Acum citești
Ego-ul, piedică în calea fericirii?

Ego-ul, piedică în calea fericirii?

În cartea Un pământ nou: trezirea conștiinței umane, scrisă de Eckhart Tolle și publicată la editura Curtea Veche Publishing autorul explică – fără a încerca să ne convertească la o doctrină anume – cum putem să dobândim fericirea la care visăm cu toții.

Cum putem clădi o lume în afara conflictului și a suferinței? Cum învățăm să ne diminuăm ego-ul, eliberându-ne astfel de mânie, gelozie și nefericire?

Eckhart Tolle are un capitol interesant despre natura egotică a omului, în sensul că certitudinea vieții este legată de egocentrism. Intrigă și titlul cărții, inspirat din Biblie, după cum relevă autorul, pentru că pământul ,,reprezintă manifestarea în formă exterioară, ceea ce este totdeauna o reflexie a interiorului”, iar cerul ar fi manifestarea interioară, împreună fiind legate de o conștiință umană colectivă, dizolvate în viața planetei.

Titlul scoate în evidență discuția despre starea curentă a umanității, a egoului în raport cu vocea conștiinței universale, atent descrise de autor. De fapt, spune Eckhart Tolle, sinele este o iluzie, o eroare primordială, un sentiment iluzoriu al identității.

Iluzia posesiei și vanitatea ego-ului

Pe forma aceasta iluzorie se fundamentează toate interpretările greșite ale umanității. Însă simpla conștientizare a iluziei ne va face să dizolvăm ambiguitatea și să începem să acționăm conștient. Conștientizarea iluziei semnifică totodată și sfârșitul ei.

Problema nu este doar că egocentrismul înseamnă vanitate, că suntem stăpâniți de iluzia posesiei, că ne identificăm cu lucrurile pe care le deținem, ci că tindem să ignorăm oglinzile care ne ies în cale și care ar putea să ne ajute să atingem deplinătatea spirituală.

,,Paradoxal, ceea ce asigură continuitatea așa-numitei societăți de consum este faptul că încercarea de a vă regăsi prin intermediul lucrurilor nu dă rezultate: satisfacția egoului este de scurtă durată și astfel voi continuați să căutați mereu și mereu altceva, continuați să cumpărați și să consumați”

Eckhart Tolle

Forma nu poate fi mai puternică decât fondul. Este adevărat că avem nevoie de o locuință și de tot felul de lucruri, dar important este să nu facem din acestea un scop în sine, ci să înțelegem că sunt mijloace necesare vieții, ce pot fi cinstite, dar care nu ne pot satisface aspirațiile spirituale.

Articol recomandat
carti de top

Sugestiv pentru această iluzie a posesiei este exemplul pe care Tolle îl oferă atunci când povestește cum pierderea unui obiect prețios poate să însemne de fapt oportunitatea de a renunța la o parte din noi care nu ne mai este de folos, ceea ce poate avea un efect eliberator.

Cine este Eckhart Tolle

Eckhart Tolle este văzut ca unul dintre cei mai importanți ghizi spirituali ai vremurilor noastre. Născut în Germania, cu studii la Universitatea din Londra, cercetător și îndrumător la Universitatea din Cambridge. După o întreagă perioadă petrecută în zona academică, hotărăște să facă o schimbare și să aprofundeze mai mult latura spirituală a vieții.

Acest gânditor nu s-a identificat cu vreo anumită tradiție religioasă, dar nici nu a criticat sau respins vreo ideologie sacră. În acest sens, putem spune că și-a păstrat obiectivitatea chiar din și în interiorul învățăturilor spirituale, fiind un gânditor genuin.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus