Acum citești
Care sunt tehnicile de bază pentru a învăța eficient?

Care sunt tehnicile de bază pentru a învăța eficient?

Școala ca o lume. Lumea ca o școală. Memorie. Atenție. Învățare. Și peste toate, la orice vârstă, întrebarea: eu, cum învăț, ca să se lipească de mine mai ușor informația?” Există cu adevărat tehnici de învățare? Ei bine, chiar există și te invit să le descoperim împreună! Iată ce mărturisește Georgiana Gerea, autoarea cărții ,,Tehnici de învățare”, o carte pe care o puteți găsi la editura Curtea Veche Publishing.

 ,,Suntem împinși pe băncile școlii fără să ne învețe cineva cum să învățăm. Suntem trimiși la școală să învățăm, fără să știm cum să facem acest lucru, fără să știm cum asimilează și fixează creierul diferite tipuri de informație, fără să știm nimic despre universul nostrum emoțional și mintal. De aici și până la a căpăta reticență față de procesul de învățare, până la a asocia învățarea cu ceva ce îți produce durere, nu mai este decât un mic pas.

,,Lumea se schimbă cu o viteză amețitoare. Școala cea mai bună este aceea în care înveți înainte de toate să înveți”

Nicolae Iorga

Sună foarte înțelept ce spune Nicolae Iorga, dar până în acest moment, nu cred că s-au inventat materia sau școala care să pună în aplicare acest lucru.

Ce câștigi citind cartea ,,Tehnici de învățare”

,,Tehnici de învățare” îți explică pas cu pas ce se întâmplă cu mintea și emoțiile unei persoane când reușește să se concentreze, să citească, să proceseze și să memoreze rapid informații noi.

Note maxime la teste, mai mult timp liber pentru pasiunile tale, o memorie excelentă, depășirea limitelor minții conștiente, motivație pentru a-ți transforma obiectivele în realitate, o afacere proprie sau un loc de muncă mai bine plătit, relații împlinite cu cei apropiați – pe toate le poți obține prin tehnicile și metodele prezentate de Georgiana Gerea, trainer și coach acreditat în domeniul învățării accelerate.

Ce spune autoarea despre mesajul cărții

,,Intenționează să îți arate cum asimilarea și aplicarea tehnicilor de învățare, împreună cu înțelegerea universului mintal și emoțional, te pot ajuta să treci cu ușurință peste noile provocări cu care ne confruntăm cu toții pe această planetă. Vino cu mine în această călătorie și fii pregătit să îți descătușezi puterea mintală cu mult peste ceea ce ai experimentat până acum.”

Tehnici de învățareîți va arăta cum să folosești cele mai puternice metode de învățare în propria viață. Această carte este structurată astfel încât să o poți citi pagină cu pagină, din scoarță în scoarță, dar, în același timp, să îți ofere și posibilitatea să te concentrezi doar pe anumite capitole.

 „Pregătirea mintală“ – îți va prezenta conceptele‑cheie cu care lucrează mintea în procesul de învățare. Vei găsi aici câteva tehnici pentru antrenarea capacității de atenție și concentrare.

„Pregătirea emoțională“ – te va ajuta să te familiarizezi cu universul emoțional și îți va oferi exerciții practice și sfaturi utile despre cum îți poți crește indicele de inteligență emoțională, astfel încât să știi cum să îți recunoști emoțiile, cum să le controlezi și cum să le gestionezi eficient.

„Citirea“ – clarifică unele concepții greșite privitoare la citire. Vei afla care sunt limitele citirii tradiționale și vei fi introdus în fascinanta lume a citirii rapide prin exerciții practice.

„Memorarea“ – explică modul în care funcționează memoria umană și cum pot fi folosite cele mai puternice tehnici de memorare la un nivel avansat.

„Învățarea“ – ia în considerare pașii care trebuie urmați atunci când intenționezi să înveți accelerat. La final, oferă îndrumare în ceea ce privește pregătirea și trecerea cu success a unui examen.

Un sfat extrem de important: supraveghează‑ți gândurile și elimină din mintea subconștientă ceea ce nu te ajută!

Este extrem de important să înțelegem că exact așa cum ne curățăm periodic calculatorul de programe fragmentate care îngreunează funcționarea, același lucru e bine să‑l facem și cu mintea subconștientă.

Autoarea ne explică că ,,există programe instalate încă din copilărie sau din perioada adultă care ne afectează sănătatea fizică și mintală. Dar sunt și programe dăunătoare, precum: fumatul, mâncatul excesiv, furia, gelozia, ranchiuna, răzbunarea, pierderea controlului. Aceste programe acționează ca niște otrăvuri în organismul nostru. Odată ce le‑ai activat, ele încep să se răspândească în tot corpul.”

PASUL DOI: Stabilește-ți clar obiectivele!

Nu uita ca, în orice faci, să-ți stabilești obictive clare. ,,Atunci când ai un obiectiv foarte clar definit, toată rațiunea și toată simțirea sunt canalizate spre o destinație finală care îți oferă și un feedback. (…) Dacă îți propui doar să citești mai rapid, obiectivul acestei activități nu este unul foarte clar și s‑ar putea să fii dezamăgit, astfel ajungând să crezi că nimic din ceea ce îți propui nu îți iese. (…)  Obiectivele tale ar trebui să fie clare, pentru că, altfel, mintea subconștientă se va încurca. Pentru a‑ți păstra obiectivele clare și bine definite, scrie‑le într‑o agendă. Se spune că un obiectiv este pe jumătate îndeplinit atunci când este trecut pe hârtie”, conchide autoarea.

Din păcate, foarte mulți evită să își fixeze obiective din următoarele considerente:

1. comoditate: „Trebuie să acționez pentru îndeplinirea… Mai bine, lasă!“

2. frică: „Dacă eu mă voi schimba, cum se vor comporta oamenii din jurul meu cu mine?“

3. nesiguranță: „Nu cred că sunt capabil să duc planul la îndeplinire.“

4. stimă de sine scăzută: „Cine sunt eu, ca să obțin aceste lucruri?“

5. neclaritate: „Am o idee despre ceea ce îmi doresc, dar nu îmi este clar.“

Articol recomandat
carti care te scot din zona de confort

PASUL 3. După ce ți-ai stabilit obiective clare, nu uita să-ți faci PLANUL

Daniel Zărnescu, în cartea Esența eficienței, a identificat trei motive pentru care oamenii nu se țin de un plan:

1. în primul rând, pentru că nu se cunosc pe ei înșiși, nu își înțeleg cu adevărat aspirațiile

2. pentru că deja sunt experți în a se lăsa „purtați de viață“

3. pentru că oamenii sunt obișnuiți să renunțe atunci când lucrurile nu se întâmplă „ca la carte“.

CONCLUZIA: Ne putem reinventa!

Nu este ușor să te reinventezi, pentru că schimbarea nu înseamnă confort sau ceva cunoscut ori familiar. Dar asta ține numai și numai de tine. Tot ce ai de făcut este să renunți la obișnuințele care nu îți sunt benefice și la gândirea de rutină pe care ai consolidat‑o prin repetiție zilnică.

,,Nu te aștepta să fie ușor, deoarece mintea rațională se opune schimbării. Dar creierul și mintea nu sunt statice. Acest lucru înseamnă că ne putem reinventa accesând alte circuite nervoase, întreținând alte gânduri, activând alte amintiri și stări emoționale. Foarte mult timp, s‑a crezut în caracterul fix al creierului, însă ultimele descoperiri din domeniul neuroștiințelor arată cum creierul se modifică la orice gând sau odată cu fiecare lucru învățat. Acest proces de remodelare și reorganizare, chiar și la vârste avansate, se numește „plasticitate“, conchide autoarea Georgiana Gerea.

Autoarea ne explică faptul că fiecare lucru nou pe care îl învățăm, fiecare informație nouă pe care o primim, lasă o urmă în țesutul nervos. Mai exact, de fiecare dată când dobândim noi cunoștințe sau informații, pregătirea mintală creează conexiuni sinaptice noi. Prin învățarea permanentă și expunerea la noi experiențe, îți poți perfecționa creierul.

Așadar, tehnicile de învățare prezentate punctual și foarte bine explicate de Georgiana Gerea – trainer și coach acreditat în domeniul învățării accelerate – este o carte care poate schimba mentalități în ceea ce privește eficiența învățatului. O carte a cărei rețetă îți poate ușura viața, atunci când ești în pragul examenelor și numai. Se spune că omul cât trăiește învață! Hai să învățăm mai aplicat, să învățăm mai cu cap și să rămânem și peste ani cu ceva cunoștințe. Toceala se uităm repede!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus