Într-o cultură în care să mergi la psiholog e (încă) „de rușine”, căci trădează o slăbiciune și denotă că ceva „nu e-n regulă” cu tine, oamenii ezită (încă) să apeleze la terapie individuală. Iar terapia de cuplu e cu atât mai ocolită și mai greu de asumat: adesea, chiar dacă unul dintre parteneri e dispus să o încerce, celălalt nu se lasă convins să se implice. De aceea o carte care poate suplini cu succes câteva sesiuni bune de terapie de cuplu și care poate fi citită în confortul psihologic al căminului, simpla lectură în doi având valențe terapeutice, merită așezată pe raftul principal din biblioteca oricărui cuplu care își dorește o conviețuire de lungă durată armonioasă, plăcută și reciproc afectuoasă. Cartea aceea este Rețetă pentru dragoste, de John Gottman și Julie Schwartz Gottman (traducere Oana Popescu, coperta Dora Marian, 192 de pagini).
Cuprins
Dragostea: manual de utilizare
Din 1990 încoace, autorii acestei cărți au studiat, uneori și timp de 20 de ani, circa 40.000 de cupluri de diverse rase, etnii, vârste, clase sociale și orientări sexuale. I-au intervievat, le-au aplicat chestionare. Le-au observat limbajul corporal, le-au filmat interacțiunile și le-au monitorizat reacțiile fiziologice din timpul acestora. Lecțiile desprinse din tot acest efort de cercetare se află rezumate în volumul de față, iar cea mai importantă dintre ele este că există o o „rețetă” a dragostei care, aplicată conștiincios, asigură sănătatea relației pe termen lung.
Instrucțiunile care compun „rețeta” au fost organizate aici pe zile. Mai exact, 7 zile. Structura aceasta nu înseamnă că o relație poate fi perfecționată în doar o săptămână, ci că în fiecare zi a acesteia putem introduce în cuplu unul dintre cele șapte obiceiuri bune recomandate în carte. Obiceiurile se pot forma practicând „exercițiul zilei” inclus la finalul fiecărui capitol; sunt exerciții terapeutice interesante, inteligente și adesea amuzante, de efectuat în cuplu; neconsumatoare de timp, însă extrem de eficiente.
Dar iată, parcurgând expeditiv cele șapte capitole ale cărții, principalele „învățături ale zilei”:
Ziua 1
Când partenerul/partenera încearcă să se conecteze cu noi (printr-un zâmbet, un oftat, o cerere explicită, etc.), avem una din aceste reacții: ne întoarcem spre el/ea, deschiși tentativei de conectare; ignorăm; ne întoarcem împotriva lui/ei. Evident, e de practicat primul tip de reacție.
Ziua 2
Ne schimbăm toată viața. De aceea, e important să ne re-cunoaștem toată viața. Să nu încetăm să ne descoperim partenerul/partenera. Să continuă să fim curioși în privința sa, să îi punem întrebări. Să ținem la zi „harta iubirii”, cartografiind peisajul său interior (visuri, temeri, dorințe).
Ziua 3
Din punct de vedere evolutiv, suntem „setați” să observăm aspectele negative, problemele, greșelile – acestea ne țin în priză instinctul de supraviețuire. În cuplu însă, recomandabil e să ne formăm obiceiul de a observa aspectele pozitive: ce face partenerul/partenera bine și corect.
Ziua 4
Orice partener/ă are defecte și cusururi, dar să le punem pe acestea în prim-plan e fatal pentru relație. E important să ne amintim de ce ne-am îndrăgostit de omul acela, să avem permanent în vedere calitățile pe care i le admirăm. Admirația e o alegere și o acțiune de zi cu zi.
Ziua 5
Mai toți tindem să presupunem că partenerul/partenera ne ghicește nevoile emoționale și intelectuale. Fals. În cuplu, nevoile trebuie exprimate clar, pentru a putea fi împlinite de celălalt. Nu e semn de slăbiciune, ci de înțelepciune și de pricepere relațională.
Ziua 6
Atingerea (afectuoasă, și nu neapărat erotică) este, pentru oameni, la fel de necesară ca apa, aerul și hrana. Lipsa ei ne poate chiar îmbolnăvi. De aceea, într-o relație sănătoasă ne atingem partenerul/partenera – când ne salutăm, când ne întâlnim, când povestim pe canapea, seara.
Ziua 7
Majoritatea cuplurilor (cu sau fără copii) se lasă, cu timpul, devorate de imperativele rutinei zilnice – mers la serviciu, spălat rufe, făcut curățenie, plătit facturi ș.a.m.d. O delăsare fatală. E esențial să vă faceți, indiferent de costuri, timp doar pentru voi doi. Pentru întâlniri romantice.
Toate „instrucțiunile de preparare” a cuplului reușit din Rețetă pentru dragoste sunt înveșmântate într-un limbaj atât de prietenos și accesibil, încât cititorul capătă efectiv senzația că interacționează cu un terapeut amabil, competent și creativ exact cât trebuie. Vorbele sale, adresate direct cititorilor la persoana a II-a plural, se lasă urmărite foarte ușor, iar exemplele concrete ale diverselor cupluri care au frecventat, în timp, cabinetul de terapie al autorilor ne sporesc interesul și ne fac să ne simțim solidari cu toți cei care au bătut vreodată cărarea către o dragoste solidă. Așezați-vă, deci, comod și lăsați-vă cuprinși de atmosfera plăcută de „lucru psihologic” din spațiul terapeutic creat în acest volum.
Despre soții Gottman
Ambii au fost studioși până la a deveni doctori în psihologie. Licențiat inițial în matematică-fizică, John a combinat matematicile cu psihologia și și-a obținut în final doctoratul în psihologie clinică de la University of Wisconsin. Julie, pe de altă parte, a știut de la bun început ce voia, a făcut facultatea de psihologie la Colorado College, dar și-a completat studiile și cu un master în educație și, după o raită de consiliat persoane aflate în situație de sărăcie prin India și Nepal, și-a făcut doctoratul în California.
Ambii s-au hotărât să „pună sub microscop” dragostea și să facă din studierea relațiilor opera vieții lor. Au înființat The Gottman Institute, în cadrul căruia ființează singurul și absolut originalul laborator de studiere a cuplurilor din lume, unde se derulează un program de training clinic în patru etape și unde se fac cercetări pentru a integra psihologia cu matematica și Inteligența Artificială. Și au tratat în aproape 50 de ani de muncă clinică mii și mii de indivizi și cupluri cu probleme dintre cele mai diverse: schizofrenie, dependențe, depresie, tulburare de stres post-traumatic, violență domestică ș.a.
Pentru meritele lor ca terapeuți și autori de cărți și articole științifice, John a primit numeroase premii și a fost inclus de către Psychotherapy Networker în Top 10 Cei Mai Influenți Terapeuți, Julie a fost numită Psihologul Anului în statul Washington, și ambii au primit Premiul pentru Întreaga Carieră/2021 din partea Psychotherapy Networker.
„Experți renumiți în stabilitate conjugală” (cf. The Atlantic), Julie și John Gottman sunt căsătoriți de 36 de ani.
Două extrase sintetizatoare
1) „Afecțiunea, respectul și prietenia sunt fundamentul oricărui alt aspect al căsniciei sau al unei relații de lungă durată, de la cât de pasională este viața sexuală la felul în care poți purta o discuție dificilă despre bani. Dar acest lucru nu se întâmplă pur și simplu. Este o chestiune intenționată. Activă. Deliberată. Alegi în fiecare zi să faci aceste mici acte care îți vor umple contul emoțional. Îți faci timp să vezi cum se simte celălalt. Nu-ți pierzi curiozitatea: Ce nu știu despre ea? Cum i-a fost lui ziua? Ești atent la tentativele de conectare și te întorci spre ele de câte ori poți, pentru că acum știi că până și cele mai trecătoare dintre gesturi – un zâmbet, o frază încurajatoare, o între bare ajutătoare comunică faptul că asculți, că îți pasă de ceea ce ți se spune și totul reprezintă o avuție. Îți reeduci creierul acela excentric ca să exploreze aspectele pozitive în locul celor negative, ceea ce are un efect de sus în jos, trecând prin creier, corp, relație și experiența de viață. Fă o prioritate din a te gândi mereu la lucrurile pe care le iubești și le admiri în legătură cu partenerul tău. Nu doar la lucrurile pe care le face pentru tine, ci și la cine este în mod fundamental.”
2) „Pe parcursul acestei săptămâni, citind această carte, ați introdus șapte noi obiceiuri care întăresc relația. Ați practicat obiceiurile-cheie ai adevăraților maeștri ai iubirii:
• V-ați făcut timp să verificați cum se simte celălalt, întrebând: «Ce ai nevoie de la mine astăzi?» Continuați: asigurați-vă că de acum înainte veți avea în program rutina sănătoasă a conectării.
• V-ați pus unul altuia întrebări importante, deschise, care sperăm că v-au condus în zone noi, în care ați aflat ceva nou despre partener. Continuați: nu uitați că nu doar creați hărți ale iubirii, ci le și actualizați. Când vine vorba despre partener, peisajul său interior este în continuă schimbare. Și asta este partea interesantă la faptul de a cunoaște în mod intim un om pe termen lung.
• Ați observat ce face partenerul într-un moment anume și v-ați mulțumit pentru un gest de rutină. Continuați: exprimarea prețuirii nu este o chestiune care se face o singură dată și după aia gata. Exprimarea și primirea recunoștinței este ceva ce vă poate înviora pe amândoi.
• V-ați făcut un compliment din suflet. Continuați: admirația este ceva de făcut în mod activ. Toată lumea are defecte și cu toții suntem frustrați unul de altul. Dar puteți să alegeți echilibrul și să asigurați o fundație solidă de respect reciproc și admirație, aducându-vă aminte să vă concentrați asupra aspectelor minunate, unice și de neînlocuit ale persoanei cu care aveți norocul să vă împărțiți viața.
• Ați practicat faptul de a vă comunica nevoile – înainte ca o nevoie sau o dorință neexprimată să se transforme în resentiment. Continuați: nu lăsați resentimentele să apară, exprimându-vă nevoile, dorințele și speranțele atunci când apar.
• Ați acordat prioritate momentelor intime și tandre de atingere fizică. Continuați: atingerea fizică și apropierea sunt minunate pentru sănătate, pentru conectare și pentru viața sexuală. Țineți-vă de mână! Sărutați-vă fără motiv! Îmbrățișați-vă! Sinele vostru viitor, care probabil va avea o tensiune arterială mai bună și o relație mai puternică, vă va mulțumi.
• Și în sfârșit, ați organizat o întâlnire romantică spontană. Continuați: nu renunțați la întâlnirile romantice niciodată! Și deși întâlnirile spontane ca cea avută săptămâna asta sunt minunate, cel mai bun sfat este să stabiliți o seară în fiecare săptămână pentru întâlnirile romantice. Apelați la orice ajutor e nevoie (cum ar fi o dădacă) și țineți-vă de acest obicei.”
Volumul „Rețetă pentru dragoste” costă 49 de lei și poate fi achiziționat online de AICI.