Acum citești
Relațiile moderne, „cazane de năzuințe contradictorii”

Relațiile moderne, „cazane de năzuințe contradictorii”

Cartea Inteligența erotică a lui Esther Perel, publicată la Curtea Veche Publishing, pune accentul pe una dintre cele mai întâlnite și mai complexe probleme ale cuplurilor: cum poți să păstrezi pasiunea și dorința fără să intri în capcanele intimității moderne?

Studiile de caz – bine documentate de autoare – oferă soluții și sugestii pentru o viață de cuplu incitantă. Unul dintre mesajele cheie pe care îl găsiți în carte este acela că o viață de cuplu fericită este mai înainte de toate una sexy. Și cum Ziua Îndrăgostiților ne inspiră să reaprindem focul pasiunii, vă invit s-o descoperiți pe Esther Perel, o maestră în sfaturile de cuplu.

Tăcerea – o barieră în calea dorințelor sexuale

Suntem obișnuiți să vorbim foarte puțin despre dorințele noastre cele mai ascunse. Majoritatea dintre noi avem reticențe atunci când trebuie să dezvăluim ceea ce ne dorim din punct de vedere sexual.

Într-o societate în care este des răspândit și practicat cultul rușinii și al vinei, peste relația noastră erotică planează de obicei tăcerea. Or acest sentiment de rușine și orice încercare de blocare a nevoilor noastre sexuale trebuie depășite, dacă vrem să avem parte de o viață sexuală satisfăcătoare și deci de armonie în cuplu.

Odată ruptă tăcerea, vom fi mai relaxați și prin urmare relația de cuplu se va îmbunătăți. Așa cum subliniază și autoarea în capitolul În sanctuarul gândirii erotice găsim o cale spre plăcere, în lumea fantasmelor punem în scenă ceea ce nu am putea face în realitate.

Și atunci ce ne împiedică să ne deschidem total față de partenerul nostru? În urma interviurilor sale cu diverși interlocutori, autoarea a ajuns la concluzia că luarea în serios a fanteziilor și punerea lor în practică poate rezolva mai multe probleme decât am crede.

Să-i spun sau să nu-i spun?

Multe persoane ezită atunci când vine vorba de împărtășirea fanteziilor erotice și aleg într-un final să nu discute cu partenerul. Dependența, pasivitatea, agresivitatea și controlul sunt sentimentele pe care majoritatea încercăm să le negăm sau să le depășim, ceea ce nu înseamnă că scăpăm de sub influența lor subliminală. Dând dovadă de deschidere și comunicând sincer cu partenerul/partenera, viața noastră erotică nu are decât de câștigat.

Un mariaj fără pasiune?

Când se ajunge la ideea de cuplu, încep să intervină limitele. Ce îmi este permis să fac și ce nu? Cea mai importantă limită este fidelitatea, iar dorința noastră asupra exclusivității sexuale a partenerului/ partenerei este absolută.

Vremurile sunt – așa cum este și firesc – într-o continuă schimbare. Mentalitățile sunt diferite. În ultimii 50 de ani, ideea de familie a cunoscut multe configurații. Există familii heterosexuale, homosexuale, există parteneriate domestice, există familii monoparentale sau familii cu părinți adoptivi.

Putem să conviețuim și fără să ne căsătorim, dar trebuie să recunoaștem că rămânem în permanență preocupați de monogamie. Nevoia de validare, nevoia de a ne simți în siguranță alături de persoana iubită și incertitudinea în ce privește viitorul relației pot provoca tensiuni și uneori chiar rupturi în viața de cuplu.

Astfel, în loc să avem secrete sau temeri legate unul de celălalt, ar fi bine să încercăm să ne cenzurăm cât mai puțin și să avem curajul să vorbim deschis despre lucrurile intime care ne frământă.

Articol recomandat
Ilustratie de Gabi Toma

Terapeută de cuplu și de familie, Esther Perel scoate la iveală în cartea Inteligența erotică. Reconcilierea vieții erotice cu viața de familie – venind cu soluții clare și exemple reprezentative – problemele cu care se confruntă în zilele noastre cuplul modern. Autoarea folosește exemple din viața reală, chiar din cazurile pe care le-a cunoscut și le-a tratat în decursul anilor, în cabinetul său de terapeut.

Așadar, nu uitați să condimentați din când în când și viața de cuplu! Acest lucru reprezintă unul dintre motoarele care țin în viață o relație și care îi ajută pe cei doi parteneri să se (re)descopere!

Reconcilierea domesticului cu eroticul

Și, fiindcă tot vorbim despre viața de cuplu, relație, erotism, inteligență, blocaje emoționale, un pasaj descoperit în cartea lui Esther Perel reflectă poate cel mai bine imaginea vieții de cuplu:

,,Relațiile moderne sunt cazane de năzuințe contradictorii: siguranță și emoție, de a fi cu picioarele pe pământ și de a pluti în aer, confortul oferit de dragoste și căldura pasiunii. Le vrem pe toate și le vrem alături de o singură persoană. Reconcilierea domesticului cu eroticul este un act delicat de echilibrare pe care, în cel mai bun caz, îl obținem cu intermitență. Ea cere să-ți cunoști partenerul în timp ce-i recunoști misterul permanent; să creezi siguranță în timp ce rămâi deschis către necunoscut; să dezvolți intimitatea care respectă păstrarea în secret.”

Pe scurt, dacă vreți să faceți un cadou cu adevărat valoros partenerului/partenerei, împărtășiți-i fanteziile și poate veți descoperi împreună un nou tărâm al plăcerilor!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus