Acum citești
Testează-ți STIMA DE SINE! 12 afirmații care spun totul despre tine

Testează-ți STIMA DE SINE! 12 afirmații care spun totul despre tine

Gradul de stimă de sine a unui om spune multe despre valoarea respectivei persoane. Spune multe despre gândirea sa, despre felul în care privește lumea și viața, dar mai ales despre cum se raportează la ceilalți. Sunt oameni care își supraevaluează stima de sine, considerându-se superiori în raport cu ceea ce știu și ce fac ei față de cei din jur.

Este o părere înșelătoare, deoarece stima de sine se evaluează prin câteva concepte clare precum identitatea, modestia, gândirea sănătoasă și acceptarea, care nu prea au nimic în comun cu orgoliul auto-sabotor sau cu superioritatea. În plus, oamenii cu stimă de sine se raportează la ceilalți ca fiindu-le egali.

Există însă și o altă tipologie de persoane și anume cei pentru care stima de sine este undeva jos de tot, adică gândesc ceva de genul: eu nu știu nimic, eu nu fac nimic, eu mă simt ultimul om de pe pământ.

În cartea Manualul stimei de sine, scrisă de dr. Glenn și R. Schiraldi și publicată la editura Curtea Veche Publishing, găsim, pe lângă acele informații care ne vor ajuta să ne reevaluăm stima de sine, și un exercițiu care ne va ajuta să ne măsurăm stima de sine – un fel de barometru al stimei de sine – pe care o avem atunci când începem să citim această carte, dar și după ce vom fi terminat-o.

,,Următorul exercițiu al stimei de sine îți va oferi un punct de plecare de la care îți poți măsura progresul pe măsură ce parcurgi această carte. Nu este nimic complicat să faci această evaluare și nu este important să compari scorul cu al celorlalți. Condiția esențială este să fii sincer cu tine însuți. Nota 0 înseamnă că nu ești deloc de acord, 10 înseamnă că ești total de acord”, ne explică autorii.

Așadar, fii sincer cu tine și evaluează-te corect! După ce termini de citit cartea Manualul stimei de sine, repetă testul și vezi cam cât ai progresat! Însă fii implicat și atent atunci când citești, deoarece condiția esențială este ca tu să crezi și să-ți dorești să schimbi aceste valori care înseamnă progresul tău în ceea ce privește STIMA DE SINE.

Dincolo de cifre, de concepte, de exerciții, stima de sine înseamnă a te aprecia la justa valoare și a învăța să gândești pozitiv. Iar de aici, povestea vieții tale se poate transforma în ceva frumos.

Spor la citit, sinceritate în notarea răspunsurilor și să ne spuneți care a fost scorul total înainte și după!

1. Sunt o persoană cu calități.

2. Sunt o persoană la fel de valoroasă ca oricine altcineva.

3. Am calitățile de care am nevoie pentru a trăi bine.

4. Când mă uit la mine în oglindă, am un sentiment plăcut.

5. Nu simt că am eșuat pe toate planurile.

6. Pot să râd de mine.

7. Sunt fericit așa cum sunt.

Articol recomandat
"Inconfortabil", de A.J. Bond

8. Mă plac pe mine însumi chiar și atunci când ceilalți mă resping.

9. Mă iubesc și mă ajut, indiferent de ceea ce se întâmplă.

10. Sunt, în general, mulțumit de felul în care mă dezvolt ca persoană.

11. Mă respect.

12. Prefer să fiu eu însumi decât altcineva.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus