Acum citești
Sex și bani

Sex și bani

Cum se simte starea de excitare? Da, te cuprinde o căldură catifelată, o sensibilitate extremă a porilor pielii și simți că te topești; uneori, când te ia valul, mai și gâfâi. Dar ai acordat vreodată atenție la felul cum se simte psihic această stimulare?

Pentru Napoleon Hill sexualitatea este cheia succesului, iar în cartea sa, De la idee la bani, publicată la editura Curtea Veche Publishing, explică de ce și cum anume ne putem folosi de acest as din mânecă pe care l-am subestimat și l-am trivializat din ignoranță.

Senzațiile fizice ne sunt familiare tuturor și atât de dragi, încât nici nu observăm amprenta lăsată în planul mental de acel fugar moment de excitație. Oare toată fervoarea corpului nu se oglindește în atmosfera gândurilor tale, oare nu pot fi ele conduse către orgasm și rod intelectual?

Secretul succesului, la îndemâna oricui?

E mai greu, într-adevăr, să surprinzi starea mentală din timpul sexului, pentru că această acțiune are darul de a te acapara complet, motiv pentru care o iubim de altfel. Dar ai putea face un exercițiu de imaginație și să înscenezi în minte una dintre fanteziile tale preferate. La alegere, la impuls. Ideea e să îți muți atenția în momentul în care te simți excitat către ceva din cu totul altă sferă, să zicem propriile finanțe. Pare un joc la mișto.

Ce vei descoperi, însă, dacă încerci, va fi o stare psihică mult mai flexibilă, creativă și jucăușă, care nu e strivită sub povara chiriei, facturilor și service-ului mașinii, ci dimpotrivă, jonglează lejer cu toate deodată, încă și cu cele pe care eviți să le pronunți, și se concentrează într-un punct mult mai îndepărtat. Aceasta este o stare de grație, vine cu o perspectivă proaspătă, cu impulsul și viziunea de a crea ceva nou. Pare o soluție simplistă la o problemă veche de când lumea.

Și într-adevăr, Hill o livrează drept o rezolvare simplă a misterului genialității și a vitalității umane, ascunsă ca toate secretele în văzul tuturor, numai că, așa cum sunt descrise în toate poveștile cuferele pline de comori, trebuie să știi cifrul ca să le poți deschide. La fel și în cazul transmutării energiei sexuale, senzațiile sunt atât de puternice pe plan fizic și fanteziile romantice atât de ademenitoare pe plan emoțional, încât, în mod natural, ne lăsăm purtați de valurile pasiunii fără să încercăm măcar să le influențăm.

Pentru majoritatea oamenilor energia pe care o simt în momentul în care sunt excitați are un sens foarte clar, sexul. Artiștii, filozofii, inventatorii, toți cei care își folosesc mintea cu precădere creativ au abilitatea de a integra energia sexuală, voluntar sau inconștient, în activitatea în care sunt angrenați, punând în mișcare minunata transă creativă pe care Csikszentmihalyi (n.r. – psihologul american de origine maghiară) o numește flow.

Napoleon Hill aduce mult în discuție genialitatea și îi găsește sursa în sexualitate, aceasta creând un mediu fertil și propice pentru dialogul între inteligența individuală și inteligența infinită, ca sursă mamă a tuturor revelațiilor.

Transmutarea energiei sexuale, Sfântul Graal

Astăzi ne concentrăm pe capacitatea de sporire a creativității când analizăm energia sexuală, dar această legătură de dependență a fost explorată în toată manifestarea sa binecuvântată din punct de vedere spiritual, ca resort fundamental al vieții. O serie întreagă de practici, cunoștințe pe care Estul le-a aprofundat în mult mai mare măsură, utilizează energia sexuală pentru a spori vitalitatea, sănătatea și întregirea individului prin reconectarea spiritului cu tot ce îl înconjoară.

Ce prezintă interes din toată această dimensiune complexă pentru actualul sector al dezvoltării personale este abilitatea de a dărâma barierele, de a împinge limitele percepției în locuri în care altfel n-ai fi putut să ajungi.

Oamenii au studiat și experimentat cu energia sexuală în diverse forme de-a lungul veacurilor. Să ne gândim la ritualurile păgâne care implicau aproape cu fiecare ocazie orgii, practici colective care aveau sensul de a reconecta ființa cu divinitatea și de a atrage în mod magic fertilitatea, nu doar cu scop reproductiv, ci ca înălțare spirituală. Din creștinism am învățat complet altceva și am fost obișnuiți să privim astfel de manifestări drept abrutizate, animalice. Nici din învățăturile misticilor și vrăjitoarelor din Vest n-au rămas prea multe informații după focurile purificatoare și recurente.

Din fericire, de mai mult de-un secol au început să se infiltreze în cultura noastră științele Estului, yoga cu a sa practică tantra și principiile taoiste care definesc fluxul energetic vital. Acestea au fost integrate în disciplinele cu care lucrăm în prezent, deși au avut și darul de a inspira impresionante filozofii de viață. Transmutarea energiei sexuale întru sănătate și fertilitate este una dintre învățăturile esențiale.

Articol recomandat
carte self-help

Percepția actuală a sexualității o plasează undeva între desfrâu și rol strict reproductiv, subminându-i astfel dramatic puterea de regenerare. Ar fi firesc să ne apucăm să demontăm sertărașul atât de neîncăpător în care am băgat-o și să ne uităm cu mai multă deschidere și curiozitate la acest aspect misterios al ființei. Sau ar fi binevenit să revedem măcar legătura între sexualitate și prosperitate, după cum ne propune Napoleon Hill.

Este Inteligența Infinită o stare de geniu?

Napoleon Hill definește această dispoziție mentală de grație în care ai acces la Inteligența Infinită, drept stare de geniu. Se referă deci la starea în care se afla Arhimede când a strigat „Evrika!”, a sărit din cadă și a alergat gol pușcă pe străzi, impresionat peste măsură de descoperirea științifică pe care o făcuse, având o epifanie în apa călduță din baia sa. Era vorba de ceea ce noi am învățat la școală drept principiul lui Arhimede, de bază în mecanica fluidelor.

Hill invocă o lungă listă de personalități istorice remarcabile care au știut să fructifice latura lor puternic sexuală; de altfel, aceasta este o trăsătură pe care el o consideră specifică oamenilor de succes. Ceea ce este impresionant în analiza lui este precizarea că majoritatea au ajuns să guste din plin din fertilitatea energiei sexuale ca forță creatoare în plan intelectual abia după vârsta de 50 de ani.

Este important să observăm deci că această abilitate de a transmuta energia sexuală, deși înnăscută, devine cu adevărat inteligibilă odată ce am atins pragul maturității emoționale. Dezirabil ar fi desigur să se întâmple mai devreme, dar îi suntem recunoscători lui Napoleon Hill că scoate în evidență vârsta de 50 de ani, ceea ce pentru mulți dintre noi e o încurajare binevenită.

Cine este Napoleon Hill

Napoleon Hill a fost un autor american, unul dintre pionierii genului motivațional în direcția succesului personal și unul dintre cei mai apreciați scriitori de literatură de dezvoltare personală în vederea prosperității materiale.

Cartea De la idee la bani este una dintre cele mai vândute cărți din toate timpurile. Napoleon Hill a fost și un faimos om de afaceri, despre care se discută astăzi într-un mod controversat, consilier al președintelui Franklin D. Roosevelt, și prolific autor.

Scopul său era de a populariza cunoașterea principiilor succesului și dezvoltarea abilităților de reușită în viață, în special către oamenii de rând, viziuni ce își găseau locul în revistele pe care Hill le-a publicat, „Hill’s Golden Rule” și „Napoleon Hill’s Magazine”. Principiile care au stat la baza bestsellerului De la idee la bani au fost explorate anterior în Legea succesului, publicație în opt volume.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus