Acum citești
Trei pași esențiali pentru realizarea țelurilor

Trei pași esențiali pentru realizarea țelurilor

Tu când ți-ai pus în mine ultima dată un țel? Oricât ar fi de mic. Când ți-ai propus să realizi ceva? Nu neapărat măreț. Să fie acel ceva care să te împlinească pe tine. Să-ți dea încredere. Să-ți dea o stare de bine. Să te provoace spre noi și noi experiențe. Dacă e greu? Dacă e ușor? Dacă e un drum simplu sau complicat? Rămâne de văzut. Până la urmă importantă este călătoria și nu destinația!

Cartea Realizarea Țelurilor, scrisă de Brian Tracy și publicată la Curtea Veche Publishing este cel mai bun reper de a pleca în căutarea țelului pierdut. Sau de a-ți găsi un țel nou care să te provoace și să te determine să vezi lumea altfel. Brian Tracy a ajuns la concluzia că, diferenţa constă în primul rând în formularea ţelului. Este un ţel imaginar sau este formulat în scris, delimitat în timp, caracterizat prin costuri, necesiăţi, resurse, obstacole, adică este bine precizat? În primul caz plutim în ceață, în al doilea avem o hartă, o destinaţie, ştim încotro ne îndreptăm.

PRIMUL PAS este acela de a ne clarifica valorile și de a ne determina adevăratele țeluri în viață

Chiar şi aşa, având un drum trasat, recomandările autorului ne ajută să ajungem la destinaţie şi să ne atingem ţelul mult mai repede decât am fi făcut-o singuri. Strategia din această carte este verificată. Ea a stat la baza reuşitei a celui care a conceput-o şi de ea au beneficiat până azi peste două milioane de oameni din 35 de ţări.

PASUL 2: Este important să vă concepeți un plan de acțiune

Fiecare capitol vă prezintă paşii teoretici şi practici necesari în atingerea ţelurilor: dezvoltarea încrederii şi a stimei de sine, depăşirea obstacolelor, acceptarea provocărilor, în total douăzeci şi una de chei.

,,Potenţialul dumneavoastră este ca un ocean neexplorat, plin de comori ascunse care aşteaptă să fie descoperite. Dacă imaginaţia nu are limite, atunci nu există limite nici pentru realizări. Datorită acestui mecanism cibernetic incredibil, localizat în străfundurile minții, va atingeți scopurile aproape întotdeauna, oricare ar fi ele. Dacă obiectivul dumneavoastră este să ajungeți seara acasă și să vă uitați la televizor, cu siguranță veți reuși acest lucru. Dacă țelul dumneavoastră este să vă creați o viață plină de sănătate, fericire și prosperitate, veți realiza la fel de bine și asta.” explică autorul.

PASUL 3: Faceți ceva în fiecare zi insistați până reușiți!

Și, nu, nu mai amânați! Aveți un țel? – Punți-l în aplicare din acest moment. Acum și aici. Asemănător unui computer, mecanismul de căutare a obiectivelor nu face deosebiri.
Naturii nu‑i pasă de mărimea țelurilor. Dacă vă stabiliți obiective mici, mecanismul de realizare a țelurilor vă va da posibilitatea să duceți la îndeplinire astfel de obiective mici.
Dacă vă propuneți țeluri de mare anvergură, această capacitate naturală vă va permite să le realizați.

Mărimea, orizontul și detaliile obiectivelor pe care le alegeți și la care vă gândiți în cea mai mare parte a timpului sunt la latitudinea dumneavoastră.

De ce oamenii nu‑si fixează țeluri în viață?

Iată o întrebare bună: dacă procesul de căutare a țelurilor este automat, de ce atât de puțini oameni au obiective clare, scrise pe hârtie, măsurabile și cu limite de timp, asupra cărora să lucreze zilnic? Acesta e unul dintre marile mistere ale vieții. Ei bine, potrivit lui Brian Tracy, oamenii cred că țelurile nu sunt importante.

Mai întâi, cei mai mulți nu‑si dau seama de importanța țelurilor. Dacă îți petreci copilăria intr‑o casă în care nimeni nu are țeluri sau dacă faci parte dintr‑un grup social în care țelurile în viață nici nu sunt discutate, nici nu se pune preț pe ele, atunci poți ajunge foarte bine la vârsta maturității fără să știi că însușirea de a stabili și realiza obiective are mai mult efect asupra vieții tale decât oricare alta.

Din păcate, dacă trăiești într-o familie în care nimeni nu-și stabilește țeluri ai toate șansele să ajungi la vârsta maturității și tu însuți să nu consideri a avea țeluri este un element important al vieții tale. Se poate și fără, nu? O gândire eronată care îți răpește proiecte importante și o proiecție mai sigură a vieții tale, a lucrurilor care te împlinesc.

Articol recomandat
carte terapeutica

Uitati‑va în jur. Câți dintre prietenii sau membrii familiei dumneavoastră sunt angajați în mod real în atingerea unor țeluri?

Oamenii nu știu să-și stabilească țelurile!

Apoi, oamenii nu știu cum să facă să se gândească la un țel. Cum să-l adune? Cum să-l stabilesacă? E prea mult? E prea puțin? Cum se face să ieși pe plus? Atenție, însă! Țelul este diferit de dorință. Este limpede, clar și specific. În timp, îțl poți măsura și poți afla care l-ai realizat sau nu.

Oamenii se tem de eșec!

Mulți oameni preferă ca lucrurile să se întâmple de la sine. A-ți propune un țel înseamnă a avea un plan exact, a ști ce vrei ce-ți dorești. Și dacă din țelul meu rămâne doar eșecul: Dacă nu reușesc cee ace mi-am propus? Sunt lucruri care îi fac pe unii oameni să de aînapoi și să se gândească de două ori înainte să-și stabilească un țel de dus la bun-sfârșit.

Oamenii se tem că vor fi respinși!

Un alt motiv pentru care oamenii evită să-și stabilească țeluri este teama că vor fi respinși. Motivul de temere este acela că, neducând la bun sfârșit proiectul și țelul, oamenii îi vor didiculiza și îi vor respinge. Așa că, mulți spun, mai bine fără…țeluri! Ceea ce, din nou, este complet eronat.

Concluzia este una simplă: stabiliți-vă țeluri și mici și mari pentru că un țel înseamnă un scop în viață, o idee de urmărit, o cale de urmat, o experiență nouă. Și ce dacă nu ne iese țelul propus? Încercăm din nou! Nu îl facem pentru ceilalți oameni, ci pentru noi, pentru a da sens existenței noastre!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus