Acum citești
INTERVIU. Mirela Retegan: ,,Puterea mea este de a le aminti oamenilor care sunt puterile lor / Sunt fericită și smerită în fața vieții mele”

INTERVIU. Mirela Retegan: ,,Puterea mea este de a le aminti oamenilor care sunt puterile lor / Sunt fericită și smerită în fața vieții mele”

Cartea Astăzi, aici, acum, scrisă de Mirela Retegan și publicată la editura Curtea Veche Publishing, ne definește pe fiecare dintre noi. Poți fii chiar tu omul căruia i s-a schimbat viața în pandemie sau cel care a ales să lupte pentru ceea ce-și dorește.

Mirela Retegan e femeie, iubită, părinte, copil, bloggeriță, antreprenoare – toate deodată sau, uneori, câte una pe rând. Mirela Retegan, cunoscută ca fiind Antrenorul Părinților, ne-a făcut bucuria de a accepta un interviu pentru site-ul carticheie. Te invit să-l citești și să descoperi de ce viața se trăiește, într-adevăr, ASTĂZI, AICI, ACUM!

Sursă foto: facebook Mirela Retegan

Jurnalist: Mirela, în primul rând felicitări! Am citit cartea ta și m-am regăsit în foarte multe dintre lucrurile pe care ni le-ai împărtățit. Astăzi. Aici. Acum. Trei cuvinte care mi-au răsunat așa în minte pentru că, de obicei, cei mai mulți oameni trăiesc în lumea lui Ieri.Acolo. Atunci. De ce ai ales aceste cuvinte și ce semnificație au ele pentru omul/femeia/mama Mirela Retegan?

Mirela Retegan: Mă bucur că te-ai regăsiți în ideile mele. Îmi place să spun că atunci când ideea pe care eu o scriu se întâlnește cu gândul care e deja în mintea ta, se aprinde un bec și se face lumina în cap. Cu asta plec eu mai departe după experiența pandemiei: cu conștientizarea faptului că tot ce avem cert este astăzi, aici, acum. Că pentru ieri e prea târziu și pentru mâine e prea devreme. Bunica îi zicea altfel: “pâinea s-o mâncat, apa s-o băut, iar mâine, dacă vrea Dumnezo să ne trezim, vedem ce putem să facem”. Eu m-am întors la felul simplu al bunicii de a privi viața.

Cartea ta este un fel de jurnal post-pandemie, cu evenimente/ întâmplări/ momente din viața ta pe care acum le-ai concluzionat, le-ai transformat pentru a ni le împărtăși și nouă. Care au fost pentru Mirela Retegan lecțiile pandemiei?

⁃ Cine nu are un scop în viață, să-și facă!
⁃ Cine nu a descoperit unde a pus Dumnezeu harul în el, să se caute.
⁃ Cine nu are prieteni, să-și crească.
⁃ Cine a exersat înotul zi de zi, în valurile vieții, o să ajungă într un fel sau altul la mal.

Mirela, cum învață un om, prins între clișee și stereotipurile societății, să trăiască astăzi, aici și acum? Să-și urmeze visul?

Mai întâi alege să-și urmeze visul. Apoi își asumă alegerea cu toate câte le aduce după ea. Și muncește în fiecare zi pentru alegerea pe care a făcut-o. Eu am știut dintotdeauna că sunt singura responsabilă pentru toate fericirile și nefericirile mele. Și pentru toate visurile cărora le-am dat viață.

Care este mesajul acestei cărți? Care a fost primul gând care te-a ,,bântuit” când te-ai decis să scrii această carte?

Am realizat că nu toată lumea are capacitatea mea de a inventa și descoperi în fiecare zi motive de bucurie. Că oamenii se împiedică de tot felul de ziduri pe care singuri le-au construit, că au tot felul de blocaje și se tem să le spargă. Uneori e suficient să citești ceva care să aprindă lumina în tine si mai departe descoperi drumul. Am scris-o cu credința că oamenii au nevoie să afle cât mai des că se poate. Că eu am reușit să iubesc viața cu tot ce vine. Să trăiesc în fluxul de energie al fiecărei zile și să-mi păstrez entuziasmul în fiecare zi. Și că asta nu s-a întâmplat peste noapte, ci pas cu pas, experiență cu experiență.

Ce i-ai răspunde unei persoane care te-ar ruga să-i dai trei motive pentru care să citească cartea Astăzi, aici, acum?

Nu o să găsescă nimic negativ în carte. Citind-o, își va aminti “pasul ștrengarului”. O să își amintească despre el că poate să facă tot ceea ce își propune.

Ești femeie, ești mamă și ești o persoană cunoscută și admirată de foarte mulți oameni, prin prisma meseriei tale. Cât de mult au contribuit, cu ghilimelele de rigoare, lecțiile lui Ieri. Acolo.Atunci pentru a începe să trăiești Astăzi. Aici. Acum?

Enorm. Fiecare julitură din genunchi, fiecare căzut în nas, fiecare moment în care m-am întins pe podea și am simțit că nu mai găsesc puterea să mă ridic de acolo, m-au dus, de fapt, și mai departe. Pentru că de fiecare dată când am fost jos, jumătate din mine o plângea pe cea căreia i se întâmpla căderea. Și cealaltă jumătate o împingea în sus, să caute soluții, pe cea care știa că viața ei e mai departe.

Dacă ar fi să ai o super-putere care ar fi aceea?

O am. Mi-am descoperit-o. Puterea mea este de a le aminti oamenilor care sunt puterile lor. Nimeni nu pleacă de lângă mine mai slab decât era când a venit. Toți pleacă amintindu-si care sunt puterile lor.Superputerea mea e sa le dau înapoi oamenilor, și în special copiilor, puterile pe care le-au rătăcit puțin sau care le-au fost luate de alții.

Fără ce sau fără cine nu și-ar imagina Mirela Retegan lumea?

Ooooo, sunt atât de multe lucruri fără de care nici nu vreau să-mi imaginez lumea. Lumea mea nu ar exista fără toate motivele de bucurie pe care le am în ea: fără copii, fără soare, fără cântece, fără povesti, fără Roata Binelui, fără călătorii, radio , cărți, prieteni… Chiar dacă am construit o lume minunată în inima mea, îmi place tare mult lumea în care mă mișc astăzi, aici, acum.

Mirela, ce s-a schimbat pentru tine în ultimii doi ani, de când pandemia ne-a resetat tuturor felul în care ne trăiam existența?

Eu m-am transformat într-o variantă mai bună. Prietenii mei s-au transformat în variantele lor și mai bune. Colegii mei s-au transformat în variantele lor minunate, iar noua ordine ne-a permis să ne descoperim noi și noi canale de comunicare. Sunt mai încrezătoare, mai puternică, mai capabilă să ma duc pe drumul meu și să am încredere că e Cineva acolo sus care îmi întinde mâna de fiecare data când mă împiedic. Trebuie doar să cer inspirație și primesc cele mai potrivite mesaje.

Ce nu se schimbă niciodată pentru Mirela Retegan în viața asta pe acoluri frumoasă, dar grea, complicată în esență, dar simplă, în aparență?

Credința. Credința că suntem fiecare dintre noi Minunea lui Dumnezeu. Și niciunul nu știm rolul fiecărei minuni, trebuie doar să ne bucurăm să fim zi de zi martorii minunățiilor care ni se întâmplă. Când ajungi să vezi asta în tot ceea ce trăiești, știi sigur că oricâte s-ar schimba în jurul tău, perspectiva ta va rămâne mereu aceeași – sunt o minune într-o lume plină de minuni.

Ce îți dorești să mai trăiești Astăzi?

Trăiesc tot ce vine la rând. Cu toată bucuria și surpriza. Sunt fericită și smerită în fața vieții mele. Câteodată mă uit la ea din exterior și nu pot decât să ridic privirea spre cer și să spun Mulțumesc, Mulțumesc, Mulțumesc.

Există cineva anume căruia/căreia vrei să-i dedici această carte?

Da. Aș vrea să o dedic tuturor oamenilor care au curaj să fie!

CITEȘTE ȘI: Lecțiile Mirelei Retegan despre Astăzi, aici, acum

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus