Cartea O chemare la Revoluție. Cartea compasiunii a lui Dalai Lama & Sofia Stril- Rever, publicată la editura Curtea Veche Publishing reprezintă un adevărat manifest al compasiunii și un testament diplomatic și spiritual pe care liderul tibetan îl lasă generațiilor viitorului.
Cuprins
El face un apel dureros de adevărat către generația Gretei Thunberg, tânăra activistă de mediu, sperând că ei vor face saltul către o lume în care să nu mai existe atâta ură, violență, lipsă de solidaritate, respect față de mediu etc. Astfel, cei născuți la începutul mileniului al treilea ajung acum la maturitate într-o lume asupra căreia planează amenințări grave.
Vorbim despre colapsul resurselor naturale, încălzirea globală, ascensiunea curentelor naționaliste și terorismul. Cartea lui Dalai Lama te pune practic față în fața cu oglinda unor adevăruri de necontestat care au dus, zi de zi, minut de minut la tabloul de astăzi al umanității.
Tânăra generație, ultima speranță!
Pentru Dalai Lama, generația tânără reprezintă însă speranța. Într-o lume în care totul pare că ne este permis, o lume în care trăim pe repede înainte, uitând de bunătate, de liniștea sufletească, credință, solidaritate, mai devreme sau mai târziu va veni și decontul.
Bula pe care aproape mai toți ne-am construit-o – ridicând pereți invizibili și fragili – nu ne va fi de niciun folos în acele momente. Dimpotrivă. Ne va arăta în toată goliciunea și neputința noastră.
Cartea liderului tibetan reprezintă o chemare la revoluție. Dar, de data aceasta o revoluție salvatoare: a compasiunii, a bunătății, a respectului, a nonviolenței.
,,Dragi frați și surori, tinerii mei prieteni, Sunteți născuți la începutul mileniului al treilea. Voi sunteți tinerețea lumii. Acest secol abia a împlinit 20 de ani. Este încă foarte tânăr, la fel ca voi. Lumea va crește odată cu voi. Va fi suma acțiunilor voastre. Vă lansez acest apel pentru că v‑am urmărit și am încredere în voi.
În ultimii ani am avut onoarea să mă întâlnesc cu voi, fie în India, fie de‑a lungul vizitelor mele în țări îndepărtate din Europa, Statele Unite, Canada, Australia, precum și în Japonia. În urma conversațiilor noastre, am căpătat convingerea că generația voastră are capacitatea de a transforma acest secol nou într‑unul de pace și comunicare. Veți ști cum să împăcați omenirea scindată de astăzi cu ea însăși și cu mediul înconjurător. (…)“
Ce trebuie însă să facem pentru a produce această Revoluție a compasiunii?
Iată 7 lucruri – restul le veți descoperi citind cartea – pe care liderul tibetan ne sfătuiește să le facem pentru a ne schimba viața și a aspira la o lume cu mai puține pericole. Și haideți să recunoaștem că în aceste momente în care viața ne este schimbată la 180 de grade, avem nevoie ca de aer de o astfel de revoluție salvatoare.
1.Renunțați la egoism, la individualism, la orgoliu și la lăcomie!
,,La începutul secolului al XXI‑lea, tineri din toate țările, dărâmați ultimele ziduri ale rușinii, inclusiv pe cele care se înalță în conștiința voastră! Ziduri de egoism, ziduri de pierderi identitare, de individualism, de orgoliu și de lăcomie… Tot ceea ce divide aparține trecutului. Ceea ce separă, ceea ce exclude, nu poate rezista forței păcii întrupate în generația voastră.
Istoria vă demonstrează că victoriile și înfrângerile militare nu durează mult. Acest lucru este valabil și în viața de zi cu zi, în familie și în cercul de prieteni. Fără vreo motivație solidă, vă lăsați copleșiți de furie și de violență, care sunt semne ale slăbiciunii.
Folosiți‑vă deci inteligența și observați‑vă mișcările minții. Când sunteți supărați, vă lăsați conduși de o energie oarbă care vă eclipsează minunata capacitate de a distinge binele de rău.“
2.Mobilizați-vă pentru cauze umanitare, nu difuzați ȘTIRI FALSE și folosiți tehnologia cu discernământ!
,,Îmi crește inima când văd campaniile de solidaritate în care vă mobilizați în număr mare pentru cauze umanitare. Datorită tehnologiei informației, generația voastră este prima globalizată. Folosiți rețelele de socializare cu discernământ, iar asta vă va ajuta să vă treziți conștiința fără să lase navigarea pe Internet și jocurile online să devină un drog fără de care să nu puteți trăi!
Transmiteți informații independente și de calitate care să fie în slujba adevărului și a eticii! Fiți vigilenți, ca nu cumva să difuzați știri false! Ca „nativi digitali“, v‑ați născut cetățeni ai lumii, deoarece cultura digitală nu are frontiere. Tineri prieteni, fie ca voi să scrieți pe această pagină albă noua istorie a acestui secol, care vă doresc să fie cea mai frumoasă și mai fericită dintre toate, de când este omul pe pământ.“
3. MESAJ pentru tineri: Fiți cea dintâi generație a păcii! Construiți o cetățenie globală!
,,Pentru că este responsabilitatea fiecăruia dintre voi să se asigure că secolul al XXI‑lea nu va perpetua suferința, distrugerea și vărsarea de sânge din trecut. Convingerea mea este că în timpul vieții veți aduce pe lume pacea și fraternitatea, mari aspirații ale inimii umane.“
4. Aveți grijă cât mai puteți de mediul înconjurător! Timpul ne presează. În 2030 va fi prea târziu!
,,Dezvoltarea economiei globale, în conformitate cu modelele actuale de creștere, implică rate extrem de ridicate ale consumului de energie, ale producției de dioxid de carbon și ale defrișărilor.
Dacă nu ne schimbăm comportamentul, acesta va duce la o degradare globală a mediului, care va depăși tot ceea ce am văzut până acum. Am citit concluziile experților: ne dau doar trei ani pentru a schimba drastic consumul actual, responsabil pentru emisiile excesive de dioxid de carbon. În 2030, va fi prea târziu. Încălzirea globală, care a devenit incontrolabilă, va duce la valuri de căldură mortale pe toate cele cinci continente și la creșterea nivelului mării.
5. Fraternitatea, răspunsul la problemele noastre!
,,Problemele cu care vă confruntați, fie că este vorba despre climat, violență în general sau terorism în special, nu au fost create de Dumnezeu, de Buddha sau de extratereștri. Nu vin din cer sau de pe pământ. Sunt probleme ale căror cauze au fost generate de către omenire, de la zero. Iar aceasta este o veste bună. Pentru că, dacă am reușit să creăm aceste probleme, logic este să credem că avem și mijloacele necesare pentru a le rezolva. Crizele cu care ne confruntăm nu sunt inevitabile. Întrebați‑vă așa: „Și dacă fraternitatea ar fi răspunsul la aceste crize?“
6. Acordați atenție lucrurilor pe care le mâncați!
,,Aș vrea să fiți prima generație care practică ceea ce eu numesc „igiena emoțională“. Sunteți învățați să acordați atenție lucrurilor pe care le mâncați, pentru a evita alimentele și comportamentele dăunătoare sănătății.“
7. Învățați că făcând bine celorlalți, vă faceți și vouă!
,,Să nu aveți impresia că practica altruismului înseamnă a vă lipsi de ceva sau a vă neglija. Dimpotrivă, veți descoperi că, făcând bine celorlalți, vă faceți bine și vouă, datorită principiului interdependenței.
Vă veți dezvolta și un temperament mai liniștit și mai imparțial. Și veți înțelege cum egoismul este împotriva naturii, întrucât contrazice realitatea fundamentală a interdependenței. Vă îndemn să observați în viața voastră cum egoismul închide toate ușile, în timp ce altruismul le deschide.“
Așadar, vă îndemnăm să citiți cartea O chemare la Revoluție. Cartea compasiunii a lui Dalai Lama & Sofia Stril-Rever și să ne mobilizăm împreună pentru a ne schimba sufletele și viețile. Suntem deja la o răscruce, așa că ține de noi toți să începem acest manifest al schimbării. Să spargem zidurile pe care le-am ridicat între noi și să umplem golul cu compasiune, solidaritate și bunătate.
În loc de concluzie: Rămâneți oameni până la moarte!
,,Fără îndoială că va mai dura încă 20 sau 30 de ani până să se realizeze schimbările necesare în comportamentul uman. Dar după această perioadă, veți avea bucuria de a aduce la viață o omenire binevoitoare și responsabilă. Și veți lăsa această lume copiilor și copiilor copiilor voștri. Ei vor crește într‑o mare familie umană împăcată, conștienți de faptul că sunt un singur trup, cu o singură conștiință(…)
Când vă îndemn să faceți revoluția compasiunii, vă îndemn să faceți revoluția revoluțiilor! Multe personalități remarcabile au cerut diferite tipuri de revoluții: economică, tehnologică, energetică, educativă, spirituală, etică, interioară, a conștiinței și a inimii… Sunt de acord cu aceste propuneri, motivate de urgența unei lumi mai bune. Dar pentru mine, revoluția compasiunii rezidă în suflet, în sprijinul și inspirația oferite tuturor celor din jur. De ce? Întrucât compasiunea este vitală.
Cine este Dalai Lama
Dalai Lama, este liderul spiritual al poporului tibetan. S‑a născut la 6 iulie 1935 în Taktser, un sătuc din nord‑estul Tibetului. Provenind dintr‑o familie de ţărani, Sanctitatea Sa a fost recunoscut la vârsta de 2 ani, conform tradiţiei tibetane, ca reîncarnare a predecesorului său, al 13‑lea Dalai Lama, fiind, prin urmare, încarnarea lui Avalokiteshvara, Buddha al Compasiunii.
Ceremonia sa de încoronare a avut loc la 22 februarie 1940, în Lhasa, capitala Tibetului.
Superb!