Acum citești
Copiii mei și copiii lui devin dintr-odată „copiii noștri“? – Sau nu?

Copiii mei și copiii lui devin dintr-odată „copiii noștri“? – Sau nu?

Cum se complică relațiile afective într‑o familie amestecată? De ce se întâmplă toate aceste lucruri? Se iubesc unul pe altul, nu‑i așa? Și dacă se iubesc atunci care este sursa neînțelegerilor? Care sunt principiile de viață după care se ghidează familiile vitrege?

,,Cele cinci limbaje ale iubirii pentru familiile vitrege”, o carte de Gary Chapman , Ron L. Deal – publicată la editura Curtea Veche Publishing – ne prezintă cu empatie și într-un stil pe înțelesul tuturor cum să depășim neîncrederea, cum să abordăm rivalitățile și cum să iubim necondiționat, astfel încât să construim o familie unită și armonioasă când apar copii, frați sau părinți vitregi.

Copiii mei și copiii lui devin dintr-odată „copiii noștri“? – Sau nu?

Aceasta este marea transformare, dar și marea provocare pentru cei care sunt deja părinți și hotărăsc să întemeieze o nouă familie. O nouă experiență, o nouă perspectivă asupra familiei. Dar integrarea noilor membri nu se petrece de la sine. Apar o mulțime de dileme și dificultăți, iar intențiile bune nu sunt întotdeauna suficiente. Pentru că relațiile devin foarte complexe, regulile din viața unei familii obișnuite nu mai funcționează aici.

Ca răspuns la această situație din ce în ce mai răspândită, Gary Chapman, creatorul principiului celor cinci limbaje ale iubirii, și Ron L. Deal, expert în problemele familiilor mixte, își unesc eforturile pentru a-i ajuta pe părinți să evite conflictele emoționale sau să găsească soluții pentru ele, să aplice metodele optime în creșterea fraților vitregi și, foarte important, să învețe cum să își exprime afecțiunea față de fiecare membru din noul cămin.

Dr. Gary Chapman, unul dintre cei mai renumiți consilieri din lume pe probleme de familie

De peste 35 de ani susține conferințe pe teme de mariaj și educație a copiilor în fața unui public numeros. El însuși căsătorit de peste 45 de ani cu Karolyn și tată a doi copii, oferă și ședințe private de consiliere maritală.

Este realizatorul emisiunii radiofonice „A Love Language Minute“ și al matinalului de sâmbătă „Building Relationships with Dr. Gary Chapman“, ambele difuzate de peste 400 de posturi de radio din SUA. Gary Chapman a susținut un doctorat la Southwestern Baptist Theological Seminary și este pastor asociat în cadrul Calvary Baptist Church Winston‑Salem, Carolina de Nord.

A publicat zeci de cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt reunite în seria „5 Love Languages“, devenită bestseller.

La rândul său, Ron L. Deal, terapeut licențiat, specializat în consilierea de cuplu, se numără printre cei mai cunoscuți experți din lume în problemele familiilor în care există frați vitregi. Este președintele organizației Smart Stepfamilies™, precum și directorul FamilyLife Blended®, o subdiviziune a fundației internaționale FamilyLife®. A scris mai multe cărți pe tema integrării familiale, dintre care multe au devenit bestselleruri.

Se bucură de o mare popularitate și este invitat frecvent în emisiuni radio și TV. Este realizatorul podcastului FamilyLife Blended. În calitate de speaker și trainer, susține conferințe și organizează cursuri în toată America de Nord pe temele care l-au consacrat: îmbunătățirea relațiilor din căsnicie și educarea cuplurilor doritoare să întemeieze familii vitrege de succes.

Cum se stabilesc legăturile într-o familie nouă, cu copii proveniți din căsătorii diferite? Cât de greu este drumul spre conviețuire, spre acceptare, dar mai ales spre a se iubi și respecta? Ajung ei să se iubească și să se considere frați și surori, chiar dacă nu sunt uniți printr-o legătură de sânge?

,,Ei bine, da, se iubesc… în proporții diferite. Vezi tu, asta este o parte importantă a problemei. Uneori, în astfel de familii, definițiile iubirii pe care le au copiii și motivațiile lor de a spori această iubire se deosebesc mult de cele ale adulților. În primul rând, să analizăm modul în care diversele definiții ale iubirii complică afectivitatea într‑o familie mixtă.
O cale de a înțelege iubirea constă în examinarea a ceea ce noi numim „asocierile iubirii“ – și anume, calitățile relaționale sau comportamentale asociate acesteia. Un copil își poate iubi părintele vitreg, însă asta nu se traduce neapărat în același nivel de respect pentru autoritatea lui ca în cazul părintelui biologic. Un părinte poate să iubească toți copiii la fel, dar să îi vină greu să își îmbrățișeze fiul vitreg. Un părinte își poate iubi noul partener, și totuși să nu vrea să adauge numele acestuia pe asigurarea de viață deja stabilită pentru copiii lor”, susțin autorii.

Un părinte poate să îi iubească pe toți copiii la fel, dar să îi vină greu să își îmbrățișeze fiul vitreg. Problemele apar atunci când definițiile iubirii nu coincid în cazul adulților și al copiilor.

Gary Chapman, Ron L. Deal

Ești motivat să iubești, dar ceilalți se mai gândesc…

Apoi, cartea lui Gary Chapman și Ron L. Deal ne învață că membrii familiilor mixte pot diferi foarte mult în ce privește motivația lor de a iubi și de a oferi o dragoste profundă. De pildă, în unele familii vitrege doar părinții sunt cei care au nevoie să se integreze, în timp ce copiii nu au nicio problemă dacă acest lucru nu se va întâmpla.

Articol recomandat
carti de top

,,Iată o situație previzibilă în primul an de existență al familiilor vitrege cu fii sau fiice aflați la vârsta adolescenței. Este, de asemenea, cazul familiilor mixte cu părinți mai vârstnici, în care copiii sunt deja adulți. Adesea, fiii sau fiicele deveniți adulți nu au nevoie să dezvolte o legătură profundă cu părintele vitreg, darmite să îl iubească. De fapt, mulți fii adulți nici măcar nu se consideră parte a unei familii mixte și nici nu îl consideră pe noul partener al părintelui biologic ca fiind părintele lor. Purtând mai multe conversații cu tineri ai căror părinți s‑au recăsătorit, am aflat că ei nu l‑au socotit niciodată pe tatăl lor vitreg ca fiind altceva decât „soțul ma mei“. Această realitate este descurajantă pentru numeroși părinți care își doresc din suflet să creeze cu copiii vitregi o relație statornică de încredere reciprocă”, explică Gary Chapman și Ron L. Deal.

Principiile familiilor amestecate pentru a iubi mai bine

În cartea ,,Cele cinci limbaje ale iubirii pentru familiile vitrege” veți găsi și principiile după care se ghidează famillile vitrege. Se nasc ele cu un instinct familial sau îl dobândesc pe parcurs? Ce anume îngreunează, dar și ce ușurează situația? Care este, în esență, călătoria unei familii mixte? Cum ajung, într-un final, să spun: copiii lui sunt și copiii mei!?

,,În esență, călătoria unei familii mixte constă în căutarea unei identități comune. „Cine suntem unul pentru celălalt?“ este prima întrebare pe care toată lumea o pune. Adesea, părinții încearcă să răspundă rapid: „Nu există doar «ai mei» sau doar «ai tăi» în această familie. Acum, alcătuim o singură familie. Toți sunt copiii «mei».“ Dar ce înseamnă asta cu adevărat? E valabil pentru copiii ajunși adulți, așa cum ar putea fi și pentru copiii mai mici? „Noi“ reprezintă limbajul universal, cel pe care toți îl adoptă fără rețineri? Sau unii îl resimt ca pe o intruziune? Trebuie să călătorești către „tărâmul nostru“ înainte de a putea spune: „Ăștia suntem noi.“ Legăturile iubirii trebuie să fie hrănite, acceptate și socotite valoroase de toți. Lucrul pe care părinții și‑l doresc cu disperare este ca, în cele din urmă, iubirea să câștige în casa unei familii vitrege”, susțin autorii acestei cărți.

O carte despre bucuria de a-ți întemeia o familie. Despre respect, armonie, solidaritate și iubire, indiferent dacă neleagă sau nu legăturile de sânge.Descoperă cele cinci limbaje ale iubirii pentru familiile vitrege și vei vedea că iubirea nu este despre reguli, ci despre armonia și bucuria înțelegerii. Despre legături profunde care întăresc o familie mixtă.

,,Iubirea construiește punți cu bunătate și grație. Aceste punți traversează granițele -fie ele politice sau familiale – și leagă inimile oamenilor”

Gary Chapman

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus