Acum citești
Interviu. Simona Suman, autoarea cărții ,,Filip și mantia magică”: ,,Ca parinți, ne-am dori să avem o baghetă magică, să facem orice problemă a copiilor să dispară”

Interviu. Simona Suman, autoarea cărții ,,Filip și mantia magică”: ,,Ca parinți, ne-am dori să avem o baghetă magică, să facem orice problemă a copiilor să dispară”

Cartea Filip și mantia magică, scrisă de de Simona Suman , pe ilustrațiile Andreei Mitică – o cărticică publicată la Editura Curtea Veche Publishing – este o minunată pledoarie despre cum bullyingul își pierde orice putere în fața cuvintelor și a gândurilor bune. Dar este totodată o invitație la curaj, îndrăzneală, răbdare și bunătate într-o călătorie pe care cei mici o vor adora cu siguranță.

Despre magie, bucuria copilăriei, puterea de a trece peste toate cu un mare zâmbet, despre ideea acestei cărți ne povestește autoarea Simona Suman care ne-a făcut bucuria de a acorda un interviu pentru site-ul cărțicheie.ro.

Reporter: Felicitări! O cărticică cu ilustrații superbe, dar și cu o poveste pe măsură. Care este mesajul acestei frumoase călătorii ale poveștii pe care o împărtășiți celor mici?

Simona Suman: Mulțumim pentru aprecieri, sperăm să aducem cât mai multă bucurie și, de ce nu, puțină magie în sufletele a cât mai mulți copii.

Perioada copilăriei este una a bucuriei și a descoperirilor, dar și a emoțiilor intense, a temerilor și a experiențelor care își lasă amprenta asupra dezvoltării lor. De multe ori, ca parinți, ne-am dori să avem o bagheta magică cu care să facem orice problemă a copiilor să dispară. Aș putea spune că ăsta a fost și punctul de pornire a poveștii lui Filip, un băiețel care trece printr-un episod de bullying la grădiniță și care pleacă într-o călătorie inițiatică în care reușește prin forțe proprii și cu suportul celor din jur să depășească acest moment.

Prin cartea asta am vrut sa oferim atât părinților, cât și copiilor mai multe lucruri: o poveste simpatică, în versuri, melodioasă, cu personaje haioase și memorabile. Să îi bucuram prin culoare și prin imaginile în care descopera câte un nou detaliu, de fiecare dată, când o răsfoiesc. Dar și un tool prin care părintele să își ajute copilul să gestioneze un moment dificil, prin puterea unui exemplu care să îi inspire.

Cum trebuie să procedeze un părinte al cărui copil este în locul lui Filip? Cum să găsească, metaforic vorbind, acea mantie fermecată care să vindece emoțiile negative?

În momentul în care copilul se confruntă cu un episod de bullying, îi scade stima de sine, încrederea in el. De aceea, e important ca părinții și sistemul de suport din jurul copilului să îl ajute să o recapete. Nu trebuie să ne concentram eforturile asupra momentului în sine sau asupra agresorului, ci mai degrabă să îl expunem la experiențe și activități pe care copilul le stăpânește și în care excelează, dar și să îl inconjuram de afecțiune și de înțelegere, de un univers în care el se simte în siguranță.

Cât de mare este pericolul bullyingul-ului în școli și în grădinițe? Își pierde orice putere în fața cuvintelor și a gândurilor bune?

Studiile spun că 1 din 4 copii raportează, în mod constant, forme de agresiune verbală sau fizică, însă cu siguranță procentul real este cu mult mai mare. Nu e o problema recentă, e o chestiune care s-a propagat de-a lungul generațiilor, însa acum, odată cu accesul la mediul online, copiii sunt cu atat mai expuși si vulnerabili. De aceea, cred că e cu atât mai important ca noi parinții să fim implicați în viața lor și să le oferim constant șansa să se exprime, dar și să fim pregătiți cu soluții care să îi ajute să depășească momente de genul ăsta. Din fericire, poveștile care prezintă exemple pozitive într-un mod atractiv și ușor de urmărit sunt o soluție la îndemâna oricărui părinte, un tool prin care ei pot, atât să identifice problema, cât și să intervină.

Ce te-a inspirat în scrierea acestei cărți? Ce îți dorești să ajungă la părinți, dar și la copii?

În primul rând, m-a inspirat propriul copil, dorința ca el sa aibă parte de cât mai multe povești care să îl inspire, să îl facă să se îndrăgostească de cuvinte, de personaje, să îi dezvolt creativitatea și să-l încurajez să își dea frâu liber imaginației. I-am citit din prima lună de viață și continuăm să citim în fiecare zi, avem acasă o colectie impresionantă care se tot mărește. În al doilea rând m-a inspirat ideea că aș putea să fac un bine mai multor copii făcând pur și simplu ceva ce îmi face plăcere – scriind. Cred că, dacă ai la îndemână o unealta care poate să facă un bine oricât de mic în lumea asta mare, e păcat să nu o folosești.

Cum facem ca fiecare copil să aibă această mantie fermecată și să-și descopere calitățile care îl fac un mic erou?

Nu ne ramane decât să îi dam materialele necesare să o construiască. Să îi demonstrăm și să îi reamintim că este curajos, răbdator, inteligent, ambițios, că are toate calitățile necesare să fie fericit și că micile momente în care încrederea îi este pusă la îndoială sunt doar atat – niște mici momente peste care poate trece zâmbind.

Cât de important este ca cei mici să descopere cărțile și mai apoi să iubească lectura, să citească împreună cu părinții?

N-as putea să determin eu lucrul asta, pentru noi momentele în care citim povesti sunt clipe în care suntem impreună, în care ne conectam și învățăm, în care descoperim lumea sau în care visăm cu ochii deschiși. Sunt niște momente de neînlocuit. Cărțile bune au darul ăsta, te fac sa te intorci la ele din nou și din nou, pentru că te atașezi de poveste sau de personaj la nivel emoțional.
Cred că, dacă reușim sș le insuflam pasiunea pentru citit de mici, vor continua să o facă și fără noi, și vor apela la povesti din plăcere, dar și atunci când au nevoie să evadeze într-un loc doar de ei știut.

Oameni și cărți: Simona Suman!

Pentru Simona, scrisul a fost dintotdeauna o pasiune. De aceea s-a hotărât să își facă o carieră din asta. După mai bine de zece ani de copywriting în agenții de publicitate din țară și din străinătate, în prezent este Director de Creație la una dintre cele mai mari agenții de publicitate din România.

S-a reîndrăgostit de literatura pentru copii în 2019, când a devenit mamă. De atunci are în plan o serie de povești, fiecare atingând câte o temă diferită din viața socială a copiilor. Filip și mantia magică este prima dintre ele.

CITIȚI ȘI: ,,Filip și mantia magică.” Nu uitați, bullyingul își pierde puterea în fața bunătății și a curajului!

Ferește-ți copilul de bullying: cartea „Secretul lui Milton“

Fake news, hateri și cyberbullying. Cum să te ferești de ele

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus