Acum citești
Tu știi cum să fii un părinte bun? 5 SFATURI care te pot scoate din impas

Tu știi cum să fii un părinte bun? 5 SFATURI care te pot scoate din impas

Pentru mulți părinți, întrebarea care-i bântuie după nașterea copilului – în special a primului – este dacă sunt sau nu niște părinți buni. Nimic nu se compară cu bucuria de a fi părinte, iar unele experiențe/ sfaturi/ povești te pot ajuta să fii mai aproape de modelul de părinte care ți-ai dori să fii.

În acest sens, cărțile de parenting de la Curtea Veche Publishing te vor ajuta să-ți înțelegi, să-ți susții și să-ți responsabilizezi mai bine copilul, eliberându-te în același timp de temerile care umbresc, de multe ori, fericirea unui cuplu, atunci când în viața lui apare un copil dorit și așteptat.

Nu ignora ce vrea să-ți transmită copilul! Uneori, copilul tău îți dezvăluie lucruri pe care nu le înțelegi așa cum el și-ar dori. Fiind prinși cu diverse treburi, părinții nu acordă poate atenție totală cuvintelor unui copil.

Cartea Mami, tati, mă auziţi? de Jacques Salomé, ne invită să descoperim incredibila bogăţie a limbajelor prin care copilul încearcă să se dezvăluie şi să se familiarizeze cu o lume plină de neprevăzut şi de pericole, în perioada primei copilării.

Nu transforma creșterea copilului într-o competiție! Uneori, părinții cer prea mult de la copiii lor. În anumite momente, mulți proiectează în propriul copil ceea ce ei înșiși nu au putut să fie sau să facă. Nu-ți obliga copilul să fie o altă varintă a ta. Dă-i posibilitatea să aleagă ceea ce vrea să fie și să facă în viață. Îndrumă-l, sfătuiește-l de pe margine și dă-i șansa să fie cea mai bună variantă a lui.

Autoarea Brené Brown vorbește în capitolul despre parenting din cartea Curajul de a fi vulnerabil despre dorința, nu întotdeauna benefică, a părinților de a-și educa copiii să îndrăznească cu orice preț, într-o cultură a eternei formule „nu e de-ajuns”.

Respectă-ți copilul și tratează-l în anumite momente ca și cum ar fi adultul de lângă tine! Cu siguranță, vrei ceea ce este mai bun pentru copilul tău. Însă, uneori, te ferești să-i spui anumite lucruri pentru a nu-l împovăra. Schimbă puțin strategia și ai să vezi că lucrurile se vor schimba și ele în bine. Copilul tău este mai puternic decât crezi tu, așa că dă-i șansa să se responsabilizeze.

Cartea Cum iubești un copil, a lui Janusz Korczak nu oferă o rețetă, ci spune: „Un copil îi este egal unui adult și trebuie tratat cu același respect și aceeași responsabilitate.“

Descoperă limbajele iubirii copiilor tăi! Fiecare copil îşi exprimă şi receptează cel mai bine iubirea într-un limbaj propriu. De aceea, este important ca părinţii să descopere şi să înveţe principalul limbaj de iubire al acestora. Pentru a afla cât mai multe lucruri despre acest subiect, îți recomandăm cartea Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, de Gary Chapman și Ross Campbell.

Articol recomandat
carti despre incredere

Este important să petreceți cât mai mult timp cu copiii voștri. Momentele acelea în care le citești povești sau când ei îți povestesc cum s-au îndrăgostit de colega de bancă. Așa că, oricât de ocupat ai fi, încearcă să-ți faci timp și să nu ratezi aceste momente unice.

În cartea lui Zig Zaglar, Putem crește copii buni într-o lume negativă, găsim o serie de sfaturi de calitate despre multe dintre frământările părinților.

În loc de concluzie…

Tu știi mai bine decât oricine cum să fii un părinte bun. Știi că prin respect, înțelegere, iubire, emoție, vei face din copilul tău un adult responsabil. Știi că intrând în lumea copilului tău, decriptându-i limbajul iubirii, încurajându-l să facă ceea ce-i place, liniștindu-l atunci când se simte anxios și neînțeles, ești cu siguranță un PĂRINTE BUN.

Spune-ne povestea ta ca părinte și ce anume te-a ajutat să-ți înfrunți temerile!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus