Acum citești
11 decizii importante pentru o viață lungă și fericită

11 decizii importante pentru o viață lungă și fericită

Cartea Alege să fii curajos, scrisă de Gary Chapman și Clarence Shuler, publicată la editura Curtea Veche Publishing este o excelentă pledoarie a curajului de a-ți alege drumul în viață. Un ghid scris cu căldură și empatie de doi consilieri psihologici cu o experiență de decenii, care îi va ajuta pe băieții adolescenți să ia cele mai bune decizii în anii plini de provocări ai formării personale.

De unde începe întreaga poveste? – Când era un adolescent de 14 ani dintr-un cartier afro-american, înnebunit după baschet și destul de rebel, Clarence Shuler l-a întâlnit pe Gary Chapman care i-a câștigat încrederea și i-a devenit mentor. Apoi, l-a ajutat să ia deciziile corecte într-o perioadă a vieții în care tentațiile și excesele pândeau la tot pasul.

Anii au trecut, iar experiențele s-au strâns. Astăzi, amândoi sunt consilieri cu cariere notorii, ajutându-i pe oamenii din întreaga lume să facă alegeri responsabile, cu scopul propriei împliniri. Cei doi vechi prieteni își dau din nou mâna în încercarea de a te motiva să iei deciziile cele mai bune pentru tine în anii plini de provocări ai formării personale. De a alege să fii curajos.

  • Alege să descoperi adevărul despre Dumnezeu. Alege să investești timp pentru a-i ajuta pe alții.
  • Alege să construiești relații de prietenie cu oameni diferiți.
  • Alege să ai o viață lungă și fericită.
  • Alege să fii un om de succes: muncește din răsputeri!
  • Alege să îți dezvolți cunoașterea prin educație.
  • Alege să primești înțelepciunea de la părinți sau adulți de încredere!

Probleme și dileme precum cele legate de educație și perspectiva carierei, integrarea echilibrată a tehnologiei în viața de zi cu zi, relațiile dintre băieți și fete, influența grupului sau sexualitatea responsabilă își găsesc aici răspunsuri oneste, formulate cu transparență și într-un limbaj accesibil.

Așadar, dacă te afli la vârsta întrebărilor și îți dorești ca peste ani să fii un bărbat matur, fericit și împlinit, întâlnirea cu Gary și Clarence din paginile acestui ghid îți va oferi exact inspirația pe care o căutai.

Ce este curajul?

Curajul este, de multe ori, un termen relativ. Ce înseamnă curaj? Mai mult, ce înseamnă curajul de a alege? Și de unde știi că faci alegerea corectă pentru a fi fericit, pentru a înconjurat de oameni buni, pentru a-i respecta pe ceilalți, pentru a fi un om echilibrat?

Șansa pentru succes poate fi a ta! Ce vrei să faci cu ea?

Autorii explică și faptul că, în decursul vieții, fiecare dintre noi primește cel puțin o șansă pentru succes. Cum o fructifici, depinde doar de tine!

,,În majoritatea cazurilor, vor fi mai multe șanse de a avea succes, dar trebuie să ne agățăm de acele ocazii în clipa în care se ivesc. Alegerea de a continua studiile și cea de a merge la facultate reprezintă două dintre șanse. Te rog să faci această alegere inteligentă: să-ți dai silința de a căpăta cunoaștere prin intermediul educației. În ziua de azi, a căuta să ai o educație bună pare ceva desuet în anumite comunități, mai ales în rândul tinerilor. Unii oameni spun: „Educația nu te ajută să devii un bărbat adevărat. Trebuie să fii de gașcă, trebuie să fii șmecher.“ De regulă, majoritatea celor care răspândesc o asemenea mentalitate nu au absolvit nici măcar studiile liceale. Prin urmare, e limpede că opinia lor nu se bazează pe experiența personală. Ceea ce încearcă să facă acești indivizi, de fapt, este să îi tragă în jos pe tinerii naivi, pentru a-i putea manipula cu mai mare ușurință”, conchid autorii cărții.

Ceea ce Gary Chapman și Clarence Shuler vor să transmită este ideea de a avea curaj să iei decizii cu propria minte. Să nu te lași influențat și să încerci să trăiești viața, așa cum crezi tu că ar fi mai bine pentru tine. Nu orice sfat dat de cei din jurul tău este potrivit pentru tine, așa că ai grijă și cântărește bine înainte de a lua o decizie!

Trecem apoi la un alt subiect pe care cei doi îl ating în această carte. Ți-a trecut prin gând să renunți la școală? – Nu face această greșeală!

Iată ce spun cei doi în legătură cu această discuție: ,,Atunci când abandonezi studiile, vei ajunge curând să simți pe pielea ta că este mult mai rău să te afli în afara școlii. Poate părea distractiv la început, dar peste câteva săptămâni îți vei da seama că „afară“ pândește realitatea cruntă – o lume în care te vei confrunta cu numeroase limitări din cauza lipsei de educație. (…) Niciodată nu este prea târziu să faci mai bine un lucru. Dar trebuie să muncești pentru a ajunge la țintă. Nu te descuraja gândindu-te că, dacă acum iei note proaste, așa va fi mereu. Există profesori cărora le pasă de tine și mentori dispuși să te sprijine; există poate chiar vreun coleg de clasă care ar fi bucuros să te susțină, dacă te vei încumeta să-i ceri ajutorul.”

Articol recomandat
Fabrice Midal

Apoi, să fii curajos înseamnă și să schimbi în bine lumea din jurul tău. Dar, oare cum poți să schimbi lumea înainte să te fi schimbat pe tine? Cred că teebuie să începi mai întâi cu asta!

,,Suntem de părere că majoritatea oamenilor doresc să fie iubiți, și mai credem că cei mai mulți se bucură atunci când sunt tratați cu bunăvoință. Poți răspândi pacea și poți fi tu cel care face o schimbare importantă doar prin simplul gest de a-i sprijini pe alții, fără a aștepta nimic în schimb. Realmente ai posibilitatea să schimbi lumea prin faptul că alegi să îți dedici viața ajutorării celorlalți. A-i ajuta pe alții este ca și cum te-ai muta de pe poziția de aruncător la coșul de baschet pe poziția de coordonator de joc. (…)Satisfacția resimțită atunci când ajuți pe altcineva reflectă o împlinire mai de preț decât dacă te-ai ajuta pe tine însuți”, precizează Gary Chapman și Clarence Shuler.

Alege viața punând întrebările corecte

Veți găsi în cartea de față 11 decizii importante pe care le ai de luat acum, în anii tinereții tale. Autorii și-au făcut sârguincios temele și ți-au oferit motivele pentru care consideră aceste decizii extrem de însemnate. Scopul suprem este acela ca tu să ai o viață plină de măreție. Azi, mâine, în anii următori, vei avea sute de alte decizii pe care va trebui să le iei. Alegerile sunt parte integrantă din viața noastră.

,,Poate că faci o mulțime de alegeri în fiecare zi. Unele sunt simple, de genul: „Cu ce să mă îmbrac azi?“ Altele pot fi alegeri ce pot avea consecințe serioase, de pildă: „Oare să mă urc în mașina aceasta, dacă dacă știu că șoferul a consumat droguri?“ (…) Meditând asupra întrebărilor de mai jos, vei putea înțelege mai bine consecințele alegerilor tale. Fiecare decizie atrage după sine consecințe – pozitive sau negative. Ceea ce ne dorim este ca tu să beneficiezi de pe urma luării unor decizii înțelepte.
,,Poate că alții vor încerca să te convingă să faci lucruri despre care îți dai seama că nu sunt înțelepte. Noi sperăm că vei găsi în tine curajul de a-i respinge, făcând doar ce este bine, corect și sănătos. Nu-i permite nimănui să te abată de la drumul cel drept”, conchid autorii în concluzia cărții.

Întrebări pentru decizii sănătoase… Citește-le, analizează-le și vei descoperi care și se potrivesc. Alegerea de a fi curajos este, poate, cea mai important lecție a vieții și ține doar de tine.

  • Va avea această decizie un impact pozitiv sau negativ asupra sănătății mele?
  • Cum va afecta această decizie capacitatea mea de a
    gândi limpede?
  • Ce efecte va avea această decizie asupra părinților
    mei sau altor adulți care țin la mine?
  • Nu cumva această decizie încalcă legea?
  • Este această decizie corectă sau greșită, din punct
    de vedere moral?
  • Cum îi va afecta această decizie pe frații mei?
  • Nu cumva alții vor să mă influențeze pentru a face
    un lucru pe care eu nu îl doresc?
  • Sunt capabil să apăr ceea ce știu că e corect, sau
    cedez în fața presiunii altora?
  • Cum va afecta această decizie educația mea în anii
    care urmează?
  • Este această decizie în acord cu ceea ce cred despre
    Dumnezeu?
  • Voi fi bucuros și peste cinci ani că am luat această
    decizie acum?
  • Mă ajută această decizie să devin omul care doresc
    să fiu?

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus