Acum citești
Descoperă TOPUL tehnicilor de concentrare

Descoperă TOPUL tehnicilor de concentrare

Cu siguranță, de-a lungul vieții – tineri sau oameni în vârstă – ați trăit pe propria piele voba: ,,concentrează-te, la ceea ce faci, altfel nu se prinde nimic de tine!” Sau ,,fii atent la lecție că, altfel, stai degeaba stai cu ochii în carte!”Atenția și concentrarea. Doi piloni extrem de importanți atunci când vorbim despre tehnicile de învățare. Autoarea face în cartea sa și un top al celor mai importante tehnici de concentrare.

Mă concentrez, deci învăț! Învăț, deci exist!

Cartea Tehnici de înțățare, scrisă de Georgiana Gerea și publicată la editura Curtea Veche Publishing explică pas cu pas – ce se întâmplă cu mintea și emoțiile unei persoane când reușește să se concentreze, să citească, să proceseze și să memoreze rapid informații noi.

Vrei excelență la teste, mai mult timp liber pentru pasiunile tale, o memorie excelentă, depășirea limitelor minții conștiente, motivație pentru a-ți transforma obiectivele în realitate, o afacere proprie sau un loc de muncă mai bine plătit? – Le poți obține pe toate prin tehnicile și metodele prezentate de Georgiana Gerea, trainer și coach acreditat în domeniul învățării accelerate. Este adevărat, lucrurile nu sunt deloc simple, însă ține de tine să te mobilizezi și să te ghidezi după aceste tehnici care îți pot schimba viața!

Atenția și concentrarea – Învățăm cel mai bine atunci când avem o atenție concentrată.

Atenția este un instrument de îmbunătățire a calității vieții. Forma și conținutul vieții tale țin de utilizarea atenției. Concentrarea îți determină realitatea. Experimentezi ceea ce creezi la nivel mintal.

Atenția este un instrument de îmbunătățire a calității vieții. Forma și conținutul vieții tale țin de utilizarea atenției. Concentrarea îți determină realitatea. Atenție, experimentezi ceea ce creezi la nivel mintal!

I. Tehnici pentru mărirea capacității de atenție și de concentrare: exercițiu de concentrare folosind calcule matematice

De ce să folosești această tehnică:

Este una dintre cele mai puternice tehnici de concentrare pe care le‑am încercat. Vei observa că mintea va opune o rezistență foarte mare atunci când vei aplica această metodă, deoarece te forțează să stai în prezent. Minții îi place să fie ori în trecut, ori în viitor.

Care sunt beneficiile pe care le aduce:

  1.  Crește capacitatea de concentrare.
  2. Te forțează să stai concentrat pe un singur lucru.
  3. Îți disciplinează mintea.
  4. Crește flexibilitatea mintală, precum și controlul asupra minții.

II. Cea de-a doua tehnică: Tehnica de concentrare desenând cu amândouă mâinile deodată

De ce să folosești această tehnică:

Este una la fel de puternică și, în timp ce o vei aplica, vei observa cum, la început, atenția ta va fi mai concentrată pe mâna pe care nu o folosești în mod normal. Însă, această metodă ajută la echilibrarea emisferelor cerebrale, dar și la a avea un control mai bun asupra minții. Legenda spune că această metodă era folosită în cadrul mai multor școli de mistere din Antichitate, printre care și Școala Zamolxiană.

Care sunt beneficiile pe care le generează:

  1. Ajută la echilibrarea emisferelor cerebrale.
  2. Mărește capacitatea de concentrare.
  3. Înveți să dai comenzi ferme minții.
  4. Capeți mai mult control asupra mâinilor.

III. Tehnica de concentrare folosind vizualizarea

Care sunt argumentele autorului în favoarea acestui tip de concentrare. Potrivit informațiilor existente, această tehnică, pe cât pare de simplă, pe atât este de grea, deoarece, atunci când o anumită activitate este repetată de suficient de multe ori, este transformată în obicei sau automatism. Mintea conștientă este prezentă doar în momentul în care dă comanda ca sarcina să fie îndeplinită, după care începe să hoinărească.

,,Acest lucru se întâmplă și pe partea de învățare în momentul în care citești despre informații cunoscute sau atunci când rezolvi anumite tipuri de exerciții cu care crezi că ești obișnuit. Cu timpul, ajungi să pierzi din vedere detalii minore, dar care, în contextul unui examen sau al unui test, pot fi destul de importante”, explică autoarea cărții Tehnici de învățare.

Articol recomandat
practici de meditatie

Ce beneficii avem dacă aplicăm această tehnică:

  1. Înveți să îți aduci mintea în prezent.
  2. Te ajută ca, în fiecare moment, să fii conștient de gândurile pe care le ai și de senzațiile din corp.
  3. Crește capacitatea de concentrare prin focalizarea conștientă pe o singură sarcină.
  4. Disciplinează mintea să aibă răbdare și să urmărească pașii unui proces fără a sări etape.
  5. Realizează o bună echilibrare a emisferelor cerebrale, deoarece în acest exercițiu sunt implicate elemente ce țin de timp și spațiu.

IV. O tehnică ale cărei beneficii încep să fie conștientizate de mulți dintre noi

,,Meditația este considerată o formă de concentrare și disciplină mintală și presupune, în general, orientarea atenției către interior. Când te concentrezi asupra unui singur lucru, cum ar fi pe respirație sau pe un simplu obiect, atenția ta intră în acțiune și respinge toate tentațiile care o pot sustrage, separând astfel ce este important de ce este irrelevant”, explică autoroarea importanța acestei tehnici.  

,,Meditația presupune liniștirea minții, relaxarea corpului, intrarea în starea alfa, iar acest tip de exersare mintală stimulează creierul să dezvolte noi circuite nervoase și stimulează acumularea de informații. Forme de meditații pot fi considerate și rugăciunea, starea de reverie, visul cu ochii deschiși, visarea, contemplarea, intrarea într‑o stare de relaxare profundă, starea alfa, relaxarea sau plimbarea în natură, conchide autoarea Georgiana Gerea.

Care sunt beneficiile meditației. Și, sincer, nu sunt deloc puține!

  1. Crește puterea mintală și capacitatea de concentrare.
  2. Reduce stresul, starea de anxietate și elimină grijile.
  3. Te ajută să procesezi mai bine informația.
  4.  Îmbunătățește atenția și abilitatea de a lucra în condiții de stres.
  5. Crește inteligența emoțională.
  6. Îmbunătăţeşte învăţarea, memoria şi conştiinţa de sine.
  7. Favorizează creativitatea.

CINE ESTE GEORGIANA GEREA

Georgiana Gerea a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București, specializarea Relații Internaționale, iar în timpul studiilor și‑a dat seama că are mari dificultăți de învățare. Din 2012 a început să studieze tainele învățării accelerate.

Este fondatoarea proiectului „Învață Eficient“, trainer și coach acreditat (CNFPA). A ajutat sute de elevi și de studenți din România să își atingă potențialul real printr‑o gândire mai bună, mai inteligentă și mai creativă.

Având ca zone de expertiză memoria, citirea rapidă, fotocitirea și harta mintală, în prezent deține unul dintre cele mai populare bloguri de învățare din România, invataeficient.com, unde postează constant materiale despre bazele învățării, potențialul uman, eficiență și performanță.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus