Acum citești
Educația financiară: ce este, care sunt beneficiile și cum te ajută cărțile de specialitate

Educația financiară: ce este, care sunt beneficiile și cum te ajută cărțile de specialitate

Educația financiară cel mai probabil nu a fost un subiect important pentru părinții noștri și astfel nici pentru noi, cel puțin până am ajuns la vârsta adultă, iar asta se datorează în principal contextului social și economic. Când veniturile sunt practic asigurate și nu prea ai oricum ce să cumperi, ce griji trebuie să-ți faci?

Și totuși, lumea a evoluat și dacă vrem să lăsăm în urma noastră adulți responsabili și descurcăreți, a venit momentul să investim în educație financiară pentru copii. Și cum putem face asta mai bine decât să învățăm noi înșine despre acest concept? În cele ce urmează îți vom explica ce este educația financiară și care sunt beneficiile pe care aceasta le poate aduce în viața noastră. Nu în ultimul rând, îți vom face și câteva recomandări de cărți de educație financiară!

Ce este educația financiară?

Deși este un subiect prea puțin explorat la noi în țară, va fi totuși deosebit de important în anii care urmează, mai ales din cauza crizei economice care pândește la orizont. Acestea fiind spuse, educația financiară este, pe scurt, acel set de informații care-ți va permite să-ți dezvolți abilitățile de a câștiga mai mulți bani, de a-i investi mai bine, de-ai gestiona așa cum se cuvine și de a-i cheltui în mod logic și eficient.

Cu ajutorul acestor cunoștințe nu doar că vei supraviețui din punct de vedere financiar, ci vei învăța când să te oprești din cheltuit și când să iei acțiunile necesare pentru a face profit. Pe lângă beneficiile pe plan personal, astfel de cunoștințe te pot faci și un administrator mai bun al unei afaceri. Apropo, în acest sens ai putea să citești și câteva cărți despre cum să devii un lider.

Faptul că vei ajunge independent din punct de vedere financiar, căci acesta este scopul final al educației financiare, te va ajuta să-ți crești considerabil calitatea vieții și să-ți educii urmașii în același spirit pentru a te asigura că vor duce o viață lipsită de griji, cel puțin din acest punct de vedere.

În timp, o mai bună educație financiară poate duce la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru întreaga comunitate. Această afirmație este cu atât mai importantă cu cât conștientizăm faptul că verigile slabe sunt cheia progresului.

Care sunt beneficiile aduse de educația financiară?

Așa cum spuneam și mai sus, importanța educației financiare este una primordială atât pentru societate, cât și pentru individ. Iată care sunt cele mai relevante consecințe ale acesteia:

  • Abilitatea personală de a pune în balanță veniturile și cheltuielile dintr-o gospodărie. Astfel, orice persoană poate să-și adapteze în timp bugetul familial și să-și dea șansa de a face și economii sau investiții;.
  • Abilitatea de a face diferența dintre ofertele periculoase și cele avantajoase de pe piața financiară. Lumea finanțelor nu este neapărat una prietenoasă cu cei care nu se pricep, dar persoanele care studiază atent pot învăța în timp despre credite și împrumuturi și pot ajunge să se folosească în mod inteligent de aceste instrumente financiare.
  • Abilitatea de a-ți educa familia și apropiații în ceea ce privește educația financiară. Studiile arată că tinerii care cresc într-un sistem de tip consumerist tind să nu înțeleagă pe deplin valoarea banilor decât în momentul în care se angajează și de multe ori acest start fals în viață îi poate influența negativ. Copiii care cresc într-un mediu în care pot înțelege care este valoare reală a banilor și pot recunoaște oportunitățile financiare pleacă de pe o poziție mult mai avantajoasă în viață.

Cum te ajută cărțile de educație financiară: recomandări

Noțiunile de educație financiară pot fi dobândite, din fericire, prin mai multe metode. Aici intră cursurile, seminariile, documentarele și multe alte materiale informative găsite în mediul online.

Și totuși, una dintre cele mai la îndemână resurse sunt tot cărțile! Așadar, dacă ești interesat de subiectul cărților necesare pentru a avea succes, include și cărțile de educație financiară pe această listă. Apropo, avem și prima carte de educație financiară pentru cupluri, scrisă de un român! Iată și alte recomandări:

Articol recomandat

Ce este educația financiară… de fapt? de Robert T. Kiyosaki

Robert T. Kiyosaki ne explică în cartea sa de ce bogații devin din ce în ce mai bogați și de ce omul de rând pierde teren în fața corporațiilor. Autorul care a mai scris și Tată bogat, Tată sărac revine cu o analiză destul de dură prin care explică de ce și cum elita continuă să se folosească de contexte sociale precum crizele, datoriile și taxele pentru a rămâne în vârful lanțului trofic financiar. Stilul direct și onest poate da de cap convenționalilor, dar cartea este plină de mesaje interesante despre echilibrul financiar, dar și despre diferența între simplă supraviețuire și independența financiară. Și da, drumul până la libertate presupune un proces mental, dar și unul educațional.

Secretele minții de milionar de Harv T. Eker

În Secretele minții de milionar, Harv T. Eker ne transmite un mesaj foarte important, și anume că principala provocare din calea către independența financiară nu sunt informațiile pe care nu le-am acumulat, ci cele deja învățate. Cu alte cuvinte, nu va fi greu să învățăm cum să devenim milionari, ci va fi greu să ne dezvățăm să fim săraci. Din fericire, cu puțin efort, chiar și cel mai îndârjit cheltuitor își poate schimba tiparul financiar. În loc să se axeze pe cum să faci bani la modul propriu zis, autorul preferă să abordeze o perspectivă psihologică și să se concentreze mai degrabă pe obiceiurile benefice din cadrul procesului de îmbogățire.

De ce vrem să fii bogat de Robert T. Kiyosaki și Donald Trump

Într-o colaborare care probabil i-a surprins pe mulți, Robert T. Kiyosaki și Donald Trump, nimeni altul decât titanul lumii afacerilor și fost președinte american, îți explică De ce vrem să fii bogat. Nu lăsa însă titlul din sfera senzaționalului să te păcălească: ideile prezentate în această carte sunt extrem de valoroase, chiar dacă sunt mai degrabă direcționate către clasa de mijloc americană. Dacă nici cei doi nu știu cum să facă bani, nu știm pe cine altcineva să-ți recomandăm!

Așadar, dacă-ți dorești o viață mai bună pentru tine, pentru copiii tăi, dar și pentru comunitate în general, investește cât mai curând în educația ta financiară.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus