Cu toții visăm să avem cel mai bun an! Știți momentul acela dintre ani în care fiecare dintre noi ne punem dorința știută numai de noi. De multe ori, în esență, ea sună cam așa: să avem cel mai bun an! Dar oare chiar se poate? Ei bine, da!
Cuprins
Cartea ,,Cel mai bun an”, a lui Jinny S. Ditzler, publicată la editura Curtea Veche Publishing îți arată că în fiecare persoană de succes se ascunde un om obişnuit care a găsit curajul, puterea şi disciplina de a acţiona, de a se confrunta cu marile provocări şi de a-şi împlini visurile.
Depinde doar de voi să aveţi viaţa pe care v-o doriţi. Acest ghid unic vă învaţă cum să faceţi acest lucru. Mai exact, cum să aveți parte de cel mai bun an din viața voastră!
Zece întrebări… Sunteți pregătiți să răspundeți?
Cartea ,,Cel mai bun an” cuprinde trei părţi. Prima este o introducere la principiile pe care se bazează programul ,,Cel mai bun an” şi prezintă experienţele câtorva participanţi la acest exerciţiu în decursul anilor.
Partea a doua cuprinde cele zece întrebări, cărora le este dedicat câte un capitol cu explicaţii suplimentare – acestea vă vor ajuta să răspundeţi la întrebări.
Cât despre cea de-a treia parte, reprezintă un caiet de lucru cu spaţii libere pentru răspunsurile la întrebări şi planul pentru următoarele 12 luni, plan care trebuie să aibă o singură pagină.
Haideți să descoperim împreună cele zece întrebări care ne pot trezi la realitate, ne pot ajuta s-o luăm de la capăt, să ne corectăm greșelile, să ne înțelegem limitele și să ne evaluăm corect dorințele și țelurile pe care le avem în viață. Sfaturile autoarei la toate aceste zece întrebări sunt prețioase, bine documentate și trăite prin prisma propriei experiențe, cee ace este foarte important. Puterea exemplul mobilizează și te face să crezi, cu adevărat, că imposibilul tău devine posibil.
PRIMA ÎNTREBARE Ce am realizat? – Nu uitați, ,,Cel mai bun an începe cu felicitări”
,,Răspunzând la această întrebare, multe persoane sunt plăcut surprinse să constate câte realizări au avut în cursul anului precedent. De cele mai multe ori constată că, de fapt, nu este vorba de un câmp de eşecuri presărat ici-colo cu nişte realizări firave, ci exact invers.
Pornim din acest punct tocmai pentru a observa acest lucru şi pentru a vă simţi mai energici şi mai motivaţi. Acest exerciţiu vă va ajuta să vedeţi trecutul într-o lumină nouă şi să începeţi să conştientizaţi efectele mediului vostru – acela pe care îl construiţi singuri. (…) Propriile voastre realizări sunt cel mai bun şi mai eficient mod de a vă reaminti că vă puteţi influenţa viitorul şi că puteţi deveni stăpânul propriului destin. De aceea ,,Cel mai bun an începe cu felicitări”, susține autoarea.
ÎNTREBAREA A DOUA : Care au fost cele mai mari dezamăgiri ale mele?
Iată ce mărturisește autoarea la această întrebare extrem de importantă: ,,Ia să vedem care au fost dezamăgirile de anul trecut? Luaţi un creion şi scrieţi-le. Amintiţi-vă când aţi fost dezamăgiţi de voi înşivă pentru că nu aţi făcut ceea ce speraţi să faceţi. Amintiţi-vă şi momentele în care alţii nu au făcut ceea ce aţi fi dorit să facă.”
ÎNTREBAREA A TREIA Ce am învăţat?
,,Gândindu-vă la anul care s-a încheiat, sunt lecţii pe care vi le-aţi însuşit şi altele pe care aţi fi putut să vi le însuşiţi, luând în considerare ceea ce s-a întâmplat.
Mai întâi, descoperiţi-le pe cele pe care le-aţi învăţat deja – cele pentru care există dovezi că le-aţi asimilat şi aţi mers mai departe. Nu vă judecaţi prea aspru – dacă voi credeţi că v-aţi însuşit vreo lecţie, atunci aşa este. E important să v-o reamintiţi acum ca s-o ţineţi minte şi să nu mai fie nevoie s-o învăţaţi din nou”, mărturisește Jinny S. Ditzler.
ÎNTREBAREA A PATRA: În ce fel mă autolimitez şi cum să nu mai fac acest lucru?
,,Când a început „odiseea“ propriei mele descoperiri, am fost surprinsă să aflu că viaţa mea de până atunci fusese exact aşa cum mi-o creasem eu. De fapt nu eram o victimă, căci eu mi-o construisem prin modul meu de a gândi şi acţiona.
De exemplu, relaţia mea cu părinţii era o reflectare perfectă a ideilor mele preconcepute faţă de ei. Până în momentul „deşteptării“ mele, principalul meu scop fusese să „nu ajung la fel ca părinţii mei“ – o atitudine care mă împiedica să văd cât de mult le semăn şi cât înseamnă ei pentru mine”, ne explică autoarea cărții.
ÎNTREBAREA A CINCEA: Care sunt valorile mele?
Tu ce ai răspunde la această întrebare? Iată ce ne mărturisește Jinny S. Ditzler: ,,Promisiunea acestei cărţi este să vă repună pe locul şoferului în cursa vieţii. Conştientizarea valorilor personale vă ajută să înţelegeţi ce anume vă motivează. De ce, de exemplu, alegeţi cărţi de genul acesta? Ce căutaţi şi de ce? Ceea ce ne animă pe noi toţi este ambiţia de a ne îmbunătăţi calitatea vieţii, rămânând fideli nouă înşine şi lucrurilor care sunt importante pentru noi.
Deşi poate că nu suntem conştienţi de acele motivaţii de bază în viaţa de zi cu zi, aceste impulsuri ascunse sunt cele mai puternice din viaţa noastră. Cu cât suntem mai conştienţi de ele, cu atât suntem mai decişi să facem schimbările necesare.”
ÎNTREBAREA A ŞASEA: Ce roluri joc în viaţă?
Viața este o scenă. Noi, actorii de pe ea. Dar, care să fie oare rolul? ,,Răspunzând la această întrebare, veţi obţine o vedere de ansamblu asupra tuturor aspectelor şi responsabilităţilor vieţii voastre. De câte ori mă gândesc la rolurile pe care le joc în viaţă, îmi recapăt întotdeauna încrederea în mine, mai ales în momentele în care mă trezesc întrebându-mă dacă merg în sensul cel bun sau doar mă istovesc inutil”, susține autoarea cărții ,,Cel mai bun an.”
ÎNTREBAREA A ŞAPTEA: Care dintre roluri va constitui preocuparea mea majoră în anul următor?
,,Scopul celui de-al şaptelea pas în exerciţiul Cel mai bun an este să producă o schimbare în viaţa voastră prin selectarea acelui rol asupra căruia să vă concen- traţi cel mai mult atenţia.
Cu siguranţă, celelalte roluri au şi ele obiectivele lor, dar probabil există un domeniu în care doriţi sau este necesar să faceţi cea mai mare schimbare ori să aduceţi o îmbunătăţire chiar acum”, explică Jinny S. Ditzler.
ÎNTREBAREA A OPTA: Care sunt obiectivele mele în cadrul fiecărui rol?
Obiectivele sunt cele care mobilizează omul și care dau viață gândurilor lui. Dacă le lăsați să moară, dacă nu acționați atunci când simțiți că este momentul, nu faceți decât să vă abandonați planurile!
,,Oamenii care îşi stabilesc obiective au mai mult succes în viaţă. Indiferent ce definiţie daţi succesului, cei care au obiective bine definite au mai multe realizări. Este clar că oamenii care ştiu bine ce vor au mai multe şanse să ajungă acolo unde şi-au propus. Dacă nu ştiţi încotro vă îndreptaţi, riscaţi să vă învârtiţi pe loc şi să aveţi o viaţă în care doar existaţi fără să avansaţi şi să progresaţi”, aflăm din cartea ,,Cel mai bun an.”
ÎNTREBAREA A NOUA: Care este topul celor zece obiective prioritare pentru anul următor?
,,Când privesc lista cu cele zece obiective prioritare şi constat că sunt mulţumită de alegerea făcută, am sentimentul că „Pot s-o fac!“ Aştept cu nerăbdare să încep şi cred cu putere în mine şi în capacitatea mea de a urma planul, de a-l pune în aplicare. Totul pare posibil”, susține Jinny S. Ditzler.
ÎNTREBAREA A ZECEA: Cum pot să mă asigur că voi realiza cele zece obiective prioritare?
Chiar așa, cum putem face asta? Citiți cartea ,,Cel mai bun an și veți descoperi!”
,,O soluţie simplă pentru îndeplinirea celor zece obiective prioritare este vizibilitatea. Ţineţi planul pentru cel mai bun an la vedere. Găsiţi un loc unde să-l puneţi şi unde să-l puteţi vedea zilnic.
Îl puteţi pune pe peretele de lângă birou, într-un dulap pe care-l folosiţi frecvent sau undeva în agenda voastră. Voi decideţi dacă obiectivele voastre vor putea fi văzute şi de alţii sau nu – oricare ar fi hotărârea luată, încercaţi să găsiţi o soluţie pentru a fi siguri că voi le vedeţi regulat”, mărturisește Jinny S. Ditzler.
Cartea de faţă este un exerciţiu distractiv, verificat şi interactiv care oferă un program ce vă va ajuta să vă transformaţi şi să vă atingeţi obiectivele cu ajutorul a zece întrebări simple.
,,Cartea cel mai bun an” îşi propune să pătrundă în esenţa modului de a gândi şi de a acţiona al fiecăruia dintre noi şi să ne dea puterea de a accede la un nivel mai înalt de eficienţă şi succes personal.
Nu este deloc ușor, însă printr-un proces de autodescoperire, vă puteţi evalua situaţia actuală, după care puteţi trece la planificarea viitorului.
Răspunzând la întrebările ce vă sunt adresate, veţi putea să vă clarificaţi ideile şi să treceţi la acţiune. Aceşti paşi direcţi vă vor ajuta să faceţi din acest an şi – fiecare an – cel mai bun an al vieţii voastre, obţinând venituri mai ridicate, mai mult timp pentru lucrurile care contează cu adevărat, o carieră plină de satisfacţii, relaţii mai bune, sănătate fizică şi împlinire spirituală.
Acesta poate începe în orice moment şi cu siguranţă va fi cel mai bun. La capătul exerciţiului individual, veţi avea în faţă un plan simplu, pe o singură pagină, care vă va ajuta să vă împliniţi dorinţele în anul pe care îl aveţi în faţă, dar şi în cei care vor urma.
Cine este autoarea cărții ,,Cel mai bun an”
Jinny S. Ditzler este iniţiatoarea activităţii de coaching personal şi profesional, demarând procesul în Marea Britanie în 1981. Este, de asemenea, fondatoarea Best Year Yet, o companie globală care a pregătit peste 400 de lideri şi traineri, care au lucrat cu peste 750 de companii, în 14 ţări. Este specialistă în coaching, promovare, fiind recunoscută ca un lider inovator în domeniul revitalizării organizaţionale şi transformării personale.
Jinny Ditzler a ajutat sute de bărbaţi şi femei să ajungă la un nou nivel al succesului personal şi profesional pe parcursul ultimilor 20 de ani.
A activat în organizaţii nonprofit atât în Marea Britanie, cât şi în Statele Unite, făcând parte din consiliul director al The Hunger Project, asociaţie caritabilă care luptă împotriva foametei în lume. De asemenea, s-a numărat printre fondatorii şi preşedinţii Executive Service Corps din Aspen, Colorado, organizaţie care pregăteşte lideri de afaceri şi profesionişti independenţi pentru a oferi consultanţă firmelor nonprofit.