Acum citești
Dezvoltarea personală: idei fundamentale și cărți recomandate pentru depășirea propriilor limite

Dezvoltarea personală: idei fundamentale și cărți recomandate pentru depășirea propriilor limite

Dezvoltarea personală: idei fundamentale și cărți recomandate

Dezvoltarea personală reprezintă un pilon fundamental pentru accederea către un nivel superior al propriei vieți. Însă în mod paradoxal (sau nu), acest concept este unul pe cât de uzual în societatea modernă, pe atât de ambiguu, datorită complexității sale.

Ar fi just să afirmăm că dezvoltarea personală se măsoară doar prin instrumente materiale, sau poate fi asociată și unor rezultate de ordin mental? Poate fi deprinsă dinamica dezvoltării personale din cărți? Oricine ar putea deveni, cu un anumit nivel de efort, o versiune mai bună a sa?

O mulțime de răspunsuri interesante te așteaptă în rândurile de mai jos, așadar, rămâi alături de noi până la final, pentru a înțelege mult mai bine sensul dezvoltării personale în viața fiecăruia dintre noi:

Ce este dezvoltarea personală?

Acest concept mai este cunoscut peste Ocean și sub denumirea de “self-help”. Descrie întreaga sumă de instrumente (interacțiuni, activități individuale, experiențe senzoriale, suport teoretic etc) ce asigură un cadru prielnic pentru reprogramarea minții individului.

În ansamblu, dezvoltarea personală este dezvoltată în jurul unor direcții clare:

1.1. Descoperă-te pe tine însuți

Cele mai bune tehnici pentru dezvoltare personală au menirea de a evidenția blocajele mentale cu care indivizii se pot confrunta, inhibându-le astfel calea către o viață mult mai fericită. De multe ori, chiar dacă aceștia sunt conștienți de prezența acestor probleme, nu pot găsi suficiente resurse mentale pentru a le depăși. Aici intervin soluțiile din zona dezvoltării personale.

1.2. Găsește o nouă direcție pentru viața ta

Este mult mai simplu să te îndrepți către un plan superior al propriei tale existențe, atunci când ai setate foarte clar o serie de obiective, precum și un ABC de pași. Tratând fiecare etapă a dezvoltării personale ca pe un lucru “palpabil”, simplu de înțeles și gestionat, procesul de evoluție poate căpăta pentru tine și mai mult sens.

1.3. Fii mai eficient și mai concentrat

Instrumentele dezvoltate în jurul ideii de “self-help” sunt construite astfel încât să simți că faci progrese, în pași mici și pe intervale de timp reduse. Experții afirmă la unison că o astfel de abordare graduală reprezintă cheia succesului pentru dezvoltarea personală sustenabilă, în adevăratul sens al acestei filosofii de viață.

1.4. Rămâi motivat cât mai mult timp posibil

Motivația este un element de bază a procesului de dezvoltare personală. Așadar, procedeele specifice, asociate acestui concept, te vor învăța nu doar cum să descoperi o versiune mai bună a ta, ci și cum să rămâi constant în efortul pe care îl faci, de-a lungul acestei călătorii.

1.5. Rezistă cu bio în fața stresului

Una dintre nevoile de bază ale celor care urmează programe de dezvoltare personală se află într-o puternică relație de legătură cu nivelul uriaș din stres resimțit, acasă sau / și la birou. Soluțiile venite din zona „self-help” le permit acestora să înțeleagă mult mai bine cadrul în care stresul apare, precum și maniera eficientă prin care îl pot aborda.

1.6. Dezvoltă relații pozitive cu cei din jurul tău

Dezvoltarea personală se extinde de foarte multe ori și spre zona relațiilor interumane, construite în timp datorită ajustării anumitor tipare comportamentale greșite care te guvernau.

Aceste direcții de interes pot fi incluse în următoarele trei obiective majore pe care orice proces privind dezvoltarea personală a individului trebuie să le urmărească:

  • îmbunătățirea stării de clarificare mentală;
  • dezvoltarea abilităților personale si relaționale;
  • prioritizarea activităților și experiențelor personale și profesionale.

Astfel, ca o concluzie pentru finalul primului capitol, putem spune că dezvoltarea personală susține, printr-o sumă proprie de instrumente specifice, îmbunătățirea calității vieții.

2. Cum te ajută dezvoltarea personală?

Cum te ajută dezvoltarea personală?
Sursă foto: Shuttertock.com

Atunci când urmezi un program corect pentru dezvoltare personală, în functie de nevoile pe care le ai și resursele pe care ești dispus să le direcționezi către o astfel de inițiativă, te bucuri într-un timp relativ scurt de beneficii ce țin de: propria ta persoană, relațiile cu ceilalți, parcursul tău profesional:

2.1. Beneficiile de ordin personal

  • reducerea semnificativă a stresului, depresiei și anxietății;
  • dobândirea unui nivel de creativitate mult mai ridicat;
  • mai multă încredere în forțele proprii și proiectarea viitorului;
  • o percepție mult mai bună față de propria persoană;
  • identificarea și prioritizarea unor obiective clare în viața ta;
  • obținerea resurselor necesare pentru a rămâne motivat.

2.2. Beneficiile de ordin relațional

  • îmbunătățirea percepției pe care cei din jur o au față de tine;
  • pătrunderea în cercuri sociale utile în procesul personal de dezvoltare;
  • identificarea unui profil pentru ceea ce tu consideri a fi „persoana ideală”.

2.3. Beneficiile de ordin profesional

  • deblocarea unor noi seturi de aptitudini utile la jobul tău;
  • echilibrarea raportului activitate profesională-viață personală;
  • creionarea unui proiect de carieră raportat la obiective reale;
  • obținerea unor venituri lunare mult mai bune decât cele actuale.

3. Importanța dezvoltării personale la copii și adolescenți

Dezvoltarea personală a unui individ poate începe la orice vârstă, cu impact pe termen scurt, mediu și lung asupra vieții sale.

De aici putem trage concluzia că o concentrare pe modul în care cei mici îmbrățișează acest concept, încă de la o vârstă fragedă, poate determină o calitate a nivelului mult mai ridicată și pentru mult mai mult timp.

De aceea, îți propunem să abordam, rând pe rând, două etape de timp esențiale, pentru a vedea ce înseamnă dezvoltarea personală la copii și adolescenți:

3.1. Dezvoltare personală pentru copii

Iată ce beneficii oferă instrumentele pentru dezvoltare personală, dedicată copiilor:

  • stimulează nivelul de creativitate și capacitatea acestora de a fi spontani;
  • favorizează un nivel sporit de adaptabilitate în fața imprevizibilului;
  • permite cultivarea inteligenței emoționale încă de la o vârstă fragedă;
  • activează puterea de a se apropia de noi tipare comportamentale, astfel încât să poată găsi întotdeauna soluții, pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă;
  • le permite celor mici să se cunoască mai bine, astfel încât să aibă o percepție foarte bună asupra al potențialului real pe care aceștia îl au;
  • contribuie la reducerea nivelurilor de anxietate socială cu care copiii se pot confrunta și care pot reprezenta un impediment pentru o dezvoltare armonioasă, bazată pe principii de viață solidă, asimilate chiar de la o vârstă fragedă.

3.2. Dezvoltare personală pentru adolescenți

Adolescența este o perioadă ce poate fi marcată de conflicte interioare puternice, schimbări de atitudine față de aspecte familiare, nevoia de integrare în cercuri sociale cu sisteme diferite de valori față de cele întâlnite acasă etc

Nevoia de validare a unui adolescent este dublată de autonomia față de normele în baza cărora a fost crescut, însă este important de precizat faptul că toate aceste schimbări sunt cât se poate de normale.

În acest context al schimbărilor – comportamentale, emoționale, alimentare – dezvoltarea personală la adolescenți oferă soluții ce urmăresc obiective precum:

  • îmbunătățirea și optimizarea capacității de autocunoaștere;
  • creșterea încrederii propriile gânduri, valori și acțiuni;
  • dobândirea deschiderii față de cercuri sociale și pasiuni noi;
  • definirea aptitudinilor de comunicare interpersonală;
  • puterea de activare a propriilor resurse creative;
  • optimizarea nivelului de inteligență emoțională;
  • reducerea oricărui tip comportamentului problematic;
  • renunțarea la anturajele nocive pentru dezvoltarea sa.

4. Cărți ce merită citite pentru dezvoltare personală

Dacă îți dorești să aduci la lumină o versiune mai bună a propriei tale existențe, poți comanda online de la noi o mulțime de titluri ce abordează acest concept. Pentru ultima parte a acestui articol, analizăm împreună cinci cărți pentru dezvoltare personală.

1. Curajul de a fi vulnerabil de Brené Brown

Curajul de a fi vulnerabil - Brene Brown

Brené Brown scrie așa cum vorbește; cu înțelepciune, ironie, candoare și cu o profundă omenie. Dacă sunteți student, profesor, părinte, angajat sau pur și simplu un om viu care vrea să-și trăiască viața pe deplin, ar trebui să citiți această carte.

– Sir Ken Robinson

Afișarea vulnerabilității nu reprezintă o pată neagră pe conturul spiritual al unei ființe. Dimpotrivă, afirmă Brené Brown în rândurile cărții sale, este o dovadă de curaj, vitală pentru dezvoltarea personală.

Într-o lume în care frica a devenit o a doua natură, vulnerabilitatea este subversivă, incomodă și chiar periculoasă. Făcând un pas înapoi și privind situația cu obiectivitate, nimic nu este mai dureros și mai incomod decât pasivitatea, construită pe lipsa curajului de a recunoaște public faptul că suntem vulnerabili.

Curajul de a fi vulnerabil este un titlu ce a văzut lumina tiparului în urma a 12 ani de cercetare asiduă, interval de timp în care a autorul a strâns suficient de multe dovezi pentru a putea demola mitul cultural al vulnerabilității umane. Cartea propune o viziune nouă și puternică despre ce înseamnă libertatea de a ne lăsa văzuți, pas cu pas.

2. Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare de Roz Townsend

Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare - Roz Townsend

Roz este un orator desăvârșit, iar prezentările sale sunt un exemplu de profesionalism.

– Jill Sweetman

Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare îți prezintă un proces pe pași, simplu de urmat, cu ajutorul căruia poți învăța să trezești interesul celor din jur, față de ideile pe care dorești să le exprimi. La baza acestui îndrumar interesant, se află o puternică aprofundare în cunoașterea față de propria persoană.

Articol recomandat
"Secretele succesului", editie actualizata 2023

Acest volum ilustrează o serie de moduri prin care poți căpăta deprinderea vorbitului în public, arta planificării, capacitatea de a introduce subtil umorul fin în rândurile prezentării pe care o susții, astfel încât discursul tău să devină unul uman etc.

3. Inteligența emoțională de Daniel Goleman

Inteligența emoțională - Daniel Goleman

Ideea cea mai atrăgătoare de aici este aceea că, la scară largă, o conștientizare mai adâncă a emoțiilor și un control mai eficace al lor ar putea determina un progres în evoluția speciei umane.

– Tom Butler-Bowdon

Volumul de față te va ajuta să fii mai fericit, să te bucuri mai mult de viață și să poți avea o imagine de ansamblu mult mai clară, privind relațiile personale și profesionale pe care le ai. De asemenea, dacă ești interesat de modul în care instrumentele pentru dezvoltare personală contribuie la stilul tau de leadership, îți recomandăm să citești această carte.

Inteligenta emoțională marchează o revoluție uluitoare în psihologie, prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul lui Daniel Goleman propune extinderea conceptului de inteligență spre zona emoțională, analizând efectul manifestării sentimentelor pe care un individ le are, în relațiile cu cei din jur.

În concepția autorului, Inteligența Emoțională (EQ) presupune conștientizare, autodisciplină şi empatie, elemente aflate la baza puterii de a controla impulsurile şi sentimentele. Deși copilăria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, ea poate fi îmbunătățită şi cultivată inclusiv la vârsta adultă.

4. Tată bogat, tată sărac de Robert T. Kiyosaki

Tată bogat, tată sărac - Robert T. Kiyosaki

Tată bogat, tată sărac este un punct de plecare pentru toţi cei care doresc să deţină controlul asupra propriului viitor financiar.

– USA Today

Acest bestseller internațional, tradus în numeroase limbi, îți arată cu simplitate maniera prin care banii pot lucra pentru individ, nicidecum invers. De asemenea, mitul conform căruia trebuie să câștigi mai mulți bani pentru a te îmbogăți, este aruncat în aer printr-o serie de argumente cât se poate de coerente, pentru a avea succes financiar în viitor.

Tată bogat, tată sărac reprezintă un volum ce nu trebuie să lipsească din colecția ta de cărți de dezvoltare personală, oferind un ghid complet de educație financiară. dedicat pentru tuturor cei care nu au asimilat astfel de cunoștințe în timpul școlii.

5. Puterea prezentului de Eckhart Tolle

Puterea prezentului - Eckhart Tolle

În cărţile sale, Tolle nu urmăreşte inducerea unei transformări spirituale subite în rândurile cititorilor, ci doreşte, mai curând, să împărtăşească o viziune complexă asupra psihologiei umane, ale cărei rădăcini merg până la budism, hinduism şi islamul sufit.

– Oliver Bukerman (The Guardian)

Puterea prezentului este un bestseller tradus în peste 30 de limbi, ce îți arată cum te poți desprinde de ceea ce autorul numește “corpul-durere”, o forță distructivă pe care o exercita mintea și ego-ul asupra corpului.

Esența acestei cărți de dezvoltare personală este fascinantă: trăitul în prezent reprezintă singura soluție pentru o viață cu adevărat fericită. Conștientizând că ești, de fapt, Ființa – concretul din spatele propriilor tale gânduri – poți anula legătura cu propriul corp-durere.

Anularea identificării cu gândirea înseamnă să devii observatorul tăcut al propriului comportament, opunându-te, astfel, cu vehemență tiparelor repetitive de gândire, atât de nocive pentru existența oricărui individ. Momentul actual reprezintă singura viață pe care o ai și pe care ești dator să o trăiești la adevărata sa însemnătate.

Descoperă în colecția Biblioterapia și alte cărți de dezvoltare personală ce merită citite!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus