Acum citești
5 moduri de a-ți face viața frumoasă

5 moduri de a-ți face viața frumoasă

În ultima vreme auzim adesea variațiuni ale frazelor care încep cu „ești ceea ce …” – faci, mănânci, trăiești, gândești etc. Wayne W. Dyer, autor a numeroase bestseller-uri în domeniul dezvoltării personale, pornește de la principiile expuse în versetele taoiste pentru a ne ajuta să alegem calea potrivită în viață. Cartea „Ești ceea ce gândești”, publicată la Curtea Veche Publishing, ne arată cum putem aplica învățături străvechi în zilele noastre.

De fapt, Dyer ne invită să facem din lectura acestei cărți o călătorie personală, în care gândurile se transformă în pași către succes, adică în acțiuni.

Fiecare din cele 81 de capitole dedicate câte unui verset din scrierile filozofului chinez Lao se încheie cu un fragment intitulat „Practică Tao acum!”. Aici vei găsi indicații de a face acțiuni concrete, la îndemâna oricui, care să dea substanță învățăturilor taoiste prezentate cu mult entuziasm.

Cum îți poate fi de ajutor ceea ce gândești?

Articol recomandat
Festivalul NARATIV 2024

  1. Practicând stăpânirea de sine. Primul pas către autocontrol este de a te concentra pe înțelegerea propriei persoane și de a-ți asuma responsabilitatea pentru acțiunile tale. Sugestia concretă pentru a pune în practică această idee este de a iniția interacțiuni amicale cu o persoană cu care nu te înțelegi bine în mod normal. Rămânând conectat la senzațiile din corp în timpul discuției și privindu-ți cu blândețe tendințele de a fi răutăcios, fără însă a le da curs, vei începe să înțelegi autocontrolul. Acesta este, de fapt, sinonim cu a alege conștient senzațiile pe care le trăiești și pe care le împărtășești cu interlocutorul.
  2. Trăind fără resentimente. Putem face asta renunțând la solicitările ego-ului ca ceilalți să își plătească greșelile față de noi. Pe scurt, înseamnă a ierta și a lăsa la o parte mânia, dorința de a plăti cu aceeași monedă, de a răni sau a umili. Avantajul practic al unui stil de viață centrat pe dărnicia iertării este eliminarea consumului de timp prin certuri și încercări de răzbunare.
  3. Cultivându-ți capacitatea de a te adapta în mod flexibil. Acest fapt revine la a alege să nu intri în confruntări și lupte inutile, ci să încerci să fii tolerant și receptiv față de ceea ce, la prima vedere cel puțin, pare a-ți fi potrivnic sau de neînțeles. Cum flexibilitatea înseamnă a păstra toate posibilitățile deschise, ea îți conferă un grad maxim de libertate. Recomandarea practică a autorului este de a te pune în situația de a asculta puncte de vedere contrare cu privire la teme de dezbatere politice, religioase, de mediu etc. Este important să accepți poziția adversă, însă nu trebuie să o și adopți dacă ea contravine principiilor tale. Este bine însă să-i mulțumești interlocutorului pentru că ți-a dat ocazia de a afla ceva nou.
  1. Lăsându-te condus de propria conștiință. Încrederea în propria voce internă, în natura ta interioară este ceea ce poate substitui cu succes nevoia de aprobare din partea celorlalți. Vorbim despre curajul de a-ți asuma unicitatea și de a o transpune în fapte aflate în armonie cu aceasta. Modalitatea de „a practica Tao acum” este ca într-o zi oarecare să îți propui să ignori cerințele de a face altceva decât ceea ce simți și știi tu singur că ar trebui făcut. Repetând experiența acestei zile, te vei apropia de răspunsul la întrebarea: „Cine sunt eu cu adevărat?” și, deci, de o viață în armonie cu sine.
  2. Luând lucrurile ușor și renunțând la atitudinea excesiv de autocritică. Standardele nerealist de înalte se resimt ca niște poveri semnificative ce îți pot limita dramatic libertatea de acțiune. Spunând „decât să fac asta imperfect, mai bine nu fac deloc” îți vei lăsa capacitățile neîmplinite și ar fi păcat să se întâmple așa.

Ia o pauză de la critică!

Autorul îți recomandă un exercițiu simplu: ia o pauză de la critică! Altfel spus, acordă-ți măcar 15 minute în care să îți golești mintea de „trebuie”. Acționează în acest timp, bazându-te numai pe ceea ce simți, vrei sau preferi, nu pe ceea ce crezi că ești dator să faci.

Aceste cinci moduri exemplifică felul în care Wayne W. Dyer construiește o punte între teoria înțelepciunii orientale și practica zilelor noastre. Îți recomand să citești întreaga carte pentru a învăța să pui în practică ceea ce gândești în direcția unor acțiuni satisfăcătoare și deci a unei vieți împlinite.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus