Acum citești
,,Renunță la ceas”, o carte care merită tot timpul tău!

,,Renunță la ceas”, o carte care merită tot timpul tău!

Cartea Renunță la ceas, scrisă de Laura Vanderkam– unul dintre experții organizării timpului și productivității – și publicată la editura Curtea Veche Publishing este o excelentă radiografie a timpului. Da, da timpul acela pe care nu îl poți cuprinde în nicio definiție posibilă. Timpul care pare că nu ne ajunge niciodată. Că ne scapă printre degete. Că este ceva dincolo de noi. Că întotdeauna ne mai dorim o oră, un minut, chiar și o secundă în plus.

Îmi imaginez cât de greu este să scrii o carte despre timp, o carte care baleiază în jurul celui mai bun prieten sau celui mai mare dușman al nostru: timpul. Și să o scrii bine. Să ajuți. Să explici. Să creezi un univers al timpului. Să încerci să dai mai mult timp oamenilor. Să le arăți cum pot să se bucure mai mult de fiecare ceas.Tocmai de aceea, mărturisesc că am savurat din plin cartea de față în care am găsit răspunsuri pertinente și povești minunate despre oameni și timp.

Încă din primele rânduri ale cărții, gândul mi-a zburat la Marin Preda care spunea atât de simplu, dar atât de adevărat în romanul ,,Moromeții”: ,,timpul avea cu oamenii nesfârșită răbdare.” Să se fi schimbat astăzi rolurile și noi să nu mai avem răbdare cu timpul?

Cât valorează timpul pentru fiecare om

Citind cartea Renunță la ceas mi-a răsunat în minte întrebarea cât valorează timpul pentru fiecare om? Cât valorează pentru mine? Oare timpul nostru are și el nevoie de timpul lui? Suntem cu adevărat capabili să-i dăm timpului timp?

Tu cum vezi lupta cu timpul?

Mi-aș dori să existe o mașină a timpului care să ne calculeze, să ne programeze și să ne sfătuiască în privința felului în care ne împărțim timpul. Știu, nu există! Vestea bună este că și în acest domeniu există experți. Laura Vanderkam se numără printre cei mai buni, iar cercetările ei pornesc de la demascarea așa-numitelor soluții eficiente de care sunt pline astăzi rețelele de socializare.

Scrisă pe un ton relaxat, presărată și cu o notă de umor, cartea îți va schimba felul în care percepi timpul liber, te va învăța să-l obții mai des, să-l prețuiești mai mult și să-l folosești astfel încât să fii fericit/ă. Pe lângă argumentele bazate pe date științifice, Laura Vanderkam vorbește din proprie experiență cum a învățat să-și gestioneze și să-și măsoare timpul.

Marea ei obsesie, timpul, a provocat-o să își noteze și să își calculeze unde se duce fiecare minut al său. Cartea merge mult pe puterea exemplului, oferindu-i și mai multă credibilitate. Gândiți-vă că femeia asta care a pornit lupta cu timpul său și care povestește asta într-o carte are patru copii cărora trebuie să le dedice timpul și atenția ei. Pe lângă toate celelalte activități.

Unde se duce timpul când se duce

Cartea Renunță la ceas te învață ce înseamnă să nu te mai simți grăbit/ă. Să nu mai vezi niciun ceas care să ticăie în fundal, niciun om care să te aștepte. Mai exact, să te bucuri în tihnă de lucrurile în care crezi și care sunt aproape de sufletul tău. Să simți libertatea timpului tău. ,,Acest sentiment, de a avea tot timpul din lume, este extraordinar. Este un instrument cheie pentru obținerea fericirii. Și totuși, viața se trăiește oră cu oră, iar pentru a o trăi bine, este necesar să organizăm cu atenție aceste ore.

Ca să renunțăm la ceas, trebuie să avem o anumită libertate, dar aceasta derivă din disciplină în organizarea timpului. Adică trebuie să știi unde se duce. (…) Pentru a cinsti timpul, este necesară acceptarea câtorva adevăruri: timpul este neprețuit și avem suficient timp. Timpul este finit, deci trebuie să facem alegeri inteligente în privința lui”, explică autoarea mesajul acestei cărți.
Cum obținem mai mult timp liber

Prin exemplele pe care le oferă și prin felul în care descrie – cu calcule și cu justificări – momentele în care-și calculează timpul, Laura Vanderkam te îndeamnă să știi ce vrei să faci cu timpul tău. Să pui ordine timpului. Să te bucuri de compania persoanelor dragi. Să petreci timp de calitate.

,,Am constatat că persoanele care au petrecut timp de calitate cu prietenii și familia în acea zi de luni din martie, comparativ cu cei care și au petrecut o uitându se la televizor, au simțit într o proporție mai mare că au suficient timp pentru lucrurile pe care doresc să le facă. Această carte explorează modul în care se pot acumula aceste calități necesare pentru a ne simți mai puțin ocupați și a realiza mai multe lucruri în viața de zi cu zi.

Strategiile descrise în paginile următoare pot ajuta pe oricine să obțină timp liber. Ele te pot ajuta în cazul în care simți că viața ta a scăpat de sub control, dar și dacă ai o relație bună cu timpul și îți dorești să îți dezvolți cariera, relațiile interumane și fericirea personală. În ciuda reputației cărților de self help, realitatea este că majoritatea persoanelor care le citesc au deja o viață bine organizată.”

Care sunt secretele oamenilor capabili să renunțe la ceas?

  1. Ai grijă de grădina ta.
  2. Fă ți viața memorabilă.
  3. Nu îți ocupa tot timpul.
  4. Zăbovește.
  5. Investește în fericirea ta.
  6. Renunță, când e cazul.
  7. Oamenii merită tot timpul din lume.

„Mindfulnessul îți oferă timp. Timpul îți oferă alegeri. Alegerile, făcute cu pricepere, duc la libertate“

Laura Vanderkam

Știind unde se duce timpul tău, este foarte important să-ți îngrijești programul așa cum ai îngriji o grădină. Mai mult, dacă dorești să îți urmărești timpul așa cum a făcut Laura Vanderkam, autoarea te invită să descărci un model de jurnal al timpului personal prin intermediul formularului de abonare de pe pagina ei de web. (https://lauravanderkam.com/start-here)

Dacă te întrebi cum să ți îngrijești ,,grădina timpului tău”, autoarea cărții Renunță la ceas te sfătuiește să-ți acorzi câteva momente seara pentru a scrie în jurnal observații zilnice.

Întreabă-te:
• Ce mi a plăcut cel mai mult astăzi?
• Cum mi ar fi plăcut să petrec mai mult timp?
• Cum mi ar fi plăcut să petrec mai puțin timp?
• Cum pot realiza asta?

,,Să devii grădinarul șef al vieții tale înseamnă să hotărăști că ești responsabil pentru modul în care îți petreci timpul. Înseamnă să înțelegi că o mare parte a felului în care îți consumi timpul reprezintă o alegere. Acest mod de gândire poate schimba totul, chiar dacă să ajungi acolo ai nevoie de înțelepciune și disciplină. Mindfulness îți oferă timp. Timpul îți oferă alegeri. Alegerile, făcute cu pricepere, duc la libertate, indiferent de parcela fiecăruia.
Este ușor să te lași prins în poveștile false cu lipsa de timp, dar alegerea de a schimba discursul din „sunt prea ocupat“ în „am timp pentru ce contează pentru mine“ te poate ajuta să vezi posibilitățile care există. În timp, asemenea posibilități pot face orice gră¬dină să înflorească”, conchide autoarea.

Timpul și mitul omului modern

Cartea Laurei Vanderkam combate, cu eleganță, mitul omului modern care încearcă să pară mai tot timpul ocupat, dar și faptul că uneori anxietatea este indusă de conexiunea elec¬tronică în sine.

Articol recomandat
carti de educatie despre rusine

,,Dacă există prejudecata că trebuie să pari ocupat – crezând că un program aglomerat este o dovadă a importanței tale pentru întreaga lume –, atunci va exista întotdeauna ispita să îți umpli timpul. De asemenea, există tentația de a trece activități în program pentru că ar putea fi interesante, sau de a spune da unor lucruri doar pentru că ești disponibil și pentru că cineva te întreabă.
Oamenii cer să fie trecuți în toate e mailurile și se stresează atunci când nu sunt invi¬tați la ședințe. Ei nu doresc cu adevărat să aibă timp liber în calendare, de aceea, atunci când apar astfel de perioade, pun imediat mâna pe telefon și se plâng de inboxul lor.”

Fă Rai din ce ai! – Prețuiește mai mult timpul cu tine!

Îmi place totodată și faptul că autoarea Laura Vanderkam te învață să prețuiești mai mult timpul cu tine. Orice am spune, avem nevoie de asta! De câte ori, nu am cedat timpul nostru în favoarea altora? De câte ori, nu am sacrificat momentele cu noi, pentru conferința sau pentru ședința de la job?

Ei bine, cartea ,,Renunță la ceas” este un îndemn la a ne bucura mai mult de timpul cu noi și pentru noi. Așa că, în fiecare zi, timp de o săptămână, planifică ți să faci ceva plăcut care să dureze 10-20 de minute.

• Privește apusul.
• Stai pe terasa unei cafenele cu o ceașcă de cafea bună.
• Vizitează o librărie în pauza de masă.
• Mergi la o plimbare într un parc din apropiere.
• Citește cartea preferată!
• Fă o vizită scurtă unei persoane dragi

Dragostea înseamnă acceptare și oameni dragi alături

Ce ar fi însă timpul fără oameni dragi alături? Fără familia noastră? Pandemia prin care trecem și care ne-a transformat tuturor viețile, ne-a învățat să trăim mai simplu cu noi înșine, să ne redescoperim, să ne readaptăm.

Ne-a arătat însă cât de dependenți suntem de oameni și cât de dor ne este de ei atunci când nu-i putem îmbrățișa, nu-i putem privi, nu putem povesti împreună. Într-adevăr, oricât de puțin timp liber am avea, oricât de ocupați am fi, oamenii merită tot timpul din lume!

,,Timpul trece mereu. Dar unele momente transcend ticăitul neîncetat al ceasului. Trebuie pur și simplu să le vedem, iar apoi, în timp, vom învăța să observăm mai multe.
Scopul este calitatea, nu cantitatea. Scopul este să aflăm în care relații merită să investim, chiar dacă acestea nu sunt convenabile. Și apoi, obiectivul este să facem totul pentru ca aceste relații să funcționeze. Acest lucru necesită alegeri conștiente cu privire la modul în care ne petrecem timpul”, spune atât de frumos autoarea cărții ,,Renunță la ceas.”

Tu când ai de gând să renunți la ceas?

Fiecare minut pe care îl vei petrece citind cartea Laurei Vanderkam, te va compensa cu ore de satisfacție și împlinire sufletească. Cartea Renunță la ceas îți arată cum să trăiești mai profund și să pornești, asemenea lui Marcel Proust, în căutarea timpul pierdut. Dă-i timpului timp și fă Rai din timpul tău!

Cum ar fi viața noastră dacă timpul ne-ar deveni cel mai bun prieten și dacă ticăitul ceasului ar fi doar un sunet relaxant? Te las să descoperi singur/ă, citind o carte care merită tot timpul tău. Ce zici, ai curajul să renunți la ceas?

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus