Acum citești
Primele noutăți intelectuale ale lui 2023. 5 cărți cât 5 paradigme

Primele noutăți intelectuale ale lui 2023. 5 cărți cât 5 paradigme

aparitii noi colectia Argument

Timp de calitate. Știm că îl trăim, că îl petrecem, atunci când ne simțim mintea stimulată, zumzăind tonic, și sufletul plin de sens. Și îl trăim adesea când purtăm discuții interesante: discuții care ne animă și ne oferă un cadru de exprimare și de rezonanță, în cursul cărora ne putem articula liber opiniile sau descoperim împreună nuanțe noi.

Pentru asemenea discuții, colecția Argument de la Curtea Veche e combustibil pur! Fie că vorbești despre politică, economie, societate, arte, filosofie sau științe, cărțile din imprintul Argument te echipează cu informațiile actuale, corecte și relevante care constituie baza oricărei discuții intelectuale avizate și consistente. Extrage cât de multe idei, poziționări și date statistice îți trebuie pentru o convorbire miezoasă de la autorii noștri de top, printre care neobositul sociolog Edgar Morin, maestrul originalității Edward de Bono, mereu surprinzătorul probabilist Nassim Nicholas Taleb, iluștrii provocatori Noam Chomsky și Richard Dawkins, sau percutantul Theodor W. Adorno.    

Argument e, în fond, despre cunoaștere și despre împărtășirea civilizată și plăcută a cunoștințelor. Iar 2023 îți aduce o paletă de cunoștințe bogat nuanțată.

Count Down, de Shanna H. Swan și Stacey Colino

Una dintre cele mai mari epidemiologe ale planetei și o strălucită jurnalistă specializată în sănătate și mediu trag un colosal semnal de alarmă: homo sapiens e pe cale să își piardă fertilitatea. Capacitatea noastră de a ne reproduce, precum și dezvoltarea noastră sexuală sunt supuse unor schimbări dramatice datorate chimicalelor atotprezente în viața noastră. Și nu suntem nici pe departe singura specie afectată: tot mai multe disfuncții reproductive și sexuale se înregistrează și la animale (aligatori, pantere, pești, păsări, etc.). Dacă lucrurile continuă așa, lumea contemporană riscă să devină, în doar o sută de ani, una sterilă.

Cu date statistice pe cât de recente, pe-atât de rău-prevestitoare, cartea ne șochează pentru a ne trezi imediat apoi la urgenta realitate. Cum trebuie să acționăm atât pe plan individual, reducând amprenta chimică din căminele noastre și schimbându-ne obiceiurile, cât și pe plan social, implementând politici de mediu și sănătate aliniate la ultimele cercetări, ni se explică în partea finală a volumului.  

Creativity, de Mihaly Csikszentmihalyi

Muza e moartă, trăiască creativitatea! Mai degrabă decât act, flux și proces. Mai degrabă decât irumpe, îmbibă. Creativitatea infuzează toate domeniile de activitate umană, de la balet la tehnologie, și avem nevoie să o cultivăm pentru a ne asigura un viitor și o evoluție de bun augur.

Dar cum devenim creativi? Și de ce sunt oamenii creativi percepuți drept egoiști? Și oare trebuie neapărat să fii chinuit, ca geniu? Cele mai frecvente întrebări despre creativitate își află răspunsul în acest volum care distilează cunoștințe fascinante din 91 de interviuri cu diverse personalități inovatoare: biologi, fizicieni, politicieni, manageri, artiști, astronomi, poeți. Povestindu-ne cum trăiesc și lucrează aceștia, cartea ne oferă o multitudine de exemple pe care le putem urma pentru a duce, la rândul nostru, o existență în care creativitatea ne conferă sens, împlinire, bucurie și, mai presus de orice, umanitate.

Age of Anger: A History of the Present, de Pankaj Mishra

În 1989 cădea Zidul Berlinului. Lumea ofta ușurată, cu toate privirile ațintite spre un viitor care promitea prosperitate, libertate, democrație și drepturi cetățenești tuturor. Un mapamond unde dușmani istorici făceau pace, binecuvântat cu politici ONU de combatere a sărăciei, analfabetismului și maladiilor, care promiteau să scoată la lumină și cele mai sumbre și oropsite societăți din Africa. Treizeci de ani mai târziu, avem războaie în Ucraina și Orientul Mijlociu, atacuri teroriste în Franța, Belgia, Anglia și Germania, împușcături în școli în SUA, atacuri asupra clădirilor oficiale în Brazilia, bombardamente suicidare în Turcia și Nigeria…

Prezentul e Epoca de Furie. Demagogi mobilizează forța resentimentelor nutrite de cei care se simt dezmoșteniții sorții, nedreptățiți și disprețuiți de elite, și le orientează spre acele idei pentru care, chipurile, e o onoare să mori: șovinismul, rasismul, anti-semitismul, jihadul. Idei care, așa cum arată cu patos acest volum, brăzdează în zig-zag istoria Europei încă de la Iluminism. Coapte, (re)înfierbântate și (re)asmuțite asupra omenirii de două secole încoace, ele taie azi în carnea vie a societăților nu doar din Europa, ci și emanate dinspre Europa – Africa, Arabia, America de Sud… Încât am ajuns să trăim într-un climat global de violență endemică, de război civil ubicuu. O lectură realmente disconfortabilă și realmente imperioasă.   

Mr. Humble & Dr. Butcher, de Brandy Schillace

Aceasta este povestea excelent documentată, excelent spusă și îngrozitor de captivantă a doctorului Robert White și a timpurilor de smintite ambiții științifice în care a trăit el. Pe când Războiul Rece ascuțise securea rivalității atroce în toate domeniile, inclusiv medicină, savanții sovietici se aflau în cursă contracronometru cu cei americani, pentru a descoperi metode de a depăși moartea și/sau de a crea viață. La un moment dat în această cursă, s-a pus întrebarea de ce s-ar efectua transplant de rinichi sau de inimă pe rând, cu bucata, când ar fi mai ușor să se facă transplant de cap de pe corpul bolnav pe unul fără probleme cu organele. Așa că în 1970 cel care se autointitula Humble Bob (umilul Bob) și-a adjudecat onoarea de a efectua primul transplant de cap din lume, de la o maimuță rhesus pe corpul alteia.

Operația presupunea secționarea coloanei vertebrale în dreptul gâtului, așa că cele două maimuțe au fost paralizate de la gât în jos. S-a procedat la tăierea capului primei maimuțe și atașarea lui de corpul celei de-a doua. Cum nervii cranieni din creierul transplantat au început a fi alimentați prin sistemul circulator al noului corp, capul putea percepe sunete și mirosuri, putea mânca și putea urmări mișcări din ochi. Timp de nouă zile. Apoi sistemul imunitar al corpului receptor a respins transplantul. Iar la porțile laboratorului activiștii pentru drepturile animalelor scandau un alt nume pentru umilul Bob: Doctor Butcher (doctorul măcelar).

Articol recomandat
roman istoric

Și-atunci? Transplant de suflet, cum îi plăcea lui White să-și denumească operația, sau pură oroare? Neurochirurgie vizionară sau neomenie patologică? Cartea nu elimină nicio posibilitate.    

Books Do Furnish a Life, de Richard Dawkins

Să fii om de știință e o vocație cam exclusivistă. Să citești despre știință – un efort de cunoaștere. Dar să scrii despre știință poate fi aproape o artă a datoriei sociale de a educa masele și de a populariza știința pentru cunoaștere generală, artă la care puțini alții se pricep atât de bine precum autorul acestui volum.

Aici, el strânge laolaltă prefețe, introduceri și concluzii cu care a însoțit, de-a lungul carierei sale, scrieri despre știință atât din zona ficțiunii, cât și din non-ficțiune. Răsfoim un impresionant catalog de idei marcante din opera cosmologului Carl Sagan, a fizicianului Lawrence Krauss, a matematicianului Jacob Bronowski, a biologului Lewis Wolpert. Și descoperim sclipiri de geniu în interviuri cu astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, psiholingvistul Steven Pinker, sau scriitorul Matt Ridley. Scoase din laboratoare, coborâte din turnuri de fildeș și traduse în limbajul nostru, al tuturor, aceste texte ne pun în față o panoramă unică a principalelor descoperiri și cunoștințe științifice. Privește-o atent, și simți că te ancorezi – în amplul prezent și totodată în realul viitor.   

Răsfoiește AICI catalogul colecției Argument de la Curtea Veche, pentru a-ți putea cumpăra online cu ușurință volumele care te atrag.  

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus