Acum citești
Top 6 cărți de psihologie despre viața de cuplu și de familie

Top 6 cărți de psihologie despre viața de cuplu și de familie

În cazul în care te întrebi ce presupune viața de cuplu, trebuie să știi că nu este întotdeauna vorba despre fiori de dragoste și momente de fericire, ci și despre conflicte depășite împreună. De cele mai multe ori, atunci când apar primele semne că ceva scârțâie în relație, partenerii evită să apeleze la un terapeut, alegând să gestioneze singuri situația. Totuși, lucrurile nu merg întotdeauna în direcția dorită, iar micile probleme se acutizează, ducând la certuri și neînțelegeri.

Astfel de situații pot fi evitate dacă partenerii ar cunoaște mai multe despre psihologia de cuplu sau viața de cuplu după apariția copiilor, iar un bun instrument de informare în acest sens îl reprezintă cărțile de psihologie care abordează astfel de teme.

Ce trebuie să știi despre psihologia de cuplu

Sursă foto: Unsplash.com

Oricine poate realiza greșeli în viața de cuplu, însă cel mai important lucru pe care trebuie să-l conștientizeze și să-l accepte partenerii este faptul că bărbații și femeile sunt diferiți din perspectivă psihologică. Chiar dacă ambii sunt convinși că și-au găsit jumătatea, se poate întâmpla să apară probleme.

Spre exemplu, bărbații au tendința să comunice mai puțin despre lucrurile care îi macină. De cealaltă parte, femeile sunt mult mai deschise spre comunicare, având o mare dorință de a se exprima, de a povesti ce au pe suflet și a apela la ajutorul partenerului de viață atunci când simt că este nevoie.

Unele neînțelegeri în viața de cuplu pot apărea atunci când partenera încearcă să discute cu partenerul despre astfel probleme, iar acesta se grăbește să vină imediat cu soluții, fără a înțelege, de fapt, că aceasta își dorește mai degrabă să fie ascultată. La rândul său, ea va rămâne cu impresia că el vrea doar să pună capăt discuției cât mai rapid, se va simți ignorată, iar de atunci lucrurile pot să ia o turnură nedorită.

Viața de cuplu și sexul reprezintă un alt subiect sensibil, deoarece pot apărea tensiuni din cauza diferenței de libido dintre parteneri. În acest caz, respingerea sexuală poate fi interpretată ca una emoțională. De aceea este important ca cei doi să comunice deschis despre acest subiect, astfel încât să nu apară resentimente.

Nu doar atât, dar pe măsură ce trece timpul, este firesc ca viața sexuală să nu mai fie atât de intensă ca la început, deoarece emoțiile exaltante de la începutul relației încep să lase loc familiarității care aduce cu sine alte sentimente mai profunde, susținerea reciprocă și certitudinea că partenerii se pot baza unul pe celălalt.

Acestea sunt doar câteva din cauzele cele mai frecvente ale problemelor care apar în viața de cuplu, însă subiectul poate include mult aspecte mai numeroase de atât. Pentru a descoperi mai multe dintre ele, este indicat să consulți o sinteză a cărților de psihologie relevante care abordează problematica vieții de cuplu și a vieții de familie. Vei găsi în paginile lor o serie de situații care pot afecta relația, împreună cu sfaturi pentru gestionarea eficientă a acestora și mai ales pentru prevenirea lor.

Cărți de psihologie despre viața de cuplu: 3 recomandări

Cărțile despre relațiile de cuplu oferă cititorilor noi perspective asupra vieții alături de partenerii sau partenerele lor, ajutându-i să descopere secrete pe care nu le bănuiau. Totodată, volumele din această categorie pot fi considerate și cărți de dezvoltate personală, pentru că ajută cititorul să se cunoască mai bine pe sine însuși și îl învață cum să procedeze pentru a avea o relație de cuplu solidă și de lungă durată.

Inteligența erotică de Esther Perel

Cartea poartă semnătura celebrei terapeute de cuplu Esther Perel, considerată unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul său, la nivel mondial. Inteligența erotică abordează un subiect considerat de mulți tabu, și anume sexul în viața de cuplu. Viața sexuală a partenerilor care sunt de mult timp împreună poate ajunge de multe ori în impas, fie din cauza rutinei, a plictiselii sau chiar a infidelității. De asemenea, și venirea pe lume a unui copil poate crea serioase probleme în viața sexuală a celor doi parteneri.

Datorită experienței dobândite în activitatea de peste 30 de ani din domeniul terapiei de cuplu, dar și a talentului său scriitoricesc, autoarea face cititorul să înțeleagă că viața sexuală este mult mai complexă decât pare și îl ajută să descopere noi modalități de a o integra armonios în rutina domestică.

De ce femeile uită greu şi bărbaţii repede de Marianne J. Legato, Laura Tucker

Una dintre cele mai importante întrebări despre viața de cuplu se referă la modalitatea diferită de relaționare a partenerilor. Dr. Marianne Legato, specializată în medicină orientată în funcție de sex, pornește de la ideea că femeile și bărbații au creierul diferit din punct de vedere chimic și structural, iar din acest motiv este firesc să gândim în mod diferit.

Ajutată de talentul literar al scriitoarei Laura Tucker, aceasta explică în De ce femeile uită greu şi bărbaţii repede, o altă carte despre psihologia de cuplu, cum funcționează creierul masculin și cel feminin. Totodată, acestea dezvăluie o serie de trucuri pentru a ne ajuta să gândim cu mintea celuilalt și să vedem lucrurile și din cealaltă perspectivă. O mai bună înțelegere a partenerului este cheia unei relații de cuplu fericite, iar cele două autoare ne învață cum să obținem acest lucru.

Limbajul trupului în dragoste de Allan și Barbara Pease

Comunicarea nonverbală are și ea un rol important în interacțiunea dintre oameni, iar anumite gesturi pe care le facem ne pot trăda adevăratele intenții. Prin intermediul cărții lor despre viața de cuplu, Limbajul trupului în dragoste, Allan și Barbara Pease încearcă să ofere cititorului un instrument util în găsirea partenerului ideal. Autorii dezvăluie cum să te raportezi mai bine la acest limbaj care poate transmite uneori mai multe informații decât vorbele. Totodată, această carte ajută cititorul să se exprime mai bine, să fie mai comunicativ și să își înțeleagă mai ușor partenerul sau partenera.

Allan Pease este supranumit „Mr. Body Language”, fiind unul dintre cei mai cunoscuți experți în limbajul trupului. Împreună cu soția sa, Barbara Pease, a scris multiple cărți despre relațiile interumane, cei doi fiind autorii a nu mai puțin de 18 bestseller-uri pe acest segment.

Cărți despre viața de familie: recomandări: 3 recomandări

După căsătorie, cuplul intră într-o nouă etapă. Lucrurile devin mai serioase, relația este oficializată, iar cei doi parteneri formează acum o familie. Mai târziu pot apărea și copiii, iar odată cu ei noi provocări legate de parenting. Toate aceste schimbări ar putea avea un impact negativ la un moment dat în viața de cuplu. Cărțile despre viața de familie sunt o bună sursă de inspirație pentru a evita aceste probleme și de a le rezolva în mod favorabil.

Articol recomandat
"Inconfortabil", de A.J. Bond

Fițuici de parenting de Emily Oster

Cum spuneam, nașterea copiilor generează o serie de îngrijorări în rândul tinerilor părinți, puși într-o situație ci totul nouă. Cartea Fițuici de parenting a fost elaborată de Emily Oster ca un ghid bazat pe date concrete și probate științifice, menit să combată informațiile false despre creșterea copilului. Grupuri de mămici de pe internet sunt uneori o sursă de astfel de informații și de sfaturi care pot induce în eroare, pe care Emily Oster le combate cu dovezi concrete și cu mult umor. Argumentele sale sunt clare, logice și explicate pe înțelesul tuturor, incluzând informații prețioase pentru părinți despre primii ani de viață ai copilului.

Iubirea ca un mod de viață de Gary Chapman

Cartea dezvăluie cititorilor șapte trăsături de caracter ce îi vor ajuta să își îmbunătățească relațiile cu partenerii, dar și cu oamenii din jurul lor. Iubirea ca un mod de viață ne dezvăluie, prin intermediul unor povestiri adevărate și al unor exerciții propuse de autor, noi moduri pentru a avea o relație satisfăcătoare pe toate planurile cu partenerul sau partenera de viață.

Autorul, Gary Chapman, este de peste 35 de ani consilier în probleme de familie, timp în care a susținut nenumărate conferințe de mariaj și parenting în întreaga lume. Prin prisma experienței dobândite, se bucură de o mare popularitate, amplificată și de două emisiuni radiofonice pe care le realizează și care sunt transmise de 400 de posturi de radio din Statele Unite.

Secretul căsniciei fericite de Zig Ziglar

În acest volum, autorul Zig Ziglar abordează cu mult realism tema căsniciei, admițând din start, că, în orice cuplu, neînțelegerile sunt inevitabile, iar orice căsnicie trece și prin perioade mai dificile. Cu toate acestea, Zig Ziglar este convins că idila poate dura o viață întreagă, iar Secretul căsniciei fericite sugerează câteva soluții în acest sens. Autorul a realizat o sinteză a tuturor problemelor care pot apărea într-o căsnicie, pe care le prezintă în detaliu și cu mult umor.

Cartea nu oferă rețete garantate, ci doar sugerează posibile căi de rezolvare a conflictelor și a altor neînțelegeri ce pot apărea în cuplu. Ideea de bază care se desprinde este că orice căsnicie poate fi salvată și chiar refăcută dacă există voință din partea ambilor parteneri, iar aceștia sunt dispuși să-și recunoască și să-și îndrepte greșelile.

Relația de cuplu capătă o nouă complexitate și își dezvăluie fațetele atunci când este privită din perspectivă psihologică. Indiferent dacă au apărut sau nu în viața voastră copiii, există numeroase resurse pentru partenerii care traversează momente dificile, fie că e vorba de cărți sau chiar de terapie.

Cu toate acestea, specialiștii în terapia de cuplu sunt unanim de acord că nu trebuie să aștepți ca relația să înceapă să meargă prost pentru a începe să te documentezi din astfel de surse, pentru că ar putea să fie prea târziu. De aceea n-ar fi rău să incluzi aceste titluri în lista ta de lectură pentru perioada următoare. Pe lângă informațiile valoroase pe care le oferă, pe unele din ele le vei găsi de-a dreptul savuroase, datorită umorului de care au dat dovadă autorii atunci când le-au așternut pe hârtie.

De asemenea, cărțile sunt cât se poate de actuale, fapt foarte important dacă ținem cont că psihologia de cuplu a suferit o serie de modificări de-a lungul timpului, iar relațiile sunt tratate în mod diferit față de cum erau abordate acum câteva decenii.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus