Acum citești
Cum îți antrenezi mintea pentru performanțe în orice domeniu

Cum îți antrenezi mintea pentru performanțe în orice domeniu

Vechea zicală „Antrenează-l sau va rugini” se aplică nu numai corpului, ci și sănătății creierului nostru. Creierul este implicat în tot ceea ce facem și, ca orice altă parte a corpului, trebuie să ai grijă de el.

În general, rolul exercițiilor pentru antrenarea minții este acela de a îmbunătăți memoria, puterea de concentrare, capacitatea de organizare, nivelul de atenție sau creativitatea. Oameni de toate vârstele pot beneficia în viața de zi cu zi de rezultatele introducerii unor exerciții simple pentru un creier sănătos și activ. În cele ce urmează, te vom familiariza cu unele exerciții care te ajută să îți antrenezi mintea, pentru a obține performanțe în orice domeniu.

Construiește-ți un vocabular bogat

Un vocabular bogat te ajută să îți exprimi gândurile într-o manieră mai elaborată. Învățarea permanentă a unor cuvinte noi poate deveni un joc stimulativ pentru creier. Este bine de știut că mai multe zone ale creierului sunt implicate în sarcini legate de vocabularul utilizat, în special, pentru procesarea vizuală și auditivă.

Iată cum te poți antrena într-o activitate de stimulare cognitivă:

  • ia un caiet cu tine atunci când citești;
  • scrie un cuvânt necunoscut, apoi, caută definiția;
  • încearcă să folosești acest cuvânt de cinci ori, a doua zi;
  • introdu cuvântul în conversații uzuale.

Învață o limbă străină

Bilingvismul sau multilingvismul poate fi util în dezvoltarea proceselor cognitive, îmbunătățirea memoriei, a abilităților vizual-spațiale și a creativității. Capacitatea de a utiliza mai multe limbi străine te poate ajuta să treci mai ușor de la o activitate la alta fără a te simți obosit, având un rol definitoriu în întârzierea apariției declinului mental legat de înaintarea în vârstă.

Folosește-ți toate simțurile

Utilizarea tuturor simțurilor te poate ajuta la dezvoltarea potențialului creativ al creierului. Te poți antrena cu ajutorul unor activități care să implice simultan toate cele cinci simțuri. 

Iată cum îți poți antrena creativitatea utilizând toate simțurile:

  • poți pregăti o prăjitură sau o mâncare preferată păstrând atenția distributivă pe fiecare acțiune în parte miros, sunet și atingere, gust și văz;
  • poți merge într-o piață alimentară și poți încerca să te bucuri de ceea ce vezi acordând atenție tuturor mirosurilor și zgomotelor, atingând și gustând totodată și unele produse.

Învață să faci, mereu, ceva nou

Deprinderea unei noi abilități nu este doar distractivă și interesantă ci poate ajuta și  la întărirea conexiunilor de la nivelul creierului; de asemenea, poate îmbunătăți memoria, în cazul adulților. Așadar, dacă este ceva ce ți-ai dorit mereu să înveți să faci, acum este momentul, fie că visezi să sari cu parașuta, fie că dorești să cânți la vioară.

Dansează

Dansează, dansează, dansează. Învățarea unor noi mișcări de dans poate crește viteza de procesare și de memorare a creierului și îmbunătățește activitățile de planificare și organizare. 

Iată cum te poți antrena în activități legate de practicarea dansului:

  • mergi la un curs de dans clasic sau dans contemporan;
  • încearcă un curs de Zumba sau aerobic;
  • urmărește un videoclip online cu mișcări de dans pe care îți dorești să le înveți;
  • caută un partener de dans și învață să dansezi;
  • adună-ți prietenii și dansați împreună;
  • mergi în pași de dans, în parc.

Ascultă muzică sau cântă chiar tu

Muzica în toate formele are un rol important în dezvoltarea creativității. Ascultarea unor piese muzicale clasice sau a unor melodii care-ți aduc fericire ajută la generarea mai rapidă a unor soluții inovatoare și stimulează gândirea creativă. Nu te descuraja. Dacă-ți dorești să cânți într-un cor sau să înveți să cânți la un instrument muzical, niciodată nu e prea târziu.

Fii mentorul altcuiva 

Una dintre cele mai bune modalități de a antrena creierul este să înveți pe cineva ceva din ceea ce tu știi să faci foarte bine. În cazul în care îți propui să predai cuiva, ești obligat să cunoști și să explici unele concepte și să corectezi greșelile. Ai învățat să dansezi salsa? Arată unui prieten pașii de dans.

Alege să mergi mereu pe alt traseu în drumurile tale zilnice

Practic, acest exercițiu te ajută să încerci noi modalități de a face aceleași lucruri.

Poți alege să mergi pe un alt traseu sau să mergi cu un mijloc de transport diferit. Creierul tău poate beneficia de această schimbare simplă și vei fi surprins de cât de ușor se va schimba și gândirea ta.

Desenează o hartă a orașului din memorie

Navighează în cartierul tău sau prin oraș cu ochii închiși. Desenează o hartă a orașului sau a cartierului din memorie incluzând cât mai multe repere importante, străzi, monumente, parcuri.  După ce ai terminat schița, compară harta realizată din memorie cu o hartă reală a zonei. Ești surprins că ai uitat unele lucruri? Încearcă să refaci, din când în când, hărți ale locurilor prin care ai trecut în vacanță sau din copilărie, pentru a accesa cât mai multe zone ale creierului.

Încearcă să utilizezi mâna nedominantă

Folosirea mâinii opuse poate fi o activitate dificilă dar se poate dovedi o modalitate foarte bună de a crește activitatea la nivelul creierului. Încearcă să schimbi mâinile atunci când servești masa sau când încerci să scrii sau să desenezi ceva. Repetă acest exercițiu în fiecare zi.

Exerciții fizice

Exercițiile fizice te pot face mai activ intelectual și îți pot proteja creierul de la declinul mental cauzat de înaintarea în vârstă; ele au capacitatea de a crește neurogeneza sau formarea de noi celule cerebrale la nivelul hipocampului, regiune cu rol în memorie, navigare în spațiu, atenție susținută. Practicarea constantă și susținută a unui sport conduce la dezvoltarea abilităților de planificare, de adaptare rapidă la schimbări.

Vizualizarea unor activități 

Vizualizarea implică formarea unei imagini mentale pentru a reprezenta informația. Imaginea mentală poate fi sub formă de cadre sau scene animate, iar practicarea acestui exercițiu ajută oamenii să organizeze informații și să ia decizii adecvate.

Poți practica vizualizarea în viața de zi cu zi. De exemplu, înainte de a merge la cumpărături, poți vizualiza modul în care vei ajunge la supermarket și ce vor cumpăra atunci când ajungi acolo. Cel mai important lucru este să îți imaginezi scenele în mod cât mai intens și în cât mai multe detalii posibil.

Articol recomandat
"Tot mai destept", de Elizabeth Ricker

Nu ocoli jocul vizual pe bază de cuvinte

Încearcă să vizualizezi ortografia unui cuvânt în minte, apoi încearcă să te gândești la alte cuvinte care încep sau se termină cu aceleași prime două litere. Acest exercițiu te poate ajuta să-ți antrenezi memoria și să accesezi cuvinte din vocabular pe care, altfel, le-ai fi folosit mai rar.

Joacă șah

Jocul de șah poate duce la îmbunătățirea memoriei, vitezei de procesare a informațiilor și a capacității de adaptare a comportamentului pentru a îndeplini obiectivele stabilite. Nu ai jucat șah până acum? Iată un moment potrivit pentru a încerca.

Nu ocoli jocurile video

Unele tipuri de jocuri video, cum ar fi cele de strategie, pot contribui la îmbunătățirea atenției, a flexibilității cognitive și a capacității de a rezolva probleme.

Socializează

Socializarea tinde să implice mai multe zone ale creierului. De asemenea, pentru că multe activități sociale includ și activități fizice, socializarea ajută în procesul de antrenare a minții. Chiar dacă ești introvertit, caută interacțiuni sociale care pot fi benefice pentru creierul tău, atât pe termen scurt și pe termen lung. Te poți implica social în activități de voluntariat în comunitatea ta, te poți înscrie la un club, poți dezvolta o relație mai strânsă cu prietenii tăi și cu familia. În locul izolării și al timpului petrecut în fața calculatorului, este mai bine să ieși la o plimbare, să încerci noi activități în aer liber, să vizitezi un prieten. Toate aceste activități pot avea efecte majore pe termen lung asupra sănătății și vitalității creierului. Nu uita să apelezi la cărțile de comunicare pentru a învăța să socializezi mai bine.

Concentrează-te pe o altă persoană

Atunci când interacționezi cu oamenii, încearcă să îi observi cu atenție și să reții câteva aspecte legate de ei, precum culoarea ochilor, dacă poartă ochelari, culoarea părului și coafura. Stabilește câteva lucruri pe care dorești să le observi, urmează pas cu pas exercițiul și, apoi, a doua zi încearcă să îți aduci aminte acele detalii.

Practică meditația

Meditația zilnică îți poate echilibra corpul, din punct de vedere energetic, și poate reduce stresul și anxietatea. Meditația practicată în mod constant te poate ajuta să îți îmbunătățești memoria și să crești capacitatea creierului de a procesa informații. Ghidul Super mintea de Norman E. Rosenthal te poate inspira în procesul de meditație. Așadar, alege un loc liniștit, un moment potrivit fără bruiaje externe, închide ochii și petrece minimum cinci minute meditând în fiecare zi. La început, poți utiliza pentru a obține o stare de echilibru și cărțile de colorat pentru adulți.

Nu uita de somn

Deși, nu este neapărat un exercițiu activ, somnul este crucial atât pentru creier, cât și pentru organism. Majoritatea adulților are nevoie de 7-9 ore de somn nocturn, deși mulți oameni tind să doarmă mai puțin decât au nevoie. Somnul are rolul de a stimula memoria, de a reduce oboseala mentală, de a regla metabolismul. Un număr suficient de ore de somn în fiecare noapte reprezintă un pas important pentru menținerea unui creier sănătos.

Înainte de un somn bun, nu uita să citești câteva pagini dintr-o carte cum ar fi chiar Cum să-ți păstrezi sănătatea creierului de Jean Carper.

Alege câteva exerciții și pune-le în practică, în mod constant, pentru a-ți antrena adecvat mintea și pentru a atinge obiectivele pe care ți le-ai propus.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus