Acum citești
Lumea, între Bine și Rău. Despre credința viitorului și evoluția sinelui

Lumea, între Bine și Rău. Despre credința viitorului și evoluția sinelui

Mintea și istoria. Suntem răi în mod iremediabil? Binele și răul… Emergența sinelui… Ce este, până la urmă, răul? Ce este binele? Cum ele definim? V-ați gândit de multe ori la aceste întrebări? Au rămas și acum fără răspuns? Ei bine, cartea Evoluția sinelui -O PSIHOLOGIE A NOULUI MILENIU, scrisă de Mihály Csíkszentmihályi și publicată la Curtea Veche Publishing, poate lămuri întrebări și dileme prețioase pe care fiecare dintre noi le-a experimentat de-a lungul timpului.

Renumit pentru a fi definit conceptul esențial de flux, psihologul Mihály Csíkszentmihályi ne propune aici să facem pasul spre schimbarea istoriei evolutive a conștiinței.

Care este mesajul cărții? – Ei bine, pornind de la premisa că numai în urma unei recunoașteri a trecutului nostru evolutiv putem construi un viitor stabil și semnificativ, Evoluția sinelui face cunoscute dificultățile din istoria evoluției cognitive, distorsiunile realității pe care le experimentăm ca urmare a moștenirii genetice, a diferențelor culturale și a sentimentului de sine, precum și importanța esențială a fluxului în viața de zi cu zi.

Erudit, instructiv și profund, volumul pe care Csíkszentmihályi l-a publicat pentru prima oară în 1993 își dovedește forța vizionară și calitatea de lucrare clasică, cu atât mai mult astăzi, când conștiința noastră este din ce în ce mai mult filtrată de gadgeturi. Pentru spiritele lucide, preocupate de parcursul generațiilor viitoare din punct de vedere moral, el rămâne un titlu de referință.

CINE CONTROLEAZĂ MINTEA?

Eterna nemulțumire. Haos și conștiință. De ce este fericirea atât de greu de atins? Limitele rațiunii. Dependența de plăcere. Stresul, surmenajul și hormonii. Toate acestea și multe altele ne controlează mintea. În bine sau în rău.

Vă invit să citiți cartea Evoluția sinelui -O PSIHOLOGIE A NOULUI MILENIU, scrisă de Mihály Csíkszentmihályi, pentru a afla când devine un om mai puternic, cât de suficient sau autosuficient este norocul, dar și cât de important este personalitatea unui om.

CUM DEVINE UN INDIVID MAI PUTERNIC DECÂT ALTUL

“Calitățile personale nu sunt singurul motiv care face ca un individ să devină mai puternic decât altul. Și norocul joacă un rol important. Faptul de a fi la locul potrivit în momentul potrivit explică adesea de ce un anumit om de afaceri s‑a îmbogățit mai repede decât altul, de ce un anumit fizician a câștigat Premiul Nobel sau de ce un anumit general a câștigat războiul.”

CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE PERSONALITATEA?

“Cu toate acestea, lăsând la o parte norocul, probabil că factorul care determină cel mai mult ușurința cu care o persoană va câștiga putere și își va crește șansele de a influența viitorul este personalitatea. Deși psihologii nu sunt nici pe departe în unanimitate de acord că ar exista anumite trăsături care să ajute o persoană să aibă succes în diferite domenii ale vieții, pare clar că dacă ești extravertit, ai o stimă de sine solidă și privești lumea cu optimism, vei avea mai multe șanse să ai succes și să duci o viață plină de satisfacții.

Unele dintre aceste trăsături par a fi temperamentale, adică determinate genetic, în mare; pe de altă parte, toate pot fi afectate într‑o anumită măsură de influențele anturajului din copilărie. Un copil care la naștere este înclinat să fie optimist are toate șansele să se transforme într‑un nevrotic dacă este tratat cu cruzime”, explică Mihály Csíkszentmihályi.

POATE FI EVITAT CONFLICTUL BAZAT PE DIFERENȚELE INDIVIDUALE?

“Probabil că nu. În evoluție, o schimbare pozitivă poate avea loc doar dacă există selecție naturală, iar selecția funcționează numai dacă există diferențe între indivizi; adică dacă o trăsătură este mai bine adaptată la mediu decât alta.

Dacă toți indivizii ar supraviețui la fel de ușor și ar produce același număr de urmași, nu ar mai fi nimic de ales și fiecare generație ar arăta la fel precum cea de dinainte. Diferențele sunt punctul de pornire al selecției și, de aceea, al schimbării evolutive.

În consecință, aproape toți biologii evoluționiști accentuează importanța competiției între indivizi ca motor al evoluției. Cu toate acestea, competiția nu trebuie să implice agresivitate sau exploatare, și nici măcar conflict latent, deoarece, în termeni evoluționiști, competiția se referă pur și simplu la faptul că unele organisme se reproduc cu mai mult succes decât altele”, conchide autorul Mihály Csíkszentmihályi.

CARE ESTE CREDINȚA VIITORULUI

Principiile de bază ale funcționării unei societăți ar putea fi extrem de simple. Dacă suntem de acord că merită să facem în așa fel încât viitorul să fie mai complex, ne putem ghida după următoarele axiome sugerate de logica evoluției:

1. Faci parte din tot ceea ce te înconjoară: aerul, pământul și apa; trecutul și viitorul. Dacă provoci dezordine în oricare dintre acestea, îți faci rău și ție însuți.

2. Să nu te dezici de faptul că ești unic. Ești unicul centru de conștiință al coordonatelor tale în spațiu și timp. De aceea, gândurile, sentimentele și acțiunile trebuie să provină din cunoașterea și din experiența ta personală.

3. Ești responsabil pentru propriile acțiuni. Dacă vei dobândi controlul asupra minții, dorințelor și acțiunilor tale, vei tinde să sporești ordinea din jur. Dacă le lași să fie controlate de gene și de meme, pierzi ocazia de a fi tu însuți.

4. Să fii mai mult decât ceea ce ești. Sinele este o construcție creativă. Nimeni nu e niciodată complet sau definitivat. Ceea ce vei face în viitor determină cine ești. Calea evoluției presupune transcenderea limitelor unei identități centrate pe sine.

Această listă poate fi, firește, completată, însă, prin însăși natura ei, nu ar putea fi niciodată completă sau bătută‑n piatră asemenea poruncilor biblice. Autorul ne explică faptul că “nu există un final, o înțelepciune supremă; doar o conștiință, care cu timpul crește încetișor și devine din ce în ce mai bogată și mai complexă.”

Articol recomandat
practici de meditatie

O altă idee care mi-a plăcut citind cartea a fost acesta: oricât de ciudat ar părea, viața devine calmă și plăcută tocmai atunci când plăcerea egoistă și reușita personală nu mai sunt scopuri călăuzitoare.

“Energia psihică se concentrează asupra unor scopuri pline de sens care întrețin ordinea și complexitatea, care vor continua să aibă efect în conștiința noilor generații mult timp după ce vom fi părăsit această lume și după ce vom fi fost uitați. Conștiința faptului că nu suntem singuri, că nu trebuie să ne apărăm sinele izolat de restul lumii are ca efect un sentiment amețitor de ușurare.

Putem acționa cu o relaxare veselă, încercând din răsputeri să atingem scopurile pe care ni le‑am propus, dar cu toate astea fiind pregătiți să înfruntăm eșecul cu seninătate.
Până la urmă, de ce ar trebui să aibă scopurile noastre prioritate în cadrul imensului mozaic al complexității universale? Dacă se împlinesc, cu atât mai bine. Însă nici nu putem să pierdem cu adevărat, atâta vreme cât scopurile noastre finale sunt aceleași cu cele ale Universului.

Nu vom mai trăi fluxul doar jucând un joc palpitant de rugbi sau cântând o melodie frumoasă sau fiind pierduți în pictarea unei pânze; fluxul va deveni trăirea obișnuită a vieții cotidiene, fiind prezent în tot ceea ce facem”, conchide autorul.

Făurirea unei societăți a viitorului

Ce tip de informație despre mediul tău social ar fi cea mai utilă în primă fază? Cum ai putea s‑o obții? Care sunt cele mai mari obstacole din comunitatea ta care stau momentan în calea dezvoltării complexității? Sunt probleme în principal de ordin economic, politic sau moral? Implică lipsa viziunii sau a creativității?

Celulele viitorului

Ai fost vreodată implicat în intervenții sociale la firul ierbii? Ce s-a realizat prin acestea? Cunoști alți oameni cu care ai putea forma o celulă evolutivă?

O credință în viitor

Cum te simți când te gândești că modul în care va arăta viitorul depinde de cum îți investești energia psihică în prezent? Ce concluzii tragi de pe urma acestui fapt?

Dacă ai notat câteva idei ca răspuns la întrebările adăugate la sfârșitul capitolelor din această carte sau dacă te‑ai oprit câteva momente pentru a te gândi la ele, este posibil ca, într‑o anumită măsură, conștiința ta să fi suferit o oarecare transformare. Crezi că a existat o schimbare? Cum ai putea să o descrii?

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus