Acum citești
Alimentație sănătoasă. Laura Cosoi, rețete pentru suflet, trup și minte!

Alimentație sănătoasă. Laura Cosoi, rețete pentru suflet, trup și minte!

Așa este, suntem grăbiți! Mereu pe fugă și cu gândul la ce mai avem de făcut astăzi. Suntem pierduți, asemenea unor mici roboței, în lumea închisă dinaintea ecranului unui calculator.

Însă, oricând, oriunde și indiferent de vremurile pe care le trăim există o întrebare care ne va aduce mereu la același numitor: ce mai mâncăm astăzi? Pentru că, atunci când îți este foame, chiar și așa pe fugă, tot îți faci timp să ciugulești câte ceva.

Ei bine, cartea Forma gustului. Rețete din interior spre exterior, scrisă de Laura Cosoi și publicată la Curtea Veche Publishing vă inspiră să pătrundeți în universul gustului și al alimentației sănătoase. Totodată, vă va ajuta – în limita timpului pe care îl aveți – să pregătiți o mâncare sănătoasă și cu gust.

Cartea îmbină rețete ușor de preparat, cu ingrediente alese cu grijă, cu un joc al formelor și o călătorie a descoperirii de sine. În introducerea de 30 de pagini, autoarea rememorează câteva episoade care i-au îmbunătățit relația cu hrana, ajutând-o să-și croiască drumul către descoperirea de sine. Astfel, Laura Cosoi își propune să dea o nouă dimensiune meselor, încât să reflecte concepțiile, experiențele și stilul său de viață.

Pofta vine mâncând!

Ea ne devoalează în cartea ei câteva mici secrete despre cum putem să ne bucurăm de forma gustului.

,,Dacă includem în hrana zilnică alimente proaspete, vii, pline de nutrienți și enzime, pe cât posibil cultivate curat, aceasta ne va face și pe noi să ne simțim bine, nu numai fizic, ci și psihic. Însă nu doar ce mâncăm este important, ci și cum o facem. Dacă atenția noastră e concentrată pe ceea ce avem în farfurie, pe combinația de arome și culori, simplul fapt de a lua masa se poate transforma într-o experiență complexă“, mărturisește Laura Cosoi în cartea sa.

Cât de importantă este însă semnificația spirituală a hranei? Cât de importantă este starea noastră din momentul când gătim? Cât de mult ne influențează alimentele starea de sănătate a corpului, dar totodată și mintea și sufletul?

,,Am aflat că, în tradiția indienilor Sikh, persoana care gătește trebuie să se oprească câteva clipe înainte de a începe această activitate pentru a-și analiza starea sufletească. Iar dacă este neliniștită, să mediteze puțin, și abia apoi să se apuce de gătit. Asta îmi amintește de mama, care spunea întotdeauna când îi apreciam un fel de mâncare că a pus în el dragoste“, mărturisește Laura Cosoi.

De ce apare starea de mâncat pe fond nervos?

În plus, autoarea ne dezvăluie cât de important este să ne ascultăm corpul și să încercăm să ne înțelegem emoțiile, întrucât de multe ori nu mâncăm doar fiindcă ne este foame.

,,Uneori mâncăm pentru că suntem stresați; alteori, deși suntem sătui, parcă am dori ceva dulce sau bun, nu știm exact ce. Și nu știm fiindcă, de fapt, avem nevoie de ceva care să ne echilibreze o stare emoțională, și nu de hrană propriu-zis. Căutăm să alungăm emoțiile negative apelând la alimente, dar dacă stăm bine și ne gândim tot ce facem este să ne alegem cu kilograme în plus și cu respect de sine în minus. Iar asta nu-și dorește nimeni.

Mâncatul pe fond nervos, mâncatul compulsiv sunt des întâlnite în zilele noastre. Se întâmplă adesea să mâncăm pe fond emoțional, când lucrurile ar trebui să stea exact invers – alimentele să ne hrănească realmente și să ne confere puterea de a înfrunta emoțiile negative care ne tulbură“, mărturisește Laura Cosoi.

Cum poți modela forma gustului? Te invităm să afli din cartea Laurei Cosoi!

,,Mai mult decât o carte de bucate, am scris o mărturisire: mă dezvălui printre secretele care fac din hrană un ingredient al schimbării profunde. Inspiră-te din drumul lung pe care l-am străbătut în căutarea celei care sunt astăzi ca să afli cum îți poți modela și tu forma gustului: cultivă echilibrul și prezența conștientă înainte ca problemele emoționale să ajungă în farfurie, gustă din bucuriile recunoștinței și nu uita, din când în când, să îți inviți sufletul la cină.“

Cartea conține optzeci de rețete care acoperă toate genurile culinare (salate, supe, feluri principale, deserturi și băuturi – fotografiile din carte sunt realizate de Alex Gâlmeanu), rapide si ușor de preparat – nu mai mult de 30 de minute – care conțin ingrediente selecționate cu mare grijă: puțin sau deloc procesate, fără aditivi, echilibrate nutritiv și caloric.

Și fiindcă tot vorbeam despre mâncare, dar mai ales despre gust, am ales din cartea Laurei o rețetă – pe restul, vă invităm să le descoperiți în cartea Forma gustului și să le puneți în practică – simplă, ușor de făcut, gustoasă și pe deasupra sănătoasă: salată de sfeclă roșie cu ierburi și brânză de capră.

Articol recomandat
Mihaly Csíkszentmihályi

INGREDIENTE:

2-3 sfecle roșii
O jumătate cană de brânză de capră, fărâmițată
4-5 fire de cimbru proaspăt
4-5 crenguțe de rozmarin proaspăt
Zeamă de lămâie
1 mână de nuci
3 linguri de ulei de măsline
Sare

Mod de preparare:

Sfecla roșie se coace în cuptor aproximativ 50-60 de minute (aceasta depinzând de cât sunt bulbii de mari). Se lasă la răcit, apoi se curăță de coajă. După ce se taie în cubulețe, se amestecă omogen cu uleiul de măsline, puțină zeamă de lămâie, sare, cimbrul și rozmarinul, iar deasupra se așază brânza de capră și se răsfiră nucile. În locul celor din urmă poți să folosești un mix de semințe.

De câte ori avem ocazia, este bine să alegem brânza de capră pentru mesele noastre, fiind un sortiment foarte sănătos. Are mai puține grăsimi decât brânza de oaie sau de vacă, plus că se digeră mai ușor, astfel că o putem mânca atunci când urmăm o cură de slăbire.

Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, brânza de capră ne protejează dantura și restabilește aciditatea normală din gură. Poate fi consumată fără probleme și de către persoanele cu intoleranță la lactoză.

Să aveți poftă bună și nu uitați să faceți zi de zi din mâncare o bucurie!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus