Acum citești
5 volume de citit pentru o relație armonioasă

5 volume de citit pentru o relație armonioasă

Ca orice formă de terapie și terapia de cuplu necesită un angajament și dorința de deschidere din partea ambelor părți implicate. În urma aplicării terapiei de cuplu prin biblioterapie, relația între cei doi parteneri poate deveni mai puternică. În cele ce urmează, vom descrie câteva tehnici și exerciții, pe care le poți aprofunda împreună cu partenerul. Acestea se regăsesc în cele cinci cărți de succes care te vor ajuta să ai o relație armonioasă, și pe care le prezentăm în cele ce urmează.

Care sunt beneficiile terapiei de cuplu?

La un moment dat, în fiecare cuplu pot apărea, chiar din neant, situații conflictuale. O serie de probleme, aparent insurmontabile, pot fi rezolvate, însă, odată cu deprinderea abilității de gestionare a conflictelor dintr-o relație.

Indiferent de situația în care se află, fiecare dintre noi poate beneficia de terapia de cuplu prin biblioterapie – citirea unor cărți care tratează în mod profesionist acest subiect – și de însușirea unui set de instrumente pentru a aprofunda legătura cu persoana iubită.

Printre cele mai frecvente motive de abordare a terapiei de cuplu se numără:

  • necesitatea de a reclădi încrederea în viața de cuplu după experimentarea unor situații dificile;
  • nevoia de a crește gradul de intimitate fizică și emoțională;
  • dorința de a depăși o traumă;
  • inițiativa de a afla mai multe despre relația ta și pentru a preveni aplatizarea acesteia;
  • dorința de a revigora relația și de a introduce noi jocuri în viața de cuplu;
  • existența unor stări de furie nejustificată care îngreunează rezolvarea conflictelor într-un mod rațional;
  • gestionarea corectă a perioadei de apariție a unui nou membru al familiei;
  • presiuni în cariera profesională;
  • probleme financiare.

Avantajele terapiei de cuplu prin biblioterapie pot include:

  • găsirea de noi modalități de comunicare între parteneri;
  • practicarea cu succes a tehnicilor de îmbunătățire a intimității emoționale și fizice;
  • construirea unor abilități de identificare a nevoilor și dorințelor într-o relație;
  • adoptarea unor tehnici de reducere a stresului și a conflictului în relație;
  • identificarea modelelor de comportament dăunătoare în relație;
  • crearea unui spațiu și stabilirea unui timp dat pentru a discuta subiecte dificile legate de relație;
  • schițarea unor planurilor de acțiune pentru a îmbunătăți relația;
  • reclădirea încrederii unul față de celălalt;
  • descoperirea și dezvoltarea unor abilități de gestionare a conflictelor;
  • învățarea principiilor de ascultare activă a partenerului.

Ce tehnici și exerciții poți aplica?

Cărțile sunt cea mai bună terapie în doi fiindcă te ajută în momentul în care dorești să îți îmbunătățești relația de cuplu. Iată, câteva tehnici la îndemână:

  • Comunicarea asertivă și ascultarea activă sau reflexivă – un exercițiu în care cuplul adoptă, pe rând, rolul de ascultător activ, care stimulează abilitățile de comunicare sănătoase, precum și abilitățile de rezolvare a conflictelor pentru cuplu. Comunicarea asertivă se referă la a exprima ceea ce simți și, dacă există observații, este bine ca acestea să fie neutre; ascultarea reflexivă reprezintă capacitatea de a asculta pentru a înțelege ceea ce are de spus celălalt.
  • Terapie centrată pe emoții – exercițiul se bazează pe teoria atașamentului a lui Bowlby şi explică modul în care ataşamentul şi modelul afectiv învăţat în copilărie îşi pun amprenta asupra vieţii de cuplu la maturitate. Cuplurile pot identifica modele negative de comportament afectiv dobândite în copilărie și le pot îndrepta, în mod conștient.
  • Terapia narativă – exercițiul constă în povestirea propriei vieți și descrierea problemelor sub formă narativă pentru a o rescrie apoi din nou. Această tehnică a fost dezvoltată de Michael White și David Epston în anii 1980 și reprezintă o abordare care urmărește ajustarea poveștilor pe care le povestim despre viața cuiva, pentru a aduce schimbări pozitive.
  • Metoda Gottman – concepută pentru a ajuta cuplurile să-și dezvolte capacitatea de înțelegere a unuia față de celălalt în timp ce gestionează un conflict apărut în relație. Metoda a fost dezvoltată de John Gottman și are în vedere abordarea fiecărui nivel al relației în care s-au identificat probleme; cuplul este ajutat să-și înțeleagă mai bine nevoile și este ajutat să aibă o cu totul altă abordare în viitor.
  • Terapia relației Imago – se concentrează pe înțelegerea traumelor din copilărie și încearcă să determine partenerii să devină mai empatici și mai înțelegători unul cu celălalt. Acest tip de terapie a fost dezvoltată de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt în 1980 și subliniază legătura dintre relațiile adulte și experiențele avute de partenerii din cuplu în copilăria lor.

De asemenea, iată și câteva exerciții utile în terapia de cuplu armonioasă:

Identifică limbajul afectiv al partenerului

Doar pentru că ești într-o relație de cuplu, nu înseamnă că îți exprimi afectivitatea în același mod. Cele cinci limbaje ale afectului se bazează pe ideea că fiecare persoană are un mod preferat de a primi afecțiune:

  1. primirea unor cadouri;
  2. acordarea de sprijin în viața de zi cu zi;
  3. cuvinte de încurajare;
  4. timp de calitate;
  5. atingere fizică.
Găsește spațiul intim de cuplu

Doi oameni care formează un cuplu au nevoi personale legate de intimitate. Petreceți timp împreună pentru a găsi acele tipuri de intimitate care vă pot defini viața în doi precum:

  1. intimitatea intelectuală;
  2. intimitatea emoțională;
  3. intimitatea sexuală;
  4. intimitatea socială.
Arată interes față de partener și exprimă-ți recunoștința

Petrece câteva momente pe zi cu partenerul pentru a discuta despre activitatea de zi cu zi a fiecăruia, fii conectat și angajat în conversații. Învață să mulțumești partenerului pentru timpul acordat, pentru înțelegere. Găsește trei lucruri pentru care să-i mulțumești în fiecare seară. Recunoștința poate aduce multe beneficii, inclusiv stimularea bunăstării pentru tine și relația ta. În plus, te ajută să te echilibrezi energetic și să reduci stresul.

Împărtășește o listă de lucruri pe care le dorești de la partenerul tău

Notează trei lucruri pe care partenerul tău le-ar putea face săptămânal și care ți-ar aduce fericirea. Roagă-ți partenerul/partenera să facă același lucru și faceți schimb de liste. Dorințele, desigur, poate că nu se vor putea îndeplini în fiecare zi, dar, vă pot ajuta la construirea încrederii și a comunicării.

Cinci volume de succes mondial despre relația de cuplu

Cele mai bune tehnici și exerciții de cuplu, precum cele prezentate aici, pot fi descoperite și aprofundate în următoarele cinci volume de succes mondial.

Articol recomandat
carti de top

El e cu minciuna, ea vorbește-ntruna de Allan Pease și Barbara Pease

Volumul analizează cercul vicios în care se învârtesc, de cele mai multe ori, femeile şi bărbaţii, în relațiile de cuplu, ameninţându-se unul pe celălalt cu minciuni, cu şantajul emoţional, cu obiceiurile proaste, cu prejudecăţile sau cicăleala. Așa cum spun autorii acestei cărți, ieşirea la liman este posibilă doar atunci când ești conștient de propriile acțiuni și de consecințele acestora asupra celuilalt și asupra relației de cuplu. Cu ajutorul acestui volum, vei învăţa să navighezi altfel în viața de cuplu, vei învăța o nouă limbă, masculină sau feminină, după caz. Cu ajutorul instrumentelor și al exercițiile explicate de cei doi autori, cuplul este pregătit să navigheze într-o aventură a cunoaşterii plină de adevăruri simple, presărată cu bancuri, cu maxime şi, mai ales, cu soluţii clar exprimate şi simplu de aplicat pentru o viață de cuplu fericită.

Cum să ne mărturisim iubirea. Secretele relației de durată de Jacques Salomé și Sylvie Galland

Elementul feminin își dorește aprecierea prin recunoaștere și considerație din partea celuilalt, aspecte mai importante chiar decât satisfacția fizică, idealizând dragostea în aspectele sale cele mai puțin sexuale. Elementului masculin îi place să vadă, el se bucură de frumusețea imediată, cuvintele nefiind neapărat necesare pentru a-și exprima emoțiile și fiind mult mai pragmatic, mai conștient de efemeritatea lucrurilor. Volumul ne arată cum pot fi mediate cele două elemente, cel feminin și cel masculin.

De ce bărbații sunt neglijenți, iar femeile mereu prevăzătoare de Allan Pease și Barbara Pease

Cei doi autori explică modurile diferite în care bărbaţii şi femeile funcţionează, dar și felul în care aceste diferenţe pot fi respectate și transformate în avantaje de ambele părți. De exemplu, femeile nu spun întocmai ceea ce vor să facă bărbaţii, iar aceştia nu înţeleg limbajul indirect al partenerelor lor. De aceea, comunicarea în cuplu este un dans continuu, la care, dacă nu respecţi paşii și ritmul, poți să strici echilibrul și să ieși chiar de pe ring. Autorii consideră că secretul armoniei de cuplu constă în împărţirea rezonabilă a responsabilităţilor în cuplu, în comunicare şi în înţelegerea reciprocă a partenerilor.

Ghidul unui cuplu ocupat. Cum să împărtășești și munca, și bucuria de Kathy Peel

În lumea contemporană, trăim o perioadă de schimbare asupra percepției structurii familiei, a rolurilor de cuplu, a celor parentale. Astfel, gestionarea vieții de cuplu și de familie necesită competențe din ce în ce mai diverse, resurse complexe, mult timp și răbdare. În acest context, părintele modern tinde să devină un adevărat artist al administrării vieții de familie. Autoarea transferă și adaptează principii de management de succes din domeniul afacerilor în domeniul vieții de cuplu și de familie pentru o domesticire a vieții casnice de la curățenie până la activitățile creative.

NLP și Relațiile de cuplu de Robin Prior și Joseph O’Connor

Problemele care apar în relațiile de cuplu nu sunt deloc întâmplătoare, fiindcă sunt multe șabloane de comportament pe care le urmăm chiar fără să ne dăm seama. Conștientizarea și schimbarea în bine nu sunt, însă, o misiune imposibilă pentru un cuplu. Programarea Neuro-Lingvistică (NLP) aplicată relațiilor de cuplu arată că voința și puterea de a construi relaţii armonioase se află în interiorul nostru. Volumul prezintă, așadar, tehnicile prin care putem utiliza ceea ce este bun în noi și în relație. Practic, prin propria voință, putem dărâma și reconstrui un spațiu armonios de cuplu și o relaţie echilibrată cu celălalt.

Citește aceste cărți împreună cu partenera/partenerul tău și nu uitați să vă îmbrățișați de câte ori puteți!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus