Acum citești
Tensiunile într-o relație modernă și ce putem face în privința lor

Tensiunile într-o relație modernă și ce putem face în privința lor

Din ce cauze apar tensiunile în relația de cuplu

Chiar și cei mai compatibili parteneri au parte de tensiuni în cuplu și este absolut normal să fie așa. Însă, este important să determinați motivele care au condus la apariția disensiunilor și să le gestionați în mod corect astfel încât să nu renunțați la relația voastră odată cu primul hop. Potrivit lui Robin Prior și Joseph O’Connor, autori ai cărții NLP și relațiile de cuplu, problemele care ne sâcâie în interiorul relațiilor noastre nu sunt deloc întâmplătoare. Multe dintre cuplurile moderne știu acest lucru, dar nu recunosc deschis dificultățile cu care se confruntă. Prin urmare, nu vor să îmbrățișeze schimbarea care, aparent, pare dificilă.

Programarea Neuro-Lingvistică (NLP) ne oferă, susțin cei doi autori, tehnici prin care putem folosi puterea ce se află în noi pentru a construi relații armonioase. Prin intermediul NLP avem posibilitatea de a descoperi ce îngreunează bunul mers al relației de cuplu și de a ajunge la o coordonare perfectă cu partenerul. Haide să vedem împreună care sunt cele mai comune cauze ce generează tensiuni într-o relație modernă:

Lipsa comunicării

Un aspect esențial și cu impact profund asupra vieții de cuplu este comunicarea. Pentru ca o relație să fie echilibrată și sănătoasă, ea trebuie să fie alimentată cu un schimb permanent de idei. Fiecare dintre parteneri are nevoie să simtă libertatea de a-i spune celuilalt tot ce are pe suflet, dar fără să se teamă că va fi judecat.

Sunt foarte frecvente situațiile când oamenii nu își comunică deschis opiniile și așteptările considerând că partenerul de viață ar trebui să-i cunoască și să știe care sunt nevoile lor. Însă fiecare persoană este diferită și acționează potrivit propriului sistem de credințe și valori, iar acest lucru s-ar putea să nu fie întotdeauna pe placul jumătății sale.

Lipsa comunicării în cuplu are un caracter destul de constant în viața modernă, iar deficiențele care apar pot conduce la interpretarea greșită a dorințelor și intențiilor noastre. Înțelegerea greșită a mesajului, o simplă întrebare formulată în mod eronat, un ton puțin nervos sau o atitudine nerăbdătoare pot escalada rapid într-o ceartă serioasă.

Stresul zilnic

Majoritatea oamenilor nu știu cum să-și regleze emoțiile copleșitoare, obositoare, care apar după muncă sau din cauza anumitor situații întâmpinate pe parcursul zilei. Cu toate că cel mai la îndemână ar fi perechea de viață, care ar trebui să ne ajute să depășim episoadele stresante, din păcate în multe cupluri starea de dispoziție proastă a unuia dintre parteneri nu face decât să genereze tensiuni.

Situația financiară

Problemele financiară reprezintă unul dintre principalele motive care conduc la apariția disensiunilor în relația de cuplu. În zilele noastre, situația economică este instabilă, iar acest lucru afectează foarte mult oamenii, care ajung să se certe din cauza banilor.

Conflictele de ordin financiar sunt considerate un barometru al sănătății relației de cuplu. Dacă aveți probleme cu banii este clar că nu sunteți pe aceeași lungime de undă când vine vorba despre principiile fundamentale ale vieții. Partenerii care nu împărtășesc aceleași valori și nu au încredere în felul în care celălalt gestionează finanțele, sunt nefericiți în legătură cu relațiile lor.

Conflicte frecvente

Expertul în relații de cuplu și cercetătorul John Gottman a descoperit că o ceartă de doar 3 minute a unui cuplu poate prezice cu o acuratețe de 90% riscul de a ajunge la despărțire în următorii 6 ani. Conflictul este inevitabil în viața a două persoane, dar dacă partenerii ajung la certuri foarte frecvente apar tensiuni constante care pot destrăma în totalitate relația și liniște unui cămin fericit.

Probleme legate de viața sexuală

Acestea aduc de multe ori un cuplu în pragul conflictului și chiar al despărțirii. Tensiunile apar fie din lipsa conexiunii între parteneri, lipsa dorinței sau din existența unor insatisfacții sexuale pentru unul dintre parteneri. Spre deosebire de bunicii sau părinții noștri, relațiile moderne se bazează în primul rând pe dragoste și dorință, nu doar pe datorie și obligativitate.

Infidelitatea

Aceasta este una dintre cele mai comune cauze care generează tensiuni în relația de cuplu. Mai mult, infidelitatea aduce și un aport considerabil la destrămarea relațiilor. Fie că este vorba de o obișnuință a unuia dintre parteneri, fie că s-a întâmplat doar o dată, rămân amprente profunde pentru cel înșelat, iar relația are de suferit.

Apariția și creșterea copiilor

În fiecare cuplu lucrurile se schimbă radical odată cu apariția primului copil. Deciziile care privesc modul de creștere și educare creează contraziceri și neînțelegeri între părinți. Cu toate că unele persoane fac copii tocmai pentru a salva relația de cuplu, în realitate asta nu face decât să le dăuneze și mai mult. Cuplurile cu copii petrec foarte puțin timp de calitate împreună, își schimbă prioritățile, au o nouă povară financiară, astfel că apar tensiuni și probleme dacă situația nu este gestionată corect.

Gelozia și controlul excesiv

Acești factori creează dezechilibru și tensiuni în orice cuplu dacă partenerii nu înțeleg că orice persoană are nevoie de propriul să spațiu. Problemele create de o persoană geloasă pot deveni chiar periculoase dacă nu sunt rezolvate din timp.

Lupta pentru putere

Partenerii care nu înțeleg și nu acceptă diferențele dintre ei trăiesc într-o stare permanentă de tensiune și conflict. Dorința și teama de dependență, de a domina ori a supune, sunt cei doi poli ai conflictului interior al fiecărui om. Între adulți, tensiunile apar din cauza unor probleme precum cine are influență asupra celuilalt mai mult, cine definește relația de cuplu și conduce jocul sau cine are mai multă putere afectivă asupra celuilalt. Unele persoane simt nevoia de putere și autonomie, iar acest lucru generează conflicte în cuplu.

Cum pot fi eliminate tensiunile din relația de cuplu

Mulți oameni nu vor să apeleze la un specialist atunci când au probleme în cuplu, fie pentru că nu se simt confortabil să vorbească cu un străin, fie consideră că au capacitatea de a trece peste probleme fără ajutor.

Dacă te regăsești printre cei care au nevoie de puțină îndrumare îți poți îndrepta atenția către lectura. De pildă, Dr. Gary Chapman, unul dintre cei mai renumiți consilieri din lume pe probleme de familie, susține că tensiunile într-o relație de cuplu apar pentru că vorbim limbaje diferite de iubire. Cartea sa, Cele cinci limbaje ale iubirii. Cum să-i arăți partenerului că ești implicat trup și suflet în relație, scoate în evidență limbajele ce pot fi folosite de orice pereche – cuvintele de încurajare, timpul petrecut alături de cel drag, cadourile, serviciile și contactul fizic. Iată și alte moduri în care poți gestiona tensiunile din cuplu:

Comunică deschis cu partenerul tău

Ai tot dreptul să spui tot ce ai pe suflet. Dacă nu-ți exprimi gândurile și sentimentele, în timp această acumulare de sentimente negative te va face să explodezi pe neașteptate și să creezi conflicte în cuplu. Succesul vieții în doi depinde de felul în care partenerul vibrează și răspunde la emoțiile celuilalt, de modul în care comunică și de calitatea comunicării. Cheia unei relații stabile în cuplu este comunicarea, așa că asigură-te că găsești cel mai bun mod pentru a exprima ceea ce simți, învață să asculți, ai răbdare, mărturisește-ți temerile și dezvoltă-ți gândurile. În concluzie, comunicarea înseamnă disponibilitatea de a ști să ceri, să dăruiești, să primești și să refuzi, înseamnă că hrănești relația în mod permanent și să găsești drumul drept spre inima partenerului de cuplu.

Gestionează conflictele în mod constructiv

Orice conflict poate reprezenta oportunitatea de a îmbunătăți relația de cuplu și de a elimina anumite probleme. Transformă certurile în lucruri pozitivi, încearcă să identifici problema și să nu critici partenerul pentru că și el îți va răspunde într-un mod defensiv.

Articol recomandat
carti despre barbati si femei

Evită să spui “tu” și folosește mai degrabă “eu” și “noi” pentru că dacă arunci vina doar asupra celui de lângă tine nu vei face decât să generezi și mai multă tensiune. De pildă, dacă te nemulțumește faptul că mare parte din sarcinile casei îți revin ție, nu-i reproșa partenerului “nu mă ajuți cu nimic” pentru că-l va face să se simtă nedreptățit. Încearcă să găsești o cale de mijloc și să găsească o modalitate prin care să te ajute mai mult.

Acordă atenție limbajului corporal

Chiar dacă tu nu acorzi atenție acestui lucru, corpul tău poate spune uneori mai mult decât cuvintele pe care le rostești. Poate că nu-ți jignești partenerul de cuplu prin vorbe, dar gesturi precum datul ochilor peste cap, încrucișarea brațelor sau a picioarelor îi vor transmite mesajul că nu te interesează discuția și nu ești de acord cu el.

Petrece timp cu partenerul tău

Trăim în secolul vitezei și mulți dintre noi uităm adesea să îmbinăm munca cu viața de cuplu. Din acest motiv Kathy Peel a redactat Ghidul unui cuplu ocupat. Cum să împărtășiți și munca, și bucuria, o care ce are rolul de a ne schimba percepția asupra sarcinilor pe care trebuie să le efectuăm zilnic. Insatisfacțiile legate de celălalt afectează în mod substanțial continuitatea relației de cuplu, așa că încercați să petreceți timp de calitate împreună, vorbiți despre dorințele voastre personale sau legate de partea sexuală, țineți-vă de mână sau îmbrățișați-vă. O dată pe săptămână trebuie să aveți timp pentru o cină romantică sau o întâlnire în doi.

Evită problemele legate de bani

Surprinzător sau nu, mulți oameni își mint partenerii în legătură cu finanțele personale. Deși pare mai puțin gravă decât infidelitatea romantică sau sexuală, această practică reprezintă tot o trădare a încrederii. Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru ca banii să nu-ți afecteze relația de cuplu este să fii sincer în legătură cu cheltuielile tale. Apoi, încearcă să-ți menții un anumit grad de independență pentru că o relație de cuplu sănătoasă nu este simbiotică. Fiecare dintre voi are dorințe diferite, așa că trebuie să recunoașteți și să onorați acest lucru.

Diminuează riscul de infidelitate

Cheia este la fiecare dintre noi, trebuia doar să știm cum să o folosim pentru a nu trăda partenerul de cuplu. Regândirea infidelității, cartea lui Esther Perel, expertă în probleme de cuplu, surprinde multiplele fațete ale relațiilor interumane și îți poate fi de folos pentru a evita oportunitățile de a înșela.

Dacă te gândești constant la partenerul tău, îți faci un plan pentru a rezista tentației atunci când cineva flirtează cu tine și încerci să nu ai prea multe activități pe cont propriu, va fi mai puțin probabil să te lași dus de val.

Acceptă-ți partenerul

În loc să vânezi greșelile persoanei de lângă tine, mai bine încearcă să-i acorzi circumstanțe atenuante, să-l asculți și să-l îndrumi. De exemplu, dacă apare un copil în viața voastră, și partenerul tău la fel ca și tine poate fi depășit de situație sau stângaci în a realiza anumite sarcini. Cuplurile fericite găsesc răbdarea, înțelegerea și timpul necesar pentru a se ajuta reciproc, în orice situație, mai ales că este omenesc să greșești și să-i lași partenerului tău dreptul de a nu fi perfect.

Ce trebuie să știe un cuplu care se confruntă cu tensiuni

A-ți împărți viața cu cineva înseamnă mai mult decât o plimbare în parc sau un weekend în doi. Este vorba despre a accepta creșterea reală, schimbarea și chiar riscarea propriei libertăți. În cuplu vin două persoane diferite, iar dincolo de senzația de fuziune pe care v-o oferă sentimentul îndrăgostirii, pot apărea opinii, reacții, preferințe distincte și uneori contradictorii. Trecerea de la tandrețe la tensiune este un lucru firesc, însă dacă reușiți să abordați lucrurile cu calm și să le discutați întotdeauna deschis veți observa că există modalități prin care să rezolvați orice dificultate.

O relație de cuplu nu este grea, ea doar poate avea momente dificile. Iar toate sentimentele de tristețe și disconfort, tensiunile ce încep la sfârșitul “lunii de miere” reprezintă uneori prețul maturizării în relație și acceptării partenerului.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus