Acum citești
„Tot mai deștept”: idei practice pentru upgradarea creierului zi de zi

„Tot mai deștept”: idei practice pentru upgradarea creierului zi de zi

"Tot mai destept", de Elizabeth Ricker

Elizabeth R. Ricker este întruchiparea noțiunii de istețime: a fost șefă de clasă în liceu, și-a obținut licența în Științe Cognitive la reputata MIT și a făcut un masterat despre Educație, Minte și Creier la Harvard; a lucrat în laboratorul de științe neuronale al laureatului Nobel Dr. Susumu Tonegawa; a oferit consultanță pentru start-upuri din Silicon Valley și pentru companii din topul Forbes 500; a scris cartea-pionier Smarter Tomorrow: How 15 Minutes of Neurohacking a Day Can Help You Work Better, Think Faster, and Get More Done, publicată în 2021, elogiată de The Wall Street Journal și New York Times,și răsplătită cu Nautilus Book Award în 2022; a înființat Ricker Labs, o firmă de consultanță care stăpânește „arta și știința de a da viață ideilor noi”, precum și NeuroEducate, o organizație ce popularizează descoperiri din domeniul științelor neuronale; iar azi ține prelegeri și workshopuri despre îmbunătățirea performanței mintale în SUA și în lume. Țelul ei: să aducă descoperirile științifice din laborator în stradă.

Ce și cum învățăm din cartea lui Elizabeth Ricker

Combinând impecabil cercetarea cu practica, Tot mai deștept. 15 minute de neurohacking pentru o minte mai ageră (traducere de Ruxandra Comșa, 2023) are în centru ideea de neurohacking. Un neurohack este „o metodă creativă și neconvențională de a ne face creierul mai performant” în special în exercitarea funcțiilor executive ale creierului (autocontrolul, învățarea, memoria de lucru). Prin neurohacking ne putem spori performanța mintală în ceea ce privește soluționarea problemelor, atenția și concentrarea, creativitatea, autoreglarea emoțiilor ș.a. – cu beneficiul practic că obținem mai mult succes în muncă, mai multă satisfacție în relațiile interpersonale și o mai bună capacitate de a ne descurca în toate împrejurările vieții de zi cu zi.

Demersul lui Elizabeth Ricker pornește de la adevărul dovedit științific că creierul uman este 1) maleabil și 2) unic. Prima caracteristică presupune că neuroplasticitatea se menține și la vârsta adultă, cu alte cuvinte suntem capabili să învățăm și să ne upgradăm creierul pe tot parcursul vieții – neurohackingul servind perfect acestui scop. Cea de a doua caracteristică implică faptul că un neurohack care are rezultate pentru creierul lui X poate să nu fie eficace pentru creierul lui Y: ce funcționează pentru mine nu funcționează neapărat și pentru tine. De aceea autoarea include în volum un număr generos de neurohackuri, cu îndemnul ca cititorii să recurgă la experimentarea pe sine (self-experimentation) pentru a descoperi care dintre ele le sunt într-adevăr utile și dau rezultate în cazul lor. De menționat aici și criteriile pe baza cărora au fost selectate neurohackurile: să fie practice; să nu ia mai mult de 15 minute; să poată fi făcute acasă, la job sau pe drum; să implice costuri între 0 și maximum 500 de dolari.

Sampling de puncte-cheie

• Cartea ne propune o dezvoltare personală pe baze științifice care, spre deosebire de cea tradițională, acordă importanță măsurării rezultatelor, ia în calcul numeroasele diferențe individuale, atunci când propune soluții, și pune accentul pe responsabilitate, atunci când îndeamnă la testarea personală a soluțiilor, înainte de alegerea celei potrivite. Astfel, motorul dezvoltării personale pe baze științifice este experimentul asupra propriei persoane.  

Experimentul asupra propriei persoane implică auto-monitorizarea, observarea și înregistrarea în scris a datelor obținute în urma testării pe sine a unei soluții din mai multe posibile. De exemplu, dacă urmărești îmbunătățirea performanței mintale prin creșterea numărului orelor de somn, pentru o perioadă de timp dată notezi câte ore dormi pe noapte și observi cât de performant ești a doua zi. 

• Automonitorizarea și experimentul asupra propriei persoane sunt esența neurohackingului. Dar ce este neurohackingul? Nu are nimic amenințător, nicio legătură cu spargerea computerului sau cu furtul de date. Se referă la hackingul funcției cerebrale, este impulsionat de curiozitatea față de modul de funcționare al minții și implică folosirea de soluții creative, neconvenționale, pentru a explora abilitățile mintale (de exemplu, memoria) și a le îmbunătăți.

Principiile de bază ale neurohackingului sunt următoarele: 1)  neurohackerul lucrează asupra propriei performanțe mintale testând și evaluând o soluție; 2) este prudent, alegând soluțiile cele mai valide și cu cele mai puține efecte secundare; 3) nu generalizează pe baza experimentelor asupra propriei persoane; 4) poate lucra împreună cu un „partener de responsabilizare” (camarad, coleg, profesor, terapeut, etc.) la proiectarea experimentelor.

Articol recomandat
carte self-help

Neurohacking cu ajutorul placeboului prin tehnica vizualizării. Folosită de artiști și sportivi, vizualizarea implică imaginarea pașilor care duc la reușită și a fost folosită în următorul experiment: s-au organizat două grupuri de pianiști; grupul A a exersat o piesă la pian, grupul B a exersat-o exclusiv mintal, prin vizualizare (și-au imaginat claviatura și pe ei exersând); în final, pianiștii din ambele grupuri au cântat piesa la pian. S-a constatat că cei care au exersat-o efectiv și cei care au exersat-o doar prin vizualizare au cântat la fel de bine. În plus, s-a observat că circuitele neuronale din creierii celor din grupul B fuseseră transformate ca și cum exersatul ar fi avut loc în realitate. Așadar, vizualizarea modelează creierul ca și acțiunea efectivă, îmbunătățind capacitatea de învățare. Ca neurohacker, poți folosi placebo „în mod intenționat”, beneficiind de puterea efectului placebo de a-ți spori performanța mintală.

Neurohacking cu ajutorul luminii albastre. Imagistica prin rezonanță magnetică a relevat faptul că atenția, dispoziția și capacitatea noastră de concentrare sunt reglate de lumină: atunci când creierul detectează lumină, sunt activate zonele cerebrale care reglează atenția, memoria și emoțiile. Importantă este însă și culoarea luminii, căci ea influențează modul în care reacționează creierul la lumină. Și se pare că lumina albastră (ca aceea emisă de regulă de computer) este cel mai eficient tip de lumină energizantă, care stimulează creierul, albastrul în sine fiind cea mai eficientă culoare pentru sporirea performanței mintale. Așadar, dacă îți dorești o performanță mai bună din punct de vedere cognitiv, expune-te la lumină albastră: are efect benefic direct asupra funcțiilor executive ale creierului.   

Volumul „Tot mai deștept” costă 79 de lei și poate fi achiziționat din librării sau, online, de AICI.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus