Acum citești
Top cărți românești pentru copii și autorii lor

Top cărți românești pentru copii și autorii lor

În ultimii ani au început să apară tot mai multe cărți pentru copii scrise de autori români. O surpriză plăcută și mult așteptată de părinți și prichindei deopotrivă. Povești numai bune de citit și recitit, personaje memorabile și istorisiri educaționale sunt doar câteva dintre caracteristicile unei cărți contemporane pentru copii. Iată câteva titluri de cărți și autori români care scriu povești pentru copii. 

  • Top autori care scriu cărți pentru copii
  • Nume de cărți românești pentru copii

Top autori care scriu cărți pentru copii

Tot mai mulți scriitori români își folosesc condeiul pentru a scrie volume pentru copii. Iată câțiva autori români cărți pentru copii care merită știuți și recunoscuți atunci când alegi următoarea lectură pentru copii.  

  • Ana Andreescu – a studiat la Facultatea de Litere din Craiova și a scris întreaga viață. A debutat în literatura pentru copii cu volumul „Începutul călătoriei“. A tradus peste 40 de cărți din engleză și franceză inclusiv John Updike, Edward Said și François Mauriac. Cel mai recent volum pentru copii este „Minunata aventură“;
  • Adrian Barbu – este scriitor, ilustrator de bandă desenată și de cărți, traducător și coordonatorul unui club de bandă desenată în Cluj. Când nu scrie realizează ateliere de jonglerie, face-painting și alte activități pentru copii. Este cunoscut pentru o adaptare a romanului „Fram, ursul polar“;
  • Monica Bătrânu – a început să scrie pentru a-și introduce copiii în lumea fascinantă a artei. În lumea ei, artiștii trec prin diverse peripeții și oferă învățăminte prețioase. A scris „Întâmplări mărunte cu pictori mari“;
  • Alex Donovici – a studiat jurnalistică și limba engleză la Universitatea de Vest din Timișoara. A lucrat în televiziune și a scris mai multe cărți pentru copii printre care „Țup și influențerii binelui“, „Țup. Imposibil e doar un cuvânt“, „Învățătorii de grijă“, „Ale și sufletul cărților“. Este unul dintre cei mai citiți autori de cărți pentru copii și cel mai tradus autor român de cărți pentru copii;
  • Cristina Donovici – a studiat jurnalism și lucrează în televiziune. A început să scrie povești pentru copii pentru fiica sa, Alexandra. La început a publicat poveștile pe un site apoi au început să apară și cărțile „Norișorul Roz și coșul cu dulciuri“, „O girafă în spațiu și alte șapte lumi ascunse“ și volumele scrise alături de soțul ei, „Poveștile Prieteniei“, „Întâmplări vindecătoare“ și „O iarnă de povești“. Este unul dintre scriitorii români contemporani de top, pentru copii;
  • Răzvan Năstase – a studiat la Facultatea de Litere din București. A scris „Omul cu trei minți și alte basme cu tâlc“, tradusă și în engleză dar și un volum de poezie, „Joc în așteptare“. A tradus peste 20 de cărți pentru copii și este critic de carte la reviste precum România Literară, Observator Cultural sau Dilema Veche;
  • Cristiana Petre – lucrează în publicitate și a semnat mai multe cărți pentru copii printre care „Jimi și Fenderică“, „Janis și penele magice“ și „Freddie și motanul meloman“. Cristina Petre este unul dintre acei autori cu talente diverse. În timpul liberă cântă la ukulele și chitară electrică și scrie versuri;
  • Adina Rosetti – este jurnalistă și scriitoare. A scris mai multe volume pentru copii: „Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul“, „Povestea kendamei pierdute“, „Cartea curajului“, „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? …și alte 10 întrebări fantastice“, „De ce și-a pierdut balaurul tableta …și alte întâmplări fantastice“.

Top cărți românești pentru copii

Dacă ești în căutare de cărți românești pentru copii ai la dispoziție mai multe volume, unele mai atractive decât altele. Iată câteva nume de cărți românești pentru copii. 

Fete și feciori de împărați, Basme româneşti repovestite, Răzvan Năstase

Fete si feciori de imparati este un volum de povești și basme românești culese de folcloriști și aduse în secolul XXI de către Răzvan Năstase. 

Copilul se va bucura de farmecul poveștilor clasice cu pățanii ale fetelor și feciorilor de împărat și va învăța lecții importante despre viață. Iar dacă piciul tău a citit deja acest volum și i-a plăcut, îi poți oferi și cartea Omul cu trei minți și alte basme cu tâlc a aceluiași autor. 

Întâmplări mărunte cu pictori mari, Monet, Van Gogh și Kandinski povestiți copiilor, Monica Bătrânu 

În colecția de fictiune pentru copii se regaseste si cartea Întâmplări mărunte cu pictori mari. Dacă îți dorești să îi transmiți copilului pasiunea ta pentru pictură și artă o poți face prin această carte foarte simpatică. 

Printre rânduri, copilul va descoperi curiozități despre Claude Monet, Vasili Kandinski și Vincent Van Gogh. Este una dintre acele cărți autori români pentru copii care distrează și informează mintea curioasă a celor mici. 

👉 Vrei să dezvolți cultura generală a copilului cu ajutorul cărților? Află cum poți face acest lucru dacă citești și De ce sa (mai) fim culti? 12 carti de baza pentru cultura generala a copiilor si tinerilor.

Te-am găsit, în sfârșit, Alina Vârlănuță

Autoarea, Alina Vârlănuță, ne propune o carte pentru copiii de toate vârstele. Te-am gasit, in sfarsit ne sugerează idei și moduri prin care să facem pauză la viața online pentru a vedea ce se întâmplă în jurul nostru. 

Dacă și puiul tău petrece prea mult timp în fața telefonului sau a tabletei îi poți oferi această carte. 

Libelula de foc, Paul Gabriel Sandu

Libelula de foc este povestea unei prietenii dintre o libelulă micuță, dar curajoasă și prietenul ei, șoricelul neastâmpărat Clio. Cei doi prieteni trec prin aventuri nebănuite pentru a salva lumea de la o iarnă eternă și pentru a pune câteva cărămizi pentru venirea primăverii. 

Pe lângă povestea despre anotimpuri, culori și stele căzătoare, Libelula de foc este o călătorie fizică și spirituală care ne arată că împreună trecem mai ușor peste obstacole. 

Freddie și motanul meloman, Cristina Petre

Freddie și motanul meloman este unul dintre cele mai simpatice romane pentru copii. Cartea spune povestea lui Freddie un băiețel cu o voce uimitoare dar care este trist pentru că nu are prieteni.

Într-o zi se împrietenește cu motanul Clapi, un pianist genial. Cu ajutorul acestui motan Freddie îi va întâlni pe Brian și Roger alături de care va forma celebra formație Queen. Altfel spus, Freddie si motanul meloman este povestea imaginată a copilăriei lui Freddie Mercury. Oferă-i copilului această carte și însoțește-l pe drumul spre legendarul concert de pe stadionul Wembley. 

Cărticica vine în continuarea volumelor „Jimi și Fenderică“ despre Jimi Hendrix și „Janis și penele magice“ despre Janis Joplin. 

Învățătorii de Grijă. Rocky, Alex Donovici 

Un pui de șoricar este luat drept doberman de un puști de bani gata. Pe numele său Rocky, puiul de șoricar are drept responsabilitate protejarea a doi copii Junior și Piciu’. 

În Invatatorii de Grija. Rocky aflăm cum un suflet uriaș, plin de bucurie și curaj al unui animal de companie oferă alinare în fața războiului, a dorului și a altor drame ale vieții. În urma tragediilor, însă, se clădește prietenia și iubirea. 

Aventurile lui Fram, ursul polar, Adrian Barbu

Aventurile lui Fram, ursul polar este o repovestire a romanului copilăriei multora dintre noi. Fram este un ursuleț care invită copiii într-o călătorie de la Polul Nord până în lumea oamenilor, uneori până la celălalt capăt al lumii. 

Este talentat, prietenos, curajos și năzdrăvan însă mereu sare în ajutor la greu. Oferă copilului cartea Aventurile lui Fram, ursul polar și explorați împreună ținuturi de poveste, descoperiți animăluțe când drăgălașe când ciudate, plimbați-vă în propria imaginație pe mări înghețate și distrați-vă la circ. 

Elisabeta. Carmen Sylva, Prima regină a României. Suverana artistă, Adrian Cioroianu

Elisabeta. Carmen Sylva, Prima regina a Romaniei este o carte de istorie pentru copii. O poveste biografică fascinantă a unei femei puternice, moderne și ambițioase. La doar 26 de ani a sosit în România, țara pentru care a devenit prima regină. 

Articol recomandat
ultima carte Adrian Cioroianu

În timpul războiului ruso-turc s-a ocupat de organizarea spitalelor de campanie și de recepțiile oficiale de la București. Deseori, a purtat de grijă răniților, iar după obținerea independenței a început să scrie, un lucru deosebit pentru o suverană a acelor vremuri. Regina a început să promoveze artele și i-a cunoscut pe Mihai Eminescu, George Enescu și Vasile Alecsandri. 

Volumul face parte dintr-o serie amplă în care mai apar mini-biografii ale unor alte fețe regale precum Margareta a României, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I, Maria a României și Carol I. 

👉 Vrei să afli și alte recomandări de la Familia Regală Română? Citește și Cum se formeaza copiii citind. 16 carti despre valori esentiale, recomandate de Familia Regala romana

En garde! Fetița cu masca tricoloră, Ana Maria Brânză

Oare cum arată viața unui campion? Citește cartea En garde! Fetita cu masca tricolora alături de cel mic, pentru a afla cum arată copilăria unui viitor campion, în acest caz Ana Maria Brânză, medaliată la nivel european, mondial și olimpic.

Din carte vei afla că Brânzica, așa cum i se spunea în copilărie, a umblat cu părul zburlit, s-a julit în genunchi și a dat de belele. Avea o cățelușă blândă și iubitoare, juca șotron, frunza și elasticul. Află-i peripețiile pentru a descoperi cum a muncit și a crezut în visul său. 

Aiurea-n tramvai, Aventurile lui Anton în țara cuvintelor anapoda, Adina Rosetti

Aiurea-n tramvai, Aventurile lui Anton in tara cuvintelor anapoda pornește de la o premisă neobișnuită. Personajul principal, Anton, se ceartă cu sora mai mare și folosești cuvinte … nepotrivite. Lucrurile se complică atunci când Anton ajunge într-un univers în care cuvintele chiar sunt anapoda. Aici oamenii servesc răbdări prăjite, îndeasă mâța-n sac, copii se joacă de-a tăiatul frunzei la câini iar pupezele de neam ales poartă colac. 

Alături de noii săi prieteni, Linge-Blide, Zgârie-Brânză și Mațe-Fripte, Anton pornește în aventura vieții sale pentru a-l găsi pe Teleleu Tănase, conducătorul acestei țări anapoda. Copilul trece prin aventuri dintre cele mai neobișnuite și află cât de importante sunt, de fapt, cuvintele. 

Cărțile românești pentru copii îi ajută pe cei mici să prindă gustul lecturii, să își dezvolte imaginația și să călătorească în lumi fantastice din siguranța dormitorului. 

Sursa foto: Editura Curtea Veche, Shutterstock

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus