Acum citești
Mindfulness ca asumare necritică a momentului în care așteptăm metroul

Mindfulness ca asumare necritică a momentului în care așteptăm metroul

De ceva timp, mindfulness a început să facă parte din cuvintele pe care le auzi adesea și despre care lumea vorbește cu mare încântare. E la fel de cool să fii preocupat de mindfulness precum e să te repezi în magazin direct la raionul cu produse bio sau să ai o barbă foarte lungă, dacă ești băiat. Dar ce-i aia mindfulness, de fapt?

Haideți să începem cu începutul: Mindfulness urban a lui Gáspár György, o carte pe care o puteți descoperi la editura Curtea Veche Publishing!

A fi mindful înseamnă a fi conștienți de ceea ce ni se întâmplă și de ceea ce simțim în momentul prezent, fără a aplica etichete de „bine” sau „rău” celor observate, fără a judeca. Înseamnă, deci, a nu ne lupta cu gândurile, senzațiile și sentimentele conștientizate, dar nici a nu ne agăța de ele. Înseamnă trecerea de la modul de „pilot automat” în care se desfășoară cea mai mare parte a existenței noastre la un mod de trăire conștientă și la asumarea necritică a acestei trăiri.

Despre mindfulness…

Mindfulness a devenit o practică utilizată adesea de psihoterapeuți pentru a trata tulburări depresive, anxioase sau pentru problemele psihice care le însoțesc pe cele fizice (e.g., dureri cronice, boli foarte grave). Gáspár György este unul dintre psihologii români experți în practicile mindfulness.

Din vasta sa experiență clinică a luat naștere cartea publicată la Curtea Veche Publishing, ca o colecție de „exerciții de curaj, compasiune și conectare”. După cum îi spune titlul, este o carte ce se dorește a ne fi utilă nouă tuturor, oamenilor obișnuiți care trăiesc viața trepidantă de an 2020. Putem învăța să avem curajul de a fi fericiți în momentul banal cât așteptăm metroul, puterea de a ne accepta cu imperfecțiunile și vulnerabilitățile noastre.

Nevoia de a reînvăța lucrurile simple

Răspunsul recalcitrant la descrierea conceptului de mindfulness ar putea fi: „Dar e de-a dreptul banal să fii prezent în clipa de față! Măcar atâta lucru știm noi cu toții cu siguranță, că suntem aici și acum. Cât despre ochiul critic închis… asta e rețeta perfectă ca s-o dai în bară și să cazi de fraier! Doar omul deștept tocmai de-aia e deștept, pentru că vede imediat când ceva nu-i așa cum ar trebui să fie, critică și încearcă să schimbe. Așa că mai bine rămân la a mânca portocale bio.”

Dar lucrurile nu sunt nicidecum așa de simple, iar faptul de a fi realmente prezent aici și acum e departe de a fi o banalitate. Când ați mâncat rapid masa de prânz în timp ce frunzăreați un dosar de hârțoage, ați simțit ce gust avea portocala aceea (bio sau altfel)? A trăi din plin clipa prezentă, bucurându-ne de lucrurile simple cum ar fi aroma unei portocale, este, în fapt, o provocare, căreia Gáspár György ne invită să-i dăm curs.

Articol recomandat
carti despre incredere

La ce ne folosește mindfulness?

Interlocutorul sceptic ar putea continua cu o întrebare legitimă – „La ce bun mindfulness?”. Conștientizarea clipă de clipă a semnalelor propriului corp ne face să înțelegem mai bine interacțiunile dintre gânduri, emoții și senzații. Altfel spus, să ne înțelegem mai bine pe noi. Iar o mai bună cunoaștere a ceea ce suntem este o ancoră necesară în vârtejul de incertitudini al vieții care generează neliniște și stres. Trăirea aici și acum și recunoașterea neevaluativă, necritică a ceea ce simțim și gândim în momentul prezent blochează tendințele de îngrijorare distructivă față de un viitor care poate fi înspăimântător, fie și numai pentru că e incert.

Mindfulness ne ajută să ne (re)împrietenim cu noi înșine, să ne acceptăm exact așa cum suntem, dincolo de cum spun unii sau alții că ar trebui să fim, să învățăm a ne arăta compasiune nouă înșine și să devenim astfel mai capabili de a-i înțelege pe alții, să fim capabili a construi relații autentice cu oamenii de care ne pasă.

Vă invităm să descoperiți cartea lui Gáspár György și să urmați recomandările sale de exerciții întru curaj (de a fi uman, vulnerabil, sau de a nu face nimic), compasiune (față de propriul corp sau față de oamenii ce ne sunt alături) și conectarea cu sine.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus