Acum citești
“Drumul Rusiei”, o carte-mărturie scrisă de Rüdiger von Fritsch, fost ambasador german la Moscova: “Rusia nu face nimănui viața ușoară!”

“Drumul Rusiei”, o carte-mărturie scrisă de Rüdiger von Fritsch, fost ambasador german la Moscova: “Rusia nu face nimănui viața ușoară!”

“Drumul Rusiei”, scrisă de Rüdiger von Fritsch, fost ambasador german la Moscova și publicată la editura Curtea Veche Publishing este o carte pe care trebuie neapărat s-o citești.

Are dinamism, are coerență, are sinceritate, dar mai presus de toate are acel gen de de informație la care cititorul nu are mereu acces. O informație din culisele mandatului de ambasador, cu punctele forte, dar și cu cele care nu i-au fost mereu pe plac.

O mare varietate de surse conferă tensiune și culoare analizei lui Rüdiger von Fritsch. Prin prisma experiențeia sale, diplomatul povestește despre întâlnirile cu Putin și cu ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, cu Aleksei Miller, șeful Gazprom, cu studenți, oameni obișnuiți, oameni de știință, economiști, disidenți, jurnaliști.

O carte despre drumul Rusiei, un drum care – ținând cont și de actualul context – a fost, nu de puține ori controversat și criticat, atât de cititorul simplu, cât și de Occident.

O recunoaștem sau nu, Rusia deține parcă acel magnet al puterii care te poate face s-o iubești sau s-o urăști. Însă, nu prea poți s-o eviți sau să nu o iei în seamă. Pentru că, așa cum spune și titlul cărții, Rusia are drumul ei.

„Știu foarte bine că politica nu se face cu inima, și totuși mă gândesc că nu dăunează cu nimic politicii dacă pui și puțină inimă. Asemănarea destinelor noastre și interesele comune m‑au adus la această convingere, cu care mi‑am îndeplinit datoria aici“

Ulrich Graf Brockdorff‑ Rantzau, ambasadorul Germaniei în Rusia

Iată câteva dintre temele cărții:

Rusia și noi- o privire în trecut
„Krim naș!“ – „Crimeea este a noastră!“
Conflictul din Donbas
Rusia în Siria/ Adevărul vostru și al nostrum
Pericolul unei noi curse a înarmării
Omul și puterea
Societatea civilă și opoziția
Umbra lungă a istoriei
Săraca, bogata Rusie
Face Rusia parte din Europa?
Quo Vadis, Rusia?
Viitorul în Rusia /Viitorul cu Rusia
Epilog – Despărțirea de Rusia

O carte scrisă prin abordarea sa empatică și claritatea analitică

Prefața cărții, magistral realizată de scriitorul rus Viktor Erofeev – tradusă apoi din rusă în germană de Beate Rausch – îl prezintă pe fostul ambasadorul Rüdiger von Fritsch, din perspectiva omului, a scriitorului, dar și a diplomatului care știe și ține cont de rigorile funcției cu care a fost învestit.

Autorul își expune experiențele din trei perspective diferite. În calitate de ambasador. Ca om de litere. Ca european. Există însă și o a patra perspectivă: aceea a omului care a învățat să aprecieze și să iubească Rusia culturii și a opiniilor independente. Din fericire, există o astfel de Rusie. Rüdiger von Fritsch a fost numit ambasador laMoscova în 2014, un an cu adevărat tragic pentru relațiile ruso‑europene.

Mai exact, cartea lui Rüdiger von Fritsch, fost ambasador la Moscova, este analiza lucidă a unui expert, care evidențiază o nouă perspectivă, critică, asupra relațiilor germano-ruse. Rüdiger von Fritsch, care, începând din 2014, a condus timp de cinci ani cea mai mare misiune diplomatică a Germaniei la Moscova și a participat la elaborarea răspunsurilor la politicile Rusiei în Ucraina și Siria, a reușit să scrie o astfel de carte.

Prin abordarea sa empatică și claritatea analitică, această relatare a experiențelor sale este un exemplu de înțelegere a Rusiei în cel mai bun sens al cuvântului.

“Îndrăgitul și pragmaticul ambasador german, care s‑a întors recent după misiunea diplomatică de mai mulți ani la Moscova, nu îi face vreo declarație de iubire nebună țării mele, așa cum se întâmplă adesea în cazul autorilor care scriu despre Rusia, și nici nu se arată teribil de dezamăgit de experiențele sale ca diplomat la Moscova.

În mod concret, el scrie despre concluziile la care a ajuns după o analiză temeinică. În activitatea sa, și-a folosit cunoștințele și a purtat discuții cu mulți oameni. (…) Cartea oferă o analiză detaliată și informată a acestor evenimente, a motivelor și obiectivelor, precum și a modului în care continuă să evolueze situația, deoarece tragedia încă nu s‑a încheiat. Esențial în această carte este faptul că începe ca o istorie politică și se transformă într‑o reflecție filozofică asupra diferențelor dintre mentalitățile rusești și cele occidentale.

O scenă minunată a avut loc în reședința înconjurată de palmieri a președintelui, la Soci: unul dintre oaspeții germani dă la o parte draperiile grele și face o glumă, zicând că vrea doar să verifice dacă marea este încă acolo. Putin acceptă gluma cu un zâmbet binevoitor. Se bucură când îi sunt lăudate cunoștințele de limbă germană, vocabularul bogat și capacitatea de improvizație verbală.

Având în vedere faptul că această carte descrie cu acuratețe conflictul militar și politic dintre Occident și Rusia lui Putin, trebuie să afirmăm că sinceritatea lui von Fritsch va fi, fără îndoială, benefică pentru viitorii istorici ai timpurilor noastre.

Bineînțeles, confruntarea a două civilizații, cea occidentală și cea rusă, ridică din nou întrebarea dacă Rusia aparține din punct de vedere spiritual Europei. Și este bine că autorul nu se grăbește să răspundă „da“ sau „nu“. După cum trădează și titlul cărții, Rusia își urmează propriul drum, idee cu care ar fi de acord mulți dintre marii noștri filozofi de la începutul secolului al XX-lea”, se prezintă în prefața cărții.

Rüdiger von Fritsch, ambasador la Moscova în 2014

În martie 2014, când Rüdiger von Fritsch și-a început activitatea de ambasador la Moscova, Rusia tocmai își încheia acțiunea de anexare a Crimeii. Ce a urmat? Ei bine, un scenariu deloc optimist. Ba mai mult, a fot lovitură după lovitură: Donbas, doborârea avionului MH17, Siria, cazul Skripal.

În ciuda agresivității ruse, von Fritsch nu ia în considerare nicio alternativă la bunele relații germano-ruse – și se bazează în mod constant pe principiile dintotdeauna ale diplomației și pe punctul ei forte: dialogul.

CEI TREI DUȘMANI IMAGINARI PENTRU KREMLIN

“Pentru Kremlin, există o ierarhie cu trei dușmani imaginari ai Rusiei: pe primul loc se află NATO, răul însuși, mai rău decât Necuratul. Imediat după aceea urmează SUA. Iar pe locul al treilea se află Uniunea Europeană (cu căsătoriile între persoane de același sex – lucru pe care propagandiștii nu obosesc să îl sublinieze). Prin urmare, din punctul devedere al Kremlinului, anexarea Crimeii nu înseamnă doar că se face din nou dreptate, ci și că este o măsură necesară pentru a păstra integritatea țării, căci altfel navele NATO ar intra în Sevastopol. Dar iată victoria: Crimeea este a noastră! Pentru totdeauna! Întreaga țară sare de bucurie pe capotele mașinilor! În propaganda Kremlinului, Rusia trece în grabă de la o victorie la alta; alte resurse ideologice funcționează prost.

Acesta este și motivul pentru care, așa cum se arată în carte, noțiunea de dreptate în politica rusească (un factor subiectiv) trece pe primul loc în fața noțiunii de drept internațional. Iar pentru triumful dreptății și pentru a juca adversarul pe degete, orice fentă este acceptabilă în viziunea lui Putin. Desigur, în același timp trebuie zornăite și armele – pentru că nu există nimic altceva de zornăit – și trebuie menținut echilibrul pe sârmă, ca la circ, riscând căderea într‑un război global”, se spune în prefața cărții.

Materialul pentru această carte provine din diferite surse. Ambasadorul accentuează importanța informațiilor pe care le‑a primit de la colegii săi din ambasadă. Fără îndoială, numeroase conferințe, întâlniri și călătorii prin Rusia au îmbogățit cartea cu cunoștințe concrete despre această țară.

În cele din urmă, au existat numeroasele recepții, dineuri și alte evenimente de la ambasadă și la reședința ambasadorului, în care s‑a implicat activ și Huberta, fermecătoarea soție a ambasadorului. Nu rareori am fost oaspete la reședința acestora.

Articol recomandat
roman de familie

REDĂM CÂTEVA CITATE DIN CARTEA SCRISĂ DE FOSTUL AMBASADOR Rüdiger von Fritsch

“Rusia nu face nimănui viața ușoară. Țara mare și mândră se închide în fața străinilor, da, aproape că se împotrivește lor. Nu face nici cel mai mic efort pentru a fi înțeleasă. Este așa cum este – și e pur și simplu acolo, așa cum a fost întotdeauna. Ceilalți trebuie să se alinieze după ea. Și îi place să fie percepută ca enigmatică.

Cu cât o țară este mai mică, cu atât eforturile locuitorilor săi de a apărea într‑o lumină bună, atractivă și interesantă sunt mai intense și mai abile. „Știați că noi am inventat mașina de cusut electrică cu schimbarea automată a firului?“ spun aceștia, sau: „Noi aveam deja așa ceva în 1537“. Și adesea există și un compozitor sau pictor care este ridicat în mod constant cu mult peste importanța sa reală, pe Olimpul strălucirii naționale.

Nimic din toate acestea nu se întâmplă în Rusia. Rusia este mare și importantă, nu e nevoie să subliniem acest lucru. Are atât de multă istorie, atât de multă glorie și teroare, atât de mulți pictori, scriitori și compozitori grandioși, deține atât de mult spațiu și atâta diversitate, ape și păduri, petrol și gaze, aur și diamante, încât nu are nevoie să dea explicații. Rușii așteaptă să le cunoști și să le respecți țara.”

RELAȚIILE GERMANIA-RUSIA

“Germania se străduiește să mențină relații bune cu Rusia: prin cel mai mare program de finanțare din lume al Serviciului German de Schimb Academic, prin bursele Fundației Humboldt și ale Bundestagului german, prin gama largă de instrumente ale Asociației Germane de Cercetare, prin „Dialogul de la Sankt Petersburg“ al societăților civile, prin schimbul de tineri germano‑rus, prin Forumul Germano‑Rus sau prin Asociația Germană pentru Afacerile din Est.

La Moscova se află cel mai mare Institut Goethe din lume, cu filiale în alte orașe. În Rusia sunt reprezentate toate fundațiile politice, există o camera de comerț germano‑rusă, școli germane la Moscova și Sankt Petersburg, congregații bisericești, un institut german de istorie la Moscova și, pe lângă ambasadă, alte reprezentanțe diplomatice la Kaliningrad, Sankt Petersburg, Ekaterinburg și Novosibirsk”

PARTENERIATUL RUISA-CHINA, TOT MAI INEGAL?

“În același timp, China, cu modelul său mult mai reușit, depășește în viteză Rusia, iar parteneriatul devine tot mai inegal. Chiar și UE, cea mai mare zonă economică din lume, întâmpină dificultăți în a face față provocării chinezești.

Cum vor merge lucrurile pe termen lung pentru Rusia, o țară care își folosește atât de puțin potențialul economic și care este atât de dependentă de resursele sale naturale? Nu ar fi un sfat bun ca Rusia să încerce să colaboreze cu europenii? Nu dintr‑o mare iubire (cu toată apropierea reală), ci într‑o considerație pragmatică față de interesele sale. Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită pentru această evoluție, pentru o situație în care îmbrățișarea chineză va deveni prea strânsă pentru Rusia. Așadar, nu este vorba doar de a spera la vremuri mai bune și de a hiberna până atunci. Vremurile de înstrăinare trebuie modelate, iar terenul pentru un viitor cu vremuri mai bune ar trebui pregătit.”

FIECARE ȚARĂ TREBUIE SĂ MEARGĂ PE DRUMUL SĂU

“Fiecare țară trebuie să meargă pe drumul său, fiecare țară are nevoie de timpul său. Totuși, de ce Rusia nu ar putea reuși ceva ce – în ciuda tuturor dificultăților continue – a reușit India, o țară cu un miliard de locuitori, cu diferențe culturale și sociale enorme, cu greutăți economice și de infrastructură uriașe, care, după secole de regim feudal și colonial, s‑a transformat în scurt timp într‑o democrație?

Cei care pretind că Rusia are nevoie de o mână forte promovează interesele celor puțini, care mențin țara dependentă din dorința de a deține puterea sau din interes personal. Nu este necesar ca în fiecare țară să fie instaurată o copie perfectă a democrației din Westminster – însă un stat de drept funcțional ar fi un bun început”

Un reportaj din Rusia lui Vladimir Putin, pe cât de animat, pe atât de incisiv. Cartea ambasadorului german la Moscova ar trebui să devină o lectură obligatorie pentru toți politicienii

Heinrich August Winkler

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus