Pare că vine, în sfărșit primăvara (dacă nu cumva vine direct vara) – și ca să nu rămânem în urmă cu schimbările și noutățile de sezon, îți propunem astăzi o listă generoasă de noi apariții pentru aprilie. Dacă ești în căutare de idei pentru „reîmprospătarea” de primăvară a bibliotecii, iată ce titluri se pregătesc să vadă lumina tiparului în curând la Curtea Veche Publishing.
Cuprins
1. Trăiesc a doua oară, Sharon Stone
Puțină lume a știut detalii despre accidentul vascular cerebral suferit de Sharon Stone în 2001, care a fost urmat de 7 ani de recuperare și de schimbări importante în viața celebrei actrițe. Sănătatea sa nu a fost singura afectată, ci au urmat în serie cariera, celebritatea, statutul. Așa că Sharon Stone decide să scrie despre toată această perioadă dificilă, despre cum a fost tratată de Hollywood, dar și despre eforturile supraomenești de reconstruire a vieții sale.
Așa că te invităm să iei un loc în primul rând la aceste destăinuiri intime ale unei mari actrițe, care te va purta de-a lungul vieții sale – acolo unde lucrurile au început, au culminat, sau s-au schimbat. Relații, dezamăgiri, familie, succes, suferință, celebritate, decădere, renaștere – iată câteva dintre ,,ingredientele” acestui titlu autobiografic semnat de Sharon Stone.
2. Perspective ale minții, Howard Gardner
La momentul primei sale publicări, în 1983, cartea lui Howard Gardner a marcat o revoluție în sistemul educațional – și totuși, la aproape 40 de ani de la apariția sa, ne vedem încă blocați de multe ori în teste standardizate de inteligență și încercări de a defini inteligența printr-un singur coeficient.
Ne bucurăm să-ți aducem acest titlu important tradus în limba română și ți-l recomandăm ca lectură esențială, înainte de orice tentativă personală de definire a inteligenței sau de diferențiere ale unor simple aptitudini. Și ca să-ți deschidem apetitul, iată care sunt principalele tipuri ale inteligenței, conform teoriei autorului: inteligența lingvistică, inteligența logică (matematică), inteligența muzicală, inteligența spațială, inteligența kinestetică, inteligența intrapersonală și inteligența inerpersonală. Abia înțelegând corect caracteristicile unui anumit tip de inteligență se poate ajunge la o valorificare completă a potențialului său.
Și totuși, o serie de întrebări rămân – cum se naște dorința de învățare, ce anume motivează un individ să parcurgă toate etapele necesare unei evoluții intelectuale remarcabile, cum ne influențează cultura, mediul în care trăim – ecuația nu poate fi una simplă. Dar efortul de înțelegere al felului în care suntem inteligenți în mod diferit este, cu siguranță, un punct bun de start al dezbaterii.
3. Înțelepciunea anxietății, Sheryl Paul
Se vorbește enorm de mult zilele acestea despre anxietate. Învățăm să o înțelegem, să o ținem sub control, să o diminuăm. Dar dacă lucrul pe care ar trebui să-l facem, de fapt, este să ne observăm anxietatea și să o ținem într-un echilibru?
Nu suntem definiți de anxietatea noastră, așa cum nu suntem definiți nici de frici și nici de alte emoții. În schimb, felul în care aceste angoase se manifestă ne pot trimite semnale despre ce se petrece în mintea noastră și ne pot ajuta să ne înțelegem mai bine, dacă reușim să le privim cu detașare și să le analizăm, mai degrabă decât să le anihilăm.
Sheryl Paul propune în Înțelepciunea anxietății o abordare spirituală bazată pe acceptarea de sine, pe iubire și pe vindecare. Acceptă că ești imperfect, că ești temător, că ai defecte și nu reacționezi întotdeauna plăcut. Îmbrățișează-te, înțelege-te și apoi vezi unde duc toate aceste ,,capete libere” – nu întotdeauna e necesar să tratăm ceva, uneori poate este suficient să înțelegem și să învățăm.
4. Trezirea, Dr. Wayne W. Dyer
Pentru fanii lui Wayne Dyer, aceasta este o carte grozavă. Iar pentru cei care n-au citit încă niciun titlu al acestui autor, aceasta este o carte grozavă. Ai prins ideea, oricum ai da-o, această carte este una grozavă. De ce? Pentru că Trezirea te va ajuta să te conectezi mai bine la sine și să ai o mai bună înțelegere a lucrurilor care contează cu adevărat în viață.
Acest volum conține adevăruri actuale și accesibile oricând, iar Dr. Wayne W. Dyer are o modalitate unică de a te motiva să respiri, să privești în interiorul tău și să începi să iei acele decizii în acord cu tine și universul din care faci parte. Intre limitele a doua coperte stă de fapt secretul înlăturării de limite, a deschiderii minții într-un fel în care doar citind poți înțelege. Nu degeaba autorul a fost supranumit ,,părintele motivației”.
5. Banii tăi, Gerry Bailey, Felicia Bailey, William Whitehead
,,Banii nu cresc în copaci” – vă amintiți când v-au spus părinții propoziția asta? E clar, am înțeles cu toții încă de la vârste fragede că banii nu sunt produse vegetale. Dar care a fost momentul în care ai înțeles cu adevărat ce sunt banii, de unde vin, ce valoare au și cum circulă în societate? Ehe… cred că unii dintre noi n-au înțeles nici la vârste înaintate cum stau lucrurile astea. Vorbesc, desigur, despre o prietenă…
E important ca educația financiară să se facă de la vârste fragede, dar cine are răbdare să „traducă” toate aceste informații complexe ,,pe limba copiilor?”. Păi asta este treaba – că acum nu trebuie să mai traduci tu nimic, acest instrument minunat există deja, a fost scris de Gerry Bailey, Felicia Bailey și William Whitehead și ilustrat de Mark Beech și va putea fi comandat pe curteaveche.ro în curând. Și nu va mai fi nevoie să îi spui copilului tău că banii nu cresc în copaci, ci îi vei putea oferi această explicație completă despre venituri și cheltuieli, monede și bănci, economii și bugete, scrisă pe înțelesul său!
6. Cum să-i citești pe oameni, James W. Williams
Ar trebui să ne înțelegem între noi destul de ușor, mai ales dacă vorbim aceeași limbă. Dar nu ai pățit de nenumărate ori să crezi că ai înțeles ce a spus altă persoană și să fii surprins ulterior de felul în care se desfășoară relația dintre voi, cu siguranță rezultatul unei neînțelegeri, unui „sughiț” în comunicare?
Punctul forte al volumului lui James W. Williams este că, înainte de a îți povesti mai multe despre semnificația limbajului non-verbal și dificultățile care pot apărea în comunicare, îți pune în față o oglindă (și niște teste) și te face să înțelegi mai multe lucruri despre tine. Și abia apoi te ,,înarmează” cu suficiente informații despre semnificațiile fiecărui gest și modurile în care emoțiile se trădează chiar și când cuvintele spun altceva.
Citește această carte dacă vrei să înveți să „citești” corect oamenii din jurul tău. Este doldora de informații utile, tips& tricks, secrete ale comunicării. Și, cum spuneam, înainte de a încerca să-i înțelegi pe alții, e întotdeauna bine să începi prin a te înțelege pe tine însuți.
7. Csongor și Tünde, Vörösmarty Mihály
Înainte să povestim despre Csongor și Tünde, să ne oprim puțin să admirăm coperta. Un pas în urmă, unul înainte, un pic de zoom – cam frumoasă, nu? (aplauzele trebuie direcționate către colega noastră, Dora Marian). Numai potrivită pentru povestea romantică din celebrul poem dramatic maghiar al lui Vörösmarty Mihály, în traducerea lui Kocsis Francisko
Născut, foarte probabil, dintr-o iubire neîmplinită a autorului (care nu a reușit să-și vadă opera pusă în scenă în timpul vieții sale), Csongor și Tünde este o simfonie de semnificații, de sensuri filozofice, puse în forma unui poem despre iubire care depășește orice greutăți. Un pic de basm magic pe care l-am adăugat în mixul nostru de recomandări pentru aprilie.
8. Timp retrăit, Alex. Ștefănescu
Închei lista de aprilie cu o carte numai bună de citit sub un copac înflorit. Apreciatul critic literar și scriitor Alex. Ștefănescu îți oferă în Timp retrăit o puzderie de mici portrete și stop-cadre, amintiri prețioase dulci și amărui. Timp retrăit este și numele rubricii sub care autorul a publicat aceste crâmpeie de viață în România Literară, până când ele au devenit o carte.
Povestirile pe care le vei parcurge lacom, n-am niciun dubiu, sunt scurte, dar profunde, vii. Te transportă fulgerător de colo colo prin viața autorului, printre oameni dragi și întâlniri episodice, cireși înfloriți, poezii și iubiri.
Și nu știu cum altfel să te conving să citești acest volum fermecător, decât luându-te de mână și plimbându-te printr-un scurt fragment (pe care l-am ales cu greu): Îmi răsună încă în minte, după mai bine de o jumătate de secol, fâșâitul roților de bicicletă pe asfalt. Eram adolescent, ars de soare și cu părul încâlcit, și pedalam fără griji, sub cerul înalt de vară, pe șosele mărginite de păduri sau lanuri de grâu. Eram fericit fără să știu că sunt fericit, ceea ce reprezintă probabil adevărata fericire.