Acum citești
Dezvoltare personală și dezvoltarea ta personală. 9 cărți de folos

Dezvoltare personală și dezvoltarea ta personală. 9 cărți de folos

Puțini dintre noi, cei interesați de dezvoltare personală, știu că această ramură a evoluției umane are rădăcini vechi și nobile. Dacă admitem că esența ei tare e autoperfecționarea, vom constata că ea descinde, prin multe, multe secole, tocmai din India antică și din Grecia lui Aristotel. Atunci, oamenii alegeau să aspire spre eul lor perfect prin practici cum ar fi postul, meditația, psalmodierea, exercițiile de respirație (în tradițiile asiatice), sau exercițiul fizic, abstinența și contemplația (în Grecia antică).

Iar pentru că trebuia să poarte și atunci un nume, Aristotel a numit-o, în Etica Nicomahică, phronesis: înțelepciunea practică dobândită prin punerea în acțiune a virtuților (calităților) persoanei respective. Cu ce scop final? Obținerea eudaimoniei – starea de bine. Iar de-aici, legătura cu sensul contemporan devine vizibilă: astăzi, dezvoltarea personală are de-a face cu cizelarea abilităților și calităților care ne ajută să ne atingem potențialul maxim – cu împlinirea.

Ce, exact, este împlinirea depinde de fiecare dintre noi. Ea e visată într-un fel de o studentă de 20 de ani, și în cu totul alt fel de un pensionar de 67. Împlinirea depinde de calitățile pe care vrem să ni le valorificăm, dar și de etapa din viață în care ne aflăm, de treapta socială, de prioritățile actuale, de lucrurile care ne dau sens în prezent, etc. Așa încât dezvoltarea noastră personală poate lua o direcție sau alta la un moment sau altul al vieții noastre.

Prin urmare, schițarea unui plan de dezvoltare personală în funcție de… statutul nostru relațional n-ar fi chiar o îndeletnicire excentrică. Căci avem nevoie să știm ce aptitudini să ne sporim și ce caracteristici să ne punem la treabă pentru a ne simți împliniți și atunci când suntem single, și atunci când avem pereche, dar și atunci când preferăm să nu ne complicăm amoros à la longue, bazându-ne mai degrabă pe cercul de prieteni. Deci tu…

Ești solitar/ă?

Dezvoltare personală pentru solitari

Poate ai de învățat cum să petreci timp de calitate de unul singur (cu sau fără pisică) și cum să-i reduci la tăcere pe pisălogii care te tot presează să îți „găsești pe cineva”. Dacă da, ți-ar fi de ajutor să citești

Fericit de unul singur – văzută de regulă ca o cvasi-tragedie, realitatea că tot mai mulți oameni trăiesc singuri nu e neapărat plumburie. Ai aici statistici relevante, dar mai ales o optică inovatoare care îți înfățișează fațeta luminoasă a trăitului pe cont propriu. 

Drumul către tine însuți – fiind cel mai statornic companion al tău, a te cunoaște pe tine însuți/însăți devine un proces importantisim. Intimitatea deplină a călătoriei autocunoașterii atinge culmi spirituale la care te vei simți nu doar bine cu tine, ci și bine în lume.

Cum să ți se rupă à la française – într-o lume care ne solicită nebunește și ne agasează în multiple feluri, ne mai putem oare da voie să ne căutăm, să ne găsim și să ne lăsăm să fim noi înșine? Cu degajare, zero inhibiții și totuși deplină fermitate, cartea aceasta afirmă: o, da.

Ești în cuplu?

Dezvoltare personală pentru cupluri

Ții la relația voastră, vrei să te perfecționezi în minunata artă a trăitului în doi, poate chiar ai planuri de familie mari. Sau… trouble in Paradise pe care tare ți-ar plăcea s-o rezolvi? Acordă-ți o mână de ajutor citind

Cele cinci limbaje ale iubirii ­– nu, dacă sunteți iubiți nu înseamnă neapărat că vorbiți aceeași limbă. Dar poți afla de-aici în ce feluri percepem și solicităm fiecare dintre noi dragostea partenerului, și poți ajunge să îți exprimi iubirea fix pe înțelesul jumătății tale.

Regândirea infidelității – doare să fii înșelat/ă. Și totuși: există nenumărate feluri de a ne scuti pe noi înșine de acea vătămătoare experiență, dacă învățăm din această carte cum să vorbim deschis și onest despre vulnerabilitățile, bovarismele și dorințele din cuplul nostru.

Limbajul trupului în dragoste – Atunci când cuvintele nu ne sunt la îndemână și ni se pare că ne înstrăinăm, trupul nostru ne poate transmite cu claritate ceea ce simțim, ceea ce avem nevoie să ni se spună. Trebuie doar să știm să îi descifrăm corect mesajele.

Articol recomandat
carti despre incredere

Ești free-floater?

Dezvoltare personală pentru gregari

Relațiile de durată nu sunt de tine – no strings attached. 😉 Dar îți place mult să te distrezi cu prietenii la club. Deci e bine să știi cum să îți păstrezi șarmul mereu viu, să fii o persoană holistic sexy și, de ce nu?, chiar de treabă. Învață cum citind

Inteligența socială – dacă ești și tu convins/ă că existăm plenar doar în relație cu ceilalți, vei găsi în acest volum, prin intermediul unor rezumate de cercetări, dar și prin anecdote personale, rețeta forjării de relații pozitive cu doctorul tău, ca și cu vecinii, colegii sau prietenii.

Curajul de a fi vulnerabil – ca să strălucești, ai nevoie de curaj. Iar ca să ai curaj, ai nevoie să îți asumi vulnerabilitățile. Află cum poți îndrăzni să te lași văzut și cunoscut întocmai așa cum ești. Și îți va plăcea la nebunie să fii prețuit pentru că ești autentic!

Mitul carismei – o ai sau nu o ai, carisma. Așa să fie? Iată o carte care susține în mod absolut convingător că și carisma se învață. Se exersează. Se dezvoltă. Se capătă. Află, deci, cum să fii persoana care farmecă, influențează, fascinează la serviciu, acasă, în oraș – oriunde.

Acest articol face parte din seria „Non-fiction November”. Seria își propune să promoveze lectura de cărți nebeletristice pe parcursul lunii noiembrie, întrucât acestea contribuie semnificativ la dezvoltarea personală și profesională a cititorului. 

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus