Acum citești
Ajută-ți copilul să treacă peste perioada pubertății. Dileme, temeri și sinceritatea părinte-copil

Ajută-ți copilul să treacă peste perioada pubertății. Dileme, temeri și sinceritatea părinte-copil

Este o perioadă în care avem mai mult timp pentru a sta cu copiii noștri. Pentru a le vorbi, pentru a-i asculta mai mult, pentru a-i încuraja să ne povestească ce se întâmplă cu ei, ce îi apasă, ce-i bucură și ce îi neliniștește. Timp este, așa că nu mai ține eterna scuză că nu avem suficient pentru a-i explica copilului nostru, mai ales dacă este la vârsta pubertății, ce se întâmplă cu el și cu corpul lui.

De fapt, ar trebui să existe în programa școlară o oră – fără note și fără celebrul „care ridică mâna să răspundă este cel mai bun“ – în cadrul căreia copiii să vorbească fără perdea și fără rușine despre lucrurile care-i frământă, să întrebe și să afle de la un specialist în educație sexuală ce se întâmplă cu corpul lor și cu diversele etape din viața de adolescent.

Prin ce schimbări trece corpul fetelor la pubertate?

Ce se întâmplă cu mine? (pentru fete), o carte publicată la editura Curtea Veche Publishing și scrisă de Susan Meredith, descrie simplu și la obiect care sunt schimbările prin care trece corpul fetelor la pubertate, dar și emoțiile care vor însoți aceste schimbări.

Mai exact, Susan Meredith răspunde întrebărilor cu care se confruntă fetele la pubertate, dar pe care, de cele mai multe ori, se rușinează să le pună.
Plină de informații utile și cu un ton degajat și prietenos, însoțite de ilustrații sugestive, cartea vorbește despre micile și marile mistere ale trecerii de la copilărie la adolescență.

De ce îmi crește părul, de ce îmi cresc sânii, care este problema sutienului, de ce apare menstruația, cum folosim absorbantele, ce faci cu sentimentele tale, cum mănânci sănătos, cum îți păstrezi igiena, cum înveți să-ți cunoști corpul, cum îți tratezi coșurile – sunt doar câteva dintre temele pe care le găsiți în această carte și pe care le puteți discuta împreună cu copilul vostru.

Cu alte cuvinte, dragi părinți, trebuie să le explicați deschis și fără să le inventați povești atunci când copiii voștri întreabă: ce se întâmplă cu mine, ce se întâmplă cu corpul meu? Cu cât sunt mai bine informați, cu atât mai vor fi mai liniștiți pe măsură ce transformările pubertății își fac simțită prezența.

Mare grijă la alimentația copilului!

În același timp, este important să acordați o atenție deosebită alimentației copilului, deoarece vor crește mai sănătoși și mai plini de viață.

Iată ce spune autoarea cu privire la acest aspect: ,,Crezi sau nu, poți face mai bine față suișurilor și coborâșurilor pubertății cu o dietă corectă. Nu numai că te vei simți mai sănătoasă și cu mai multă energie, dar și părul și energia ta vor arăta mai sănătoase. Și îți va fi mai ușor să ajungi la o greutate optimă și să te menții.”
În plus, tot în cartea Ce se întâmplă cu mine, copiii sunt sfătuiți să mănânce alimente diferite pentru a obține substanțele nutritive de care au nevoie.

Dieteticienii împart alimentele în cinci grupe:

Pâine, cartofi, orez, paste și cereale – sunt carbohidrații și trebuie consumați pentru a da energie organismului.
Fructe-legume – îi dau copilului vitaminele și mineralele esențiale, precum și fibrele care îl protejează de boli.
Carne, pește, ouă, nuci, fasole, linte – este bine ca aceste alimente să fie consumate în cantități moderate. Ele furnizează proteinele care îl ajută pe copil în creștere.
Lapte, brânză, iaurt – de consumat în cantități moderate. Aceste alimente conțin calciu, care ajută la formarea oaselor și dinților puternici.
Alimente care conțin grăsimi și/sau zahăr – cât mai puține pentru copiii voștri. De fapt, în toate aceste grupe de alimente, moderația este cuvântul de ordine!

Faceți mișcare împreună cu copiii voștri!

La orice vârstă, dar mai ales la vârsta pubertății, mișcarea este la fel de importantă precum alimentația. Exercițiile îi vor face pe copii să se simtă mai bine, atât fizic, cât și mental. De asemenea, mișcarea îi ajută să aibă un somn odihnitor și reduce stresul.

Odihna și somnul, importante pentru mintea și trupul copilului!

După o zi în care copilul se joacă, aleargă, face lecții un somn bun este mai mult decât binevenit. Cei mai mulți copii de 8-10 ani au nevoie de 10 ore de somn pe noapte, iar cei de 11-15 ani au nevoie în general de 9 ore.

Încurajați-vă copiii să fie curioși și să întrebe lucruri!

De fapt, întreaga carte este un adevărat ghid al fetelor care își încep drumul spre pubertate când se inițiază, de fapt, procesul de maturizare al organismului: crește părul, cresc sânii, apar coșurile, vine prima menstruație, vine și prima îndrăgosteală etc. Toate aceste lucruri și multe altele le veți descoperi explicate, deschis și fără perdea, în cartea Ce se întâmplă cu mine (pentru fete).

Articol recomandat
practici de meditatie

Mare atenție! Lucrurile nespuse la momentul potrivit se pot transforma în neliniște, anxietate și chiar frustrare pentru un copil care își începe adolescența. Decât un copil anxios, temător, introvertit mai bine unul curios care să-și dorească să descopere lumea și pe el însuși.

De aceea, părinții trebuie să transforme fiecare moment petrecut împreună cu copiii lor într-unul în care să discute deschis despre probleme, bucurii, dileme, temeri, chiar și atunci când totul pare să fie bine. Uneori doar pare, așa că săpați mai adânc și poate veți descoperi lucruri pe care nu le știați despre copilul vostru.

Și băieții au dileme la pubertate, nu-i așa?

Și băieții au aceleași dileme și întrebări atunci când se apropie de pubertate. Avem și pentru ei cartea Ce se întâmplă cu mine (pentru băieți), scrisă de Alex Frith, pe care o puteți găsi tot la editura Curtea Veche Publishing. Cartea descrie simplu și la obiect care sunt schimbările prin care trece corpul băieților la pubertate, dar și emoțiile care vor însoți aceste schimbări.

Veți găsi răspunsuri la problemele cu care se confruntă băieții la pubertate, dar pe care, de cele mai multe ori, se tem să le abordeze, căutând alte surse de informare de unde își pot lua informații care mai mult îi pot deruta.

Concluzia? Părinți, vorbiți cu copiii voștri despre lucrurile care îi ajută să se formeze ca oameni, care îi ajută să-și înțeleagă corpul și să nu intre în panică pentru orice schimbare apărută!
Copii, întrebați-vă părinții când simțiți că nu mai înțelegeți ce se întâmplă cu voi și cu corpul vostru! Maturizarea este mult mai ușoară dacă știi la ce să te aștepți.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus