniversarea a 80 de ani ai lui Dalai Lama – arată cum ne putem transforma compasiunea într-o forță pozitivă. Avem în față mărturia eforturilor de-o viață ale unui om care și-a pus toată energia în slujba binelui. Dalai Lama ne inspiră să luăm măsuri concrete, convingându-ne că a venit timpul să contribuim cu toții la crearea unei lumi mai bune pentru generațiile următoare.

De-a lungul timpului, milioane de oameni au ascultat sfaturile lui Dalai Lama despre cum putem trăi o viață mai fericită și mai plină de sens. Acum, când lumea are nevoie de îndrumarea lui mai mult ca oricând, el ne arată cât contează actele fiecăruia dintre noi – dacă sunt motivate de compasiune (indiferent cât ar fi de neînsemnate) – pentru a genera o forță a binelui. Vă invit să îl citiți și să găsiți în discursurile lui acele lucruri care să vă ajute să dați un nou sens vieții.

„O voce a compasiunii şi a înţelepciunii, Sfinţia Sa Dalai Lama ne prezintă un crez convingător pentru a trăi corect în veacul viitor.”

Daniel Goleman

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus