Acum citești
Ai ocazia s-o cunoști pe femeia care a învățat milioane de oameni cum să învețe. „Mindshift. Învață să înveți altfel”, O CARTE-MANIFEST, la Curtea Veche Publishing

Ai ocazia s-o cunoști pe femeia care a învățat milioane de oameni cum să învețe. „Mindshift. Învață să înveți altfel”, O CARTE-MANIFEST, la Curtea Veche Publishing

Are putere. Are carismă. Are personalitate. Are cunoștințe și știe să le împărtășească atât de natural și de firesc cu cei din jur. Barbara Oakley este genul de persoană pe care îți dorești s-o întâlnești măcar o dată în viață. Să înveți din experiența ei. Să-i adresezi întrebarea care pentru tine ar putea lămuri multe necunoscute din ecuația numită viață.

Pe principiul, ai grijă ce-ți dorești că ți se poate îndeplini, Barbara Oakley – profesor american de inginerie la Universitatea Oakland și la Universitatea McMaster și una dintre puținele femei care dețin un doctorat în inginerie de sisteme – vine în România în perioada 26-29 martie. Dacă te tentează s-o cunoști, poți veni și tu la workshop-ul ei care va avea loc pe 28 martie, 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu. Evenimentul este organizat de editura Curtea Veche Publishing.

Barbara Oakley, femeia Indiana Jones

Înaine de a mă opri în dreptul scriitoarei din ea, mărturisec că m-a cucerit total experiența ei de viață. Felul în care a învățat să învețe lucruri. Cum a schimbat experiențele. Cum și-a testat și și-a depășit limitele.

Nu mă credeți? Ei bine, cea pe care aveți prilejul s-o cunoașteți și bineînțeles să-i citiți carțile, s-a născut în 1955 în Lodi, California. După ce a terminat liceul, s-a înrolat în armată și a fost trimisă la studii la Universitatea din Washington, unde a obținut o diplomă în studiul limbilor slave și în literatură. Apoi a fost trimisă ca ofițer în Germania, unde a stat patru ani.

După îndeplinirea îndatoririlor militare, s-a întors în SUA și s-a hotărât să-și schimbe viața. A vrut să testeze modul în care creierul ei, obișnuit cu studiul limbilor străine, ar putea să învețe și altceva, așa că a decis să studieze ingineria. În 1986, Barbara Oakley a obținut o diplomă în inginerie electrică tot la Universitatea din Washington, iar în 1998 a devenit profesor de inginerie la Universitatea din Oakland, după ce și-a luat doctoratul cu o teză despre sistemele electrice.

Ulterior, s-a implicat în numeroase arii de cercetare adiacente ingineriei și nu numai. De asemenea, a conceput, împreună cu cercetătorul în neurologie Terry Sejnowski, un curs online intitulat „Învață cum să înveți“, care poate fi accesat pe site-ul Coursera.

Puterea exemplului poate schimba bucățica ta de lume!

Trebuie doar să găsești acea persoană care să fie acolo acolo pentru tine. Nu care să te schimbe, ci care să te învețe să trăiești altfel. Să gândești altfel. Să înveți altfel. La Curtea Veche Publishing a apărut deja cartea Mindshift. Învață să înveți altfel, scrisă de Barbara Oakley. În decursul acestui an vor mai fi publicate alte două titluri de cărți ale aceleeași autoare: Learning How to Learn si Uncommon Sense Teaching.

Barbara Oakley scrie altfel. Nu te inundă în binecunoscutele motivaționale, ci merge foarte mult pe puterea exemplului. Pe povestea reală a oamenilor care au reușit să-și schimbe viața la un moment în care li se părea imposibil acest lucru.

Scriitoarea – pe care aveți ocazia să o cunoașteți personal în cadrul workshop-ul ei din 28 martie, ora 19.00, la Libraria Humanitas Cișmigiu – pledează pentru performanță. Cel mai important însă este că vede performanța ca pe o dezvoltare profesională în mai multe direcții, de la vârste cât mai fragede și până la finalul vieții.

Barbara Oakley dărâmă câteva dintre miturile privind învățarea

O carte utilă pentru profesori, pentru elevi, pentru studenți, pentru angajații din marile corporații. Și nu numai. Este pentru toți cei care vor să iasă din tiparul învățăturii tradiționale care la un moment dat blochează creativitatea și gândirea liberă a omului.

Pornind de la exemplul personal sau al cunoscuților ei, Barbara prezintă modul în care poți învăța într-un fel benefic pentru creierul tău, urmând cursuri online care îți oferă un stil de învățare non-formal.

Într-o lume în care totul se schimbă cu o viteză amețitoare, avem nevoie să învățăm cum să învățăm altfel. Cartea Barbarei schimbă  total imaginea pe care ai avut-o până acum asupra procesului de învățare. Îl face mai clar, mai îndepărtat de clișee în care ne pierdem uneori cheful de a afla lucruri noi. De a explora domenii noi.

Mindshift. Învață să înveți altfel, o carte-manifest

Mindshift propune noi metode pentru procesul învățării, prin educație non-formală, mai ales bazate pe MOOC-uri – cursuri online specializate pe anumite domenii și acreditate de unele dintre cele mai bune universități din lume. Vorbește, de asemenea, despre momentele în care pare că nu mai există nicio soluție pentru problemele profesionale cu care poate te confrunți, oferind noi perspective prin care să privești lucrurile.

Dacă ai crezut că este de ajuns să înveți și să te specializezi într-un domeniu pentru a dobândi siguranța unui viitor profesional lipsit de griji, Barbara Oakley contestă acest lucru.

Ea dovedește prin cartea de față că învățarea este un proces continuu, că este necesară o extindere profesională în mai multe direcții, iar creierul are nevoie de antrenament zilnic. Așa cum spune chiar autoarea, „oamenii pot învăța să-și remodeleze munca și viața“, însă pentru aceasta este nevoie de receptivitate, voință, ambiție și răbdare. În această carte vei găsi idei prețioase care te vor ajuta să-ți îndeplinești visurile.

“În prezent, când urmăresc cum se mobilizează milioane de  oameni din întreaga lume pentru a învăța și a se schimba, îmi dau seama că e momentul să facem ceva nou. Avem nevoie de un manifest despre importanța schimbării modului de gândire pentru a crea o societate creativă, vibrantă și pentru a-i ajuta pe oameni să-și împlinească întregul potențial”, spune autoarea în cartea Mindshift. Învață să înveți altfel.

Află de la Barbara Oakley că…

Viața e plină de paradoxuri. De pildă, fii cu adevărat tu însuți, dar schimbă-te. Nu știți atâtea câte credeți că știți. Citiți cărți de dezvoltare personală. Aveți nevoie de tot ajutorul pe care-l puteți obține.

  • Nu vă încredeți întotdeauna în mintea dumneavoastră. Uneori vă spune lucruri prostești.
  • Găsiți oameni în care puteți avea încredere și luați deciziile importante cu ajutorul lor.
  • Alegeți și formați-vă în mod conștient obiceiuri sănătoase. Nu aveți nevoie de voință pentru a folosi ața dentară dacă utilizarea ei devine un obicei.
  • Petreceți cât mai mult timp în mijlocul naturii. Lumina vă va face bine și veți întâlni lucruri minunate, precum plante care respiră și pietre mândre că sunt pietre.
  • Aveți grijă ca mediul în care trăiți să fie cât mai luminos. Trageți draperiile. Puneți oglinzi pe pereții de pe partea opusă geamurilor. Luați exemplu de la ciori: adunați obiecte strălucitoare.
  • Continuați să mergeți la sala de fitness. În cele din urmă, veți arăta și vă veți simți mai bine.

Nu uitați, norocul ni-l facem singuri!

Oamenii „norocoși“ sunt aceia care învață să vadă oportunități acolo unde alții văd probleme. Orice se întâmplă este o ocazie de a învăța ceva, pentru a da o nouă interpretare dificultăților.

Așa că, gândiți-vă la o problemă majoră din viața dumneavoastră pe care o puteți interpreta ca pe o oportunitate. Sub titlul „Cum devin norocos“ notați-vă pașii concreți pe care îi puteți face pentru a profita, acum sau în viitor, de oportunitatea respectivă și de altele asemenea ei.

Mai mult, autorea ne sfătuiește ca pe o foaie de hârtie sau, mai bine, pe paginile din spate ale unui jurnal zilnic în care vă notați ce simțiți și cum progresați, aă alcătuim o listă de trucuri mentale pe care le putem folosi pentru a interpreta altfel diverse probleme.

Nicio metodă de învățare nu garantează succesul în proporție de 100 la sută!

“În lume există însă sute de milioane de elevi cu mintea împrăștiată care nu provin din familii cu o situație materială bună și care, din diverse motive, nu reușesc să scape de eticheta de ratat. Deseori, aceștia sunt eliminați din sistemul de învățământ, iar abilitățile lor creative rămân neexplorate. Pot cădea pradă sentimentelor de neajutorare și inferioritate.

Poate a sosit momentul ca sistemele de învățământ din lumea întreagă să adopte un alt mod de gândire. Atât elevii convenționali, cât și cei neconvenționali pot învăța tehnici noi pentru a progresa și a avea o viață fericită, împlinită”, explică autoarea.

Learning How to Learn – Această carte a ajutat peste două milioane de persoane de toate vârstele, din toată lumea, să stăpânească materiile pe care cândva le urau. 

Adulții care descoperă cartea mai târziu sunt uimiți că nu au știut despre ea mai devreme și autoarea primește mereu întrebări  despre cum pot să-și ajute copiii să își dezvolte aceste abilități de învățare.

Cu toții deținem deja uneltele și abilitățile necesare pentru învățare, chiar dacă nu ni se pare firesc din start; secretul este să înțelegem cum funcționează creierul, ca să îi deblocăm întregul potențial.

Articol recomandat
Minus. Stiinta reducerii la esential

Învață să înveți. Învață benefic. Învață cu folos!

Cursurile și volumele Barbarei se adresează și profesorilor care vor să dezvolte metode noi de educație complementară celei clasice, respectiv elevilor și studenților care doresc să stăpânească orice materie și care își pot construi o metodă de asimilare pentru viitor, bazată pe științe cognitive și psihologie.

Din carte veți afla…

  • cum uneori a-ți lăsa mintea să zboare în altă parte e un element important în procesul de învățare;
  • cum să nu rămâi blocat și să gândești „out-of-the-box”;
  • de ce o memorie slabă poate fi în avantajul tău;
  • importanța metaforelor în dezvoltarea înțelegerii;

metodă simplă, dar eficientă, de a evita pierderea de vreme („procrastination”).

“Uncommon Sense Teaching” Un ghid revoluționar care vine în ajutorul profesorilor de toate felurile, bazat pe ultimele cercertări din domeniul neuroștiinței.

Neuroștiințele și științele cognitive au ajutat foarte mult să înțelegem mecanismele creierului și care dintre aceste mecanisme fac parte din procesul de învățare. Însă foarte puține dintre aceste descoperiri se pot aplica efectiv la cum predau profesorii la clasă.

Cartea aplică toate aceste cercetări pe metodele de predare ale profesorilor, pe eforturile părinților de a-și învăța copiii să învețe acasă și își propune, dealtfel, să ajute pe oricine dorește să învețe mai ușor.

Veți găsi subiecte interesante precum….:

  • lcum putem motiva și elevii și studenții și cum îi putem angaja în dialog la clasa, în special în cazul școlii online;
  • lcum putem ajuta elevii și studenții să rețină informații pe termen lung și să nu le uite imediat după terminarea unui test;
  • cum își poți dezvolta o metodă inclusivă de predare într-o clasă în care elevii și studenții au o paletă largă de abilități.

Cum să înveți lucrurile pe care le urăști?

Cred că fiecare dintre noi – părinți, profesori, copii, angajați, elevi – s-au întrebat, cel puțin o dată în viață: eu cum învăț să învăț? Cum găsesc o metodă ușoară și eficace de învățare? Cum fac să învăț cu cap, să înțeleg eficient, să mă specializez în cât mai multe domenii?

Recunosc, eu mi-am pus de multe ori aceste întrebări. Au fost momente când învățatul meu nu a avut nicio logică, a fost totul mecanic. Și am uitat acele cunoștințe la fel de repede pe cât le-am învățat. Citind cartea Barbarei Oakley am înțeles că cel mai greșit lucru este să te cantonezi și să rămâi prins într-un singur domeniu de învățare, de cercetare. Dimpotrivă. Este nevoie să părunzi în labirintul cunoștințelor din mai multe domenii, să explorezi cât mai mult și să ai un bagaj cât mai mare de experiențe.

Apoi, am înțeles că procesul de învățare este unul continuu. Nu deții niciodată adevărul absolut, așa că trăiește cât mai multe experiențe și învață să înveți! Asta îți poate schimba viața la 180 de grade!

Cartea Barbara Oakley are o logică de învățare. Experianța sa de viață, diversele domenii în care a făcut performanță, nu fac decât să întărească comceptele, ideile și planurile sale despre tehnicile de învățare.

În lumea de astăzi, este o nevoie acută de un plan altfel de învățare. De voci care să schimbe strategia de învățare.Eu nu pot decât să spun: mulțumesc Barbara Oakley!

Tu ce întrebare i-ai adresa celei care a ajutat milioane de oameni să învețe ceea ce urau? Nu uita, ai o șansă în cadrul workshop-ul ei din 28 martie, ora 19.00, la Libraria Humanitas Cișmigiu. Deviza? – Învață să înveți altfel!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus