Acum citești
Știi să fii? Jacques Salomé și practica trăitului frumos cu tine și cu ceilalți

Știi să fii? Jacques Salomé și practica trăitului frumos cu tine și cu ceilalți

„Fericiți cei ce comunică.”

A absolvit École des Hautes Études en Sciences Sociales; a scris circa 75 de cărți traduse în peste 27 de limbi; a fondat celebra metodă ESPERE® (Énergie Spécifique pour une Écologie Relationnelle Essentielle), un program de învățare în domeniul comunicării și al relațiilor sănătoase apreciat de mii de cursanți; și totuși se declară un ex-“handicapat în ale comunicării”.

Jacques Salomé știe din propria experiență (de copil și tânăr) cât rău poate face proasta comunicare: neînțelegerile, comportamentele vătămătoare și conflictele pe care le cauzează, enervările și frustrarea produse de neascultare, tensiunile și suferința provocate de dezacord și de discordie, agresivitatea și violența pe care le poate stârni… În absența bunei comunicări, înflorește pecinginea abuzului.

De aceea, Salomé și-a dedicat talentul, energia și aproape 40 de ani din viață îmbunătățirii comunicării. Iar pentru că aceasta are loc întotdeauna într-o relație – fie ea relația cu altul, în familie sau la serviciu, fie relația cu sine – a ajuns cunoscut drept „expertul în relații”. Aceasta nu e deloc singura etichetă care i s-a aplicat. A fost numit pe rând „grădinarul relațiilor umane”, „ecologistul comunicării”, ba chiar „falsul profet”.

Cel mai mult îl agasează supranumele de „psy pop”, iar specialiștilor care îl acuză solemn că vulgarizează psihologia și marile chestiuni ale existenței le răspunde ferm și nu fără ironie: „Ce e formidabil la popularizare este că se pot înțelege multe fără să le știi neapărat pe toate! Eu lucrez pentru autodidacții existenței, pentru cei […] care vor să evolueze, să fie mai ei înșiși! În fond, scriu pentru oameni ca tine și ca mine. […] Pentru toți care vor să devină co-autori ai vieții lor.”

Așa că preferă să fie numit, simplu, scriitor. Cea mai mare parte a lucrărilor lui, cu excepția a 15 volume de proză și unul de poezie, sunt cărți de dezvoltare personală care l-au consacrat ca o figură iconică în acest domeniu. Atenție, însă: în literatura self-help creată de acest psihosociolog nu veți găsi nici motto-uri de mare efect pe care suntem instruiți să le intonăm de trei ori pe zi, nici abordarea motivațională tough descinsă ca din antrenamentul sportiv.

Din dezvoltarea personală spre care ne îndrumă Salomé nu vom căpăta savoirs faire, nu vom afla cum să facem lucrurile mai bine, ci ne vom putea însuși și vom putea pune în practică savoirs être – vom învăța cum să fim și cum să devenim. Nu vom primi sfaturi și rețete – „la naiba cu de ce-urile, cu raționalizările și cu justificările cerebrale!” În schimb, vom fi stimulați să reflectăm, să conștientizăm, să ne facem prezenți pentru ceilalți și pentru noi înșine, să ne deșteptăm fermentul maturizării.

Dezvoltarea personală dirijată de Salomé se distinge, în plus, printr-un stil scriitoricesc unic. Conceptele sunt șlefuite până la chintesență, jocurile de cuvinte și sensurile figurate decorează paginile ca zborul rândunelelor pe cerul verii, simbolurile sunt decodate cu har, interpretările mustesc de poezie. S-ar spune că, la Salomé, însăși frazarea e parte constituentă din dezvoltarea personală a cititorului.

Că ești părinte, iubit/ă, angajat/ă sau doar tu însăți/însuți, delectează-te cu autodescoperirea și autoperfecționarea la care te îmbie acest autor, prin următoarele lui cărți:

Un strop de eternitate – având căldura unui jurnal și claritatea eseului, acest volum îți împărtășește recolta de învățăminte, convingeri și iubiri strânsă de-o viață de însuși Salomé..

Curajul de a fi tu însuți – dacă societatea e un organism, comunicarea e sângele care îl ține în viață, iar această carte îți arată cum să comunici astfel încât să participi deplin la acea viață

Ghid de supraviețuire în universul profesional – vrei să ai parte la serviciu de relații respectuoase cu colegii și de un mediu de lucru nestresant, propice? Cartea asta e pentru tine!

Ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață? – dă-ți seama cât din viața ta înseamnă relație cu altul și cum ești tu mereu un pol al acelei legături, și-atunci vei vrea să te automodelezi bine!

Cum să ne mărturisim iubirea – femeile nu iubesc la fel ca bărbații, iar pentru a ne înțelege reciproc dragostea avem nevoie să ne descoperim limbajele specifice, ajutați de această carte.

Articol recomandat
carte terapeutica

Întâlniri cu femei-fântână – cu deschidere, decență și metafore ce dezvăluie cele ascunse, o carte despre sexualitatea feminină ce va fi de folos atât femeilor, cât și soților/iubiților lor.

Mami, tati, mă auziți? – sunt mici și ne vorbesc încă prin atingeri, grimase, gesturi, somatizări – un întreg discurs pe care, ca buni părinți, vrem să învățăm să îl ascultăm.

Vorbește-mi… am atâtea să-ți spun – viața de cuplu de durată nu e atât chestiune de amor pasional, cât este de bună, respectuoasă, responsabilă și mai ales perfectibilă comunicare.

Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege – reflexele comunicării deficiente cu sine, cu celălalt sunt bine înrădăcinate, însă prin observațiile și sugestiile practice din acest ghid le putem corecta.

Singurătatea în doi nu e pentru noi – într-un cuplu nu suntem doi; suntem tu, eu și relația noastră. Iar aceasta nu e un dat veșnic imuabil, ci ceva ce se cere întreținut, lucrat. Află cum.


După ce a suferit, în 2014, un grav accident cardiovascular care i-a răpit capacitatea de a vorbi, Jacques Salomé, tată a cinci copii, trăiește în prezent în Provence, unde cultivă legume și produce ulei de măsline pentru consum propriu. Mărturisește că soția sa Valeria, româncă din Bistrița, este legătura lui prețioasă cu exteriorul: grație ei, cu care a dezvoltat o intimitate întru totul specială și care îi intuiește cuvintele chiar în absența verbalizării, se poate încă exprima. “Nous vivons une si belle complicité!” Și, desigur, continuă să scrie.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus