Acum citești
Schema alimentaţiei regulate. Fii propriul tău terapeut!

Schema alimentaţiei regulate. Fii propriul tău terapeut!

Gata cu mâncatul impulsiv – AFLĂ DE CE O FACI ȘI CUM SĂ TE OPREȘTI PRINTR-UN PROGRAM CU EFICIENȚĂ DOVEDITĂ, de Christopher G. Fairburn, publicată la editura Curtea Veche Publishing, o carte completă și complexă care îți poate schimba modul de viață și felul în care te raportezi la organismul tău. Am vorbit și în alte articole despre cât de important este să ne păstrăm mintea sănătoasă, căci vorba aceea ,,minte sănătoasă în corp sănătos.” Când lucrurile nu merg chiar așa cum ne-am dori, să ne refugiem în oala cu mâncare este cea mai neinspirată decizie care, pe termen lung, poate avea grave repercusiuni.

Una dintre cele mai citite cărți despre tulburările de alimentație, Gata cu mâncatul impulsiv propune un program perfect structurat prin care oricine poate scăpa de aceste probleme atât de frecvente în zilele noastre.

Atenție însă! Niciun program de autoajutorare nu va avea succes, dacă persoana care îl urmează nu-și dorește cu adevărat să se schimbe.

De aici ar trebui să începem. Și chiar dacă ești sigur(ă) că vrei să te schimbi, trebuie să știi care-ți sunt opțiunile potrivite pentru a-ți schimba radical stilul de viață, Începând cu alimentația. Dacă este simplu? – Nu este! Dacă viața ți se va schimba într-o zi la 180 de grade? – Nu ți se va schimba! Există o singură certitudine: dacă vrei, poți! Schimbarea începe de la tine, oricâți doctori, terapeuți, prieteni, apropiați stau în jurul tău!

CARE SUNT OPȚIUNILE DIN PALETA SCHIMBĂRII – alege ce este mai bine pentru tine și corpul tău!

Presupunând că te‑ai hotărât să abordezi problemele legate de mâncatul impulsiv, ce ar trebui să faci?

Cere ajutorul unui profesionist. Există mulți profesioniști care ajută oamenii cu probleme asociate mâncatului impulsiv. Aceştia sunt psihologii, psihiatrii, medicii de familie, nutriţioniştii, asistenţii sociali, asistentele şi alţii. Unii sunt specializaţi în domeniu.

Alătură‑te unui grup de autoajutorare. Multe astfel de grupuri sunt într‑adevăr excelente, dar, din păcate, nu toate. Unele au opinii îndoielnice cu privire la problemele asociate mâncatului impulsiv și la cum ar trebui abordate acestea. De asemenea, unele se concentrează mai mult pe a ajuta oamenii să trăiască cu problema lor decât să o depășească. Înainte de a
te înscrie într‑un grup de autoajutorare, află cât de multe poți despre acesta. Dacă te hotărăști să te alături unuia, fii sigur(ă) că ți se potrivește. Amintește‑ți că poți părăsi oricând grupul, dacă acesta nu este potrivit pentru tine.

Utilizează acest program de autoajutorare. Indiferent dacă ești bărbat sau femeie, singur(ă) sau căsătorit(ă), trăiești singur(ă) sau împreună cu alții, poți utiliza acest program de autoajutorare. Ar trebui să renunți la acest program numai dacă i se aplică unul dintre criteriile de excludere menționate mai târziu.

Combină ajutorul unui profesionist cu autoajutorarea. ,,Există două moduri de a face acest lucru. Poți utiliza acest program pe cont propriu în timp ce beneficiezi de terapie sau de forme similare acesteia – terapie centrată, de exemplu, pe respectul faţă de sine sau pe relații. Acesta este un plan bun atâta timp cât ai discutat cu terapeutul. El sau ea trebuie să fie pe deplin informat(ă) în cazul în care există un conflict între acest program și ajutorul oferit. Celălalt mod de combinare a autoajutorării cu asistența din partea unui profesionist este „autoajutorarea ghidată“. În acest caz, terapeutul (uneori se folosesc termenii de facilitator, ghid
sau instructor) te ajută să îți monitorizezi progresul, te încurajează și te ghidează în identificarea soluțiilor la problemele tale”, explică autorul.

CARE SUNT CELE MAI BUNE SFATURI PENTRU A REUȘI ÎN LUPTA CU MÂNCATUL IMPULSIV ȘI TULBURĂRILE DE ALIMENTAȚIE:

Perseverează, mai ales atunci când recomandarea este greu de urmat. În general, cu cât este mai greu să urmezi recomandarea, cu atât mai important este să faci acest lucru. Nu tot conţinutul programului va fi relevant pentru tine. Cu cât este mai greu să urmezi recomandarea, cu atât mai important este să faci acest lucru.

Lucrurile adesea devin dificile atunci când abordezi direct cele mai puternice procese care mențin problema ta legată de mâncatul impulsiv.

Reține că nu va trebui să urmezi programul pentru totdeauna. Va trebui să faci multe lucruri pentru a scăpa de problema mâncatului impulsiv, dar numai unii vor trebui să facă aceste lucruri pe o perioada îndelungată. Acestea diferă de la persoană la persoană și vor fi identificate spre sfârșitul programului.

Nu grăbi programul. În schimb, procedează în ritmul sugerat, deoarece experiența indică faptul că acesta funcționează cel mai bine. Uneori este o idee bună să rămâi la un pas o săptămână sau mai mult în plus pentru a vedea dacă mai e ceva ce poți face. Și când întâmpini un regres, este adesea înțelept să revii la un pas anterior din program.

PASUL 1

Un început bun

Articol recomandat
carte de self-help

Pasul 1: Un început bun
Automonitorizarea
Cântărirea săptămânală
Pasul 2: Alimentația regulată
Stabilirea unei scheme de alimentație regulată
Oprirea vărsăturilor și a abuzului de laxative sau diuretice
Pasul 3: Alternative la mâncatul impulsiv
Activitățile alternative de substituire
Identificarea modificărilor în greutate
Pasul 4: Soluționarea problemei
Practicarea soluționării problemei
Pasul 5: Bilanțul
Analiza progresului
Identificarea altor chestiuni de abordat
Modulul Dietă
Abordarea
dietelor stricte
O încheiere bună
Menținerea progresului
Abordarea obstacolelor

Stabilirea unei scheme de alimentaţie regulate. Fii propriul tău terapeut!

Trebuie să încerci să mănânci trei mese planificate în fiecare zi, plus două sau trei gustări planificate. Schema ta de alimentație ar trebui să arate astfel:

8:00: Mic dejun
10:30: Gustare de dimineață
12:30: Prânz
15:30: Gustare de după‑amiază
19:00: Cină
21:00: Gustare de seară
Nu contează orele exacte

Există trei aspecte de reținut în gestionarea unei căderi:

Detectează problema din timp. Este foarte important acest lucru. Abordarea de tipul „capul în nisip“ nu face decât să înrăutățească situația. Dacă mâncatul impulsiv revine sau devine mai frecvent, ar trebui să acționezi și s-o faci cât mai curând posibil. Dacă ești de părere că există o problemă, e mai bine să-ți asumi acest lucru și să iei măsuri pentru a face ceva în acest sens. Dacă ești de părere că e posibil să ai un eșec, aproape sigur că îl vei avea.

Fă ce trebuie. Reia programul din această carte. Repornește monitorizarea și cântăritul săptămânal; forțează‑te să mănânci la intervale regulate și adoptă orice alte elemente ale programului care par relevante. Fii propriul tău terapeut! Fă tot posibilul să te împotrivești tentației de a reduce consumul de alimente, deoarece acest lucru te va face mult mai predispus la mâncatul impulsiv. Și amintește‑ți să îți analizezi progresul la fiecare câteva zile.

Identifică și abordează factorul declanșator al eșecului. Trebuie să te gândești la ce a condus la acest eșec. Poate fi evident sau nu. Gândește‑te mult și bine. Odată ce ai identificat declanșatorul potențial, abordează‑l!

CITEȘTE ȘI: ,,Gata cu mâncatul impulsiv”- una dintre cele mai citite cărți despre tulburările de alimentație

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus