Acum citești
Shonda Rhimes: ,,Voi spune DA oricărui lucru care mă sperie“

Shonda Rhimes: ,,Voi spune DA oricărui lucru care mă sperie“

Este posibil să fii Shonda Rhimes, una dintre cele mai influente producătoare de televiziune de la Hollywood, și viața ta, demnă de invidie pentru ceilalți, să fie un dezastru total? Se poate să dai viață unor personaje care țin cu sufletul la gură milioane de oameni, iar în viața reală tu să fii cel mai anxios om, panicat și paralizat de frica de a vorbi în fața celorlalți? Ei bine, se poate! În cartea Anul lui DA, publicată la editura Curtea Veche Publishing, Shonda Rhimes își scrie fără artificii, fără măști și fără strop de ficțiune, povestea vieții sale și spectaculoasa ei transformare care a reinventat-o ca femeie, ca mamă, ca prietenă și, de ce nu, ca producătoare.

Te-ai gândit vreodată că există cuvinte care, spuse la momentul potrivit, îți pot schimba întreaga existență? Că orice NU din viața ta se poate transforma într-un DA hotărât, iar temerile, atacurile de panică, anxietățile care ți-au făcut viața un calvar vor dispărea pe măsură ce tu mai adaugi încă și încă un DA la puzzle-ul vieții tale?

Shonda Rhimes, producătoarea serialelor Anatomia lui Grey, Medici în Santa Monica și Scandal – a cărei existență, privită din afară, pare una perfectă – decide să spună lumii întregi adevărata ei poveste de viață. O viață nici pe departe perfectă, dar, cu siguranță, o poveste în care ne regăsim mulți dintre noi chiar dacă, uneori, ne este teamă să recunoaștem.

Cartea Anul lui DA, publicată la Curtea Veche Publishing, a însemnat pentru Shonda Rhimes, de felul ei o persoană introvertită, o călătorie interioară plină de provocări, pe care pentru prima dată le-a întâmpinat cu un DA hotărât.

„Să scriu despre mine este ca și cum m-aș sui pe o masă într-un restaurant elegant, mi-aș ridica rochia și le-aș arăta tuturor că nu port lenjerie intimă. (…) Asta este ideea, dragă cititorule. Asta e toată chestia. Și tocmai de asta o scriu. În pofida nervozității, a râsului celorlalți și a dificultăților de respirație. Comoditatea este cea care a determinat totul. De fapt, comoditatea, plus șase cuvinte surprinzătoare“, ne mărturisește autoarea.

În spatele unui job unde simțea că deține controlul, în fața computerului unde era întotdeauna un mic demiurg care dădea naștere unor personaje și punea capăt vieții altora, Shonda Rhimes nu a recunoscut niciodată, nici măcar față de ea însăși, că are o viață groaznică.

Producătoare și scenaristă de succes, mamă a trei copii, cunoscută în cercurile influente de la Hollywood, a târât după ea, ani de zile, toate anxietățile, temerile, gândurile negative pe care nu îndrăznea să le înfrunte. Trăiri care au făcut-o să se închidă într-o carapace și să se complacă în acele situații care nu o scoteau niciodată din zona de confort.

Viața bate filmul

Cartea Anul lui DA nu este despre producătoarea Shonda Rhimes, nici despre succesul ei, nici despre talentul de a da viață unor personaje memorabile care să cucerească instant publicul. Dimpotrivă. Este despre omul Shonda Rhimes și despre slăbiciunile lui. Un om care nu se simte bine în propria piele, chinuit la gândul că va apărea în fața camerei de filmat, bântuită de tot felul de sentimente stranii și spunând mereu un NU mecanic la orice provocare.


În cartea Anul lui DA, Shonda Rhimes nu scrie un scenariu de film. Pentru prima dată, nu este ea cea care croiește povestea și nici cea care decide destinele personajelor sale. Nu ea hotărăște cine plânge și cine este fericit. Cine se împacă și cine se ceartă. Cine iese în pași de dans din ultima scenă. De data aceasta, își spune, pe bune, povestea vieții ei.

Anul lui DA nu este sub nicio formă o carte despre lamentare și negativism. Ea reprezintă povestea unui an hotărâtor din viața Shondei Rhimes, în care s-a hotărât să spună DA tuturor lucrurilor la care mai înainte reacționa cu teamă, izolându-se, ba chiar având atacuri de panică.

Șase cuvinte care i-au schimbat viața

Totul a început într-o zi de 28 noiembrie, 2013. Ziua Recunoștinței. O discuție cu Delorse, sora mai mare, și șase cuvinte aruncate de aceasta, en passant, în timp ce învârtea curcanul pe toate părțile și care i-au zguduit lumea: „Niciodată nu spui DA la ceva.“

Acestea sunt cuvintele care i-au schimbat la 180 de grade viața producătoarei serialului Anatomia lui Grey. Șase cuvinte care au determinat-o să ia o hotărâre de care nu credea vreodată că ar putea fi capabilă.

Astfel, pe 13 ianuarie, chiar de ziua ei de naștere, Shonda Rhimes face un pact care îi va transforma întreaga existență: ,,Voi spune DA oricărui lucru care mă sperie. Un an întreg.“

Viața ca un lung șir de DA-uri

Și cum lista temerilor este una lungă, pentru celebra producătoare viața se va transforma într-un lung șir de DA-uri. De fapt, este momentul în care Shonda Rhimes nu se va mai ascunde în spatele măștilor și va recunoaște franc că viața ei nu este una nici pe departe perfectă, așa cum a lăsat de multe ori să se înțeleagă.
„Am o viață groaznică. Cu adevărat, profund nefericită. În decembrie 2013, am avut un succes răsunător. Aveam două seriale extrem de populare care rulau la televiziune – Anatomia lui Grey și Scandal – și abia terminasem altul – Medici în Santa Monica. (…) Am încercat din răsputeri să-mi văd viața ca fiind una perfectă. Și am încercat să nu mă gândesc prea tare. Am mers la serviciu. Am muncit o grămadă. M-am întors acasă. Mi-am petrecut timpul cu copiii. Mi-am potrivit timpul cu bărbatul cu care mă întâlneam. Am dormit. Și asta e tot. În public, am zâmbit.“

Și cum viața are un deosebit simț al ironiei, la o săptămână de la pactul cu pricina a venit și prima provocare. Directorul Hanlon de la Colegiul Dartmouth – unde studiase – își dorea ca celebra producătoare să fie cea care va ține discursul de la festivitatea de absolvire a colegiului din acel an.

Universule, tu faci mișto de mine?

În alte circumstanțe, cu siguranță ar fi refuzat. Discurs public, scenă, ochi ațintiți asupra ei. Un scenariu care o înspăimânta pur și simplu. Dar faptul că își promisese să înfrunte toate lucrurile care o speriau a schimbat total regulile jocului.

De fapt, discursul de la Colegiul Dartmouth, din 8 iunie 2014, a fost primul mare DA al autoarei. Un discurs în care, pentru prima dată, nu a mai fost nevoită să apeleze la ficțiune, să înflorească lucrurile, așa cum făcea în fața calculatorului când se întorcea printre personajele sale. După multă vreme, a fost ea însăși și a recunoscut în fața tinerilor absolvenți lucruri pe care altădată le-ar fi zugrăvit în superlative absolute.


„Visurile sunt drăguțe. Dar sunt doar visuri. Plutitoare și efemere. Dar visurile nu devin realitate doar pentru că visezi așa ceva. Este vorba de muncă istovitoare ca lucrurile să se întâmple cu adevărat. Este o muncă grea care determină schimbarea.“

Acolo, pe scenă, locul care altădată ar fi paralizat-o de frică, Shonda Rhimes nu s-a mai ascuns în spatele scuzelor și a minciunilor. A fost momentul ei de adevăr.
„Hashtag-urile sunt drăguțe pe Twitter. Le iubesc. O să-mi dau un hashtag săptămâna viitoare. Dar un hashtag nu înseamnă mișcare. Un hashtag nu face din tine un alt Dr. King. Un hashtag nu înseamnă nimic. Este doar un hashtag. Ești tu, stând pe scaun, bătându-l pe tastatura calculatorului, ca apoi să te întorci la vizionarea-maraton a emisiunii tale favorite. (…) Oferiți-vă ca voluntari pentru câteva ore. Concentrați-vă pe ceva care este din afara zonei voastre de confort. Oferiți măcar o părticică în fiecare săptămână din energia voastră în scopul de a face lumea să fie mai puțin nasoală.“

A explicat apoi cu sinceritate ce a însemnat pentru ea succesul, ce a sacrificat pentru el și cum uneori aparențele pot înșela.

,,De fiecare dată când vedeți să am succes într-un domeniu înseamnă, aproape sigur, că am avut un eșec în alt domeniu al vieții mele. Atunci când mă omor cu scenariul pentru Scandal, probabil că ratez baia și poveștile de adormit ale copiilor mei. Dacă sunt acasă făcându-le copiilor costume pentru Halloween, probabil că o dau în bară cu vreun scenariu pe care ar fi trebuit să îl rescriu. Dacă accept vreun premiu de prestigiu, pierd prima lecție de înot a celei mici. Dacă asist la debutul fetei mele în musicalul de la școală, pierd ultima scenă pe care Sandra Oh o filmează pentru Anatomia lui Grey. Acesta este compromisul. Acesta este pactul mefistofelic.“

Transformarea supremă: dintr-o larvă într-un fluture

Au urmat apoi și alte provocări. Pe măsură ce anul lui DA a început să evolueze, viața ei s-a schimbat complet. Mai exact, a devenit tot mai ocupată. ,,Cu cât spuneam mai des DA lucrurilor care mă provocau, cu atât trebuia să plec mai mult de acasă. Să spun DA m-a transformat din larva care stătea în micul cocon într-un mare fluture social.“


A zburat apoi la New York ca oaspete a lui Kelly Washington, gazdă a emisiunii Saturday Night Live. A mers la petrecerile private ale unor oameni interesanți. S-a implicat în evenimente de caritate. Dincolo de toate, a înțeles că a se juca cu copiii ei este un lucru mult mai important decât slujba în care se cufundase ani de zile.

DA în lupta cu kilogramele!

Anul lui DA a venit și cu o altă provocare majoră. Shonda Rhimes a acceptat să facă schimbări și într-un alt aspect al vieții sale pe care îl ignorase complet în ultima perioadă și anume lupta cu kilogramele. Ani de zile nu a înțeles semnalul de alarmă pe care corpul ei i-l transmitea într-un mod disperat, așa că ajunsese să aibă nevoie de cea mai mare măsură din magazinele pentru persoane supraponderale.

Cunoscuta producătoare a spus DA slăbitului pe 8 martie 2014. Pe 1 martie 2015, s-a urcat din nou pe cântar. Pierduse aproape de 45 de kilograme. Nu au existat diete magice, iar Shonda Rhimes povestește în cartea sa cum a reușit această transformare și care au fost pașii concreți.

A fost momentul în care a prins curaj. A început să fie atrasă de haine, de feminitatea ei, de felul în care arăta. După multă vreme în care aproape că nu mai suporta să fie privită, se simțea mai puternică ca niciodată. ,,Dar se întâmplă mereu când trec prin fața unei oglinzi. Prind o frântură de imagine și mă întreb cine este acolo. Fata din oglindă are o talie pe care n-a mai avut-o de când avea 16 ani. Dar fata aceea sunt eu. Imaginea este a mea. Și îmi place ce văd acolo.“

Lucrurile nu s-au oprit aici. Au urmat o serie de alte evenimente la care a fost premiată și unde trebuia să țină câte un discurs. Nu o mai speria acest lucru. Cu fiecare DA rostit trecea la o altă etapă din viața ea. Mai urca un munte.

Articol recomandat
carte stiintifica

Apoi, a acceptat că uneori cel mai sănătos este să renunți, fie că este vorba despre oameni sau despre ambiții, ceea ce a și făcut atunci când a decis să pună punct relației în care era implicată, motivând că nu își dorește să se căsătorească niciodată.

La finalul cărții, Shonda Rhimes spune un lucru care arată, de fapt, sensul a tot ceea ce a făcut: ,,Lucrul pe care cu siguranță l-am învățat este că nu știu NIMIC. Dacă cineva mi-ar fi spus în dimineața de Ziua Recunoștinței din 2013 că voi fi o persoană total diferită zi, i-aș fi râs în față. Și, cu toate astea… iată-mă.

Cu peste 50 de kg mai slabă.
Cu câțiva prieteni toxici mai ușoară.
Mai apropiată de familia mea.
O mamă mai bună.
O prietenă mai bună.
O șefă mai fericită.
O conducătoare mai puternică.
O scriitoare mai creativă.

O persoană mai onestă – atât cu mine însămi, cât și cu ceilalți din viața mea. Mai aventuroasă. Mai deschisă. Mai curajoasă. Mai amabilă. Cu ceilalți. Dar și cu mine însămi. Cruzimea cu care mă tratam pe mine însămi nu mai este tolerată. Ușa cămării este deschisă. Sunt afară, printre cei vii. Urc alt munte. Caut o altă priveliște.“

Ți se poate întâmpla și ție

Cartea Anul lui DA te inspiră. Te face să gândești dincolo de aparențe. Dincolo de succesul care nu face ca viața ta să fie una perfectă, așa cum tindem să credem. Este o carte mobilizatoare, o carte din care afli că tu ești cel/ cea îți poți schimba întreaga viață. Nimeni altcineva nu o poate face în locul tău.

Sunt sigură că, în timp ce citești Anul lui Da, te vezi adesea în ipostaza autoarei. Tu când ai spus ultima dată DA provocărilor? Când ai recunoscut că nu ai o viață perfectă? Când ți-ai dorit să ieși din starea de teamă, de panică, de resemnare care a pus stăpânire pe tine? Când ți-ai părăsit zona de confort pentru a lupta pentru ideile tale? Când te-ai redescoperit ca fiind frumoasă și senzuală?

Despre toate aceste experiențe, autoarea povestește cu pasiune și generozitate. Ea le oferă celor dornici de schimbare încrederea și curajul de care au nevoie pentru a-și regăsi acel sine echilibrat care se ascunde în fiecare dintre noi. Trebuie doar să îndrăznești să spui DA.


Shonda Rhimes poate fi fiecare dintre noi. Așadar, toți avem nevoie în viața noastră, din când în când, de anul lui DA.

Cine este Shonda Rhimes?

Este creatoarea și producătoarea serialelor de succes Anatomia lui Grey, Medici în Santa Monica și Scandal, precum și directorul executiv al serialului Cum să scapi nepedepsit. Producțiile ei au fost bine primite de critici și distinse cu numeroase premii. Este licențiată în literatură engleză, cu specializarea în creație literară, la Colegiul Dartmouth și are un masterat în arte la Școala de Film și Televiziune de la Southern California State University.

A fost inclusă de două ori pe lista celor mai influenți 100 de oameni a revistei Time, precum și pe lista celor mai puternice 50 de femei din business a revistei Fortune sau în topurile femeilor puternice din Variety și Hollywood Reporter. În anul 2013, Rhimes a fost numită de președintele Obama administrator al Centrului John F. Kennedy pentru Artele Spectacolului.

În anul 2014, Rhimes și partenera sa de producție, Betsy Beers, au primit prestigiosul Premiu pentru Diversitate oferit de Directors’ Guild of America. A fost a cincea oară când organizația a decernat acest premiu.

În 2015, Rhimes a primit Premiul Paddy Chayefsky Laurel, oferit de Writers’ Guild of America, și a fost inclusă în Broadcasting Hall of Fame de către National Association of Broadcasters. I-a fost înmânat și Eleanor Roosevelt Global Women’s Rights Award al Fundației Feminist Majority, drept recunoaștere a eforturilor sale de schimbare a mass mediei.

Născută în Illinois, Shonda Rhimes locuiește acum în Los Angeles împreună cu cele trei fiice ale sale.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus