Acum citești
Primele noutăți pentru cei mici în 2023. 11 cărți cât 11 minunări

Primele noutăți pentru cei mici în 2023. 11 cărți cât 11 minunări

noutati LitKids 2023

De ce, ca adulți care ne simțim responsabili pentru fetițele și băiețeii noștri, pentru nepoți și nepoate, ori pentru școlarii și școlărițele pe care îi păstorim, insistăm cu atâta patos ca cei mici să citească? E destul de clar: fiindcă s-a dovedit, prin practica de secole a generații după generații (și, mai nou, prin studii serioase) că poveștile dezvoltă ființa omenească– imaginația, limbajul, caracterul, creativitatea, empatia, gândirea critică, etc., etc. Și ținem ca ea să se dezvolte cât mai de timpuriu – e important. 100% voind bine.

Așa că imprintul Curtea Veche dedicat în mod special copiilor, LitKids, vă aduce povești. Frumoase, vesele sau hâtre. Cu prinți și prințese, cu zâne și vampirași, sau cu o sumedenie de animăluțe – de la ciocârlii tenace la pisoi înțelepți și crocodili drăgăstoși. Iar cu poveștile vin și învățăturile. Cele din care micii cititori își însușesc valori de pus la suflet, cu care mâine vor defila prin viață ca adulți la rândul lor responsabili… Învățăm, deci, de la autorii de top ai colecției, despre curaj, statornicie, fair play și prietenie – cu Alex și Cristina Donovici, despre deschidere, încredere și curiozitate – cu Harriet Muncaster, sau despre visuri, ambiție și perseverență – cu Ana Maria Brânză.

Iar pentru că un an nou nu apare niciodată, dar absolut niciodată, fără noi povești, află că 2023 vine pentru copiii tăi cu o trenă superbă de lecturi pe cât de miezoase, pe-atât de amuzante.

Seria de autor Sam Usher

Sam Usher este absolvent al Universității West England. Când nu scrie cărți pentru copii, desenează în acuarelă adorabile ilustrații pentru ce a scris. Iar când nici nu scrie, nici nu desenează, cântă la pian vreo piesă de Chopin aiuritor de frumoasă.

A crescut cu Tom jucătorul de feste și-al său învățător de minte Captain Najork (creați de Russell Hoban și Quentin Blake), cu Peepo, prichindelul care trage mereu cu ochiul, și cu Poștașul Vesel care le duce scrisori celor trei ursuleți, Scufiței Roșii și altor celebrități de basm (creați de Janet și Allan Ahlberg). Iar cadourile lui preferate de Crăciun erau cărțile de la anticariat și partiturile de pian, fiindcă îl făceau fericit luni, poate chiar ani de zile.

Seria lui de cărți pentru copii inspirate de anotimpuri este un bestseller mondial. Personajele principale sunt Boy (băiatul) și Grandad (bunicul). Împreună, ei reușesc, cum-necum, să facă din orice activitate banală o aventură superpalpitantă! Sunt cei mai grozavi complici la năzbâtii!

Rain – plouă și tot plouă, deci înainte la băltoace!Boy moare de nerăbdare să țopăie prin micile eleștee formate pe străzi. Dar, uffff, mai trebuie s-aștepte un pic, până când Grandad termină de scris o scrisoare importantă. Apoi, hai la poștă! Și ce-a mai meritat așteptarea!…

Sun –  ziua toridă de dimineață se cunoaște. Când Grandad, sprintenel ca un cintezoi, îl scoate degrabă pe Boy la un picnic. Dar cum să găsești azi un loc bun de picnic, fără să traversezi un deșert arzător? Iar când acesta e bântuit de pirați înfometați de comori, lucrurile se-încing rău…

Storm – s-a pornit un vânt de-ntoarce păsările cu susul în jos în zbor! Perfect pentru a pune-n practică ambâțul de-a înălța un zmeu, ha-ha. Doar că Boy și bunicul nu au unul. Când se-apucă să-l caute, îi năpădesc amintirile. Iar când în fine îl găsesc și ies pe furtună cu el, să te ții!…

Snow – a nins de-a troienit, omătu-i pufos și neatins, numai bun de strâns cu scârț în bulgări dolofani. Dar ce tot face bunicul, de nu mai e odată gata de ieșit în parc? Uf, în fine! Iată-ne și-n parc – să-nceapă cea mai nebună bulgăreală de pe fața pământului!

Vincent van Gogh and the Color of the Winds, de Chiara Lossani și Octavia Monaco

Puțini copii își iubesc frații atât de mult cum l-a iubit Vincent pe mezinul Theo. Și invers. S-au sprijinit, s-au încurajat, s-au prețuit. Și și-au scris multe, multe scrisori care ne-au rămas până azi, dovadă impresionantă de devotament și dragoste frățească necondiționată.

Cartea aceasta preia tot ce e mai frumos din scrisorile celor doi, remodelând textele într-o poveste care curge cristalin, presărând filele cu un număr de paisprezece reproduceri după tablourile îndrăgitului artist, precum și cu ilustrații în stilul său.  

Formele și culorile mângâietoare cu care ne-a obișnuit tristul geniu, alăturate vocii simple și calde a naratoarei, le oferă, împreună, copiilor o pildă care deșteaptă admirație și emoționează.

Seria “If I had a…”, de la Gabby Dawnay și Alex Barrow

Gabby Dawnay scrie cărți pentru copii, poezii și scenarii de emisiuni TV cum ar fi CBeebies (pe BBC), publicând în apreciatele reviste pentru cei mici „OKIDO” și „ECO KIDS PLANET”. Ea locuiește în Brixton, Londra, cu soțul ei, trei copii măricei, cățelușii Hero și Remy, și motanul Pan, care e și stăpânul casei.

Articol recomandat
Aparitii noi la Curtea Veche/2023

Gabby și ilustratorul Alex Barrow, care au co-creat seria bestseller If I Had a…, participă adesea împreună la festivaluri de literatură pentru copii, ateliere de lucru cu elevi și lecturi publice în școli.

If I had a sleepy sloth – cum ar fi să ai un leneș drept animal de companie? Teoretic, as la cățărat în copac; practic, se mișcă atât de în reluare, că-și fac cuib moliile în blana lui (ceea ce o oripilează pe coafeză). Iar ieșitul la plimbare îți t-o-a-t-ă-z-i-u-a. Ah, dar ce viață tihnită! 😊

If I had a dinosaur – cum ar fi să ai un animal de companie cât casa? Un dinozaur, de pildă. Te-ai duce la școală cocoțat/ă pe spinarea lui, ar bea apă din piscină și chiar s-ar pricepe să-i tragă o sperietură bună lui tati – așa, de chichi.

If I had a unicorn – cum ar fi să ai un animal de companie magic? Exact, un unicorn! Viața ar fi ca-n basme: ți-ar servi înghețată la micul dejun și vată de zahăr oricând ești necăjit/ă. Peste părinții morocănoși ar presăra praf de stele, iar fotbal te-ar pofti să joci… pe-un curcubeu.

If I had an octopus – cum ar fi să ai un animal de companie care te ia în brațe de brațe? O caracatiță, să zicem. Să te învețe jonglerii cu opt mingi deodată și cum să te camuflezi când cică vine ora de culcare. Și să adormi ascultându-i nu una, ci trei inimi bătând liniștite.

Răsfoiește AICI catalogul colecției LitKids de la Curtea Veche, pentru a-i putea cumpăra online copilului tău volumele care îl atrag.

Vezi comentariul (1)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus