Acum citești
Ce așteaptă Gen Y de la literatură. 3 romane de succes de la „scriitoarea milenialilor”

Ce așteaptă Gen Y de la literatură. 3 romane de succes de la „scriitoarea milenialilor”

romane de Sally Rooney

Irlandeza Sally Rooney (născută în 1991) este considerată o voce de frunte a generației sale, ilustra publicație The Times numind-o „primul mare autor al milenialilor”. Nu e o etichetă cu care tânăra scriitoare se simte confortabil. Preferă, în schimb, să își asume identitatea de intelectual marxist – o conștiință socială sensibilă la crizele lumii contemporane, critică față de latura exploatatoare a capitalismului, atașată valorilor socialiste.

Născută într-o localitate din vestul Irlandei, Sally Rooney a crescut într-o familie cu trei copii educați în spiritul celebrului dicton marxist „De la fiecare [se cere] potrivit abilităților sale, fiecăruia [i se dă] potrivit nevoilor sale.” Se mută la oraș odată cu începerea studiilor universitare (literatură engleză) la prestigiosul Trinity College Dublin, unde precursori i-au fost Oscar Wilde și Samuel Beckett. În anul II, câștigă Campionatul Universitar European de Debating, însă renunță la acest sport al minții fiindcă i se pare „vag imoral” să jongleze cu tehnici oratorice pentru a susține argumente care au prea puțin de-a face cu convingerile reale ale vorbitorului. Urmează romanul de debut, care se bucură imediat de apreciere unanimă, și altele două – multipremiate, ecranizate, traduse în aproape 50 de limbi, vândute în milioane de exemplare, promovate de personalități ca Barack Obama și Taylor Swift.

Secretul succesului lui Rooney? Scrie doar despre ce a trăit ea însăși, despre experiența personală directă; doar despre ce știe și ce simte. O ofertă care, se pare, corespunde perfect cererii: o milenială își așterne experiențele pe hârtie, și o face cu atâta precizie, autenticitate și talent, încât articulează exact mesajele pe care au nevoie să le articuleze colegii ei de generație. Potrivire 100%: Sally Rooney, scriitoarea milenialilor.

Pentru conformitate: milenialii (sau generația Y) sunt oamenii născuți, în mare, între 1980 și 2000. Tipic lor e că sunt primii crescuți într-o lume unde computerele fac parte din cotidian, primii nativi digitali din istoria speciei noastre – cohorta întâi a erei tehnologice. Se consideră că ceea ce îi caracterizează cu precădere sunt

angajamentul civic – cel mai puternic, după acela al generației anilor 1930-1940

spiritul antreprenorial – cele mai multe businessuri noi, deși nu toate de durată

responsabilitatea socială – implicare în problemele de mediu, economice, din sănătate

activitatea digitală – identități, comunități, legături socio-politice și culturale formate online

simțul etic – capitaliști conștienți care aleg și susțin branduri responsabile social

conștiința globală – cetățeni ai planetei care vor să schimbe lumea în bine

idealismul pragmatic – credința că putem schimba lumea, oricât de greu este

autenticitatea – consecvență în a spune ce fac și a face ceea ce spun   

Una dintre cele mai adaptabile și creative generații, milenialii sunt, cel puțin în Vest, cohorta demografică cea mai educată, în care, în plus, studentele reprezintă 57% din corpul studențesc și femeile obțin anual cu 170.000 de titluri universitare mai mult decât bărbații. Nu în ultimul rând, milenialii sunt – surpriză? – generația cea mai citită dintre cele aflate în viață astăzi: o persoană din generația Y citește, în medie, minimum cinci cărți pe an.  

Iar ce așteaptă milenialii de la literatură este, destul de franc,

✅ să aibă personaje cu care pot rezona, care au preocupări, gusturi și mentalități similare

✅ să spună povești captivante și oneste, pline de umor, surprize, detalii relevante și suspans

✅ să descrie relații romantice între parteneri aflați, material și spiritual, pe picior de egalitate

Ei bine, romanele lui Sally Rooney răspund cu inspirație și precizie chirurgicale acestor așteptări. Sunt povești de dragoste cu idei. Povești despre relații neconvenționale care evoluează non-linear, inedit, în orice caz liber, firesc și fascinant. Cu personaje preocupate de poluare, de sex, de politică, de prietenie, de social media, care își analizează atent emoțiile, își procesează bine sentimentele și încearcă să își mențină echilibrul între nevoia de dragoste și temerea că aceasta aduce totuși suferință. Mai presus de orice, cu o scriitură ce îmbină cât se poate de natural narațiunea clasică cu textul de email, de SMS sau de postare Facebook. Așa cum observă însăși Rooney, cărțile sale împachetează un conținut sufletesc tipic marii proze clasice (Jane Austen, George Eliot, Lev Tolstoi) în ambalajul tipic nativului digital: „sunt romane de secol XIX îmbrăcate în haine contemporane.”

Articol recomandat
roman postmodern

Nu este, deci, deloc de mirare că, pentru mileniali, alegerea de a o citi pe Sally Rooney are deja o dimensiune aspirațională: alegi să fii „smart and fun”, alegi să fii chic din punct de vedere literar.

Deocamdată, ai trei asemenea opțiuni – dar umblă vorba că Rooney lucrează deja la a patra… 😉

Conversații cu prieteni

Frances și Bobbi sunt studente. Țin seri culturale unde recită poezie. Melissa e fotografă profesionistă, interesată de proiectul lor artistic. Căsătorită cu Nick, actor. Aceștia sunt protagoniștii care vor forma un cvartet amoros a cărui vioară întâi este totuși Frances, naratoarea. Fostă iubită a lui Bobbi și acum amantă a lui Nick, ea își caută identitatea într-un peisaj sentimental complicat de existența unui tată alcoolic abuziv și a unei mame obediente până la a fi complice la abuz.

O poveste contemporană despre adulter și prietenie, depănată din chiar sufletul intrigii amoroase, redând cu finețe de dantelăreasă anxietățile, fericirile și îndoielile pe care le resimte oricine trăiește cu nevoia de a fi iubit/ă într-un mediu emoțional complex. Ecranizată, inclusă pe lista scurtă pentru Dylan Thomas Prize, răsplătită cu premiul Young Writer of the Year.

Oameni normali

Marianne Sheridan e o timidă și o introvertită pe care colegii o marginalizează la școală, deși provine dintr-o familie de oameni bogați. Connell Waldron e fiul menajerei Sheridanilor, un adolescent frumos bun la fotbal pe care tot liceul îl place. Cei doi sunt cei mai deștepți din clasă, iar între ei se naște o complicitate aparte care sfârșește prin a-i transforma în iubiți. Doar că el ține morțiș ca relația lor să rămână secretă. Un an mai târziu, rolurile s-au inversat: sunt acum studenți la Trinity College, iar Marianne a prins aripi și radiază, pe când Connell stă undeva pe margine, șters și timid. Când împreună, când despărțiți, ba găsindu-și sensul unul în celălalt, ba căutându-l aiurea, cei doi dau viață dragostei așa cum e ea în viață, și nu în filme…

O poveste despre întinderea și limitele intimității, creionată cu talentul lui Rooney deja confirmat de excelentă portretistă a emoțiilor. Ecranizată, declarată bestseller New York Times, Romanul Irlandez al Anului la Irish Book Awards, și una din cele mai bune cărți ale anului de către NPR, O: The Oprah Magazine, The Washington Post, Time ș.a., răsplătită cu Costa Book Award.

Lume frumoasă, unde ești

În era Trump și cu Brexitul în fundal, două tinere de aproape 30 de ani care sunt prietene din studenție țin legătura prin email, împărtășindu-și în lungi mesaje ultimele impresii despre relațiile lor și ultimele gânduri despre o lume tot mai poluată ecologic, politic și spiritual. Alice, scriitoare, tocmai s-a mutat într-un orășel de pe coasta irlandeză a Atlanticului și începe o relație cu Felix, lucrător la un depozit. Eileen, pe de altă parte, lucrează la o revistă literară din Dublin și a reluat recent relația cu iubirea ei din liceu, Simon, asistent parlamentar și catolic convins.

O poveste despre căutarea și febrilă, și deznădăjduită a dragostei ce poate încă împlini într-o lume care pare s-o fi apucat, de-acum, pe cărarea spre extincție. Devenită instant bestseller New York Times și apreciată drept „cel mai bun roman al lui Rooney de până acum”.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus