Acum citești
Părinți, lăsați copiii să vă învețe să trăiți din nou! Mesajul psihoterapeutului Mihaela Zaharia

Părinți, lăsați copiii să vă învețe să trăiți din nou! Mesajul psihoterapeutului Mihaela Zaharia

Da, avem mai mult timp pentru copii! Da, suntem zi de zi acasă, alături de ei! Ne-am învățat atât de mult să fim pe drumuri, să alergăm spre job, încât totul pare parcă dintr-o altă lume. Cum dialogăm cu copiii noștri în această perioadă, cum îi facem să simtă că au activitate, deși le tot spunem că trebuie să #stamacasă? La ce jocuri îi provocăm și cum îi încurajăm să se deschidă în fața noastră, a părinților?

Psihoterapeutul Mihaela Zaharia, pe care o puteți descoperi și pe site-ul ei de parenting.ro, a explicat pentru carticheie.ro cum putem să transformăm această perioadă într-una dintre cele mai plăcute din viața copiilor noștri, dar și a noastră.

,,În această perioadă în care suntem mult timp cu copiii noştri acasă avem mai ales şansa de … a-i asculta. Putem să îi ascultăm în timp ce stăm cu toţii la masă, în timp ce facem activităţi împreună sau seara, înainte de culcare, când putem să ne întindem chiar la poveşti mai lungi. Putem să le acordăm timp fără să ne grăbim, putem să le dăm atenţie, să le punem întrebări deschise şi să ascultăm răspunsurile lor fără să intervenim oprindu-i pentru a ne spune părerea.

De asemenea, putem să îi încurajăm să ne pună ei întrebări şi să le răspundem. Poate vor să ştie cum a fost pentru noi când eram de vârsta lor, ce jocuri jucam, ce muzică ascultam, ce vise aveam în adolescenţă, cum erau relaţiile cu prietenii noştri, cum ne înţelegeam noi cu părinţii noştri etc.

Alte discuţii distractive cu copiii în această perioadă se pot axa pe întrebări. Mult timp am jucat cu copiii mei un joc în care îmi puneau zilnic cea mai interesantă întrebare a lor. La multe nici nu ştiam să răspund şi căutam împreună răspunsul pe internet. Alt joc era Cum ar fi dacă …?, eu preferându-le pe cele care le solicitau copiilor mei să se pună în situaţii cât mai diverse: Cum ar fi dacă ai conduce o maşină? Ce ar trebui să faci? În ce ordine? La ce ar trebui să fii atent? Cum ştii când e bine şi când nu? etc.

O activitate pe care o recomand din tot sufletul şi care poate provoca multe împărtăşiri este să vizionăm împreună cu ei şi cu toată familia pozele şi filmuleţele făcute de când s-au născut ei sau chiar de dinainte – de la întâlnirile părinţilor, nunta, ecografiile din timpul sarcinii, pozele sau filmările de la naştere, dacă avem. De asemenea, putem să le arătăm poze cu noi de când eram mici.

O altă activitate care poate stârni conştientizări noi şi pentru copii, dar şi pentru noi, este să ne folosim în mod deliberat diferit de simţurile noastre. De exemplu, să facem totul cu mâna stângă: să mâncăm cu mâna stângă, să ne spălăm pe dinţi cu mâna stângă, să scriem folosind telefonul doar cu stânga. Sau încercăm să ne descurcăm prin casă cu ochii închişi bazându-ne pe celelalte simţuri – mai ales tactil– pe estimări şi pe memorie.“

Petrece cât mai mult timp cu copilul tău!

Noi vă inspirăm și cu câteva cărți care să vă ajute să gestionați mai simplu și mai benefic relația cu copilul vostru. Dacă vreți să aprofundați acest subiect vă invităm să găsiți cărțile de parenting de pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing.

Un părinte mai bun – de Adele Faber și Elaine Mazlish

Fie că au 3 ani, fie că au 15, copiii pot declanșa uneori conflicte pe care părinții nu reușesc să le rezolve. Se întâmplă tuturor, important este să găsim o rezolvare.
Cartea scrisă de Adele Faber și Elaine Mazlish este un ghid practic. Exemplele sunt menite să te ajute să găsești cea mai bună soluție pentru abordarea problemelor inevitabile în procesul de creștere a copiilor. Vei reuși astfel să diminuezi conflictele și să comunici mai bine cu copiii tăi.

Parenting pozitiv – de Rebeca Eanes

Este o carte mai mult decât necesară în această perioadă. Copiii noștri ne-au fost încredințați ca să îi pregătim, cu iubire, pentru lumea plină de provocări care îi așteaptă la tot pasul.

Articol recomandat
carti care te scot din zona de confort

Ca să le facem față împreună, Rebecca Eanes ne recomandă parenting-ul pozitiv: o metodă alternativă de educare a copiilor bazată pe atașament, respect reciproc, atitudine proactivă, empatie și disciplină pozitivă.

Astfel, convinsă fiind că problemele vieții nu se rezolvă prin pedepse și că lipsa lor nu este totuna cu lipsa disciplinei, autoarea ne îndeamnă să ne apropiem sufletește de copiii noștri, fără teamă, și ne propune soluții simple, cu ajutorul cărora putem ajunge la armonie în viața de familie.

Parenting conștient – de Susan Stiffelman

Din cartea Parenting conștient aflăm că, uneori, copiii ne pot învăța lucruri prețioase, trebuie doar să avem timp să-i ascultăm și să le înțelegem corect mesajul. În timp ce noi, adulții, ne complicăm de multe ori existența, ei sunt foarte direcți atunci când vor și simt ceva.

Şi ce lecţii ne predau copiii? Unele valoroase: trăirea fiecărei experienţe în prezent, desprinderea de tiparele vechi de gândire şi de simţire, care ne împiedică să ne bucurăm de viaţă, savurarea plăcerilor mărunte care ne hrănesc sufletul zi de zi.

Spor la joacă și la jocuri!

Nu uitați să profitați de fiecare moment împreună cu copilul vostru, iubindu-l, respectându-l și responsabilizându-l ca să facă față provocărilor vieții. Este o perioadă a reîntoarcerii la tot ceea ce am uitat să spunem sau am fost prea ocupați ca să mai facem. Spor la joacă și la jocuri și lăsați-i pe copiii voștri să vă învețe să trăiți din nou!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus