Acum citești
Tu ești dispus să-ți pui pielea în joc? Lecția de bază: Ferește-te de cel care dă sfaturi!

Tu ești dispus să-ți pui pielea în joc? Lecția de bază: Ferește-te de cel care dă sfaturi!

În cartea Când pielea ta e în joc, publicată la editura Curtea Veche Publishing, Nassim Nicholas Taleb vorbește despre faptul că există două categorii de oameni: unii care își pun pielea-n joc și alții care o pun în joc pe a altora, ca să le fie lor bine. Nu știu în ce categorie te încadrezi, însă cartea lui Taleb te îndeamnă să reflectezi la aceste două lucruri și să te întrebi ce înseamnă cu adevărat să-ți pui pielea în joc. Pentru cine? Pentru ce? În ce situații? Oare chiar merită?

Trecând prin toată istoria omenirii, citând cu fler atât din Părinții Bisericii, cât și din Nietzsche și Popper, din Seneca și Donald Trump, Nassim Nicholas Taleb ne arată că asumarea riscurilor și implicarea curajoasă în viața de zi cu zi, dar și în probleme care depășesc sfera interesului propriu, sunt atribute esențiale ale eroilor și, în general, ale tuturor celor care și-au găsit sensul vieții.

Cei care vorbesc sau cei care acționează?

Există o regulă pe care o găsim în cartea lui Nassim Nicholas Taleb și care se aplică perfect și în viața de zi cu zi: cei care vorbesc ar trebui să acționeze și doar cei care acționează ar trebui să vorbească.
Însă a-ți pune pielea în joc nu este o simplă sintagmă. Dimpotrivă, presupune a-ți asuma riscuri și a fi pregătit în cazul în care vei pierde tot. Se mai întâmplă.

,,Punerea pielii în joc aduce cu sine simplitate: simplitatea dezarmantă a lucrului bine făcut. Lucrurile create de oamenii care nu-și pun pielea în joc tind să devină din ce în ce mai complicate (până când se năruie). (…)

Am de făcut o mărturisire. Când nu îmi pun pielea în joc, sunt un imbecil. Cunoștințele mele tehnice, cum ar fi cele despre riscuri și probabilități, nu au provenit inițial din cărți. S-au născut din senzațiile tari și afluxul de hormoni care apar atunci când ne asumăm riscurile pe piețele financiare. Un alt aspect fundamental este acela că punerea pielii în joc ține de onoare și de asumarea de riscuri”, mărturisește Taleb.

Care este definiția succesului în concepția lui Taleb?

Stilul lui Nassim Nicholas Taleb este unul sincer și direct. În orice situație discutată, criteriul infailibil după care putem judeca autenticitatea, virtutea, dorința de a face bine, probitatea științifică sau adevărata devoțiune religioasă este disponibilitatea celui implicat de a-și pune pielea în joc. Cine nu o face e ori șarlatan, ori, de-a dreptul, un nenorocit laș cu sânge rece.

,,Dacă nu-ți asumi și riscul propriilor opinii, atunci ești un nimeni. Voi repeta la nesfârșit că singura definiție pe care o pot da succesului este o viață onorabilă. Am sugerat deja că este dezonorant să-i lăsăm pe alții să moară în locul nostru. Onoarea presupune că, pentru noi, există anumite fapte pe care nu le-am săvârși niciodată, indiferent de recompensele materiale. (…)

Nu uita, așadar, că eroii istoriei n-au fost clasiciști sau șoareci de bibliotecă, adică persoane care trăiesc doar viețile altora, descrise în textele lor. Au fost oameni ai faptelor și cu siguranță, au avut în sânge asumarea riscurilor.”

Cum a apărut această carte?

Iată că ne mărturisește Nassim Nicholas Taleb: ,,După un flirt intens și neplanificat, deloc academic, cu matematica. La un moment dat, din pură întâmplare, am încercat să rezolv o ghicitoare matematică, iar de la acea încercare am ajuns la cinci ani de practicare compulsivă a matematicii în dauna timpului meu, cu perioade tipice de exacerbare a obsesiei, care îi chinuie pe oamenii bântuiți de probleme. (…) Nu mă deranjează niciodată oamenii; mă deranjează cei care au o profesie intelectuală și debitează tâmpenii.”

Cum explică Taleb sclavia din lumea modernă?

În cartea a IV-a, Lupi printre câini, autorul abordează dependența și face câteva precizări despre ceea ce numește el sclavia din viața modernă: ,,angajații există deoarece au mult mai mult de pierdut decât prestatorii de servicii. Totodată, vom afla de ce, chiar dacă suntem independenți și ne ghidăm după principiul dă-i naibii de bani, suntem vulnerabili când oamenii la care ținem pot deveni țintele corporațiilor și ale grupărilor ticăloase.”

În cartea a V-a, Viața înseamnă anumite riscuri, Nassim Nicholas Taleb explică: „asumarea de riscuri ne face să părem mai puțin atrăgători, la suprafață, dar mult mai convingători. Se clarifică aici diferența dintre viața reală și viața imaginată într-o mașină a experiențelor, de ce Iisus a trebuit să fie om, nu doar Dumnezeu, și cum a câștigat Trump alegerile datorită imperfecțiunilor sale.”

Autorul ne mai devoalează că din experiențele sale naive, a învățat o lecție importantă: ,,Ferește-te cel care dă sfaturi, spunându-ți că dacă faci un anumit lucru, va fi în avantajul tău, fiind, de fapt, și în avantajul lui, pe când necazurile tale nu-l afectează direct.”

Ce fac oamenii când se îmbogățesc

,,Când se îmbogățesc, oamenii se leapădă de mecanismul empiric determinat de punerea pielii în joc. Pierd controlul asupra propriilor preferințe, înlocuindu-le cu unele artificiale care sunt, desigur, ale celor care vor să vândă ceva.

Este o problemă legată de punerea pielii în joc, fiindcă alegerile bogaților sunt dictate de alte persoane, care au ceva de câștigat în urma vânzării, dar care nu sunt nevoite să suporte niciun fel de efecte secundare.
În orice caz, când te îmbogățești trebuie să-ți ascunzi banii, dacă vrei să ai ceea ce eu numesc prieteni“, mărturisește autorul.

Într-un stil cât se poate de limpede, Nassim Nicholas Taleb cheamă la duel credințe și preconcepții dintre cele mai bine păzite și devenite astăzi normă – de la intervenționismul militar în numele restabilirii păcii, până la modul în care se fac investițiile financiare sau felul în care se propagă anumite credințe religioase.

Cum ne punem pielea în joc pentru ceilalți?

Autorul a mărturisit că are 3 sfaturi pentru tinerii care l-au întrebat deseori ce strategie să abordeze pentru a scăpa de sărăcie și pentru a putea să-i ajute pe cei din jur.
1.Nu îți etala virtutea.
2.Nu încerca să obții avantaje personale
3.Trebuie să pornești o afacere. Expune-te riscurilor, pune pe picioare o afacere.

Despre credință și etichete…

În cartea Când pielea ta e în joc, autorul explică care este legătura dintre religie, credințe și punerea pielii în joc. ,,Ferește-te de etichete când vine vorba despre chestiuni asociate credințelor. Și evită să tratezi religiile ca și când ar fi toate aceeași mâncare de pește. Pe de altă parte, ele au ceva în comun. Vom vedea că religia nu agreează prietenii de vreme bună, cere devotament și se bazează pe punerea pielii în joc.”

Concluzia lui Nassim Nicholas Taleb despre a-ți pune pielea în joc? Ei bine ,,este posibil să ne placă riscul și, în același timp să ne displacă total ruinarea. (…) Da, asumă-ți riscuri și, dacă te îmbogățești, cheltuiește-ți banii cu generozitate, pentru alții. Curajul este virtutea supremă. Avem nevoie de antreprenori.”

Articol recomandat
practici de meditatie

De fapt, nu oricine este capabil să-și spună pielea în joc, tocmai de aceea ferește-te de oamenii care-ți spun ție cât de bine, cât de avantajos, cât de constructiv este să faci asta. Știi ceva? În timp ce tu îți tăbăcești pielea, altul și-o păstrează!

Da, riscă, trăiește, învață să pierzi, bucură-te de câștig, ajută, începe o afacere, însă ai grijă să-ți pui pielea în joc pentru cineva sau pentru ceva care merită. Citește cartea lui Taleb și vei înțelege mult mai bine ce înseamnă acest lucru.

Cine este Nassim Nicholas Taleb

Nassim Nicholas Taleb s-a născut în anul 1960 în Liban. Este scriitor, filosof, specialist în epistemologia probabilităţilor şi consilier în matematici financiare.

Cariera academică, începută în 2004 în cercetare, a continuat printr-un periplu în câteva universități celebre: Visiting Professor la London Business School, profesor la Institutul Politehnic al Universităţii din New York, unde predă ingineria riscului, şi Distinguished Research Scholar la Said Business School, Universitatea din Oxford.
Pe pieţele financiare internaţionale, este numit „disidentul de pe Wall Street“.

Foarte cultivat, Taleb stăpâneşte franceza, engleza şi araba clasică, vorbeşte italiana şi spaniola şi citeşte în greacă, latină, aramaică, ebraica veche.

Nassim Nicholas Taleb și-a asumat riscuri timp de 21 de ani, după care s-a dedicat cercetării problemelor filozofice, matematice și în special, a problemelor practice care implică probabilități.

Cărţile lui, Fooled by Randomness (2001) şi The Black Swan (2007), (tradusă în limba română, Lebăda neagră, Curtea Veche Publishing, 2010) au fost publicate în treizeci şi una de limbi. De același autor, la editura Curtea Veche Publishing au mai fost publicate cărțile: Antifragil, Păcălit de hazard și Patul lui Procust. Aforisme practice și filozofice.

Lebăda neagră a fost considerată de Sunday Times una din cele mai influente 12 cărţi apărute după al Doilea Război Mondial.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus